Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Komentarz aktualny

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
onet był tylko przykładem innych portali, które podają informacje, które czytałam w pierwszym artykule. Ciężko się z Tobą rozmawia, gdy nie starasz się zrozumieć intencji, tylko każdą okazję wykorzystasz aby coś zgryźliwego napisać - to przystoi chrześcijance?

Domyślam się że usłyszałaś o tym pięściarzu dopiero wczoraj, tak jak i ja. Ale mogło się tak stać, ze tatuaże zrobił w młodości, wybrał zawód również a później się nawrócił? czyli nie zmaże tatuaży pomimo nawrócenia... są na zawsze...
A Pan Zełeński nie jest byłym prezydentem Ukrainy tylko obecnym. Nie wydawał rozkazy polskim służbom, tylko dzwonił do pięściarza aby zapytać co się dzieje.
A dlaczego Ty decydujesz co kogo wyklucza z grona ludzi wierzących?!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Wiesława
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 29
Podziękowano: 17
A Pan Zełeński nie jest byłym prezydentem Ukrainy tylko obecnym
No i tu się mylisz.
Kadencja komika skończyła się i według ich konstytucji do wyłonienia kolejnego prezydenta w nowych wyborach pełni przewodniczący ich parlamentu. Nie pamiętam jak to się nazywa, ale to tak jakby nasz marszałek sejmu. Jest to automatycznie, z nakazu konstytucji.
Co do reszty - mam w nosie chore układy zarówno nierządu PL, jak i reżimu ukr. Komik wie, że jak go odsuną od włądzy to jest jego koniec, zostanie rozliczony przez swoich dotychczasowych sponsorów i przez włąsny naród - przez normalną część ukr., jeśli jeszcze tacy tam są. Komik zrobi wszystko, aby jak najdłużej wojna trwała, prowokacji atomowej z jego strony obawiam się najbardziej. Za wszelką cenę chce Polskę i resztę Europy wciągnąć do wojny. To zły i niebezpieczny człowiek.
Chcę tylko powiedzieć, że gotują Polakom Wołyń bis. Obym się myliła.
Awatar użytkownika
Magnolia
W czasie wojny wyborów się nie przeprowadza, nie wiesz o tym? stanowisko jest utrzymane aż do czasu zawarcia pokoju.
mgr teologii,
Wiesława
Magnolia pisze: 19 wrz 2024, 17:48 W czasie wojny wyborów się nie przeprowadza, nie wiesz o tym? stanowisko jest utrzymane aż do czasu zawarcia pokoju.
W Polsce tak, ale póki co na Ukr. obowiązuje ich konstytucja. A ta mówi, że kwestia wojny, pokoju itp. nie ma znaczenia. Nie ja to wymyśliłam, ale tłumaczył to ukr.prawnik na YT w jakimś programie.
Nic mnie to nie obchodzi. Mnie tylko interesuje żeby moja Ojczyzna nie została objęta wojną przez jakichś oszołomów wepchnięta do zagłady. Pokój za każdą cenę. To nie jest nasza wojna. A kto chce - nierząd, prezydent i cała świta - proszę bardzo, nich się zaciągną i sio. Granice z ukr.należy jak naszybciej zamknąć i przestać okradać nasze społeczeństwo na rzecz obcych i wrogich nam nacji.
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Temat prawny, więc takie pytanko do Was, tak bez googlowania.
Czym się różni w terminologii prawniczej "lub" od "albo"?

Chce pokazać, że czytanie artykułów to nie taka prosta sprawa.
Awatar użytkownika
Magnolia
Wiesława pisze: 19 wrz 2024, 18:09 W Polsce tak, ale póki co na Ukr. obowiązuje ich konstytucja. A ta mówi, że kwestia wojny, pokoju itp. nie ma znaczenia. Nie ja to wymyśliłam, ale tłumaczył to ukr.prawnik na YT w jakimś programie.
Ukraińska konstytucja nie daje jednak na te pytania jednoznacznej odpowiedzi, natomiast tamtejsza ustawa o stanie wojennym (który obowiązuje w kraju) kategorycznie zabrania przeprowadzania jakichkolwiek wyborów. W krótkiej historii współczesnej Ukrainy zdarzało się już, że prezydent urzędował dłużej, niż powinien (mimo że nie było wojny). W 2004 roku, w trakcie pomarańczowej rewolucji (zwanej też „pierwszym Majdanem”) Leonid Kuczma zajmował urząd trzy miesiące dłużej, czekając na powtórzenie drugiej tury wyborów prezydenckich.
https://www.rp.pl/komentarze/art4039908 ... em-ukrainy

Przepisy dotyczące przedłużenia kadencji prezydenta w okresie stanu wojennego są jednoznaczne, w związku z czym zachowanie przez Zełenskiego władzy nie budzi wątpliwości co do zgodności z prawem. Organizowanie wyborów w obecnej sytuacji stanowiłoby jawne naruszenie przepisów ustawy o reżimie prawnym stanu wojennego.

https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/an ... elenskiego

Jak mówiłam @Wiesława sprawdzaj wiadomości, jakich słuchasz w różnych portalach.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Dominik pisze: 19 wrz 2024, 19:05 Czym się różni w terminologii prawniczej "lub" od "albo"?
Jest różnica: ""albo" oznacza wybór tylko jednej opcji, "lub" możliwość wyboru kilku rzeczy.
Wiesława pisze: 19 wrz 2024, 18:09 Pokój za każdą cenę.
Pokój za każdą cenę jest najgorszą opcją, historia daje nam wiele przykładów (np. wybuch II wojny światowej), ze to sie źle skończyło i jeszcze bardziej rozzuchwaliło agresora.
Wiesława pisze: 19 wrz 2024, 18:09 To nie jest nasza wojna.
W naszym interesie jest aby Ukraina nie padła, gdyby na początku wojny Rosja zajęła Kijów to za sąsiada mielibyśmy Rosję i w perspektywie "zielone ludziki" w Polsce i krajach nadbałtyckich.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Wiesława
Myślę dokładnie odwrotnie. Może dlatego, że nie oglądam mediów głównego ścieku.
Zwróć uwagę na to, że Rosja nigdy nie wysuwała pod naszym adresem roszczeń terytorialnych; w przeciwieństwie do ukry, której reżim coraz śmielej po prostu grozi Polsce.
Retoryka ich władz oraz fakt, że mają (też na terenie Polski) mnóstwo broni możemy spodziewać się Wołyń bis.
Wcale nie żartuję, co nie znaczy, że mam ochotę o tym dyskutować.

Poprawiłem Twój post usuwając pomieszane Twoje cytaty z moimi. Jeśli chcesz cytować wypowiedź Twojego rozmówcy to najpierw zaznacz tekst a potem kliknij w ikonkę " znajdującą się w górnym prawym rogu, w poście Twojego rozmówcy. bramin
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2024, 8:04 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Wiesława pisze: 22 wrz 2024, 19:10 Zwróć uwagę na to, że Rosja nigdy nie wysuwała pod naszym adresem roszczeń terytorialnych;
To ja chyba uczyłem się innej historii niż Ty. :)
Rosja zawsze miała roszczenia terytorialne, strefy wpływów, imperialne zapędy i ciągle podejmowała próby (często udane) zwasalizowania Polski.
Wiesława pisze: 22 wrz 2024, 19:10 w przeciwieństwie do ukry, której reżim coraz śmielej po prostu grozi Polsce.
Po pierwsze, nazwy państw piszemy duża literą, w tym przypadku piszemy Ukraina, po drugie nie interesują mnie spiskowe teorie.
Inn sprawa, ze polska dyplomacja zawaliła wiele spraw w relacjach z Ukrainą. Chodzi o sprawy historyczne (np. Wołyń) jak i aktualne.
Wiesława pisze: 22 wrz 2024, 19:10 Wcale nie żartuję, co nie znaczy, że mam ochotę o tym dyskutować.
No to chcesz dyskutować czy nie? Bo ja już się gubię :-?.
1 Tes 3,11
Wiesława
bramin pisze: 23 wrz 2024, 8:20
Wiesława pisze: 22 wrz 2024, 19:10 Zwróć uwagę na to, że Rosja nigdy nie wysuwała pod naszym adresem roszczeń terytorialnych;
To ja chyba uczyłem się innej historii niż Ty. :)
Rosja zawsze miała roszczenia terytorialne, strefy wpływów, imperialne zapędy i ciągle podejmowała próby (często udane) zwasalizowania Polski.
Wiesława pisze: 22 wrz 2024, 19:10 w przeciwieństwie do ukry, której reżim coraz śmielej po prostu grozi Polsce.
Po pierwsze, nazwy państw piszemy duża literą, w tym przypadku piszemy Ukraina, po drugie nie interesują mnie spiskowe teorie.
Inn sprawa, ze polska dyplomacja zawaliła wiele spraw w relacjach z Ukrainą. Chodzi o sprawy historyczne (np. Wołyń) jak i aktualne.
Wiesława pisze: 22 wrz 2024, 19:10 Wcale nie żartuję, co nie znaczy, że mam ochotę o tym dyskutować.
No to chcesz dyskutować czy nie? Bo ja już się gubię :-?.
Po kolei odpowiem. Historię znam i tak, jak ty uczyłam się z takich samych książek. Mnie w tej dyskusji i w tej wypowiedzi chodzi wyłącznie o sytuację obecną. Od czasu rozpadu ZSRR i ustalenia nowego porządku na naszych terenach; od czasu opuszczenia wojsk rosyjskich naszego kraju. Wtedy ustalono też granice ukrainy i ustalono, że na jej terenie nie będzie obcych wojsk, natowskich baz itd. To wszystko i wiele więcej tzw/zachód pogwałcił. Od tamtego czasu Rosja (Federacja Rosyjska) nie wysuwa po naszym adresem żadnych roszczeń terytorialnych. Na pewno nie ma powodu do takiej paniki i wzbudzania takiej nienawiści w narodzie polskim w stosunku do narodu rosyjskiego, jak to robią politycy polskojęzyczni wraz z mediami głównego ścieku.

Jestem bardzo uważna i wręcz przewrażliwiona w temacie poprawności pisania w języku polskim.
Wiem kiedy piszemy dużą literą i doskonale zdaję sobie sprawę, że nazwy państw należy tak właśnie pisać. Z jednym wyjątkiem - nazwę tego państwa piszę i będę pisać z małej litery. Nie zawsze tak było. Odkąd reżim kijowski i ich parlament (nie pamiętam jak nazywa się u nich ta ustawodawcza władza) zdecydował o pisaniu nazw związanych z Rosją z małej litery. Nasz onet podaje pół prawdy, ale cała jest taka, że ustawą przyjęto i karami obwarowano, że " pisownię małą literą takich słów, jak na przykład: Rosja, Moskwa, Federacja Rosyjska, Duma Państwowa Federacji Rosyjskiej, Imperium Rosyjskie.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... la-litera/
To nie wszystko. Napisałam w każdej dostępnej mi przestrzeni internetowej - YT, Fb, X, Telegram itp. , że dopóki nie zostanie to uchylone/zlikwidowane ja będę pisać każdą nazwę związaną z ukrainą z małej litery. Okazuje się, że nie tylko we mnie wszystko zawrzał, ale wiele osób również tak postąpiło. Nie ma mojej zgody na odczłowieczanie kogokolwiek, a już banderowski kraj, przesiąknięty faszyzmem nie będzie mi mówił jak mam postrzegać naród, który ma kulturę, literaturę, muzykę itp. na najwyższym poziomie światowym, gdy tymczasem ziemia ukraińska wydała z siebie chruszczowa, banderę, szuchewycza i inne gadziny im podobne.
Ta ustawa, o której kłamliwie onet pisze jako zalecenie, zawiera dużo więcej obrzydliwości w stosunku do Rosji.

Nie chcę dyskutować o sprawie obecnej sytuacji - sprawa konfliktu. Dlatego, że moje stanowisko jest odmienne od stanowiska szczujni polskojęzycznych władz.
Jestem na pewno w mniejszości.
Jeśli jeszcze początkowo istniała we mnie niejaka "sympatia" dla ukraińskiej strony, to po zapoznaniu się z genezą tego konfliktu (cofając się do lat 2014 i wcześniej nieco, aż do 2022) zdanie zmieniłam całkowicie.
Pobyt 38 ukraińców w mojej miejscowości tylko postawił kropkę nad i. Mieszkali ponad pół roku, miałam ich tuż za oknem. To, co robili, co zrobili nie mieści się w głowie normalnych ludzi. Gdyby cokolwiek ode mnie zależało to podjęłbym następujące kroki:
- zamknąć granicę z ukr.
- zamknąć lotnisko wojskowe w Jasionce
- zablokowac przejazd i przelot jakichkolwiek wojskowych transportów
- odebrać przywileje socjalne
- skrupulatnie sprawdzić każdego przybysza. Kto nie pracuje powinien natychmiast opuścić nasz kraj.

Dlatego też nie chcę rozmawiać.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Wiesława pisze: 23 wrz 2024, 12:17 Wtedy ustalono też granice ukrainy i ustalono, że na jej terenie nie będzie obcych wojsk, natowskich baz itd. To wszystko i wiele więcej tzw/zachód pogwałcił.
Proszę dokładnie doczytać jak Ukraina ogłosiła niepodległość.
Wiesława pisze: 23 wrz 2024, 12:17 wzbudzania takiej nienawiści w narodzie polskim w stosunku do narodu rosyjskiego,
Potępienie Rosji jako agresora nazywasz wzbudzaniem nienawiści? Robi się ciekawie.
Wiesława pisze: 23 wrz 2024, 12:17 Nasz onet podaje pół prawdy, ale cała jest taka, że ustawą przyjęto i karami obwarowano, że " pisownię małą literą takich słów, jak na przykład: Rosja, Moskwa, Federacja Rosyjska, Duma Państwowa Federacji Rosyjskiej, Imperium Rosyjskie.
Manipulujesz. Komisja językowa dopuszcza taką możliwość w nieoficjalnych tekstach, nie ma żadnych sankcji karnych.
Każda dyskusja ma pewne granice, Ty te granice przekraczasz. Nie przekonują mnie Twoje anegdotyczne argumenty o grupie Ukraińców. Proszę na przyszłość nie używać takiego języka w dyskusji i nie wrzucać wszystkich Ukraińców do jednego worka.
1 Tes 3,11
Wiesława
Potępienie Rosji jako agresora nazywasz wzbudzaniem nienawiści? Robi się ciekawie.
Albo nie zrozumiałeś mojego wpisu, albo celowo coś wyrywasz z kontekstu (manipulujesz).
Wybacz, nie będę już tu niczego wyjaśniać, ani prostować.
Dziękuję za wszystko.
Pozdrawiam.
Z Panem Bogiem.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Również pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Szukający
Podziękował/a: 32
Podziękowano: 16

Wiele hałasu o nic. Jak u mistrza dramatu. Dużą czy małą literą. Czy jak już wiecowanie wyborcze w kosciele, to spod ołtarza, czy z ambony. Ex cathedra. Szkoda czasu, Osobiscie zastanawia mnie i martwi konkretny konkret. Jak małe Jasie sobie wyobrażają dostawy amunicji, części zamiennych i serwisu z Korei w przypadku konfliktu zbrojnego z Rosją? Ktoś to wymyślił, ktoś zatwierdził, ktoś zrealizował. Głupawka jako taka nie dziwi. Taka jest budowa niektórych umysłowosci. Co dziwi - brak szerszej reakcji medialnej.
Awatar użytkownika
Magnolia
@Szukający a do czego/do kogo jest Twój komentarz? Jakie wydarzenia komentujesz?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Szukający

Dziwi mnie obecny szum medialny w związku np. z koscielnym wiecem Czarnka i pomijanie spraw prawdziwie istotnych dla bezpieczenstwa Polski.
Awatar użytkownika
Magnolia
Zakładasz że każdy tutaj się interesuje polityką… a tak nie jest w moim przypadku. Nie zaczynam dnia od sprawdzenia informacji raczej od czytań codziennych czyli Słowa Bożego.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Szukający

:-s Każdy może nie, ale chociaż ci, co chodzą na wybory.
Ja mam stałe włączone jakieś radio. Raz o takim, raz o innym zabarwieniu. Więc siłą rzeczy się nasłucham.

Na forum w tych tematach potrafi też być ciekawe. Np. powyższa , nieco zaskakująca dyskusja.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2024, 14:32 przez Szukający, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
ONZ: chrześcijanie najbardziej prześladowaną grupą religijną
  • Blisko 400 milionów chrześcijan na świecie doświadcza prześladowań lub przemocy z powodu swojej wiary
  • W 2025 roku prawie 5 tysięcy wiernych zostało zabitych tylko dlatego, że byli chrześcijanami (prawie 13 dziennie)
https://www.niedziela.pl/artykul/121701 ... 0z6f6n5j3Q
Awatar użytkownika
Magnolia
straszne...
mgr teologii,