Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Hej
-
daniel
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
Agnostycyzm (stgr. ἄγνωστος α- a-, bez + γνώσις gnōsis, wiedzy; od gnostycyzmu) – pogląd filozoficzny, według którego obecnie niemożliwe jest całkowite poznanie rzeczywistości[1][2][3]. W kontekście religijnym agnostycyzm oznacza niemożliwość dowiedzenia się, czy Bóg lub bogowie istnieją, czy też nie[3].
https://pl.wikipedia.org/wiki/Agnostycyzm
Jeżeli to jest podstawa agnostycyzmu to chyba też nim jestem.
1. Uważam, że nie jest możliwe całkowite poznanie rzeczywistości.
2. No, a w kontekście wiedzy rozumowej, logicznego dowiedzenia czy udowodnienia także uważam, że niemożliwym jest potwierdzenie bożego istnienia.
Nie przeszkadza mi to jednak wierzyć w to, że Bóg istnieje, wierzyć temu co do mnie mówi i wierzyć, że ku Niemu zmierzam. Godzę się z tym, że największe prawdy są Tajemnicą, których nie pojmiemy. Możemy ich natomiast doświadczyć w życiu.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2023, 14:56 przez daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
daniel
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
Wiesz ja widzę to nieco inaczej.Bodzio pisze: 17 gru 2023, 14:43 Daniel można się z Tobą zgodzić, ale...
Sam papież Benedykt XVI odwiedzając obóz w Oświęcimiu powiedział "gdzie był wtedy Bóg?"
Reszta jest już kwestią interpretacji![]()
Niestety nie pamiętam kto, ale powiedział
"Boże skoro Ty jesteś wszędzie dlaczego tak często mnie tam nie ma?"
Ja wierzę, że Bóg Jest my jednak z nim nie chadzamy.
Obozy koncentracyjne, jak i każde inne zło nie wynika z Boga, a z człowieka.
Przez dziesięciolecia postrzegałem świat jak piekło. Nic się w nim nie zmieniło, a obecnie potrafię dostrzec w nim piękno.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2023, 21:43 przez daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42