Czy w czasie upału dopuszczasz aby w kościele używać wachlarza?
Czy drażni cię/przeszkadza, gdy używa ktoś wachlarza w czasie nabożeństwa?
Wyraź swoją opinię, nie tylko w ankiecie.
Czy Msza na zewnątrz w cieniu się liczy?Magnolia pisze: 05 wrz 2022, 17:42 Zapytałam o wachlarze w kościele, bo sama zaczęłam ich używać w czasie sierpniowych upałów.
Mimo wszystko, że uznałam to za drobiazg, który nie powinien nikomu przeszkadzać, to jednak byłam ciekawa co myślą inni.
Pewnej niedzieli byłam wcześnie rano na mszy, bo potem miałam podróż i czułam się naprawdę średnio, wyszłam do przedsionka po jakąś ulotkę i wachlowałam się nią co chwila, naprawdę mnie to uratowało.
Następnej niedzieli przyszłam z małym wachlarzem i przypadkiem zauważyłam, że trzy inne panie również mają wachlarze. Poczułam ulgę i już całkiem byłam ośmielona by bez wyrzutów sumienia przynosić do kościoła wachlarz.
Mamy duży kościół, ale nie ma w nim w upale ruchu powietrza, robi się zaduch i robi się słabo....gdyby kogoś miało to powstrzymać przed pójściem na mszę św, (że jest upał) to lepiej zabrać ze sobą mały wachlarz.
Ale jest jakiś przepis kościelny mówiący o tym?Magnolia pisze: 05 wrz 2022, 21:21 Uczestnictwo we mszy św zakłada aktywną fizyczną obecność. Jak dla mnie dopiero obecność w kościele spełnia ten warunek.
Chyba że jest to msza św polowa.