Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Offtopik, czyli rozmowy niekontrolowane
-
Mar
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 67
- Podziękowano: 27
Źle mnie zrozumiałeś. Ja nigdy nikomu nie zabraniałem się szczepić. Jeśli chcesz sobie wstrzykiwać preparat niewiadomego działania to Twoja sprawa. Chciałem Cię tylko uświadomić, że te cudowne szczepionki nie były odpowiednio przebadane. Jeżeli Tobie to nie przeszkadza to dźgaj się ile chcesz. Twoje zdrowie i Twoja sprawa. Masz prawo się szczepić, tak samo ja mam prawo się nie szczepić i nikt nie ma prawa mnie do tego zmuszać. Dziwi mnie tylko, że ludzie tak bardzo dali się ogłupić propagandzie szczepionkowej, że nawet gdy wyszło na jaw, że nieprzeprowadzono odpowiednich testów na skuteczność to im to nie przeszkadza. Na początku okłamywano wszystkich wmawiając, że szczepionki chronią przed zarażeniem. Potem, że jednak nie chronią tylko łagodzą przebieg choroby ale chronią przed zarażaniem innych. Teraz nawet ten argument upadł. Ale jeśli lubisz być okłamywany to Twoja sprawa.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2022, 10:18 przez Mar, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 438
- Podziękowano: 1161
Owszem, były przebadane. Całe to gadanie wynika z nieznajomości procedur, w jakich się podobne badania robi.
I znów manipulujesz mówiąc, że nie przeprowadzono testów skuteczności - oczywiście, że przeprowadzono, ale nie na wydumany i nie oczekiwany jako skutek szczepień jakim miało by być według Ciebie ograniczenie transportu wirusa.
Tak się jakoś dzieje, że im kto bardziej wierzy w jakieś teorie spiskowe i inne podobne bzdury, tym głośniej krzyczy, że "ludzie się dali ogłupić". To nie tylko groteskowe, ale robi się już nudne.
I nie, nikt o żadnej szczepionce nie mówił, że chroni przed zarażeniem.
Natomiast oczywiście zmniejsza ryzyko zachorowania a w razie zachorowania zmniejsza intensywność choroby.
Dziwię się, że niektórzy zachowują się, jakby żyli dwa wieki temu, kiedy Pasteur ogłosił swoje badania i szczepionka była jeszcze nowinką...
Jeśli już chcesz wierzyć w banialuki, wybierz coś, co nie będzie szkodliwe społecznie. Tacy płaskoziemcy ani zwolennicy budowy piramid przez kosmitów nikomu nie szkodzą. Zwolennicy wszechspisku żydowskiego i antyszczepionkowcy - owszem.
I znów manipulujesz mówiąc, że nie przeprowadzono testów skuteczności - oczywiście, że przeprowadzono, ale nie na wydumany i nie oczekiwany jako skutek szczepień jakim miało by być według Ciebie ograniczenie transportu wirusa.
Tak się jakoś dzieje, że im kto bardziej wierzy w jakieś teorie spiskowe i inne podobne bzdury, tym głośniej krzyczy, że "ludzie się dali ogłupić". To nie tylko groteskowe, ale robi się już nudne.
I nie, nikt o żadnej szczepionce nie mówił, że chroni przed zarażeniem.
Natomiast oczywiście zmniejsza ryzyko zachorowania a w razie zachorowania zmniejsza intensywność choroby.
Dziwię się, że niektórzy zachowują się, jakby żyli dwa wieki temu, kiedy Pasteur ogłosił swoje badania i szczepionka była jeszcze nowinką...
Jeśli już chcesz wierzyć w banialuki, wybierz coś, co nie będzie szkodliwe społecznie. Tacy płaskoziemcy ani zwolennicy budowy piramid przez kosmitów nikomu nie szkodzą. Zwolennicy wszechspisku żydowskiego i antyszczepionkowcy - owszem.
-
Aloes
- Podziękował/a: 197
- Podziękowano: 621
Ja nie jestem taki pewien tej pomocy NATO.Skaza pisze: 15 gru 2022, 23:14 Od kiedy jesteśmy w NATO nie da się już wciągnąć w wojnę tylko nas, samej Polski bo i reszta krajów w pakcie by musiała się ruszyć.
Pozattm nawet jak by się zebrali do obrony to mogło by minąć sporo czasu że zPolski nie było by co już zbierać. Dlatego uważam że powinniśmy mieć silna własną armię a nie liczyć na NATO.
Myślę że to mało prawdopodobne.Jeśli będzie wojna to wyłącznie ogólnoświatowa i atomowa w efekcie czyli krótka i niszcząca dla planety w skutkach.
Serio? To zobacz co się stało z ludźmi którzy przeżyli zrzucenie atomu na Hiroszimę i Nagasaki w jakich męczarniach umierali.Wtedy wszyscy prędko zginiemy to i nie ma się czego bać bo nastąpi szybki zbiorowy transport na sąd ostateczny
Choroba popromienna poczytaj.
Łatwo rzucać takie twierdzenie siedząc w wygodnym fotelu, gdzie żadne bezpośrednie zagrożenie życia nie grozi.Właściwie nie wiem czemu tak się ludzie śmierci boją, przecież życie po tamtej stronie będzie skumulowaniem tego do czego przez całe życie ktoś konkretny dąży czyli po części spełnieniem marzeń każdego człowieka jest zgon i to co po nim nastąpi.
-
Marek Piotrowski
Historia ostatnich 77 lat dowiodła, że toczy się bardzo wiele lokalnych wojen, które jak dotąd nie rozwinęły się w ogólnoświatowy konflikt (raczej toczą się "zastępczo" jak w Wietnamie, Korei, Kambodży, Afganistanie itd).
-
Skaza
@Aloes nigdy nie padły z moich ust słowa, że nie warto wzmacniać naszej armii ! nawet nie tyle warto co koniecznie trzeba to uczynić !
Ale kiedy to było ?! od czasów drugiej wojny ów bomby zostały zapewne wielokrotnie wzmocnione swoją siłą i powstały nowe ich typu. Do tego elektrownie atomowe, rafinerie, składy nowoczesnej amunicji itd. i myślisz sobie, że skutki sytuacji, że każda potęga zacznie łupać atomówki bez opamiętania wszędzie skończy się "tylko" skalą podobną do Hiroszimy ? no przestań bracie bez żartów ...
Tego, że nie obawiam się swojej śmierci nie mam jak Ci udowodnić. Musisz mi uwierzyć na słowo lub nie a poza tym to mam ... dość niewygodny fotel;)
Ale kiedy to było ?! od czasów drugiej wojny ów bomby zostały zapewne wielokrotnie wzmocnione swoją siłą i powstały nowe ich typu. Do tego elektrownie atomowe, rafinerie, składy nowoczesnej amunicji itd. i myślisz sobie, że skutki sytuacji, że każda potęga zacznie łupać atomówki bez opamiętania wszędzie skończy się "tylko" skalą podobną do Hiroszimy ? no przestań bracie bez żartów ...
Tego, że nie obawiam się swojej śmierci nie mam jak Ci udowodnić. Musisz mi uwierzyć na słowo lub nie a poza tym to mam ... dość niewygodny fotel;)
-
Skaza
2 tysiące to fajna cena była
a nie chcesz jej odsprzedać ?
masz żonę to i konsola już Ci nie potrzebna a ja spleśniały kawaler to i bym sobie podziabał na padzie 
-
Aloes
https://www.euro.com.pl/konsole-xbox-se ... lsrc=aw.dsSkaza pisze: 16 gru 2022, 11:32 2 tysiące to fajna cena byłaa nie chcesz jej odsprzedać ?
masz żonę to i konsola już Ci nie potrzebna a ja spleśniały kawaler to i bym sobie podziabał na padzie
![]()
Są też tańsze wersję.
Dodano po 5 minutach 3 sekundach:
Ee tam, nikt nie wypali tyle bomb atomowych w tym samym czasie aby zniszczyć wszytko i wszystkich co do jednego.Skaza pisze: 16 gru 2022, 11:28 @Aloes nigdy nie padły z moich ust słowa, że nie warto wzmacniać naszej armii ! nawet nie tyle warto co koniecznie trzeba to uczynić !
polecam czasowo odstawić filmy si-fi bo z abardzo ponosi Cię wyobraznia.
Wlsnie dlatego Ci nie wierzę, że w wygodnym Czy niewygodnym fotelu siedzisz i z zagrożeniem życia nie miałeś nigdy do czynienia.Tego, że nie obawiam się swojej śmierci nie mam jak Ci udowodnić. Musisz mi uwierzyć na słowo lub nie a poza tym to mam ... dość niewygodny fotel;)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2022, 11:58 przez Aloes, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Skaza
Ta tańsza niby jest też jest ok, ale gier nie można do niej kupować w sklepach realnych tylko wyłącznie online a to by mnie nie urządzało.
Także jeśli kupię to też x-ksa.
Ważne, że w Boga wierzysz
Mi w nic nie musisz i nie będę Ci na siłę udowadniał. Przyjdzie czas próby to się przekonamy kto na ile jest gotów.
Akurat filmów sf nie jestem fanem wolę przygodowe, romantyczne i wojenne no i oczywiście kreskówki
A gier masz kolekcję na półce czy online kupowałeś głównie przed laty ?
Ważne, że w Boga wierzysz
Akurat filmów sf nie jestem fanem wolę przygodowe, romantyczne i wojenne no i oczywiście kreskówki
-
Aloes
Gry na xboxa sa warte krocie a szczególnie na płytach. Trzeba szukać promek i to najlepiej online. Bez podłączenia xboxa do sieci raczej nie pograsz. Większość gier tego wymaga.Skaza pisze: 16 gru 2022, 12:08 Ta tańsza niby jest też jest ok, ale gier nie można do niej kupować w sklepach realnych tylko wyłącznie online a to by mnie nie urządzało.
Xbox X wyszedł 2 lata temu. Jest kompatybilny że wcześniejszymi wersjami gier.
Najlepiej mieć abonament i sobie pykać w starocie.
https://www.pcworld.pl/news/Xbox-Series ... 22784.html
Ostatnio zmieniony 16 gru 2022, 13:25 przez Aloes, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Mar
Najbardziej szkodliwa jest głupota i ślepa wiara we wszystko co mówią w telewizorze.Marek Piotrowski pisze: 16 gru 2022, 10:33Czyli sugerujesz, że przedstawicielka Pfizera kłamała przed komisją Parlamentu Europejskiego? Tylko dlaczego miałaby to robić?Owszem, były przebadane. Całe to gadanie wynika z nieznajomości procedur, w jakich się podobne badania robi.
I znów manipulujesz mówiąc, że nie przeprowadzono testów skuteczności - oczywiście, że przeprowadzono, ale nie na wydumany i nie oczekiwany jako skutek szczepień jakim miało by być według Ciebie ograniczenie transportu wirusa.To nie są żadne teorie tylko praktyki spiskowe, które dla wyznawców wiary w cudowną szczepionkę są niewygodne. Widocznie lubicie być okłamywani.Tak się jakoś dzieje, że im kto bardziej wierzy w jakieś teorie spiskowe i inne podobne bzdury, tym głośniej krzyczy, że "ludzie się dali ogłupić". To nie tylko groteskowe, ale robi się już nudne.Albo masz słabą pamięć, albo co gorsze świadomie kłamiesz. "Eksperci" od szczepień zapewniali na początku, że szczepionka zapobiegnie zarażeniu. Później, że nie zapobiegnie tylko skróci czas i złagodzi przebieg ale zapobiegnie zarażeniu. Teraz okazało się to wszystko nieprawdą.I nie, nikt o żadnej szczepionce nie mówił, że chroni przed zarażeniem.
Natomiast oczywiście zmniejsza ryzyko zachorowania a w razie zachorowania zmniejsza intensywność choroby.Jeśli od dwóch wieków istnieją szczepionki to są też procedury dotyczące dokładnego przebadania szczepionek przed wprowadzeniem na rynek. To wymaga pewnego czasu. W przypadku szczepionek na COVID te procedury zostały złamane. Te szczepienia to masowy eksperyment medyczny.Dziwię się, że niektórzy zachowują się, jakby żyli dwa wieki temu, kiedy Pasteur ogłosił swoje badania i szczepionka była jeszcze nowinką...
Ostatnio zmieniony 16 gru 2022, 13:25 przez Mar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Aloes
@Mar ale ślepa wiara w to co mówią na YouTube wieszcze i twierdziciele że wszyscy to spiskowcy wcale nie jest lepsza.
Dodano po 5 minutach 5 sekundach:
Korekta. Jednak zrobili poprake z tym internetem. Ale tka jak posza, nie we wszystkie pozycje da się pograć całkowicie offline.
https://www.instalki.pl/aktualnosci/gry ... fline.html
@Skaza Ja nie mam żadnych płyt. W igile kiedyś grałem. Raczej na kompie ale to czasy podstawówki, liceum, potem jakoś jaranie się grami mi przeszło.
A teraz nawet po zakupie super nowoczesnej konsoli jakoś mnie to już nie jara tak jak przed laty.
Dodano po 5 minutach 5 sekundach:
Korekta. Jednak zrobili poprake z tym internetem. Ale tka jak posza, nie we wszystkie pozycje da się pograć całkowicie offline.
https://www.instalki.pl/aktualnosci/gry ... fline.html
@Skaza Ja nie mam żadnych płyt. W igile kiedyś grałem. Raczej na kompie ale to czasy podstawówki, liceum, potem jakoś jaranie się grami mi przeszło.
A teraz nawet po zakupie super nowoczesnej konsoli jakoś mnie to już nie jara tak jak przed laty.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2022, 13:33 przez Aloes, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Mar
Według mnie piszą o pewnych sprawach w zupełnie innym świetle niż media głównego ścieku co nie podoba się ludziom bezkrytycznie wierzącym w oficjalną narrację.Marek Piotrowski pisze: 16 gru 2022, 9:42Mar pisze: 15 gru 2022, 23:26 Oczywiście możesz dźgać się ile razy chcesz, tylko miej świadomość, że to wcale nie musi uchronić innych przed zarażeniem tak jak to nam wmawiano cały czas. Tu masz link gdzie dowiesz się więcej na ten temat https://dorzeczy.pl/opinie/358252/szcze ... zurem.htmlNiesamowite, jak stoczyło się "Do Rzeczy" w pewnych tematach.
Autorzy udają, że zastosowanie szczepionki miało mieć na celu zmniejszenie "transmisji wirusa" (co jest ewidentną bzdurą).
Oczywiście, obowiązek szczepienia (a za tym paszporty covidowe itd) miały (i spełniły to zadanie) ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa, ale przecież nie na zasadzie, ze ktoś chory będzie mniej zarażał!
Paszporty covidowe służyły wyłącznie do „terroryzowania ludzi”, nie były środkiem tłumienia epidemii. Jest szereg badań, które potwierdzają to, że osoba zaszczepiona transmituje wirusa, a jednocześnie ładunek wirusa ma w sobie taki sam, jak osoba niezaszczepiona.Miały, po prostu - i chyba każdy w miarę myślący człowiek to zrozumie - ograniczyć liczbę zarażeń.
Szczepionki - przez to, że (1)ograniczały liczbę chorych (2)ograniczały intensywność kaszlu wśród osób, które mimo szczepienia zachorowały (3)ograniczały podatność na zarażenie (w sensie: zachorowania) osób kontaktujących się z osobą chorą.
Paszporty covidowe - ograniczały liczbę chorych, z którymi zdrowi mogli mieć kontakt.
Dodano po 58 minutach 54 sekundach:
Re: Offtopik, czyli rozmowy niekontrolowane
Aloes pisze: 16 gru 2022, 13:31To też prawda dlatego wierzę tylko sprawdzonym źródłom informacji. W sprawie Covidu były kłamstwa zarówno z jednej jak i z drugiej strony jednak oficjalna narracja okazała się być znacznie bardziej szkodliwa. Wszystkim, którzy piszą o jakichś foliarzach i teoriach spiskowych polecam Białą księgę pandemii koronawirusa napisaną nie przez jakichś pseudoekspertów tylko przez naukowców, lekarzy i prawników. https://dorzeczy.pl/opinie/353755/biala ... irusa.html@Mar ale ślepa wiara w to co mówią na YouTube wieszcze i twierdziciele że wszyscy to spiskowcy wcale nie jest lepsza.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
Ależ przecież Ty bezkrytycznie słuchasz pewnych ludzi i nie dajesz sobie nic wyjaśnić, ani nie próbujesz przemyśleć...Mar pisze: 16 gru 2022, 14:49
Według mnie piszą o pewnych sprawach w zupełnie innym świetle niż media głównego ścieku co nie podoba się ludziom bezkrytycznie wierzącym w oficjalną narrację.
Czym to się różni od tego co krytykujesz?!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Mar
Mam swoje poglądy i mam zaufanie do ludzi o podobnych poglądach. Chyba każdy ufa ludziom o podobnych przekonaniach.Magnolia pisze: 16 gru 2022, 16:16Mar pisze: 16 gru 2022, 14:49
Według mnie piszą o pewnych sprawach w zupełnie innym świetle niż media głównego ścieku co nie podoba się ludziom bezkrytycznie wierzącym w oficjalną narrację.Ależ przecież Ty bezkrytycznie słuchasz pewnych ludzi i nie dajesz sobie nic wyjaśnić, ani nie próbujesz przemyśleć...
Czym to się różni od tego co krytykujesz?!
-
Melisska
Przepraszam, że nie na temat-
(Znalazłam fajną stronkę, ciekawa grafika, można oglądać różne programy czy filmy amerykańskie z lat 60', 70' 80' itd.
słabo znam angielski ale można pooglądać stare reklamy i inne ciekawe programy. Trzeba kliknąć na ten przycisk Power (moc) i potem w dół po kanałach gdy będzie szary obraz) teraz np., oglądam kreskówkę Różową Panterę z 1976 r
https://www.my70stv.com/#VgCeILTaiCc
(Znalazłam fajną stronkę, ciekawa grafika, można oglądać różne programy czy filmy amerykańskie z lat 60', 70' 80' itd.
słabo znam angielski ale można pooglądać stare reklamy i inne ciekawe programy. Trzeba kliknąć na ten przycisk Power (moc) i potem w dół po kanałach gdy będzie szary obraz) teraz np., oglądam kreskówkę Różową Panterę z 1976 r
https://www.my70stv.com/#VgCeILTaiCc
Ostatnio zmieniony 16 gru 2022, 18:59 przez Melisska, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Marek Piotrowski
Owszem, ślepa wiara w TV jest słaba. Ale chyba jeszcze głupsza jest ślepa wiara, że w Internecie jakies nawiedzone grupki stanowią prawdziwą alternatywę informacyjną.Mar pisze: 16 gru 2022, 13:22 Najbardziej szkodliwa jest głupota i ślepa wiara we wszystko co mówią w telewizorze.
-
Zbyszek
- Wyznanie: inne wyznanie
- Podziękował/a: 194
- Podziękowano: 111
@Dominik - widziałeś mój komentarz odnośnie Facebooka i tego, co napisałeś o funkcji ukrywania postów?
Dążcie do pokoju ze wszystkimi i do uświęcenia, bez którego nikt nie zobaczy Pana. Hbr 12,14
🔸
Mówi Ten, który świadczy o tym: Tak, przyjdę wkrótce. Amen, przyjdź, Panie Jezu! Ap 22,20
🔸
Mówi Ten, który świadczy o tym: Tak, przyjdę wkrótce. Amen, przyjdź, Panie Jezu! Ap 22,20