@Staszek
Ale nie można rozmawiać o plotkach. Żeby zabierać w taki sposób stanowisko to trzeba mieć podstawy do tego. Ja mam w rodzinie medyków i sam też kiedyś pracowałem w szpitalu i moje doświadczenia są inne. To jest słowo przeciwko słowu.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Wózki inwalidzkie
-
bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Jeśli stawiam jakąś tezę, to powinienem to udowodnić podając jakieś dane ze statystyk, fachowych lub przynajmniej popularnonaukowych źródeł lub z innych mediów.
Nie muszę podawać źródeł jeśli jest to wiedza powszechna np. nie muszę udowadniać, ze np. w Polsce 80-90% ludzi je codziennie chleb i bułki lub ponad 50% ludzi w Polsce myje zęby.
Proszę więc nie wciskać ciemnoty o AI, które stawia diagnozy i o zachodnich szpitalach.
Jeśli stawiam jakąś tezę, to powinienem to udowodnić podając jakieś dane ze statystyk, fachowych lub przynajmniej popularnonaukowych źródeł lub z innych mediów.
Nie muszę podawać źródeł jeśli jest to wiedza powszechna np. nie muszę udowadniać, ze np. w Polsce 80-90% ludzi je codziennie chleb i bułki lub ponad 50% ludzi w Polsce myje zęby.
Proszę więc nie wciskać ciemnoty o AI, które stawia diagnozy i o zachodnich szpitalach.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Staszek
No, niech wam bedzie ze moje doswiadczenia z zycia i obserwacji to ciemnoty.
Wiec co nie wolno mi nic napisac tylko dlatego ze nie mam na to naukowych dokumentow do przedstawienia.
Ja tez mam w rodzinie lekarzy i czy to mialo by byc dowodem na cokolwiek?
Kiedys widzialem takie ladne obrazki, na jednym i drugim byla laka w gorskiej dolinie, z pasterzami pasacymi owce.
Na jednym pasterz siedzial na kamieniu i przygladal sie owieczkom ktore niemal po calej dolinie pasly sie i wylegiwaly, A na drugim obrazku dolina poprzegradzana plotami i w jednym z takich odgrodzonych pol zielonych spore stadko owiec pasacych sie, ale pilnowanych przez pieski pasterskie tak ze pasly sie jak w kolumnie wojskowej, a slad po ich przejsciu, wypasaniu byl podobny do sladow kosiarki na trawniku miejskim.
Ktory z tych obrazkow byl ladniejszy?
Oczywiscie nie mam nakowego dowodu ze widzialem takie obrazki.
Wiec co nie wolno mi nic napisac tylko dlatego ze nie mam na to naukowych dokumentow do przedstawienia.
Ja tez mam w rodzinie lekarzy i czy to mialo by byc dowodem na cokolwiek?
Kiedys widzialem takie ladne obrazki, na jednym i drugim byla laka w gorskiej dolinie, z pasterzami pasacymi owce.
Na jednym pasterz siedzial na kamieniu i przygladal sie owieczkom ktore niemal po calej dolinie pasly sie i wylegiwaly, A na drugim obrazku dolina poprzegradzana plotami i w jednym z takich odgrodzonych pol zielonych spore stadko owiec pasacych sie, ale pilnowanych przez pieski pasterskie tak ze pasly sie jak w kolumnie wojskowej, a slad po ich przejsciu, wypasaniu byl podobny do sladow kosiarki na trawniku miejskim.
Ktory z tych obrazkow byl ladniejszy?
Oczywiscie nie mam nakowego dowodu ze widzialem takie obrazki.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2026, 16:09 przez Staszek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jockey
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
Kto tak powiedział?Staszek pisze: 03 lip 2026, 16:03 No, niech wam bedzie ze moje doswiadczenia z zycia i obserwacji to ciemnoty.
Kto tak powiedział? I nie chodzi o naukowe a o wiarygodne źródła tezy a nie tezy z głowy.Staszek pisze: 03 lip 2026, 16:03 Wiec co nie wolno mi nic napisac tylko dlatego ze nie mam na to naukowych dokumentow do przedstawienia.
No przecież o tym mówiłem. Żaden to dowód.Staszek pisze: 03 lip 2026, 16:03 Ja tez mam w rodzinie lekarzy i czy to mialo by byc dowodem na cokolwiek?
Chodzi o to, że podajesz jakieś niesprawdzone informacje i upierasz się, że takie są fakty. No nie. Mógł być taki przypadek ale jest to niereprezentatywne dla całości.
Jak stawiasz tezę to musisz mieć na jej poparcie odpowiednie źródło.
Inaczej to zwyczajna plotka lub subiektywne odczucie.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Staszek
Zadnych tez nigdzie tu na forum nie przedstawialem, wiec nie wkladaj w moje dzialania swoich pomyslow.
Wyraznie i kilkakrotnie powtarzalem ze sa to moje doswiadczenia i zaobserwowane fakty.
A jesli nie sa ogolnie znane to nie moja wina, po to o nich pisze by w koncu byly znane publicznie i ogolnie.
Wyraznie i kilkakrotnie powtarzalem ze sa to moje doswiadczenia i zaobserwowane fakty.
A jesli nie sa ogolnie znane to nie moja wina, po to o nich pisze by w koncu byly znane publicznie i ogolnie.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2026, 18:22 przez Staszek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Jockey
Postawiłeś bardzo odważne tezy. Dlatego należy podać źródła informacji. Inaczej to schodzisz do poziomu plotek a nie dyskusji.
Zauważył to @Marek Piotrowski zauważył to też @bramin i zauważyłem ją.
Są dwa wyjścia z takich akcji. Albo podaje się źródła albo odwołuje się tezę.
Dodano po 3 minutach 3 sekundach:
Rozmawiamy o tym poście.
Zauważył to @Marek Piotrowski zauważył to też @bramin i zauważyłem ją.
Są dwa wyjścia z takich akcji. Albo podaje się źródła albo odwołuje się tezę.
Dodano po 3 minutach 3 sekundach:
Rozmawiamy o tym poście.
Staszek pisze: 03 lip 2026, 13:05 W tym problem stanowi prywatyzacja niektorych dzialow sluzby zdrowia, co daje mozliwosc przenoszenia funduszy i zarzadzania jak w duzych korporacjach.
W samym takim zarzadzaniu nie bylo by problemu, jednak nie da sie robic oszczednosci tak by nie ucierpiala jakosc ochrony zdrowia i leczenia.
A diagnozy stawia AI nie lekarz. Lekarz tylko przyklepuje taka diagnoze. W ogole to np. na komisjach lekarskich sa uzywane kamery z ktorych obraz analizuje AI sprawdzaja czy naprawde pacjenta cos boli itp.
W zachodnich krajach dochodzi do tego ze dla dobrych statystyk faszeruje sie pacjentow zwiekszonymi dawkami lekow by szybciej wypisac pacjenta ze szpitala, a tym samym taki pacjent kilka dni pozniej laduje na innym oddziale ze skutkami tego wczesniejszego leczenia.
To wychodzi tak jak w tym starym humorze o lekarzu ktory sie spieszyl do domu, a w ostatniej chwili przyszedl pacjent z nozem w plecach, wiec wyciagnal noz i wsadzil pacjentowi w oko mowiac ze okulista jeszcze przyjmuje.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2026, 20:23 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Wybacz, ale przedstawiłeś. O nie właśnie dopytywałem.Staszek pisze: 03 lip 2026, 17:24 Zadnych tez nigdzie tu na forum nie przedstawialem, wiec nie wkladaj w moje dzialania swoich pomyslow.
Niemniej ta retoryka coś mi mówi. Spotkaliśmy się już gdzieś na forum?
-
Jockey
Ja tylko chcę abyś potwierdził tezę dowodami.
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Dobra, odpuśćmy. Ponieważ to jednak już kolejna podobna sytuacja (poprzednia dotyczyła rzekomego czytania Biblii przez muzułmanów) proszę, umówmy się na przyszłość @Staszek: nie stawiaj tez, których nie będziesz mógł wesprzeć danymi.
Nie piszę tu o "udowadnianiu wszystkiego" - ale jeśli coś jest, hmmm... rewelacyjne, to jednak wymaga podstawy.
W tej sposób unikniemy nieporozumień w przyszłości.
Umówiliśmy się?
Nie piszę tu o "udowadnianiu wszystkiego" - ale jeśli coś jest, hmmm... rewelacyjne, to jednak wymaga podstawy.
W tej sposób unikniemy nieporozumień w przyszłości.
Umówiliśmy się?
-
Staszek
Pisales ze twoja zona jest lekarzem, wiec proste pytanie, jakie sa maksymalne dawki lekow podczas leczenia szpitalnego pacjentow z problemami serca?
Chodzi o standardowe dawki zanim jakiekolwiek badania szczegolowe danego pacjenta potwierdza czy mozna je takiemu pacjentowi podac i w jakich dawkach.
Pod koniec wrzesnia postaram sie o kilka kopii wypisow ze szpitala z opisem i dawkami lekow roznych ludzi by nie bylo ze to jeden przypadek.
W tej chwili nie mam listy uzywanych lekow, ale glownie sa to leki redukujace adrenaline w sercu i tzw. rozrzedzacze krwi.
A i jeszcze zapytaj zone czy jest mozliwe by w tetnicach i ich zakamarkach moga byc jakies "osady" ktore moga sie oderwac wlasnie po zastosowaniu wysokich dawek rozrzedzaczy krwi.
Zglaszalem to do sprawdzenia pewnej instytucji, ale nie sadze czy cokolwiek z tym zrobia.
Bo juz firmy farmakologiczne wprowadzaja nowe leki zastepujace te wczesniejsze.
Chodzi o standardowe dawki zanim jakiekolwiek badania szczegolowe danego pacjenta potwierdza czy mozna je takiemu pacjentowi podac i w jakich dawkach.
Pod koniec wrzesnia postaram sie o kilka kopii wypisow ze szpitala z opisem i dawkami lekow roznych ludzi by nie bylo ze to jeden przypadek.
W tej chwili nie mam listy uzywanych lekow, ale glownie sa to leki redukujace adrenaline w sercu i tzw. rozrzedzacze krwi.
A i jeszcze zapytaj zone czy jest mozliwe by w tetnicach i ich zakamarkach moga byc jakies "osady" ktore moga sie oderwac wlasnie po zastosowaniu wysokich dawek rozrzedzaczy krwi.
Zglaszalem to do sprawdzenia pewnej instytucji, ale nie sadze czy cokolwiek z tym zrobia.
Bo juz firmy farmakologiczne wprowadzaja nowe leki zastepujace te wczesniejsze.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2026, 1:48 przez Staszek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Zamykam temat. Na przyszłość proszę nie robic offtopow.
Uwagi do użytkownika @Staszek:proszę używać polskich znaków tak jak inni użytkownicy, stawiając tezę proszę posługiwać się merytorycznymi argumentami, nie jesteś lekarzem, więc nie wypowiadaj się na temat dawek.
Uwagi do użytkownika @Staszek:proszę używać polskich znaków tak jak inni użytkownicy, stawiając tezę proszę posługiwać się merytorycznymi argumentami, nie jesteś lekarzem, więc nie wypowiadaj się na temat dawek.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11