Dzisiaj po przerwie pandemicznej ponownie chałupkę skazy z kolędą odwiedzi sam Pan Bóg i nie ukrywam, że już wyczekuje tej chwili mimo iż to dopiero popołudniu godziną będzie. Chciałem zapytać przy okazji jak wy podchodzicie do kolędy obecnie w waszych domach ? jak wspominacie ją w domach rodzinnych za czasów dzieciństwa ? czy któraś z kolęd zachowała się jakoś szczególnie w waszej pamięci ? a może coś się nieoczekiwanego wydarzyło podczas którejś z nich ? no i czy zbieracie pamiątkowe obrazki którymi księża obdarowują na pamiątkę Bożych odwiedzin ?
Ja to mimowolnie jednak przeżywam i denerwuję się podczas kolędy tak pozytywnie, ale jednak stresuje się

za dziecka zawsze pełen emocji zaciskałem zeszyt od religii w rękach

kilka lat temu zdarzyło się nieoczekiwanie tak, że księża dokładniej trzech którzy akurat chodzili po kolędzie tego dnia spotkali się wszyscy razem u mnie w domu. Tak przyszedł jeden i po poświęceniu rozmawialiśmy sobie w pokoju aż tu nagle ktoś puka i okazało się, że drugi ksiądz coś chciał się zapytać ustalić z księdzem u nas obecnym. PO krótkiej chwili znowu pukanie do drzwi i trzeci ksiądz wchodzi

kapłani też byli tą sytuacją przypadkową zaskoczeni i się wszyscy uśmialiśmy pozytywnie pamiętam:) niby przypadek, ale w sercu odczytałem to trochę tak, że wyjątkowo silnie moja rodzina potrzebowała akurat wsparcia duchowego. To bardzo miłe wspomnienie i będzie ze mną już na zawsze. Pamiątkowe obrazki zbieram od urodzenia i mam już sporą kolekcję, przeglądam ją sobie z sympatią dokładając co roku kolejny obrazek:)
Oby Boże odwiedziny i błogosławieństwo otoczyło nas wszystkich i nasze domy pokojem, miłością i wzajemną serdecznością na cały okrągły nowy rok

bez względu na formę kolędowania w danej mieście/parafii. Pan Bóg wszystko widzi i wie błogosławiąc każdemu kto go wyczekuje równie mocno, ale obyśmy dożyli jeszcze czasów gdy wszędzie dotrze ponownie tradycyjna forma kolędowania bardziej osobistego.
Pozdrawiam z serducha i jeśli ktoś ma chęć podzielić się swoimi wspomnieniami związanymi z kolędą to zapraszam serdecznie