Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Ciąża z gwałtu i co dalej

Tu omawiamy problemy w rozeznawaniu grzechów, problemy ze spowiedzią, skrupulatyzm
dzyndzelek

Czyli jak wyrzuciłbym do smieci zamrozony zarodek który ma byc wszepiony kobiecie to powinienem odpowiadać jak za morderstwo dorosłego człowieka? Takie prawo powinno byc wedlug was? Żałóżmy ze to mój zarodek z którym moge zrobic co chce.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2026, 6:49 przez dzyndzelek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
dzyndzelek pisze: 18 cze 2026, 6:39 Czyli jak wyrzuciłbym do smieci zamrozony zarodek który ma byc wszepiony kobiecie to powinienem odpowiadać jak za morderstwo dorosłego człowieka?
Oczywiście.
Żałóżmy ze to mój zarodek z którym moge zrobic co chce.
Delikatnie mówiąc, dziwne założenie. Cóż mialoby niby znaczyć, że to "twój" zarodek?
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
@dzyndzelek Założenia takie miał pewien niemiecki lekarz. Dziwne że on jest uważany za mało dobry przykład medyczny. A jednak miał pewne sukcesy. Osobiście wolałbym żeby nie używano wiedzy w tak podły sposób zdobytej.
Cóż jakbyś nie zauważył to my katolicy tworzenie zarodków w sposób laboratoryjny też uważamy za niegodny i moralnie zły. Co nie zmienia faktu że ten zarodek jest po prostu faza czy etapem rozwoju człowieka. A życie ludzkie jest święte i jest wartością sama w sobie. Dlatego właśnie procedura invitro w której tworzone są i przetrzymywane w zamrażarce zarodki uważamy za moralnie złe. I tak uważam że prawo powinnno chronić życie ludzkie od poczęcia do naturalnej śmierci.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
dzyndzelek

Czyli dożywocie za przykladowo użycie tabletki "dzien po"? (ciach)

Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
NIe chce pisać czym dla mnie jestescie bo bana nie che na razie dostac

Upomnienie za pisanie ad personam, przeczytaj regulamin i proszę o więcej szacunku dla adwersarzy. Magnolia
Ostatnio zmieniony 18 cze 2026, 8:20 przez Magnolia, łącznie zmieniany 2 razy.
dzyndzelek

A jakby matka cierpiała i chciała skonczyz sobą a ja podałbym jej jakies leki bo sama by nie mogła to też bys mnie wsadził na dożywocie za morderstwo co nie?
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
@dzyndzelek zacznij od pogłębienia biologii ludzkiego rozrodu, od poczęcia rozwija się dziecko, które potem rośnie, rodzi się i rozwija w dorosłego człowieka a potem dalej następuje starość i umiera. Chronimy to życie, bo życie jest wartością samą w sobie.

Ty nie szanujesz życia swojego czy cudzego?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
dzyndzelek pisze: 18 cze 2026, 8:20 A jakby matka cierpiała i chciała skonczyz sobą a ja podałbym jej jakies leki bo sama by nie mogła to też bys mnie wsadził na dożywocie za morderstwo co nie?
Po pierwsze na forum trzymamy się tematu w wątku,
A po drugie tak to jest morderstwo. Przykładem jest choćby lekarz Michaela Jacksona, który miał proces za podanie piosenkarzowi leków, które ostatecznie doprowadziły do śmierci. Nie tylko katolicy, ale również na świecie jest to uznane za morderstwo i ścigane prawem.

Proszę jednak wrócić do tematu wątku.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Maru
Podziękował/a: 7
Podziękowano: 10
Łatwo przesadzić. Spójrzmy na Salwador gdzie za nieumyślne poronienie dziecka kobiety budzą się przykute do łóżka szpitalnego i są oskarżone o morderstwo. Reasumując aborcja nie powinna być prawnie traktowana jak morderstwo bo to przesada i to mocna.
dzyndzelek

Paradoksalnie własnie w Salwadorze lepiej (ciach) bo duze prawdopodobienstwo odsiadki za poronienie.

Dodano po 10 minutach 11 sekundach:
lepiej tam nie zaistniec własnie być (ciach) i iść prosto do nieba.

Upominam się o kulturalny język. Przeczytaj regulamin. Rozmawiajmy na poziomie. Magnolia.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2026, 11:55 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Maru pisze: 18 cze 2026, 11:18 Łatwo przesadzić. Spójrzmy na Salwador gdzie za nieumyślne poronienie dziecka kobiety budzą się przykute do łóżka szpitalnego i są oskarżone o morderstwo. Reasumując aborcja nie powinna być prawnie traktowana jak morderstwo bo to przesada i to mocna.
Z podanej przesłanki nie wynika wyciągnięty "wniosek".

Dodano po 54 sekundach:
dzyndzelek pisze: 18 cze 2026, 8:16 NIe chce pisać czym dla mnie jestescie bo bana nie che na razie dostac
Jak po takim tekście jeszcze w ogóle traktować Cię jako kulturalnego i merytorycznego rozmówcę?
Awatar użytkownika
Maru
@Marek Piotrowski
Tak, wiem, że twoim marzeniem, Marek, jest zamykanie kobiet w więzieniu za samą myśl o aborcji albo wzięcie tabletki wczesnoporonnej. Nie musisz mi o tym pisać.

Upomnienie, dyskutujesz ze swoimi domysłami a nie z argumentami Marka.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2026, 16:03 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maru
To jak twoim zdaniem powinna wyglądać kwestia prawna aborcji @Marek Piotrowski?
Dożywocie za aborcję bo to morderstwo? A co wtedy z kobietami, które wykonają aborcję za granicą? Może do tego obowiązkowe testy ciążowe na granicach? Napisz jak ty to widzisz
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Maru pisze: 20 cze 2026, 20:10 To jak twoim zdaniem powinna wyglądać kwestia prawna aborcji @Marek Piotrowski?
Dożywocie za aborcję bo to morderstwo?
Jest to taka sama zbrodnia, jak każde inne morderstwo.
Wyrokami nie ma co epatować, bo wyrok zalezy od wielu rzeczy, nie tylko od czynu: stanu psychicznego, świadomości itd
W większości przypadków aborcji zresztą kobieta jest naciskana przez otoczenie - tu bym postawił główny nacisk. I oczywiście na ściganie lekarzy-morderców.
A co wtedy z kobietami, które wykonają aborcję za granicą?
A co z kobietami, które zabiły męża za granicą?
Coś to zmienia?
Może do tego obowiązkowe testy ciążowe na granicach?
Mieszasz prawo i metody wykrywania przestępstw. Zresztą - chyba intencjonalnie - proponując jakieś groteskowe rozwiązania.
Na początek penalizowałbym firmy i organizacje, które organizują tzw. "turystykę aborcyjną", bo ich działalność to kpina nawet z istniejącego prawa.
Awatar użytkownika
Maru
Jest różnica między zabiciem męża prawnie, a zabiciem płodu. Różnica jest taka, że to drugie nie jest traktowane w wielu krajach za morderstwo. Do tego kobieta, która podda się aborcji za granicą, w kraju, w którym aborcja jest legalna nie może być sądzona w Polsce o morderstwo.
Niektórzy chcą drugiego Salwadoru w Polsce z tego co widzę.
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Maru pisze: 21 cze 2026, 14:13 Jest różnica między zabiciem męża prawnie, a zabiciem płodu. Różnica jest taka, że to drugie nie jest traktowane w wielu krajach za morderstwo.
W Niemczech w latach '30 poprzedniego wieku zabicie Żyda nie było traktowane jako morderstwo. Czy przez to przestało to być morderstwem?
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.