Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Joga i zagrożenia

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
Mar
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 67
Podziękowano: 27
Wiele mówi się na temat jogi w kontekście zagrożenia duchowego. Z pewnością medytacje i różne techniki relaksacyjne to coś co może źle oddziaływać na sferę duchową ale czy same ćwiczenia fizyczne, polegające na rozciąganiu mięśni bez tych wszystkich dodatków ideologicznych mogą być również niebezpieczne? Są opinie, że te ćwiczenia też są niebezpieczne, ponieważ otwierają się na przyjęcie złego ducha i że są formą jakiegoś hołdu składanego złemu duchowi. Wiele podobnych ćwiczeń wykonują sportowcy przed zawodami tylko i wyłącznie w celach sportowych. Wydaje mi się, że należy odróżnić zwykłe ćwiczenia fizyczne poprawiające sprawność fizyczną od filozofii z jej całą otoczką.
Awatar użytkownika
esperanza
Podziękował/a: 1264
Podziękowano: 777
@Mar Tak też jestem zdania, że trzeba to odróżniać.
"Wystarczy ci mojej łaski. Moc, bowiem w słabości się doskonali”. (2Kor 12, 9).
Pawełek0799

Ja nigdy nie rozumiałem dlaczego joga jest czymś złym. Mimo że sam jej nie stosuję ale po prostu nie widzę w tym żadnego zła.
Skaza

A mi się wydaje, że tak jak zresztą wspominałeś w swoim poście Mar istnieje już tyle ćwiczeń rozciągających nie powiązanych bezpośrednio z jogą, że z łatwością można się bez niej obyć i równie solidnie się porozciągać jak już ktoś odczuwa taką potrzebę. Wydaje mi się, że ludzie często zapisując się na to coś przy okazji zaciekawiają się tymi hokus pokus wygibasami na kursach/treningach plus do tego te dziwne melodyjki wyciszające, świeczki i inne pierdołki tamtejszej otoczki a potem krok tylko by o tym zacząć czytać, rozmyślać i można wsiąknąć w te klimaty zbyt mocno. Lepiej trzymać się z daleka od tego co może zaszkodzić jakkolwiek. Ja tam osobiście mam takie podejście od zawsze czy to do takich spraw czy do papierosów, alkoholu itd. Jak coś brzydko woni to lepiej nosa tam nie wciskać bo odrzut może nas zaboleć.
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Myślę, że same ćwiczenia są ok, nie można w jakieś skrajności popadać i uciekać przed hasłem joga. Ćwiczenia najlepiej dobierać do naszych potrzeb, a to że parę elementów ćwiczeń, rozciągnięć będzie pochodziło od jogi, to co z tego. Nasz stan zdrowia jest ważniejszy.
Od ćwiczeń, do melodyjek i świeczek jest spory dystans.

Czy ćwiczenia z jogi bez melodyjek itp. są nadal jogą?
Wydaję mi się, że jest to kluczowe pytanie.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
Nie chodzi o melodyjki i otoczenie tylko o ideologie z jaką joga się wiąże. Jest ona zaprzeczeniem chrześcijaństwa.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Dominik
Ideologię, czyli?
Awatar użytkownika
Magnolia
Dominik pisze: 22 mar 2023, 17:37 Ideologię, czyli?
"Na początku chciałbym przedstawić kilka myśli, które mogą nam pomóc zrozumieć rozmaite znaczenia słowa „joga”. Joga to jeden z sześciu podstawowych indyjskich systemów filozoficznych, które wspólnie określa się jako darśany (pozostałych pięć to: njaja, waiśeszika, sankhja, mimansa oraz wedanta). Samo słowo darśana wywodzi się z rdzenia drś, tłumaczonego jako „widzieć”. Darśana oznacza zatem „spojrzenie”, „pogląd”, „punkt widzenia”, a nawet „konkretny sposób patrzenia”. Za wszystkimi tymi znaczeniami kryje się jeszcze jedno — aby je zrozumieć, musimy przywołać wyobrażenie lustra, dzięki któremu możemy zajrzeć w głąb nas samych. Wszystkie wielkie teksty filozoficzne ukazują nam sposób patrzenia, który daje nam szansę lepiej poznać własne „ja”. W miarę przyswajania sobie tych nauk spoglądamy w głąb siebie coraz dalej i dalej. Będąc jedną z darśan, joga ma swoje źródło w Wedach (czyli najstarszych tekstach kultury Indii) i została usystematyzowana jako system filozoficzny przez wielkiego mędrca Patańdźalego w dziele noszącym tytuł Jogasutry. Chociaż po tym traktacie pojawiło się wiele innych istotnych tekstów o jodze, Jogasutry Patańdźalego z pewnością pozostają najważniejszą księgą zajmującą się tym zagadnieniem.

Na przestrzeni wieków pojawiło się wiele rozmaitych tłumaczeń słowa „joga”. Jedno z nich prowadzi do znaczenia „łączyć”, „jednoczyć”. Inną interpretacją terminu „joga” jest „splatanie ze sobą nici umysłu”. Dwie powyższe definicje na pierwszy rzut oka mogą wydawać na bardzo odmienne, w rzeczywistości jednak przedstawiają jedną i tę samą ideę. Podczas gdy „łączenie” obejmuje fizyczny aspekt pojęcia „joga”, przykład splatających się nici umysłu kieruje nasze myśli w kierunku sesji jogi zanim jeszcze podejmiemy ćwiczenia jako takie. Kiedy owe aspekty mentalne połączą się w jedną całość pod postacią zamierzenia, jesteśmy gotowi, by rozpocząć wysiłek fizyczny."
https://joga-abc.pl/w-sercu-jogi-joga-i ... esikachar/

Jest to system filozoficzny sprzeczny z ideą chrześcijaństwa, gdzie wszystko co robimy mamy kierować do Boga, postawić Go na pierwszym miejscu, kochać Boga i ludzi. W medytacji związanej z joga jesteśmy sterowani na siebie i swoje wnętrze. W medytacji chrześcijańskiej na Boga i Jego miłość.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Magnolia
Temat ćwiczenia jogi i wiążących się z nią zagrożeń duchowych skomentował dominikanin z Instytutu informacji o sektach i innych ruchach religijnych. Radosław Broniek OP
https://wdrodze.pl/article/czy-joga-to-grzech/
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2023, 6:52 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Zbyszek
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 194
Podziękowano: 111
Tekst wartościowy, prawdziwy zapewne też!

To nie na temat, ale coś zacytuję ze wskazanego artykułu:
Niewiara w przepływ prądu w gniazdku nie spowoduje tego, że gdy włożę do niego palec, to nic mi się nie stanie. Przeciwnie, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że jednak coś się stanie, ale nie dlatego, że wierzę lub nie, tylko dlatego, że to obiektywnie i realnie istnieje. Człowiek (np. dziecko, które jest tego nieświadome), wkładając rękę do kontaktu, prawdopodobnie poniesie przykre konsekwencje.
Zawsze mnie śmieszą te palce wkładane do elektrycznego gniazdka... śmieszy mnie to, bo jest to niemożliwe zadanie do wykonania! Nawet paluszek noworodka nie wejdzie do gniazdka (no, chyba że gniazdko jest rozwalone i wisi na drutach).
[nie mogłem się oprzeć, by to wskazać jako popularne, ale mało precyzyjne porównanie]
Dążcie do pokoju ze wszystkimi i do uświęcenia, bez którego nikt nie zobaczy Pana. Hbr 12,14
🔸
Mówi Ten, który świadczy o tym: Tak, przyjdę wkrótce. Amen, przyjdź, Panie Jezu! Ap 22,20
Awatar użytkownika
Magnolia
@Zbyszek myślę, że nawet jeśli pozornie to śmiesznie brzmi "włożyć palec do kontaktu" to chyba każdy rozumie przesłanie, że prąd kopnie, gdy będziemy się nim bawić i to na pewno miał autor na myśli, pisząc o jodze w tym wypadku.

Inne artykuły:
https://www.gosc.pl/doc/5706437.Joga-to ... wiada-kard
https://michalici.pl/artykul/zagrozenia-duchowe-8-joga
https://www.gosc.pl/doc/3763758.Joga-Dlaczego-nie
cytat z ostatniego artykułu:
Co jest złego w gimnastyce?

Co chwilę słyszę: „Co może być złego w gimnastyce? Nie wchodzę w żadną duchowość”. Cały szwindel ze wschodnimi duchowościami tak bezkrytycznie przyjmowanymi przez Zachód polega na tym, że nie da się ich odkroić od ich duchowej istoty. Choć za wszelką cenę usiłuje się ją ukrywać i tuszować. Świetnym przykładem na łykanie takiej papki jest rozwój ruchu Świadomości Kriszny, który przecież w samym hinduizmie uznawany jest za sektę! Jego założyciel Bhaktiwedanta Swami Prabhupada okroił historię Kriszny z aspektów, które byłyby trudne do przełknięcia dla wychowanej w duchu chrześcijańskim Europy czy Ameryki. Wykastrował tę historię, pociął ją tak, że nie znajdziesz opowieści o tym, że Kriszna był wielokrotnym gwałcicielem czy mordercą. Prabhupada wiedział, że takiej prawdy zachodnie społeczeństwo nie kupi, i zaserwował mu lekkostrawną papkę, a Kriszna w swym miłosierdziu przypomina niemal Jezusa.
(...)
Co za tym stoi?

Myślę, że prawdziwy problem polega na tym, że osoby, które praktykują jogę, nigdy nie zaznały mocy Boga. Gdyby poznały relację, w której można do Niego mówić „Tato”, nie chciałyby już osiągnąć rozpłynięcia się, unicestwienia. Nigdy by tego nie wybrały! Bycie kropką we wszechświecie to nie to samo co siedzenie na kolanach Ojca. Jest mi strasznie przykro, gdy widzę chrześcijan zamieniających szczerozłote klejnoty na odpustowe newage’owe pierścionki. Co mogę im powiedzieć? Jakiego użyć argumentu? Że zdarzają się osoby, które doświadczyły opętania przez wejście w tę rzeczywistość? Porozmawiajmy szczerze z egzorcystami…
mgr teologii,
abi

dobra, ale ja chodzac na joge nie chcialam osiagac zadnych stanow duchowych, tylko rozciagniecie miesni kiedy po operacji nie wchodzila w gre kontunuacja calaneticsu (skoki, wymachy nog i szybkie tempo)
nie odczulam nic w sensie duchowym, a fizycznie uruchomilam sie po histerektomii
Awatar użytkownika
Dominik
Mam podobne pytanie, i tak sobie myślę...
Tylko czy taka joga na którą się chodzi gdzieś jest pozbawiona elementów oddechowych, medytacji itp? Nie byłem, więc nie wiem, ale przecież nie będziemy się wyłamywać z szeregu, i ćwiczyć inaczej niż inni.

W domu możemy włączyć radio, telewizor i się rozciągać dowolną metodą, myśli skierować na radio, wybrać te elementy ćwiczeń z którymi mamy problem. Nie robić ćwiczeń dla relaksu, pomijać takie elementy, zostawiać te, które wywołują trochę bólu.
Tylko czy wtedy będzie to joga?
abi

moglam w domu, ale prowadzaca mnie motywowala do robienia wiecej niz sama ostroznie bym sobie wyznaczala, oraz asekurowala od upadku
gdzie osoby nie po operacji robily samodzielnie
no i jako fizjoterapeutka pilnowala zebym nie forsowala bo mi sie swieza blizna rozejdzie
;)

Dodano po 3 minutach 24 sekundach:
pozostale tez nie mialy medytacji, a oddechowe to sa typu - nabrac powietrza do szczytu pluc, zatrzymac, wypuszczamy powoli przez usta...
Awatar użytkownika
Dominik
Abi, mówisz o fizjoterapii czy jodze?
abi

pani asia jest fizjoterapeutka, ale prowadzi rowniez joge
mniejsza o wszystko
niech jej Bóg blogoslawi, ze mi pomogla w 2012 :ympray: