https://www.facebook.com/profile.php?id=100070948646163
Poczytaj, włos się jeży...

https://wobronietradycjiiwiary.com/pl/c ... e_vignette

Przeczytaj sobie katechizm kościoła katolickiego, najlepiej jakiś starszy, bo w nowych wydaniach jest masa błędów teologicznych i zwykłych bzdur zniekształcających wiarę katolicka.daniel pisze: 30 kwie 2024, 18:03 @Agnieszka79 udzielasz się w tym wątku. Opisz proszę jak rozumiesz zdrową duchowość katolicką. Piszesz o tym co złe. Chciałem zapytać co jest dobre. Jak Twoim zdaniem duchowość powinna wyglądać, czym się charakteryzować?
Tak mi się skojarzyło z obrazkiem:

Wedlug mnie czesto wiaze sie to z tym ze "chora duchowosc" u danej jednostki jest objawem konkretnego zaburzenia psychicznego. Raczej jedynym wyjsciem jest leczenie zrodla, czyli zaburzenia psychicznego.esperanza pisze: 04 wrz 2023, 16:52 Niech będzie to wątek o myśleniu magicznym, wierze lękowej, religijności neurotycznej i wszystkim co zamiast zbliżać oddala nas od Pana Boga chociaż często w naszym mniemaniu nazwalibyśmy to duchowością.
Jak się przed tym ustrzec, jakie są wasze doświadczenia? Może macie jakieś ciekawe materiały na ten temat.
Na początek podrzucam dwa filmy:
Tak, często tak bywa.hophop pisze: 04 maja 2024, 23:00 Wedlug mnie czesto wiaze sie to z tym ze "chora duchowosc" u danej jednostki jest objawem konkretnego zaburzenia psychicznego. Raczej jedynym wyjsciem jest leczenie zrodla, czyli zaburzenia psychicznego.
Przywołując definicję ks. K. Grzywocza z jednego z pierwszych postów, który pisze:hophop pisze: 05 maja 2024, 0:49 Zalezy co pan uwaza za chora duchowosc, nie wiem czy zaburzenie psychiczne moze wynikac z uposledzenia duchowego. W jaki sposob?
Świetna definicja, nic dodać, nic ująć, w punkt. To jest zebrane w pigułce, jak powinna wyglądać nasza duchowość.daniel pisze: 05 maja 2024, 11:00 Przywołując definicję ks. K. Grzywocza z jednego z pierwszych postów, który pisze:
"Zdrowa duchowość jest to więc duchowość więzi, relacji, przyjaźni z Bogiem, z drugim człowiekiem i z sobą samym - i umiejętność utrzymania tych trzech wymiarów w harmonii.",
A komuś linka kasujesz pt. Nie reklamujemy...,, Wycięłam link ze względu na to, że nie chcemy polecać tego kapłana ani jego bloga, obserwujemy od lat, ze działalność tego kapłana przynoszą złe owoce.
Można o tym poczytać tu viewtopic.php?p=34299#p34299
Magnolia.,,