@Piotr55 masz rację, na pewno zniechęca wielu.
Na szczęście nie jest obligatoryjne go słuchać, nie jest to również konieczne do zbawienia słuchać Radia Maryja.
Kościół ma całe mnóstwo różnych duchowości z których można korzystać aby się rozwijać duchowo. Szkoda czas marnować aby obserwować jak ktoś robi złą robotę.
Czas to jest coś naprawdę cennego. Tego się nie da kupić, ani odzyskać, szkoda go marnować.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Radio Maryja
-
Bibliotekarz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 69
- Podziękowano: 129
Miałem wczoraj naprawdę ciekawe zajęcia, na których dowiedziałem się, że osoby, które nie wyznają żadnej religii, robią sobie "religię" z jakiejś części swojego życia. Mogą to być różne rzeczy - nawet mecze sportowe. Nigdy nie było cywilizacji, która nie miała jakiejś formy religii i każdy człowiek, jako jednostka nie jest w stanie funkcjonować bez niej, tudzież zamiennika.
Widzę tutaj potwierdzenie tegoż. W sumie częste jest tak, że osoby mniej lub bardziej oficjalnie występujące z kk (zdarza się, że jedynie mentalnie) czynią z ataków na tenże kościół swoistą religię (ersatz).
@Piotr55 - twoja postawa jest dla mnie zadziwiająca. Zdajesz się postępować wedle wspomnianego wyżej schematu, ale jednocześnie w następnym poście bierzesz kościół katolicki pod obronę. A może chodzi li tylko i wyłącznie o ataki na ww radio a nie kk w ogólności?
Ogólnie myślę, że każdy człowiek tak postępujący tak naprawdę, gdzieś w głębi duszy jest wierzący. A na pewno - nawet działając w swoim mniemaniu bardzo przeciw - to paradoksalnie bardziej ludzi zachęca do pracy nad sobą, do zdobywania wiedzy o naszej własnej religii, piętnowania nieprawidłowych postaw czy wzmożenia wspólnego działania ku dobru całego Kościoła.
Co do słuchaczy Radia Maryja: ja bym im nie bronił, niech sobie szykują swój los, nawet jeśli w kompletnej nieświadomości czy nawet głupocie (jeżeli ślepo słuchają głupot). Smoleń kiedyś powiedział: "Nie ten głupi, co głupoty gada, ale ten, co je serio bierze..." (nie radio a słuchacz, nie partia a wyborca).
Widzę tutaj potwierdzenie tegoż. W sumie częste jest tak, że osoby mniej lub bardziej oficjalnie występujące z kk (zdarza się, że jedynie mentalnie) czynią z ataków na tenże kościół swoistą religię (ersatz).
@Piotr55 - twoja postawa jest dla mnie zadziwiająca. Zdajesz się postępować wedle wspomnianego wyżej schematu, ale jednocześnie w następnym poście bierzesz kościół katolicki pod obronę. A może chodzi li tylko i wyłącznie o ataki na ww radio a nie kk w ogólności?
Ogólnie myślę, że każdy człowiek tak postępujący tak naprawdę, gdzieś w głębi duszy jest wierzący. A na pewno - nawet działając w swoim mniemaniu bardzo przeciw - to paradoksalnie bardziej ludzi zachęca do pracy nad sobą, do zdobywania wiedzy o naszej własnej religii, piętnowania nieprawidłowych postaw czy wzmożenia wspólnego działania ku dobru całego Kościoła.
Co do słuchaczy Radia Maryja: ja bym im nie bronił, niech sobie szykują swój los, nawet jeśli w kompletnej nieświadomości czy nawet głupocie (jeżeli ślepo słuchają głupot). Smoleń kiedyś powiedział: "Nie ten głupi, co głupoty gada, ale ten, co je serio bierze..." (nie radio a słuchacz, nie partia a wyborca).
"Zadziwiające, jak wielu ludzi wstydzi się swojego ciała,
a jak niewielu swojego umysłu"
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 436
- Podziękowano: 1161
Proponuję, by refereować do KONKRETNYCH WYPOWIEDZI z którymi można się zgodzić lub nie, a nie odwalać tu hejt na zasadzie że domyślnie przyjmujemy że ci z RM to są be i głupoty.
Tak byłoby dużo uczciwiej i pożyteczniej.
Tak byłoby dużo uczciwiej i pożyteczniej.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
A co to RDN?Pawełek0799 pisze: 26 lut 2023, 16:14 Nie wiem dlaczego ale mam uprzedzenia co do tego radia. Wolę zdecydowanie RDN
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Piotr55
- Wyznanie: agnostycyzm
- Podziękował/a: 82
- Podziękowano: 58
Zacznijmy od małego racjonalnego uporządkowania. Przecież chyba kazdy tu wie, czym jest manicheizm . Pogaństwo.
A dychotomia myślenia - niebezpieczna, prowadzi na manowce. https://pl.wikipedia.org/wiki/Dychotomia_my%C5%9Blenia
Czarno-białe widzenie rzeczywistości zostawmy niecierpliwym młodym i cynicznym politykom. Przecież my tutaj chyba wiemy,
że świat jest w odcieniach szarości. Wiem, trudniej tak, ale nie ma innego wyjścia. Hiperbole literackie też zostawmy grafomanom i agitatacyjnym czołówkom. Ludek czarny kupi, jak mawiał klasyk. Ale chyba nie my , tutaj, dorośli.
Bibliotekarz
Patriotyzmy lokalne. Dzielnicowe. Podwórkowe.
"religii" - rower, narty, języki obce, film 8mm itd. Bidny, komu nie dane. Ale co podstawowe : wskazywanie niejasności w nauce i praktyce KK, gdzie trzeba - odbrązawianie by stanąć w prawdzie nie jest zaraz ATAKIEM na KK. Niech tak sobie trąbią z Torunia, ale tutaj chyba rozumujemy?
Obowiązkiem jest napomnieć. Zawrócić ze ścieżki błędnej.
Ale, jak pisałem , nawet RM ma, w moich oczach niejedną dobrą stronę. Polski Episkopat w dobrze pojętym "interesie" KK dawno powinien zainterweniować, upomnieć, zawrócić. Teraz już za późno. Strach o przywództwo. I polityka. Rozumiem.
Ale jak nie mam , mimo rozmaitych faktów i własnych wątpliwości - bronić KK? KK ma ogromne znaczenie dla wielkiej części wierzących, spełnia wiele ról społecznych, zresztą nie będę wam tu mówił. Prostymi słowami - będąc SZCZERZE wierzącym członkiem Koscioła (zresztą nie koniecznie wg mnie tylko KK) człowiek ma się lepiej. Stąd moje obecne próby.
Marek Piotrowski
Toć to cała prawda całą dobę. Nie obrażaj. ;-)
Dominik
Zgoda. Z innej beczki. Pamiętacie "Misia"? W teatrze chamcio menel Paluch (Tym) na uwagę starszego widza z tyłu, że zasłania - odpowiada : to jyć pan do doktora od łoczu!!
Dziś rano 9.37 słyszę - grzeczna, łagodna babunia dzwoni do RM , mówi, że coś słabo słychać - na co o.dr dyr. Tadeusz , zniecierpliwiony i opryskliwy niczym czerwony dygnitarz : to niech sobie pani coś zrobi z uszami!! i rzuca słuchawką.
Z liścia przylać - to dopiero byłby hejt? Ciekawe ile grosza ta babunia z renty na RM do dziś powpłacała/
Zacznijmy od małego racjonalnego uporządkowania. Przecież chyba kazdy tu wie, czym jest manicheizm . Pogaństwo.
A dychotomia myślenia - niebezpieczna, prowadzi na manowce. https://pl.wikipedia.org/wiki/Dychotomia_my%C5%9Blenia
Czarno-białe widzenie rzeczywistości zostawmy niecierpliwym młodym i cynicznym politykom. Przecież my tutaj chyba wiemy,
że świat jest w odcieniach szarości. Wiem, trudniej tak, ale nie ma innego wyjścia. Hiperbole literackie też zostawmy grafomanom i agitatacyjnym czołówkom. Ludek czarny kupi, jak mawiał klasyk. Ale chyba nie my , tutaj, dorośli.
Bibliotekarz
Znana sprawa, dla psychologa banał z 1. roku. "Gen religii" u sporej części populacji plus ciągotki plemienne. My vs oni. Vide kibolstwo.Miałem wczoraj naprawdę ciekawe zajęcia, na których dowiedziałem się, że osoby, które nie wyznają żadnej religii, robią sobie "religię" z jakiejś części swojego życia.
Patriotyzmy lokalne. Dzielnicowe. Podwórkowe.
Bywa, że Ersatz, bywa że nie. Osobiscie mam sporo zastępczychczynią z ataków na tenże kościół swoistą religię (ersatz).
"religii" - rower, narty, języki obce, film 8mm itd. Bidny, komu nie dane. Ale co podstawowe : wskazywanie niejasności w nauce i praktyce KK, gdzie trzeba - odbrązawianie by stanąć w prawdzie nie jest zaraz ATAKIEM na KK. Niech tak sobie trąbią z Torunia, ale tutaj chyba rozumujemy?
Chyba nie do końca po chrześcijańsku.Co do słuchaczy Radia Maryja: ja bym im nie bronił, niech sobie szykują swój los
Obowiązkiem jest napomnieć. Zawrócić ze ścieżki błędnej.
No i właśnie . Zrozumiesz, jeśli zostawisz kliszowe myślenie dziatwie. Ataki na RM? Fakty i cytaty to nie atak. To stawanie w prawdzie.twoja postawa jest dla mnie zadziwiająca. Zdajesz się postępować wedle wspomnianego wyżej schematu, ale jednocześnie w następnym poście bierzesz kościół katolicki pod obronę. A może chodzi li tylko i wyłącznie o ataki na ww radio a nie kk w ogólności?
Ale, jak pisałem , nawet RM ma, w moich oczach niejedną dobrą stronę. Polski Episkopat w dobrze pojętym "interesie" KK dawno powinien zainterweniować, upomnieć, zawrócić. Teraz już za późno. Strach o przywództwo. I polityka. Rozumiem.
Ale jak nie mam , mimo rozmaitych faktów i własnych wątpliwości - bronić KK? KK ma ogromne znaczenie dla wielkiej części wierzących, spełnia wiele ról społecznych, zresztą nie będę wam tu mówił. Prostymi słowami - będąc SZCZERZE wierzącym członkiem Koscioła (zresztą nie koniecznie wg mnie tylko KK) człowiek ma się lepiej. Stąd moje obecne próby.
Marek Piotrowski
Religijne radio, "katolicki głos w waszych domach" jest JAKIEJŚ OPCJI POLITYCZNEJ ?Sam jestem ze zdecydowanie innej opcji politycznej niż RM
Toć to cała prawda całą dobę. Nie obrażaj. ;-)
Dominik
Marek Piotrowskiregulamin forum zabrania politykowania
Dobra maczuga moralna. Głupoty? Mało powiedziane. To iskierka, którą wykrzesał Zły i teraz ją rozdmuchuje.a nie odwalać tu hejt na zasadzie że domyślnie przyjmujemy że ci z RM to są be i głupoty.
Zgoda. Z innej beczki. Pamiętacie "Misia"? W teatrze chamcio menel Paluch (Tym) na uwagę starszego widza z tyłu, że zasłania - odpowiada : to jyć pan do doktora od łoczu!!
Dziś rano 9.37 słyszę - grzeczna, łagodna babunia dzwoni do RM , mówi, że coś słabo słychać - na co o.dr dyr. Tadeusz , zniecierpliwiony i opryskliwy niczym czerwony dygnitarz : to niech sobie pani coś zrobi z uszami!! i rzuca słuchawką.
Z liścia przylać - to dopiero byłby hejt? Ciekawe ile grosza ta babunia z renty na RM do dziś powpłacała/
-
Marek Piotrowski
Piekne kazanie. Jaka szkoda, że to Ty pierwszy wyjechałeś tu z etykietowaniem.Piotr55 pisze: 27 lut 2023, 13:45 Porobiło się. Jakieś klisze, etykietki.
Nie podałeś żadnego konkretnego cytatu. Wkleiłes link do gotowca z bardzo różnymi rzeczami - czyli worek, etykietka i już.Ataki na RM? Fakty i cytaty to nie atak. To stawanie w prawdzie.
Poprosiłem o cytat, a nie o ogólną listę - byśmy dyskutowali o KONKRETNYCH cytatach i wypowiedziach - z jednymi zapewne sie zgodzimy, z innymi nie. A Ty tu jedziesz na zasadzie ogólnych stwierdzeń.
Czyli powtarzam: KONKRETNE WYPOWIEDZI, a nie odwalać tu hejt na zasadzie że domyślnie przyjmujemy że ci z RM to są be i głupoty.
O, dobry przykład takiej wypowiedzi uogólniającej, bez konkretu:
Ale żeby konkretny przykład, to nie. I jeszcze tu moralizujesz, żeby nie klisze i nie etykietki.Piotr55 pisze:Dobra maczuga moralna. Głupoty? Mało powiedziane. To iskierka, którą wykrzesał Zły i teraz ją rozdmuchuje.
Żenada.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2023, 14:38 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bibliotekarz
- Podziękował/a: 69
- Podziękowano: 129
@Piotr55 Rozumiem, przyjmuję do wiadomości.
Może tylko mi jednakże brakuje tu trochę wprowadzającej merytoryki...
Gdybym miał każdego błądzącego, z którym się stykam napominać, to niewiele więcej bym w życiu robił - odpuszczam z pełną świadomością. Choć w najbardziej jaskrawych przypadkach pozwalam sobie - napominając - wykraczać nawet poza zasady dobrego wychowania.
Może tylko mi jednakże brakuje tu trochę wprowadzającej merytoryki...
Gdybym miał każdego błądzącego, z którym się stykam napominać, to niewiele więcej bym w życiu robił - odpuszczam z pełną świadomością. Choć w najbardziej jaskrawych przypadkach pozwalam sobie - napominając - wykraczać nawet poza zasady dobrego wychowania.
"Zadziwiające, jak wielu ludzi wstydzi się swojego ciała,
-
Piotr55
- Wyznanie: agnostycyzm
- Podziękował/a: 82
- Podziękowano: 58
wspierania bliźnich - nie mogę się wyspowiadać i wszystko muszę nosić w sobie.
Dodano po 17 minutach 41 sekundach:
A to nie konkret? Chyba wystarczy za wszystko.
Oj, widzę, coraz więcej tych przemilczeń. Wszystkie "na temat". Z przemilczeń nawet nieuważny obserwator tworzy sobie
nader ciekawy , logiczny obraz. Mówiąc zresztą szczerze, niczego innego się nie spodziewałem.
A jednak naiwnie sądziłem, że a nuż, dowiem się czegoś.
Też tak mam. Mogę sobie nie we wszystko mieć wiarę, ale zasad warto się trzymać. Niegłupie bywają. Zwłaszcza, że jeśli zaniedbamChoć w najbardziej jaskrawych przypadkach pozwalam sobie - napominając - wykraczać nawet poza zasady dobrego wychowania.
wspierania bliźnich - nie mogę się wyspowiadać i wszystko muszę nosić w sobie.
Dodano po 17 minutach 41 sekundach:
Marek Piotrowskii rzuca słuchawką.
A to nie konkret? Chyba wystarczy za wszystko.
Oj, widzę, coraz więcej tych przemilczeń. Wszystkie "na temat". Z przemilczeń nawet nieuważny obserwator tworzy sobie
nader ciekawy , logiczny obraz. Mówiąc zresztą szczerze, niczego innego się nie spodziewałem.
A jednak naiwnie sądziłem, że a nuż, dowiem się czegoś.
-
Marek Piotrowski
Jeżeli było tak jak piszesz, to było to chamskie.
Widzisz, podasz konkret, można się odnieść. A nie hejtować ogólnie.
Coś jeszcze?
Aha - JAKICH przemilczeń? Kto i co przemilcza?
Bo znowu walisz oskarżeniem bez pokrycia i konkretów.
Widzisz, podasz konkret, można się odnieść. A nie hejtować ogólnie.
Coś jeszcze?
Aha - JAKICH przemilczeń? Kto i co przemilcza?
Bo znowu walisz oskarżeniem bez pokrycia i konkretów.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2023, 8:21 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mar
- Podziękował/a: 67
- Podziękowano: 27
O RM wypowiedział się były współpracownik tego radia - Stanisław Krajski. Zawiódł się na tym radiu i o. Rydzyku tak jak wielu samodzielnie myślących katolików.
Według mnie to radio szkodzi katolicyzmowi, ponieważ jest w nim sporo treści niekatolickich, np. protestanckich. Środowisko słuchaczy RM to ludzie dla których o. Rydzyk jest największym autorytetem w Kościele. To co powie ojciec dyrektor jest dla nich święte. Wszystko co powiedzą w tym radiu jest dla nich prawdą objawioną. Zaangażowanie się w politykę i bezwzględne poparcie dla jednej partii doprowadziło do podziału na "dobrych" i "złych" katolików. Dobrzy to oczywiście ci popierający jedynie słuszną partię a ci źli to cała reszta.
Według mnie to radio szkodzi katolicyzmowi, ponieważ jest w nim sporo treści niekatolickich, np. protestanckich. Środowisko słuchaczy RM to ludzie dla których o. Rydzyk jest największym autorytetem w Kościele. To co powie ojciec dyrektor jest dla nich święte. Wszystko co powiedzą w tym radiu jest dla nich prawdą objawioną. Zaangażowanie się w politykę i bezwzględne poparcie dla jednej partii doprowadziło do podziału na "dobrych" i "złych" katolików. Dobrzy to oczywiście ci popierający jedynie słuszną partię a ci źli to cała reszta.