Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Dlaczego nie można błogosławić związków osób tej samej płci? - dokument KNW oraz deklaracja Fiducia Supplicans

Życie Kościoła, dokumenty, encykliki, wydarzenia
Awatar użytkownika
esperanza
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 1264
Podziękowano: 777
"Wystarczy ci mojej łaski. Moc, bowiem w słabości się doskonali”. (2Kor 12, 9).
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Nawet wczoraj rozmawiałam z kapłanem który prowadził nasze rekolekcje ewangelizacyjne w zeszłe wakacje i wyraził smutek że liturgiści milczą... a tu się okazuje że szanowany liturgista pospieszył z wyjaśnieniami jeszcze przed Bożym Narodzeniem... tylko algorytmy nam tego nie pokazywały... mimo codziennego przeszukiwania YT...
szkoda... Na szczęście już jest wypowiedź liturgisty!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Paweł
Podziękował/a: 69
Podziękowano: 72
W objawieniach fatimskich Matka Boża przedstawiła Łucji pewną obietnicę:
„W Portugalii będzie zawsze zachowany dogmat wiary itd.”
Badacze tych objawień zastanawiali się cóż to zdanie może oznaczać. Wnioskowali, że musi przyjść taki czas, kiedy niektóre Kościoły lokalne (krajowe) dokonają apostazji i odłączą się od prawdziwego Kościoła. Ten los nie spotka Kościoła w Portugalii, gdzie dogmaty wiary (odwieczne Prawdy) mają być zachowane. Tak więc portugalski UNK (tamtejszy Episkopat) ma być wiernym depozytariuszem tych Prawd.
W tym kontekście bardzo się ucieszyłem z dzisiejszej wiadomości:
Konferencja Episkopatu Portugalii ogłosiła w środę swoją zgodę na błogosławienie par jednopłciowych na podstawie ogłoszonej w grudniu 2023 r. przez watykańską Dykasterię Nauki Wiary deklarację "Fiducia supplicans" o pastoralnym znaczeniu błogosławieństw.
Portugalscy biskupi napisali, że pozostają "w pełnej jedności" z papieżem Franciszkiem w związku z wprowadzaniem w życie dokumentu "Fiducia supplicans", w którym przewidziano błogosławienie tzw. par w sytuacjach nieregularnych, w tym osób tej samej płci.
Sprecyzowali, że nie zamierzają utrudniać posługi duchownym, którzy chcieliby błogosławić "pary pozostające w sytuacjach nieregularnych".
"Uznajemy za konieczne przyjmowanie wszystkich w Kościele oraz deklarujemy pełną jedność portugalskich biskupów z Ojcem Świętym" - napisała w komunikacie Konferencja Episkopatu Portugalii.
W ocenie portugalskich hierarchów "Fiducia supplicans" w żadnej mierze nie zmienia nauczania Kościoła katolickiego, gdyż za małżeństwo wciąż uznawany jest związek mężczyzny i kobiety.
https://deon.pl/kosciol/portugalscy-bis ... em,2712416
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Papież Franciszek odniósł się do krytyki deklaracji:
https://www.pap.pl/aktualnosci/papiez-o ... a-osob-nie
https://wpolityce.pl/kosciol/678170-pap ... atpliwosci

Dodano po 16 minutach 11 sekundach:
Dr teologii moralnej Agata Rujner tak wyjaśnia poszerzoną naukę o błogosławieństwach:
https://niniwa.pl/2024/01/02/blogoslawi ... al-papiez/
Awatar użytkownika
esperanza
Awatar użytkownika
esperanza
Papież odpowiedział na pytanie dotyczące dokumentu Dykasterii Nauki Wiary, "Fiducia Supplicans", który otwiera możliwość błogosławienia par w sytuacjach "nieregularnych" w odniesieniu do moralności katolickiej, w tym par jednopłciowych. Dokument ten spotkał się z różnorodnymi, a nawet przeciwstawnymi reakcjami. Franciszek przyznał, że "czasami decyzje nie są akceptowane", ale często "jest tak dlatego, że się nie wie"; następnie potwierdził zasadę "todos, todos" wyrażoną już podczas ŚDM w Lizbonie: "Pan błogosławi wszystkim, wszystkim, wszystkim, którzy przychodzą. Pan błogosławi wszystkim, którzy są w stanie przyjąć chrzest, to znaczy każdej osobie. Jednak potem ludzie muszą wejść w rozmowę z błogosławieństwem Pana i zobaczyć, jaka jest droga, którą Pan im proponuje. Ale musimy wziąć ich za rękę i pomóc im iść tą drogą, a nie potępiać ich od samego początku".
https://www.vaticannews.va/pl/papiez/ne ... wojny.html
Ostatnio zmieniony 16 sty 2024, 12:00 przez esperanza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
esperanza
Piotr55
Wyznanie: agnostycyzm
Podziękował/a: 82
Podziękowano: 58
Awatar użytkownika
Magnolia
Na pytanie dziennikarki, Norah O’Donnell, dlaczego w ubiegłym roku papież zezwolił księżom na błogosławienie związków jednopłciowych, Franciszek stanowczo zaprzeczył: „Nie, nie zezwalałem na błogosławienie związków homoseksualnych”. Wyjaśnił, że błogosławienie takich związków jest „sprzeczne z prawem naturalnym i prawem Kościoła”. Zezwolił natomiast na błogosławienie poszczególnych osób homoseksualnych, bo „błogosławieństwo jest dla wszystkich”, choć – jak przyznał –„niektórzy są tym zgorszeni”. Potwierdził też swoje słowa o tym, że sam homoseksualizm nie jest przestępstwem, lecz jest „faktem ludzkim”.
https://www.gosc.pl/doc/8813352.Francis ... osob-a-nie
mgr teologii,
Albertus
Podziękował/a: 73
Podziękowano: 106

Kardynał Ryś - "Deklaracja Fiducia Supplicans nie zezwala na udzielanie błogosławieństw parom jednopłciowym."

Od 46minuty i 40 s..
Ostatnio zmieniony 25 sie 2024, 13:18 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
I niektórym zajęło to ponad 0,5 roku.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Albertus
daniel pisze: 25 sie 2024, 13:40 I niektórym zajęło to ponad 0,5 roku.

Co zajęło i komu?
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Prawdopodobnie Daniel miał na myśli, ze niektórzy hierarchowie jak np. bp Rys skomentował tę deklarację dopiero jak upłynęło poł roku.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Albertus
bramin pisze: 26 sie 2024, 15:55 Prawdopodobnie Daniel miał na myśli, ze niektórzy hierarchowie jak np. bp Rys skomentował tę deklarację dopiero jak upłynęło poł roku.
No właśnie dlatego zapytałem go "co zajęło i komu?" Bo nie mam pewności o czym pisze.

Czy chodzi mu o kardynała Rysia czy też o jakieś osoby uczestniczące w tej dyskusji?

Mam nadzieję że odpowie.

Nie wiem kiedy kardynał Ryś wyraził swoje stanowisko w tej kwestii ale stanowisko episkopatu było dosyć szybko wyrażone i również była tam mowa o możliwości udzielania błogosławieństw tylko pojedynczym osobom o skłonnościach homoseksualnych a nie parom.

https://www.gosc.pl/doc/8613887.Rzeczni ... niczym-nie

cytat:
Rzecznik KEP podkreśla, że zarówno Deklaracja jak i Nota stwierdzają, iż „nie wyklucza [się] udzielania błogosławieństwa pojedynczym osobom o skłonnościach homoseksualnych, które przejawiają pragnienie życia w wierności objawionym planom Bożym, tak jak naucza Kościół”.
Stanowisko kardynała Rysia wydaje się być w pełni zbieżne ze stanowiskiem rzecznika KEP.
Awatar użytkownika
daniel
To moje zdanie ze stycznia:
daniel pisze: 04 sty 2024, 14:21 Jest złym rozumieniem. O to mi chodziło. Albo dostrzegamy błogosławieństwo osób albo błogosławieństwo związków. Odnośnie par w związkach nieuporządkowanych oraz par homoseksualnych w deklaracji chodzi oczywiście o błogosławieństwo osób.
Ty wciąż widzę szukasz potwierdzenia czy aby na pewno ...
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Albertus
daniel pisze: 27 sie 2024, 7:18 To moje zdanie ze stycznia:
daniel pisze: 04 sty 2024, 14:21 Jest złym rozumieniem. O to mi chodziło. Albo dostrzegamy błogosławieństwo osób albo błogosławieństwo związków. Odnośnie par w związkach nieuporządkowanych oraz par homoseksualnych w deklaracji chodzi oczywiście o błogosławieństwo osób.
Ty wciąż widzę szukasz potwierdzenia czy aby na pewno ...
I znowu nie wyrażasz się jasno i konkretnie.

Na co niby szukam potwierdzenia? "Czy aby na pewno" CO?

Przecież ja od samego początku dyskusji twierdzę właśnie to co mówi wyraźnie kardynał Ryś - że ta Deklaracja nie pozwala na błogosławienie par homoseksualnych zgodnie zresztą ze stanowiskiem K.E.P.

Każdy może to sprawdzić śledząc moje wypowiedzi w tej dyskusji jeśli nie wierzy.

Tak więc nadal nie bardzo rozumiem o co ci chodzi...
Ostatnio zmieniony 27 sie 2024, 16:01 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
@Albertus badz tak miły i przeczytaj tekst deklaracji FS który mamy na 16 stronie tego wątku.
Od początku do końca przeczytaj i postaraj się zrozumieć przesłanie papieża, ba! Ewangelii

Możesz to zrobić?
mgr teologii,
Albertus
Magnolia pisze: 27 sie 2024, 16:57 @Albertus badz tak miły i przeczytaj tekst deklaracji FS który mamy na 16 stronie tego wątku.
Od początku do końca przeczytaj i postaraj się zrozumieć przesłanie papieża, ba! Ewangelii

Możesz to zrobić?
Tak. Przeczytałem i staram się zrozumieć tekst tej deklaracji w Świetle Ewangelii objawionej nam przez Boga w Nowym Testamencie.
Awatar użytkownika
daniel
Albertus pisze: 27 sie 2024, 17:09 Tak. Przeczytałem i staram się zrozumieć tekst tej deklaracji w Świetle Ewangelii objawionej nam przez Boga w Nowym Testamencie.
Objawiane jest Słowo, które głosi Ewangelia spisana w Duchu. Bóg nie objawia nam pism, a Chrystusa.
Albertus
daniel pisze: 27 sie 2024, 17:59
Albertus pisze: 27 sie 2024, 17:09 Tak. Przeczytałem i staram się zrozumieć tekst tej deklaracji w Świetle Ewangelii objawionej nam przez Boga w Nowym Testamencie.
Objawiane jest Słowo, które głosi Ewangelia spisana w Duchu. Bóg nie objawia nam pism, a Chrystusa.
Skąd wiesz o Chrystusie?