Kiedyś w Liceum brałam udział w Konkursie między szkołami o AIDS, i troszkę zapamiętałam:
Bakterie i wirusy są O WIELE większe niż pory prezerwatywy, więc wirus nie ma szans aby przeniknąć.
Była jakaś chemiczka nawet i nam to pokazywała i rysowała, razem z lekarzem...
Ta wiedza jest pewnie dostępna na necie, chyba nie jest tajemna?
Można sprawdzić.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Offtopik, czyli rozmowy niekontrolowane
-
TheGreat
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 26
- Podziękowano: 16
Czyli: ty się uczyłeś głupot,(na dziś) czyli to co napisałam wyżej(plus sugerowanie weryfikacji) też jest głupotą.
Co do plutona to być może powróci do bycia planetą.
Widzę że weryfikacja trudna sztuka.
Zaraz wracam. Zrobię to za ciebie, moderatora, zamiast obśmiewać.
Dodano po 4 minutach 30 sekundach:
EDIT:
Już jestem, tak na szybko, zajęło mi to 5 sekund:
"Tymczasem stanowisko WHO w tej sprawie jest jednoznaczne: prezerwatywy są jedną z metod zmniejszania ryzyka zakażenia w czasie kontaktów seksualnych. Informacja o dziurach w lateksie, niezwykle obrazowo prezentująca proporcje wielkości wirusa do owych otworów, to kolejna manipulacja. Grubość lateksu, z którego jest zrobiona prezerwatywa, wynosi 38 tys. nanometrów (nm) natomiast jej pojedyncze pory mają wielkość 5 nm. Cząsteczki wody mają średnicę 20 nm, HIV to 100-120 nm. Gdyby lateksowy kondom przepuszczał wirusa HIV, musiałby wcześniej przepuszczać wodę – czyli przeciekać. Nieuszkodzona, prawidłowo przechowywana i użyta zgodnie z instrukcją obsługi prezerwatywa, która nie pęknie w czasie stosunku, zabezpiecza w 100%. Konsekwentne używanie prezerwatyw daje 90-95% ochronę, większą, niż daje wiele szczepionek. Brakujące 5-10%, a więc ryzyko, że prezerwatywa nie spełni swojej ochronnej roli, w zdecydowanej większość zależy od jej użytkowników – są to tzw. błędy użytkownika. Zdarzają się one o wiele częściej osobom bez doświadczeń w używaniu tej formy zabezpieczenia. Dlatego np. ćwiczenie polegające na uczeniu prawidłowego zakładania prezerwatywy nie jest przyzwoleniem na przypadkowe zachowania seksualne i pochwałą zachowań promiskuitywnych. Nie może to być jednak „prezerwatywowy show”, zawsze musi być poprzedzony wskazaniem innych skuteczniejszych metod zapobiegania zakażeniom, im też należy poświęcić stosownie więcej czasu.
Szczegółowa bibliografia podana przez Autorkę dostępna jest w redakcji."
https://www.profnet.org.pl/wiedza-osobi ... ktyka-hiv/
To pokrywa się z tym o czym ja się uczyłam, ale dalsza weryfikacja prawdziwości tych danych NIGDY nie zaszkodzi.
Dodano po 4 minutach 30 sekundach:
EDIT:
Już jestem, tak na szybko, zajęło mi to 5 sekund:
"Tymczasem stanowisko WHO w tej sprawie jest jednoznaczne: prezerwatywy są jedną z metod zmniejszania ryzyka zakażenia w czasie kontaktów seksualnych. Informacja o dziurach w lateksie, niezwykle obrazowo prezentująca proporcje wielkości wirusa do owych otworów, to kolejna manipulacja. Grubość lateksu, z którego jest zrobiona prezerwatywa, wynosi 38 tys. nanometrów (nm) natomiast jej pojedyncze pory mają wielkość 5 nm. Cząsteczki wody mają średnicę 20 nm, HIV to 100-120 nm. Gdyby lateksowy kondom przepuszczał wirusa HIV, musiałby wcześniej przepuszczać wodę – czyli przeciekać. Nieuszkodzona, prawidłowo przechowywana i użyta zgodnie z instrukcją obsługi prezerwatywa, która nie pęknie w czasie stosunku, zabezpiecza w 100%. Konsekwentne używanie prezerwatyw daje 90-95% ochronę, większą, niż daje wiele szczepionek. Brakujące 5-10%, a więc ryzyko, że prezerwatywa nie spełni swojej ochronnej roli, w zdecydowanej większość zależy od jej użytkowników – są to tzw. błędy użytkownika. Zdarzają się one o wiele częściej osobom bez doświadczeń w używaniu tej formy zabezpieczenia. Dlatego np. ćwiczenie polegające na uczeniu prawidłowego zakładania prezerwatywy nie jest przyzwoleniem na przypadkowe zachowania seksualne i pochwałą zachowań promiskuitywnych. Nie może to być jednak „prezerwatywowy show”, zawsze musi być poprzedzony wskazaniem innych skuteczniejszych metod zapobiegania zakażeniom, im też należy poświęcić stosownie więcej czasu.
Szczegółowa bibliografia podana przez Autorkę dostępna jest w redakcji."
https://www.profnet.org.pl/wiedza-osobi ... ktyka-hiv/
To pokrywa się z tym o czym ja się uczyłam, ale dalsza weryfikacja prawdziwości tych danych NIGDY nie zaszkodzi.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2024, 14:21 przez TheGreat, łącznie zmieniany 2 razy.
-
daniel
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
To nie było obśmianie, a żarcik z miłym "mrugiem".TheGreat pisze: 09 kwie 2024, 14:16 Czyli: ty się uczyłeś głupot,(na dziś) czyli to co napisałam wyżej(plus sugerowanie weryfikacji) też jest głupotą.
Nie czuję obowiązku weryfikowania tego czy prezerwatywa chroni czy nie chroni przed bakteriami.
Wydaje mi się, że z katolickiego punktu widzenia ta wiedza wydaje się co najmniej nie najważniejsza, a dla większości w ogóle zbędna.
Dodano po 4 minutach 4 sekundach:
A zatem uczyłaś się o właściwych i prawdziwych rzeczach co potwierdza artykuł z sieci.TheGreat pisze: 09 kwie 2024, 14:20 To pokrywa się z tym o czym ja się uczyłam, ale dalsza weryfikacja prawdziwości tych danych NIGDY nie zaszkodzi.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
TheGreat
Magnolio??Magnolia pisze: 28 mar 2024, 13:56 @PoprostuOskar jak myślisz dlaczego lateks z którego jest zrobiona prezerwatywa jest taki rozciągliwy i elastyczny? Bo wygląda mniej więcej tak:
Jest w nim mnóstwo włókien i dziur, inaczej nie miałby takich właściwości jakie ma. Oczywiście że te "dziury" są małe, niedostrzegalne ludzkim okiem, ale wirusy i bakterie, plemniki są znacznie mniejsze niż te "dziury"
Uważasz ze się mylę, i nie wiem o czym mówię? To powiedz mi dlaczego do środka prezerwatyw, skoro są takie bezpieczne i nieprzepuszczające, dodawane są środki plemnikobójcze? No przecież nie ma się czego bać, nic się z gumki nie wydostanie....
Zdjęcia pochodzą z netu, mają na celu zobrazowanie, tego o czym piszę.
Dlaczego dałaś rysunek stockowy KOŚCI, pisząc że tak wygląda lateks?
Nie lepiej dać zdjęcie owego lateksu?
Skąd wiesz jak wygląda lateks pod mikroskopem, i czemu dałaś zdjęcie czegoś innego, porównując jedno do drugiego?
Wlepiłam tę fotę do googla i to zwykłe stockowe zdjęcie....
Drugie zdjęcie które dałaś, to fioletowe, jest użyte z 5 razy i prezentuje jakieś bakterie, kolejne zdjęcie stockowe, a nie wnikanie wirusa przez pory prezerwatywy...
Serio tak sobie wzięłaś cokolwiek, żeby pokazać jak ci się wydaje że coś wygląda?
To nawet nie jest zbliżone do faktów...
I po co obrazować komuś, o co ci chodzi, skoro to nieprawda?
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2024, 14:33 przez TheGreat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
daniel
@TheGreat tak w dzisiejszej dobie pewnie powstają artykuły, na których, jak sądzę, i Ty bazujesz.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2024, 14:48 przez daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
TheGreat
Drogi Danielu, nie chcesz się interesować innymi rzeczami niż duchowość, to ja ci nie każę.
Ale są katolicy których interesuje, czy prezerwatywa chroni przed HIV czy nie.
Zresztą o tym świadczy temat na twoim forum.
Jakie artykuły powstają, na jakich ja bazuję?
Nie rozumiem.
Ale są katolicy których interesuje, czy prezerwatywa chroni przed HIV czy nie.
Zresztą o tym świadczy temat na twoim forum.
Jakie artykuły powstają, na jakich ja bazuję?
Nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2024, 14:41 przez TheGreat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
TheGreat
No i ja o tym piszę...
Mają pomóc sobie wyobrazić...ale co? Twoją wyobraźnię jak to widzisz?
Bo te rysunki nie odzwierciedlają faktów z tego co czytam u specjalistów...
A tak jakbyś chciała kogoś przekonać, że to tak właśnie wygląda, że pory prezerwatywy są większe niż cały Wirus Hiv...
A okazuje się że wirus Hiv jest dużo dużo większy niż owe pory...
Dodano po 1 minucie 30 sekundach:
To ja sobie zaraz wstawię foty, jak wyobrażam sobie, że wygląda płaska ziemia...a wyobrażam ją sobie jako żołty ser z dziurami, tak mi się zdaje że wygląda Ziemia...
Kogo to interesuje? Takie fantazje na temat nie faktów?
Mają pomóc sobie wyobrazić...ale co? Twoją wyobraźnię jak to widzisz?
Bo te rysunki nie odzwierciedlają faktów z tego co czytam u specjalistów...
A tak jakbyś chciała kogoś przekonać, że to tak właśnie wygląda, że pory prezerwatywy są większe niż cały Wirus Hiv...
A okazuje się że wirus Hiv jest dużo dużo większy niż owe pory...
Dodano po 1 minucie 30 sekundach:
To ja sobie zaraz wstawię foty, jak wyobrażam sobie, że wygląda płaska ziemia...a wyobrażam ją sobie jako żołty ser z dziurami, tak mi się zdaje że wygląda Ziemia...
Kogo to interesuje? Takie fantazje na temat nie faktów?
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2024, 14:54 przez TheGreat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
daniel
Nie świadcz, bo to nie temat. I nie moim.
1. Chodzi o to, że w sieci jest wiele artykułów żadnej jakości.
2. Odnoszę wrażenie, może mylne, że zdarza Ci się czerpać dość dużo informacji z sieci.
1 + 2 = zatem i Ty pewnie na nie wpadasz.
-
TheGreat
Wątek na forum na którym jesteś moderatorem.
Ale małostkowy:D
Sieć sieci nierówna.
Nie czerpię info z wikipedii, a staram się być jak najbliżej konsensusu naukowego.
Wiem wiem, jesteś przeciwnikiem informacji z sieci, tolerujesz tylko bibliotekę.
Ale małostkowy:D
Sieć sieci nierówna.
Nie czerpię info z wikipedii, a staram się być jak najbliżej konsensusu naukowego.
Wiem wiem, jesteś przeciwnikiem informacji z sieci, tolerujesz tylko bibliotekę.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2024, 14:56 przez TheGreat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
daniel
Nie tylko, ale głównie.TheGreat pisze: 09 kwie 2024, 14:56 Wiem wiem, jesteś przeciwnikiem informacji z sieci, tolerujesz tylko bibliotekę.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
@TheGreat twierdzisz ze wirusy są większe niż mikropory i tak cię uczono w szkole, mnie uczono odwrotnie na Uniwersytecie. Na razie mamy słowo przeciwko słowu. Pokaż zdjęcia które udowadniają to co mówisz.
Ja nie pokazała lateksu bo go nie znalazłam w internecie. Pokazałam takie które najbardziej przypomina to które widziałam na uczelni gdy to omawialiśmy.
Nie twierdziłam że to JEST lateks, tylko że tak można sobie wyobrazić to o czym piszę.
W moim odczuciu nie wprowadzałam celowo w błąd.
na ten moment co portal to mówi coś innego, jeśli jest jak mówisz że jesteś blisko naukowego podejścia to po prostu nas uświadom, zawsze się czegoś nauczymy.
Ja nie pokazała lateksu bo go nie znalazłam w internecie. Pokazałam takie które najbardziej przypomina to które widziałam na uczelni gdy to omawialiśmy.
Nie twierdziłam że to JEST lateks, tylko że tak można sobie wyobrazić to o czym piszę.
W moim odczuciu nie wprowadzałam celowo w błąd.
na ten moment co portal to mówi coś innego, jeśli jest jak mówisz że jesteś blisko naukowego podejścia to po prostu nas uświadom, zawsze się czegoś nauczymy.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
TheGreat
Dobrze.
Ja dałam żródło Magnolio, zweryfikowałam to czego mnie uczono, i wyszło że dobrze mnie uczono.
Zatem, czekam na twoje żródło, że pory prezerwatywy są większe niż wirus i wirus potrafi się przez nie prześlizgnąć.
Bo piszesz że tyle tego jest, owych żródeł więc podaj mi proszę, no z trzy.
Ubogi w Duchu dał źródło o tym że prezerwatywa chroni i czemu ze strony która zajmuje się tą tematyką, ja dałam...
Ja dałam żródło Magnolio, zweryfikowałam to czego mnie uczono, i wyszło że dobrze mnie uczono.
Zatem, czekam na twoje żródło, że pory prezerwatywy są większe niż wirus i wirus potrafi się przez nie prześlizgnąć.
Bo piszesz że tyle tego jest, owych żródeł więc podaj mi proszę, no z trzy.
Ubogi w Duchu dał źródło o tym że prezerwatywa chroni i czemu ze strony która zajmuje się tą tematyką, ja dałam...
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2024, 15:10 przez TheGreat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magnolia
Kochana gdybym znalazł to bym podała. A uczono mnie tego gdy nie było internetu, z książek i publikacji, 30 lat temu, wybacz nie pamietam tytułów.
mgr teologii,
-
daniel
Podaj źródło naukowe. Artykuł, pracę naukową, książkę gdzie o tym piszą.TheGreat pisze: 09 kwie 2024, 15:05 Ja dałam żródło Magnolio, zweryfikowałam to czego mnie uczono, i wyszło że dobrze mnie uczono.
-
Magnolia
W twoim artykule cytowano pozycje która ja znam z czasów studiów. Autorami było małżeństwo Wołochowicz.
Podkreślam, że nie mam złej woli, po prostu tak mnie uczono.
Zgadzam się, 30 lat to sporo...
Podkreślam, że nie mam złej woli, po prostu tak mnie uczono.
Zgadzam się, 30 lat to sporo...
mgr teologii,
-
TheGreat
Takie pytania to ja lubię:P
Oczywiście jestem zmuszona podawać żródła, tłumaczyć się, jakby to jedno które dałam nie wystarczyło...
Teraz muszę poświęcić pół dnia na werfikację, aby waćpan był zadowolony...
To manipulacja i zwalasz na mnie, bo nie chce ci się samemu znaleźć...
HeHe, Oczywiście to powyżej to ŻART.
Jak najbardziej jest słuszne pytania o źródła i takie pytania to ja lubię:)
file:///C:/Users/kasjo/Downloads/Prezerwatywy-a-HIV-2016-1.pdf Dorota Rogowska-Szatkowska-doktor nauk medycznych
https://www.aids.gov.pl/kampanie/CWL/09.html Agenda Ministra Zdrowia
Prezerwatywa nie daje 100 pewności, gdyż może się zsunąć lub pęknąć, a nie że przenikną przez nie wirusy.
Ale najskuteczniejszym środkiem jest życie z jednym partnerem.
Mogłabym szukać dla ciebie książek, żródeł w magazynie Science itd. , ale dla mnie te żródła są wystarczające i nie chce mi się więcej tracić czasu. Ja wierzę naukowcom i lekarzom. To są wiarygodne źródła w tym temacie.
-
Piotr55
- Wyznanie: agnostycyzm
- Podziękował/a: 82
- Podziękowano: 58
Typowa dyskusja kochanych rodaków. Od razu na całość, po bandzie. Było już w Weselu. "sen o karocy złotej".
Jeśli latex nawet faktycznie nie w 145% chroni przed wirusem, a jedynie w 99,999%, a choćby i tylko w 67%? To co, nie stosować???
A hełm żołnierza całkiem chroni?
Nie całkiem? Więc nie nosić?
Troszkę tylko logiki, albo po prostu chłopskiego pomyślunku zwykle się przydaje.
Jeśli latex nawet faktycznie nie w 145% chroni przed wirusem, a jedynie w 99,999%, a choćby i tylko w 67%? To co, nie stosować???
A hełm żołnierza całkiem chroni?
Nie całkiem? Więc nie nosić?
Troszkę tylko logiki, albo po prostu chłopskiego pomyślunku zwykle się przydaje.