Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Lista bardzo wartościowych książek

Rozmowy o książkach, jakie przeczytaliśmy i polecamy innym. Literatura religijna, pisma świętych i doktorów Kościoła, ale też beletrystyka, literatura faktu i wszystko to, co nas ubogaca. Razem stwórzmy największą bazę książek na forach religijnych.
Awatar użytkownika
daniel
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
JOB pisze: 26 wrz 2025, 21:51 Wyciągam takie wnioski, że Rohra warto czytać, ale trzeba dobrze rozeznać, komu się ją poleca, chodzi po prostu o to, że nie wszystko jest dla wszystkich i chyba do nas należy to, żeby mądrze rozeznać komu jaki potrzebny jest pokarm duchowy. Dobrze mówię? Jak nie to popraw mnie.
Zgadzam się.
Myślę, że podobnie jest z ostatnią książką M. Gajdy "Boskie DNA".
Obrazek

Dodano po 13 minutach 23 sekundach:
Jak już jesteśmy przy prawosławiu to ja polecam wspaniałą, moim zdaniem, książkę (rozprawę doktorską) autorstwa mniszki Nikołai (Halina Aleksjejuk) "Istota prawosławnego monastycyzmu". Praca, w dużej mierze oparta na wczesnych Ojcach. Choć oczywiście nie unika różnic pomiędzy prawosławiem, a katolicyzmem.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2025, 14:19 przez daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Albertus
Podziękował/a: 73
Podziękowano: 106
Zanim sięgnie się po książki Richarda Rohra to warto zapoznać się z jego poglądami w kwestiach Bożego planu wobec ludzkiej płciowości i chrześcijańskiej rodziny .

Na przykład znalazłem taką jego wypowiedź:
Płeć binarna (męska i żeńska) jest raczej narzuconym przez nasze dualistyczne umysły niż naturą rzeczywistości. Biblia często wspomina o „eunuchach” (patrz na przykład Izajasz 56,4-5 i Mateusz 19,12), co mogło, ale nie musiało, dotyczyć osób, które dziś znamy jako osoby transpłciowe, biseksualne, hermafrodytyczne, gejowskie lub lesbijskie. Wiele kultur identyfikuje trzecią, a nawet czwartą płeć. Nie każdy wewnętrznie identyfikuje się ze swoją zewnętrzną biologią. I nie każdy odzwierciedla kulturowe „normy” ról płciowych lub atrakcyjności.
https://www-newwaysministry-org.transla ... _tr_pto=sc

Rohr to "guru" liberalnego katolicyzmu i propagator akceptacji ideologii lgbt w Kościele.

A jakie spustoszenie sieją poglądy i twórczość Rohra i jemu podobnych wśród katolików to widać również i na tym forum.

Mt7:15 Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami7. 16 Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? 17 Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. 18 Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. 19 Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. 20 A więc: poznacie ich po ich owocach.
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Albertus pisze: 28 wrz 2025, 14:39 to widać również i na tym forum.
Do kogo konkretnie kierujesz te zarzuty?
JOB
Podziękował/a: 59
Podziękowano: 102
Albertus pisze: 28 wrz 2025, 14:39
A jakie spustoszenie sieją poglądy i twórczość Rohra i jemu podobnych wśród katolików to widać również i na tym forum.
Chętnie przeczytam jakieś konkrety. Możesz podać: jakie spustoszenie? O jakim spustoszeniu mówisz? I kto je sieje?
Albertus
Podziękował/a: 73
Podziękowano: 106
Dominik pisze: 28 wrz 2025, 18:38
Albertus pisze: 28 wrz 2025, 14:39 to widać również i na tym forum.
Do kogo konkretnie kierujesz te zarzuty?
Jakie zarzuty?

Dodano po 6 minutach 49 sekundach:
JOB pisze: 28 wrz 2025, 19:08
Albertus pisze: 28 wrz 2025, 14:39
Chętnie przeczytam jakieś konkrety. Możesz podać: jakie spustoszenie? O jakim spustoszeniu mówisz? I kto je sieje?
Było wiele dyskusji na ten temat. Można do nich wrócić. A ty jak odnosisz się do tego co napisał Rohr o ludzkiej płciowości w cytacie i linku który podawałem?
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2025, 20:08 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
JOB
@Albertus Bardzo dziękuję Tobie za ten link. Nie interesowałem się stroną działalności o. Rohra, poza czytaniem książek, które pomogły mi pogłębić wiarę, ale zagrożenie jest, jeżeli czytaną lekturę przyjmuje się bezkrytycznie, bezrefleksyjnie i że jak autor coś napisał, to jest to bezwzględna prawda.
Natomiast @Albertus dałeś mi do myślenia i nie będę polecał tego autora, a jeżeli jakimś wpisem dołożyłem cegiełki to zamętu jaki mogłem wprowadzić na tym forum do umysłów czytających, to przepraszam. Po prostu w moim środowisku duchowym też takie książki krążą, ale nikomu nie zaszkodziły, więc poleciłem.
JOB
„Modlitwa według Filokalii. Myśl Ojców z rozważaniami”: e-book:

(pobierzesz z dysku Dropbox):
https://www.dropbox.com/scl/fo/19i82cyf ... 2m85b&dl=0