Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Jakie kary za gwałt i pedofilię?

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
Andy72
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 1
Marek Piotrowski pisze: 23 lut 2026, 11:47 Osobiście nie rozumem, czemu zarówno gwałt, jak i pedofilia nie są karane równie surowo, jak morderstwo.
Za morderstwa powinny być wysokie kary, również z karą główną.
Pomijając już to że już od czasów Hammurabiego było różnicowanie, to kwestia jest pragmatyczna: jeżeli gwałciciel (czy pedofil) za morderstwo otrzyma dokładnie taką samą karę, gdzie tu zachęta systemu prawnego by nie zamordował?
Niebiesky
Wyznanie: agnostycyzm
Podziękował/a: 24
Podziękowano: 4
Obrazek
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Andy72 pisze: 03 mar 2026, 18:21 kwestia jest pragmatyczna: jeżeli gwałciciel (czy pedofil) za morderstwo otrzyma dokładnie taką samą karę, gdzie tu zachęta systemu prawnego by nie zamordował?
Niby racja, ale... to argument który nie odnosi się do kary tylko pragmatyki. Ale czy działa?
Wszak można by równie dobrze powiedzieć "nie stosujmy najwyższej (jaka ona by nie była) kary za morderstwo, bo wtedy morderca, uciekając, jak będzie to dla niego korzystne, zamorduje następną osobę (skoro kara się nie zwiększy).
A gdy wprowadzimy najwyższy wymiar za dwa morderstwa, zawsze możemy argumentować potencjalną trzecią ofiara itd
Awatar użytkownika
Morkej
Podziękował/a: 2
Podziękowano: 11
Mnie irytuje fakt, że nasi politycy instrumentalnie traktują zjawisko pedofilii do zbijania kapitału politycznego. Kiedy wybuchał skandal z udziałem księży (np. po filmach braci Sekielskich), strona liberalno-lewicowa (w tym ciach) natychmiast używała tego do uderzenia w konserwatyzm i ciach. Z kolei gdy pojawiały się afery w środowiskach artystycznych, celebryckich czy internetowych (jak Pandora Gate), strona prawicowa (w tym ciach) używała tego do atakowania liberalnych elit lub środowisk LGBT.
Dla mnie to hipokryzja, bo obie strony oburzają się głównie wtedy, gdy sprawcą jest akurat ten "człowiek z plemienia wroga". Kiedy sprawcą jest "ktoś od nas", politycy nagle nabierają wody w usta albo relatywizują problem.

Totalnie nie wierzę, że jakieś konkretne rozwiązania systemowe są u nas możliwe. Wracając do pytania Marka o tę kastracje chirurgiczną. No dobrze a co z kastracją chemiczną? Tak czytam że niby kiedyś coś tam takiego przegłosowali. Ta metoda do dziś jest stosowana jakoś? Są tego jakieś efekty?

Usunąłem nazwy partii, sens zachowany, i tak każdy wie o co chodzi.
Bez politykowania proszę.
Dominik
Ostatnio zmieniony 20 mar 2026, 20:27 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się, lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis