Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Aktualności z życia Kościoła w Polsce

Życie Kościoła, dokumenty, encykliki, wydarzenia
Albertus
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 73
Podziękowano: 106
Natalia89 pisze: 18 lip 2026, 22:41 To tym bardziej godne polecenia. Na szczęście apel przyniósł rezultaty.
Język nienawiści jest nie do zaakceptowania i dobrze, że coraz więcej biskupów to dostrzega i papieże wzywają do zaprzestania używania języka wykluczenia.

A co powiesz na stanowisko ś Pawła w tej kwestii?

Rz1:18 Albowiem gniew Boży ujawnia się z nieba na wszelką bezbożność i nieprawość tych ludzi, którzy przez nieprawość nakładają prawdzie pęta. 19 To bowiem, co o Bogu można poznać, jawne jest wśród nich, gdyż Bóg im to ujawnił. 20 Albowiem od stworzenia świata niewidzialne Jego przymioty - wiekuista Jego potęga oraz bóstwo - stają się widzialne dla umysłu przez Jego dzieła, tak że nie mogą się wymówić od winy5. 21 Ponieważ, choć Boga poznali, nie oddali Mu czci jako Bogu ani Mu nie dziękowali, lecz znikczemnieli w swoich myślach i zaćmione zostało bezrozumne ich serce. 22 Podając się za mądrych stali się głupimi. 23 I zamienili chwałę6 niezniszczalnego Boga na podobizny i obrazy śmiertelnego człowieka, ptaków, czworonożnych zwierząt i płazów. 24 Dlatego wydał ich Bóg poprzez pożądania ich serc na łup nieczystości, tak iż dopuszczali się bezczeszczenia własnych ciał. 25 Prawdę Bożą przemienili oni w kłamstwo i stworzeniu oddawali cześć, i służyli jemu, zamiast służyć Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen. 26 Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. 27 Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie. 28 A ponieważ nie uznali za słuszne zachować prawdziwe poznanie Boga, wydał ich Bóg na pastwę na nic niezdatnego rozumu, tak że czynili to, co się nie godzi.
29 7 Pełni są też wszelakiej nieprawości, przewrotności, chciwości, niegodziwości. Oddani zazdrości, zabójstwu, waśniom, podstępowi, złośliwości; 30 potwarcy, oszczercy, nienawidzący Boga, zuchwali, pyszni, chełpliwi, w tym, co złe - pomysłowi, rodzicom nieposłuszni, 31 bezrozumni, niestali, bez serca, bez litości. 32 Oni to, mimo że dobrze znają wyrok Boży, iż ci, którzy się takich czynów [/Biblia]dopuszczają, winni są śmierci, nie tylko je popełniają, ale nadto chwalą tych, którzy to czynią.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2026, 22:54 przez Albertus, łącznie zmieniany 2 razy.
Natalia89
Podziękował/a: 11
Podziękowano: 16

To:

KKK 1935 Równość między ludźmi w sposób istotny dotyczy ich godności osobistej i praw z niej
wypływających:
Należy... przezwyciężać... wszelką formę dyskryminacji odnośnie do podstawowych
praw osoby ludzkiej, czy to... ze względu na płeć, rasę, kolor skóry, pozycję
społeczną, język lub religię, ponieważ sprzeciwia się ona zamysłowi Bożemu.

KKK 2358 Znaczna liczba mężczyzn i kobiet przejawia głęboko osadzone skłonności
homoseksualne. Osoby takie nie wybierają swej kondycji homoseksualnej; dla większości z
nich stanowi ona trudne doświadczenie. Powinno się traktować je z szacunkiem,
współczuciem i delikatnością. Powinno się unikać wobec nich jakichkolwiek oznak
niesłusznej dyskryminacji. Osoby te są wezwane do wypełniania woli Bożej w swoim życiu i
- jeśli są chrześcijanami - do złączenia z ofiarą krzyża Pana trudności, jakie mogą napotykać z
powodu swojej kondycji.

KKK 2359 Osoby homoseksualne są wezwane do czystości. Dzięki cnotom panowania nad sobą,
które uczą wolności wewnętrznej, niekiedy dzięki wsparciu bezinteresownej przyjaźni, przez
modlitwę i łaskę sakramentalną, mogą i powinny przybliżać się one - stopniowo i
zdecydowanie - do doskonałości chrześcijańskiej.
Albertus
Natalia89 pisze: 18 lip 2026, 22:57 To:

KKK 1935 Równość między ludźmi w sposób istotny dotyczy ich godności osobistej i praw z niej
wypływających:
Należy... przezwyciężać... wszelką formę dyskryminacji odnośnie do podstawowych
praw osoby ludzkiej, czy to... ze względu na płeć, rasę, kolor skóry, pozycję
społeczną, język lub religię, ponieważ sprzeciwia się ona zamysłowi Bożemu.

KKK 2358 Znaczna liczba mężczyzn i kobiet przejawia głęboko osadzone skłonności
homoseksualne. Osoby takie nie wybierają swej kondycji homoseksualnej; dla większości z
nich stanowi ona trudne doświadczenie. Powinno się traktować je z szacunkiem,
współczuciem i delikatnością. Powinno się unikać wobec nich jakichkolwiek oznak
niesłusznej dyskryminacji. Osoby te są wezwane do wypełniania woli Bożej w swoim życiu i
- jeśli są chrześcijanami - do złączenia z ofiarą krzyża Pana trudności, jakie mogą napotykać z
powodu swojej kondycji.

KKK 2359 Osoby homoseksualne są wezwane do czystości. Dzięki cnotom panowania nad sobą,
które uczą wolności wewnętrznej, niekiedy dzięki wsparciu bezinteresownej przyjaźni, przez
modlitwę i łaskę sakramentalną, mogą i powinny przybliżać się one - stopniowo i
zdecydowanie - do doskonałości chrześcijańskiej.
Zacytowałaś nieaktualną wersję Katechizmu KK i niepełne nauczanie w tej kwestii.

Prawidłowa jest ta:

2357 Homoseksualizm oznacza relacje między mężczyznami lub kobietami odczuwającymi pociąg płciowy, wyłączny lub dominujący, do osób tej samej płci. Przybierał on bardzo zróżnicowane formy na przestrzeni wieków i w różnych kulturach. Jego psychiczna geneza pozostaje w dużej części nie wyjaśniona. Tradycja, opierając się na Piśmie świętym, przedstawiającym homoseksualizm jako poważne zepsucie 96 , zawsze głosiła, że "akty homoseksualizmu z samej swojej wewnętrznej natury są nieuporządkowane" 97 . Są one sprzeczne z prawem naturalnym; wykluczają z aktu płciowego dar życia. Nie wynikają z prawdziwej komplementarności uczuciowej i płciowej. W żadnym wypadku nie będą mogły zostać zaaprobowane.

2358 Znaczna Pewna liczba mężczyzn i kobiet przejawia głęboko osadzone skłonności homoseksualne. Osoby takie nie wybierają swej kondycji homoseksualnej; Skłonność taka, obiektywnie nieuporządkowana, dla większości z nich stanowi ona trudne doświadczenie. Powinno się traktować je te osoby z szacunkiem, współczuciem i delikatnością. Powinno się unikać wobec nich jakichkolwiek oznak niesłusznej dyskryminacji. Osoby te są wezwane do wypełniania woli Bożej w swoim życiu i - jeśli są chrześcijanami - do złączenia z ofiarą krzyża Pana trudności, jakie mogą napotykać z powodu swojej kondycji.

2359 Osoby homoseksualne są wezwane do czystości. Dzięki cnotom panowania nad sobą, które uczą wolności wewnętrznej, niekiedy dzięki wsparciu bezinteresownej przyjaźni, przez modlitwę i łaskę sakramentalną, mogą i powinny przybliżać się one - stopniowo i zdecydowanie - do doskonałości chrześcijańskiej.

Zgadzasz sie z tym nauczaniem?
Natalia89

Że nie wolno ich dyskryminować i mówić wykluczającym językiem bo większość z nich po prostu taka się rodzi, tylko pomóc w różnych trudnościach? I że to nie zależy od widzimisię, tylko znaczna liczba osób ma taki problem? No oczywiście, że tak. I o to był cały hałas z tym listem episkopatu, który był krzywdzący.

A myślę, że twoja "aktualniejsza" wersja nie zmienia istoty tego, o co chodzi. Poza tym popodkreślałeś rzeczy które były i w tej mojej (po co? Żeby sprawiało wrażenie, że to się dopiero w tej twojej pojawia?)

A ty się zgadzasz?
Ostatnio zmieniony 18 lip 2026, 23:22 przez Natalia89, łącznie zmieniany 1 raz.
Albertus
Natalia89 pisze: 18 lip 2026, 23:22 Że nie wolno ich dyskryminować i mówić wykluczającym językiem bo większość z nich po prostu taka się rodzi, tylko pomóc w różnych trudnościach? I że to nie zależy od widzimisię, tylko znaczna liczba osób ma taki problem? No oczywiście, że tak. I o to był cały hałas z tym listem episkopatu, który był krzywdzący.

A myślę, że twoja "aktualniejsza" wersja nie zmienia istoty tego, o co chodzi. Poza tym popodkreślałeś rzeczy które były i w tej mojej (po co? Żeby sprawiało wrażenie, że to się dopiero w tej twojej pojawia?)

A ty się zgadzasz?
Popodkreślałem rzeczy których nie było w tym co ty zacytowałaś. Te rzeczy pominęłaś.( poza ostatnim zdaniem)

Ja się zgadzam. A ty się zgadzasz w tym co ja podkreśliłem?

A w czym konkretnie list episkopatu "był krzywdzący"?
Ostatnio zmieniony 18 lip 2026, 23:28 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
Natalia89

No to w czym problem?

Dobra, mniejsza o to.

Raz jeszcze polecam:
https://www.facebook.com/share/p/1DxNuTV6mn/
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
A co to za dziwna nowomowa język wykluczający? Czy wcześniej mowa nienawiści? Z mojego doświadczenia to mowa nienawiści występuje wtedy gdy nie chcemy się zgodzić z prawdą na pewien temat i chcemy adwersarzowi zamknąć usta.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
@Natalia89 może przybliżysz nam dlaczego tak bardzo polecasz ta inicjatywę? Co cię ujmuje w tym wydarzeniu?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Albertus
Natalia89 pisze: 19 lip 2026, 4:08 No to w czym problem?

Dobra, mniejsza o to.

Raz jeszcze polecam:
https://www.facebook.com/share/p/1DxNuTV6mn/
Problem w tym że napisałaś ze stanowisko episkopatu w sprawie lgbt było krzywdzące a teraz nie chcesz albo nie potrafisz napisać dlaczego konkretnie było niby krzywdzące.
Nowy
Podziękował/a: 22
Podziękowano: 7
Jockey pisze: 19 lip 2026, 6:21 A co to za dziwna nowomowa język wykluczający? Czy wcześniej mowa nienawiści? Z mojego doświadczenia to mowa nienawiści występuje wtedy gdy nie chcemy się zgodzić z prawdą na pewien temat i chcemy adwersarzowi zamknąć usta.
Myślę, że nie to samo. Mowa nienawiści to inny grzech niż mowa wykluczająca. Nienawiść to coś bardziej jak gniew. A wykluczenie, pomniejszanie oznacza pogardę wobec bliźniego.
Albertus
Nowy pisze: 19 lip 2026, 8:29
Jockey pisze: 19 lip 2026, 6:21 A co to za dziwna nowomowa język wykluczający? Czy wcześniej mowa nienawiści? Z mojego doświadczenia to mowa nienawiści występuje wtedy gdy nie chcemy się zgodzić z prawdą na pewien temat i chcemy adwersarzowi zamknąć usta.
Myślę, że nie to samo. Mowa nienawiści to inny grzech niż mowa wykluczająca. Nienawiść to coś bardziej jak gniew. A wykluczenie, pomniejszanie oznacza pogardę wobec bliźniego.
Ale to tak "na wyczucie" każdy sobie ocenia czy coś jest "mową wykluczającą" albo "mową nienawiści" czy jakieś konkrety za tym powinny stać?
Nowy
Nie widać tego na pierwszy rzut oka? Mowa wykluczająca była wyśmiana w 40-latku. "jak ktoś przyjechał 126p - nie ma nic do gadania".
Albertus
Nowy pisze: 19 lip 2026, 8:46 Nie widać tego na pierwszy rzut oka? Mowa wykluczająca była wyśmiana w 40-latku. "jak ktoś przyjechał 126p - nie ma nic do gadania".
Nie.Nie widać. To po prostu normalny element wolności słowa.
Nowy
Masz prawo do swojej opinii.
Albertus
Nowy pisze: 19 lip 2026, 9:00 Masz prawo do swojej opinii.
Problem w tym ze niektórzy takich opinii chcą zabronić pod pozorem rzekomej "mowy nienawiści".
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
To mi wygląda na polską odmianę „Wir sind Kirche”. Przyłączam się do nie polecania...
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Dokładnie tak jak @Marek Piotrowski pisze. Mowa nienawiści to pałka do bicia tych zacofanych którzy ośmielają się mówić jak jest. To samo z tą mową wykluczającą.
Kościół i wierzący mają obowiązek mówienia prawdy. Nie można się zgodzić na kneblowanie nas za tak zwaną mowę nienawiści czy mowę wykluczającą. To zazwyczaj coś co niby może wykluczać. Ale mowa była o grzechu homoseksualizmu. I uwaga z całym szacunkiem dla osoby ale czyny homoseksualne są grzechem ciężkim. Grzechem wykluczającym człowieka z relacji z Bogiem. Św. Paweł umieszczał ten grzech w katalogu grzechów ciężkich. Mówił że osoby popełniające ten grzech zbawione nie będą. I teraz jeśli nie będziemy mówić im wprost. Nawróć się bo idziesz na zatracenie to nie jest żadna mowa wykluczająca czy mowa nienawiści to mowa o opamiętanie i nawrócenie. Powiedzenie do takiej osoby że jest zboczeńcem to grzech obrażania człowieka. Ale mówienie że opamiętaj się bo idziesz prosta droga do piekła jest jak najbardziej dopuszczalne. Mówienie prawdy nie jest mowa nienawiści jakby to chciała wymusić liberalno lewicowa propaganda.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Nowy
Albertus pisze: 19 lip 2026, 10:29
Nowy pisze: 19 lip 2026, 9:00 Masz prawo do swojej opinii.
Problem w tym ze niektórzy takich opinii chcą zabronić pod pozorem rzekomej "mowy nienawiści".
A to już całkiem inna bajka. Żadne przechyły nie są godne rozumnego czlowieka.
Velaya
Podziękował/a: 12
Podziękowano: 9

Jockey pisze: 19 lip 2026, 11:28 Dokładnie tak jak @Marek Piotrowski pisze. Mowa nienawiści to pałka do bicia tych zacofanych którzy ośmielają się mówić jak jest. To samo z tą mową wykluczającą.
Nie zawsze, @Jockey , @Marek Piotrowski
Ostatnio zmieniony 24 lip 2026, 0:45 przez Velaya, łącznie zmieniany 1 raz.
helper

Hm... jest taka narracja, że zarzuty o hejt to ograniczanie wolności słowa. Tylko prawa jednej osoby kończą się tam, gdzie zaczynają się prawa drugiej osoby.