Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Offtopik, czyli rozmowy niekontrolowane

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
Ja mam ciche marzenie, aby papieżem został Kard Krajewski.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Nie znam, ale skoro masz marzenie to się zainteresuję.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Kaja
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 21

Hej
Jestem aktualnie na wakacjach z moją mamą i jej znajomymi w Grecji. Generalnie to jest drugi taki wyjazd w moim i mojej mamy życiu, w sensie wyjazd za granicę. Moja mama bardzo chciała wyjechać na takie wakacje do Grecji właśnie nad morze. Ja nie jestem fanką takiego rodzaju wczasów, po prostu mnie to nudzi. Jedyne co można tu robić to wyjście na plażę przy ponad 30 stopniowym upale lub przebywanie na basenie na zewnątrz. Jestem tu 4 dzień i dzisiaj już totalnie nie daje rady. Moja mama chce żebym cały czas była na dworze, ale mnie to męczy, ten upał i jej znajomi, za którymi nie przepadam. W tamtym roku też byliśmy na takich wakacjach i też czułam się tak samo a na ten wyjazd zgodziłam się tylko żeby jej nie było przykro, bo beze mnie by nie pojechała (chodzi o zniżki na dziecko, angielski itp). Ciągle się zgadzam na jej poropozycje tzn. chodzę z nią na te plażę ale ona i tak widzi że mi się to nie podoba i się "pokłóciliśmy" (była to bardziej wymiana zdań) i powiedziałam jej że już następnym razem nie chce jechać na takie wakacje (bo już ci znajomi za rok planują nowy wyjazd tego samego rodzaju). Powiedziałam że nie chce mi się już chodzić na te plaze i że wolę zostać w klimatyzowanym pokoju. Teraz sama poszła na plażę a ja mam wyrzuty sumienia że z nią nie poszłam i że może być jej przykro. Czy powinnam w tej sytuacji zgadzać się na wszystko co proponuje moją mama czy to że nie zgadzam się jest grzechem? Wiem że dla mojej mamy to ważne żeby spedzac też ze mną czas na tych wakacjach ale z drugiej strony to mam ja okłamywać że mi się podoba? Już nie wiem co mam robić
abi

tak jej powiedz - juz nie wiem co mam robic. ty masz inne przyjemnosci, a ja inne
ustalmy jaka czesc dnia spedzamy razem, a po ile godzin mamy kazda dla siebie, abysmy obie byly w miare mozliwosci zadowo!one
Skaza

To dobrze @Kaja , że nie chcesz mamie sprawiać przykrości i liczysz się z jej uczuciami, ale jesteś dorosła i masz prawo do czasu dla siebie i spędzania wakacji w sposób który sprawi Ci frajdę i przyjemność. Wydaje mi się, że dobrze zrobiłaś mówiąc jej o swoich wątpliwościach co do takich wakacji kolejnych. Jak emocje opadną spróbowałbym porozmawiać z mamą jeszcze raz i obyście się dogadały trzymam za to kciuki. O grzechu nie ma mowy, szacunek ku rodzicom jedno a własne zdanie drugie i o jedno i o drugie trzeba zabiegać w swoim sercu.
Awatar użytkownika
Aloes
Podziękował/a: 197
Podziękowano: 621

abi pisze: 11 lip 2023, 16:26 tak jej powiedz - juz nie wiem co mam robic. ty masz inne przyjemnosci, a ja inne
ustalmy jaka czesc dnia spedzamy razem, a po ile godzin mamy kazda dla siebie, abysmy obie byly w miare mozliwosci zadowo!one
Dobrze mówi Abi.
Ponadto może są jakieś wycieczki fakultatywne?
Może idź poza hotel i sobie pozwiedzaj miasteczko.
To też zależy ile masz lat. Jak ma 10 to powinnaś robić to co mamą każe
abi

ojej...myslalam ze 16
Kaja
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 21

Mam 18 lat 😁 Byłyśmy razem na jednej wycieczce fakultatywnej na niedalekiej wyspie i to było fajne, niestety to dość duży koszt i stać nas było tylko na te jedną. Jeśli chodzi o miasteczko, to to nawet nie jest miasteczko tylko jakaś wieś, która obsadzona jest tylko hotelami 🙃 Pocieszam się że jeszcze dwa dni i koniec
Skaza

Obrazek

Wczoraj ułożyłem sobie z płatków róży której pąki już więdną taki napis :) ~o) jak mama będzie przycinać pozostałe pąki to może znowu się pobawię i coś ułożę :)
Skaza

Chciałem się was poradzić co sądzicie o tej książce i portalu czy są "bezpieczne" pod względem wiary i można po nie " sięgnąć " ze spokojnym sumieniem czy lepiej zachować ostrożność i rozwagę ?

https://tantis.pl/czas-dobiega-konca-p3 ... gL56vD_BwE

https://www.fronda.pl/

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Trochę poklikałem na Frondzie, i takie mam zdanie
- bałagan totalny, polityka, celebryci, religia wymieszane ze sobą,
- bardzo niski poziom artykułów,
np. https://www.fronda.pl/a/Prezydent-podpi ... 18193.html
Sam wykaz ustaw bez ich omówienia nawet jednym zdaniem,
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
@Skaza Książkę odradzam.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Lunka
Podziękował/a: 958
Podziękowano: 946
@Skaza po co masz się nakręcać w czarne scenariusze?
Moim zdaniem takie książki słabo działają na samopoczucie i postrzeganie świata.
Po za tym nie wiadomo ile z tych proroctw jest w jakikolwiek sposób uznanych przez KK. Również odradzam.
Bądź ze mną, Panie, w moim utrapieniu
Skaza

Dziękuję @Magnolia , @Lunka , @Dominik

Ostatnio poukładałem sobie znowu co nieco z płatków i innych znajdków :) może kogoś rozweselą i poprawią nastrój w smutniejsze dni.

Obrazek
Becia
Obrazek
Becia
Obrazek
Ludzik dzikusek
Obrazek
Ludzik dzikusek ala trolek
Skaza

Sezon na przetwory i wekowanie rozpoczęty :) lubicie takie tradycyjne przysmaki ? robicie u siebie w domach rodzinnych ? macie spiżarnie na łakocie ? jakie smakiem najbardziej lubicie ? moje ulubione to ogórki kiszone, pikle i papryka konserwowa a z dżemików to truskawkowy, śliwkowy, agrestowy i morelowy są dla skazy największą pychotą :)

Obrazek
Obrazek
abi

moj maz robi ogorki na malosolne, do natychmiastowego pozarcia
ostatnio sie nie udaly z powodu burzy
abi

no jak zbiera sie na burze, to mleko potrafi sie zepsuc zamiast skwasniec i takie inne rzeczy sie dzieja

https://newsy.gotujmy.pl/newsy/na-zewna ... i-7286-r1/
Ostatnio zmieniony 03 sie 2023, 16:42 przez abi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 438
Podziękowano: 1161
"A tu, co postawimy mleko na kwaśne, to skądś wyłażą garbate karzełki i szczają nam do garnków."/Sławomir Mrożek, Słoń/