Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Komentarz aktualny

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
Awatar użytkownika
Jockey
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Nie wiedziałem gdzie to wrzucić. Najwyżej jak jakiś moderator uzna że lepszym miejscem będzie inny temat to proszę przenieść
Algorytm na Facebooku wrzucił mi taki filmik https://www.facebook.com/share/v/18TPfm ... tid=wwXIfr
I powiem że jestem zbudowany odwaga i tym co ten dziennikarz mówi i małżeństwie i rodzinie. Niby każdy o tym wie ale takie stwierdzenie bez ogródek to bardzo budujące że nie wszyscy się rozmienili na drobne. Że są w tym wiecie mediów ludzie z kręgosłupem.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Maru
Podziękował/a: 7
Podziękowano: 10
Ja tam od początku wojny byłem za pomaganiem Ukrainie, ale z głową. Jak widać wódz Ukrainy nie potrafi docenić takiej pomocy. A na początku wojny ja na forach dyskusyjnych byłem nazywany ruską onucą, bo nie byłem za bezwarunkową pomocą dla strony Ukraińskiej. Dla niewtajemniczonych to chodzi o obecną sytuację z nazwą UPA i odebraniem najwyższego odznaczenia przez prezydenta Polski.
Natalia89
Podziękował/a: 11
Podziękowano: 16

Prawica znów ma powody do zgryzoty. Kolejna rocznica bitwy pod Grunwaldem przypomina o wydarzeniu, które niezbyt pasuje do współczesnych prostych podziałów ideologicznych. Po jednej stronie stanęli wierni papieżowi prawicowi krzyżacy, a po drugiej niezwykła koalicja: litewscy poganie, husyci oraz Polacy, którzy mieli już serdecznie dość zakonu, który przez lata terroryzował okolicę. Paradoksów było więcej – wojskami polsko-litewskimi dowodził świeżo ochrzczony Jagiełło, którego przeciwnicy jeszcze długo oskarżali o ukryte sympatie do dawnej wiary. A jakby tego było mało, Krzyżaków wspieranych przez chrześcijański Zachód bili również tatarscy muzułmanie.
Historia bywa znacznie bardziej skomplikowana niż współczesne polityczne etykietki.
Nowy
Podziękował/a: 22
Podziękowano: 7
W punkt ! Miło być wśród wiedzących i myślących. Mnie też czerwony edukował zero-jedynkowo w sprawie Krzyżaków i nie tylko.
Trochę się narobiłem, żeby odzyskać wyprany mózg.
Historię i inne ludzkie sprawy biało-czarno widzą dzieci i to małe, ludzie o umysłowości dziecka , no i cynicznie , interesownie udają, że tak widzą politycy , spindoktorzy, propagandyści i agitatorzy spod ciemnej gwiazdy, tacy, co na podziałach i strachach budują sobie poparcie.
To, co się dziś wyprawia z ludnością i suwerenem, konsumentem mediów znacznie przewyższa perfidię czerwonej propagitki, a uzdolnieni macherzy wtedy robotę robili.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Obawiam się, że:
1) Nie dyskutujemy tu o polityce (w sensie omawiania bezpośrednio polityki aktualnej)
2) Wasze oświadczenia są... delikatnie mówiąc, pokrętne.

ALe nie będzę rozwijał z powodu p.1
Velaya
Podziękował/a: 12
Podziękowano: 9

Marek Piotrowski pisze: 19 lip 2026, 19:38 Obawiam się, że:
1) Nie dyskutujemy tu o polityce (w sensie omawiania bezpośrednio polityki aktualnej)
2) Wasze oświadczenia są... delikatnie mówiąc, pokrętne.

ALe nie będzę rozwijał z powodu p.1
Ale przecież to jest wątek polityczny. Czego się obawiasz, @Marek Piotrowski ??
helper
Podziękował/a: 11
Podziękowano: 16

Chyba zależy od interpretacji poprzednich postów w tym wątku. Wypowiedzi polityczne zdaje się że były