Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Msza św w rycie łacińskim
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Jeśli ktoś odrzuca nauczanie Soboru a siebie stawia na pozycji że wie lepiej jaka jest prawdziwa nauka katolicka- to po prostu stawia się w pozycji herezji. A herezji nie będziemy tu polecać.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Anathiela
- Podziękował/a: 4
- Podziękowano: 4
Jednak maja wiele racji. W Polsce dzieje się zupełnie to samo co 11 lat temu we Francji. Ludzie szukają autentycznej duchowości w KK, niektórzy kapłani naciągają samą Liturgie, brak powołań kapłańskich. Nie uważam by to było przesadne, wręcz prawdziwe. Nie chce chodzić do kościoła który robi się karykaturalny. Dlatego ludzie chcą chodzić na Liturgie tradycjną.Morkej pisze: 29 paź 2023, 14:07Do głowy przychodzą mi dwa takie kanały, ale wydaje mi się, że ostatecznie nie ma co do nich odsyłać ani polecać. Promują oni tradycjonalizm katolicki w bardzo nieroztropny sposób - zapewne nieświadomie.Anathiela pisze: 29 paź 2023, 12:05 Nie mam za wiele czasu by rozwijać temat jednak odsyłam na YouTube (Ciach) prowadzi je małżeństwo, poruszają tam temat soboru i nie tylko.
Pozdrawiam
Zdecydowana większość treści to ostra krytyka posoborowego Kościoła, prezentowana w ostry i ofensywny sposób.
Taka forma prowadzenia przekona tylko już przekonanych. A ci, którzy dobrze oceniają NOM i jest im on bliski, a nie mieli okazji jeszcze poznać tradycyjnych form liturgicznych, to ostatecznie zniechęcą się do wszystkiego, co ma w sobie nazwę trydencka.
Doceniam chęci tych ludzi, że próbują przekazać jakieś treści o tradycjonalizmie katolickim, ale no sorry, ostatecznie bardzo mocno popadają oni w zgorzknienie i mówią głównie tylko o tych złych rzeczach, doszukują się niebezpieczeństw tam, gdzie ich nie ma, szukają sensacji itd. Trzeba uważać z takimi rzeczami, bo prędzej będą one odstraszać, niż przyciągać.
-
Morkej
- Podziękował/a: 2
- Podziękowano: 11
Masz rację, pewien wzrost znaczenia nurtów krytycznych daje o sobie znać i nie bez powodu. Można dyskutować jakie są tego powody. Natomiast chodzi teraz o te kanały, które starają się przekazywać te krytyczne treści. Jakie jest Twoje zdanie - czy sama zauważasz, że w tym wszystkim widoczna jest chrześcijańska miłość, roztropność i radość? Oczywiście, że nie łatwo wyważyć ze sobą to wszystko, ale jednak mówimy tutaj o prezentowaniu katolickiej wiary i wielkiej odpowiedzialności z tego wynikającej.Anathiela pisze: 29 paź 2023, 14:42 Jednak maja wiele racji. W Polsce dzieje się zupełnie to samo co 11 lat temu we Francji. Ludzie szukają autentycznej duchowości w KK, niektórzy kapłani naciągają samą Liturgie, brak powołań kapłańskich. Nie uważam by to było przesadne, wręcz prawdziwe. Nie chce chodzić do kościoła który robi się karykaturalny. Dlatego ludzie chcą chodzić na Liturgie tradycjną.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2023, 15:04 przez Morkej, łącznie zmieniany 2 razy.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się, lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
CO mają te wszystkie zjawiska wspólnego z Soborem, a tym bardziej z liturgią tradycyjną?Anathiela pisze: 29 paź 2023, 14:42 Jednak maja wiele racji. W Polsce dzieje się zupełnie to samo co 11 lat temu we Francji. Ludzie szukają autentycznej duchowości w KK, niektórzy kapłani naciągają samą Liturgie, brak powołań kapłańskich. Nie uważam by to było przesadne, wręcz prawdziwe. Nie chce chodzić do kościoła który robi się karykaturalny. Dlatego ludzie chcą chodzić na Liturgie tradycjną.
Nic, Co najwyżej tyle, że Sobór próbował je odwrócić (nie wiemy z jakim skutkiem, bo nie wiemy, jak by to wyglądało, gdyby nie sobór - wg mnie byłoby dużo gorzej).
Podobnie z "tradycyjną" liturgią. Liturgia "posoborowa" jest znacznie bliższa pierwotnej liturgii apostolskiej, opartej głównie na żydowskiej liturgii paschalnej (sederowej). Niestety, przez lata zmian (także od Soboru Trydenckiego - dzisiejsza "tridentina" znacznie się różni od ustanowionej wówczas) liturgia Mszy Świętej, do której wciąż dodawano nowe "ozdobniki", niemal całkowicie utraciła swój paschalny (a więc kluczowy) przekaz. DLatego cieszę się, że "tridentina" zanika (choć wolałbym, by odbywało sie to w sposób bardziej naturalny, a mniej administracyjny).
-
Magnolia
Sobór Watykański I: "Z wiarą Boską i katolicką należy przyjmować to wszystko, co się zawiera w Słowie Bożym pisanym i przekazywanym ustnie, a przez Kościół czy to aktem uroczystym, czy też drogą zwyczajnego nauczania, podane zostaje do wierzenia jako objawienie boskie".
https://m.niedziela.pl/artykul/3314/nd/ ... lnosc-oraz
Nauki Soborów nie można lekceważyć, nie przyjmując jej, po prostu wstępuje się na drogę herezji. Proszę pamiętaj o tym.
mgr teologii,
-
JOB
- Podziękował/a: 59
- Podziękowano: 102
Ależ oczywiście! Słuszna racja. Jeżeli ktoś nie potrafi doświadczyć obecności Chrystusa podczas Mszy Świętej na której akurat jest, to jest to problem, ale osobisty - nie księdza, czy oprawy muzycznej, czy koloru budynku, czy rytu, czy emocji jakie się przeżywa w czasie Mszy świętej.DariuszJ pisze: 27 maja 2022, 21:35 Jest mnóstwo rytów Kościoła katolickiego, zarówno zachodnich, jak i wschodnich. W każdym można poczuć sacrum, jeżeli są należycie sprawowane, bez pośpiechu i pobożnie. Najistotnejsze jest to, że każda Msza święta, niezależnie od rytu, to uobecnienie ofiary Jezus Chrystusa, a więc spotykamy się podczas Niej z prawdziwie obecnym Chrystusem. Tak to widzę i czuję.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2024, 14:11 przez JOB, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Niezapominajka
- Podziękował/a: 19
- Podziękowano: 59
Witajcie:) ja tutaj tylko na chwilę, celowo wyszukałam ten wątek. Od ponad roku uczęszczam na Mszę Świętą Trydencka i to najpiękniejsze co mogło mnie spotkać. Nie czuję się heretyczką.. myślę, że zamiast kopiować opinie na Jej temat warto po prostu znaleźć miejsce, gdzie jest odprawiana, pójść i samemu zdecydować. Ja również się wzbraniałam, oceniałam nawet tam nie będąc. Jednak jak człowiek doświadczy czegoś na własnej skórze ma prawo zmienić zdanie
ja ze swojej strony bardzo polecam zainteresowanie się tematem, nauczaniem przedsoborowym i być tego częścią
ja ze swojej strony bardzo polecam zainteresowanie się tematem, nauczaniem przedsoborowym i być tego częścią
-
Magnolia
Piękne jest że Cię zachwyca ten ryt. Cieszę się, że wpadłaś na forum.
Wspominasz o nauczaniu przedsoborowym.. czy to oznacza że odrzucasz Sobór Watykański II?
Piękne jest że Cię zachwyca ten ryt. Cieszę się, że wpadłaś na forum.
Wspominasz o nauczaniu przedsoborowym.. czy to oznacza że odrzucasz Sobór Watykański II?
mgr teologii,
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Kwestie estetyczne typu piękna muzyka, celebrans sprawujący liturgię bez pospiechu, cala atmosfera itp. są bardzo ważne tylko jednak najważniejsza jest moja postawa, moje duchowe nastawienie, czy w tej liturgii przezywam obecność Boga, czy potrafię wejść w to misterium i pogłębić moja wiarę a nie tylko moje przeżycia estetyczne czy super emocje.Niezapominajka pisze: 12 sie 2024, 7:40 Od ponad roku uczęszczam na Mszę Świętą Trydencka i to najpiękniejsze co mogło mnie spotkać.
Niezapominajka pisze: 12 sie 2024, 7:40 Nie czuję się heretyczką.. myślę, że zamiast kopiować opinie na Jej temat warto po prostu znaleźć miejsce, gdzie jest odprawiana, pójść i samemu zdecydować.
Ta liturgia nie jest heretycka, ponadto sprawują ją także wspólnoty zachowujące jedność z Kościołem z Rzymem.
Nie ma lepszego czy tez gorszego nauczania, przed- i posoborowe nauczanie to depozyt wiary, który należy pielęgnować.Niezapominajka pisze: 12 sie 2024, 7:40 ja ze swojej strony bardzo polecam zainteresowanie się tematem, nauczaniem przedsoborowym i być tego częścią
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
marta179
- Podziękował/a: 4
Zgadzam się ze zdaniem, że warto wybrać się na Mszę w rycie trydenckim:)Niezapominajka pisze: 12 sie 2024, 7:40 Witajcie:) ja tutaj tylko na chwilę, celowo wyszukałam ten wątek. Od ponad roku uczęszczam na Mszę Świętą Trydencka i to najpiękniejsze co mogło mnie spotkać. Nie czuję się heretyczką.. myślę, że zamiast kopiować opinie na Jej temat warto po prostu znaleźć miejsce, gdzie jest odprawiana, pójść i samemu zdecydować. Ja również się wzbraniałam, oceniałam nawet tam nie będąc. Jednak jak człowiek doświadczy czegoś na własnej skórze ma prawo zmienić zdanie![]()
ja ze swojej strony bardzo polecam zainteresowanie się tematem, nauczaniem przedsoborowym i być tego częścią![]()
Jestem czasami na takiej Mszy św. ze względu na pokój, jaki w sobie ma <3 Przychodzę bez dobrej znajomości tej liturgii i chyba wolę, by tak pozostało (znam trochę łacinę, więc nie jest to zupełnie egzotyka). Nie przeszkadza to w poczuciou bycia częścią wspólnoty:) Odajduję w tym rycie miejsce na cichą radość i wdzięczność za Ofiarę, którą wspominamy (vide geneza słowa Eucharystia).
Mam wrażenie, że skupienie na "technikaliach" niesie ze sobą ryzyko rytualizmu, ale może to nieobiektywna opinia z obserwacji znajomych uczęszczających regularnie na tę Mszę św.
-
bramin
- Ksiądz
Oczywiście, znajomość liturgii nie jest niezbędna aby się modlić i jednoczyć z Bogiem, jednak zrozumienie tego co sie dzieje na ołtarzu, znajomość znaczenia gestów, znaków i symboli bardzo pomaga w modlitwie.marta179 pisze: 30 wrz 2024, 21:34 Przychodzę bez dobrej znajomości tej liturgii i chyba wolę, by tak pozostało
Tez odnoszę takie wrażenie. Dla niektórych katolików rączki nie tak złożone, korporał położony na ołtarzu parę centymetrów dalej, jest już problemem.marta179 pisze: 30 wrz 2024, 21:34 Mam wrażenie, że skupienie na "technikaliach" niesie ze sobą ryzyko rytualizmu, ale może to nieobiektywna opinia z obserwacji znajomych uczęszczających regularnie na tę Mszę św.
Lubię stare i starożytne liturgie ale nieraz i w tamtych i w nowej liturgii grozi nam przerost formy nad treścią.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2024, 11:46 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
JOB
- Podziękował/a: 59
- Podziękowano: 102
Nie warto się skupiać na zewnętrznych rytach Mszy świętych bo jest ich dość sporo - szczególnie na chrześcijańskim Wschodzie i mówię o katolickich rytach. Są ryty jeszcze piękniejsze jak Msza trydencka, jeżeli chodzi o "ranking", ale właśnie. Ja mam wrażenie, że w tym wątku chodzi o ranking, albo nawet spór Nowy Ryt - Stary Ryt. To oczywiście moje subiektywne odczucie. Albo Msza o uzdrowienie jest skuteczniejsza jak Msza "zwykła".
Zewnętrznie Msza w Rycie łacińskim jest piękna, nie powiem, tym bardziej solenna. Ale ryt rytem i zewnętrzna forma - formą.
Na Mszy nie mamy podziwiać i się modlić w sensie jak na modlitwie osobistej, tylko świadomie i z uważnością uczestniczyć. Trzeba uważnie słuchać czytań i psalmu oraz prefacji i kolekt, żeby potem, jak się wyjdzie z kościołą i człowiek jest po Komunii Świętej, to wtedy z tej liturgii ma wyrosnąć modlitwa osobista (a najczęsciej widzę, że ludzie wolą od razu przejść z trybu samolotowego i od razu ONLINE), która wypływa z tekstów Mszy i kazania - jeżeli to niedziela lub uroczystość.
Na to trzeba zwrócić uwagę moim zdaniem, bo inaczej nie ma takiego wzrostu duchowego i rozwoju jak przyjmowanie samej Komunii, a po Mszy już nic, bo się "skończyła". Po Mszy dopiero ma się coś zacząć... Tak się podzieliłem doświadczeniem Mszy.
Dlatego stąd moje pytanie, czy wszyscy znacie tak dobrze łacinę, ze rozumiecie teksty liturgiczne i śpiew chorałowy?
Tak pytam, bo zastanawiam się jaka jest po Mszy modlitwa u Was. Chętnie posłucham o tym. Cenię takie świadectwa.
Ja na Mszę trydencką nie chodzę, bo jak pisałem wcześniej, Msza to nie tylko Komunia - która jest istotą Mszy i Msza to nie łacina i chorał i piękne stare ornaty, ale przede wszystkim spotkanie z Bogiem w uważnym i świadomym słuchaniu i czynnym uczestniczeniu, ażeby po Mszy mogła się urodzić modlitwa.
Żeby przybliżyć może moje pytanie, to powiem tak z innej strony, że np. Liturgia Godzin - czyli odmawianie psalmów, to nie jest modlitwa i to nie jest moje zdanie, ale mądrych Ojców Pustyni, natomiast modlitwa rodzi się po odprawieniu oficjum, a więc Liturgia Godzin i modlitwa wewnętrzna się dopełniają i jedno wypełnia drugie. W razie wątpliwości odsyłam do Ewagriusza z Pontu.
Natomiast ja nie widzę tutaj świadectwa, np. jak głęboko teksty łacińskie rezonują w człowieku, że po nich rodzi się modlitwa wewnętrzna już po Mszy trydenckiej, która jest karmiona Komunią przyjętą na Mszy.
Czy ktoś się podzieli świadectwem?
Zewnętrznie Msza w Rycie łacińskim jest piękna, nie powiem, tym bardziej solenna. Ale ryt rytem i zewnętrzna forma - formą.
Na Mszy nie mamy podziwiać i się modlić w sensie jak na modlitwie osobistej, tylko świadomie i z uważnością uczestniczyć. Trzeba uważnie słuchać czytań i psalmu oraz prefacji i kolekt, żeby potem, jak się wyjdzie z kościołą i człowiek jest po Komunii Świętej, to wtedy z tej liturgii ma wyrosnąć modlitwa osobista (a najczęsciej widzę, że ludzie wolą od razu przejść z trybu samolotowego i od razu ONLINE), która wypływa z tekstów Mszy i kazania - jeżeli to niedziela lub uroczystość.
Na to trzeba zwrócić uwagę moim zdaniem, bo inaczej nie ma takiego wzrostu duchowego i rozwoju jak przyjmowanie samej Komunii, a po Mszy już nic, bo się "skończyła". Po Mszy dopiero ma się coś zacząć... Tak się podzieliłem doświadczeniem Mszy.
Dlatego stąd moje pytanie, czy wszyscy znacie tak dobrze łacinę, ze rozumiecie teksty liturgiczne i śpiew chorałowy?
Tak pytam, bo zastanawiam się jaka jest po Mszy modlitwa u Was. Chętnie posłucham o tym. Cenię takie świadectwa.
Ja na Mszę trydencką nie chodzę, bo jak pisałem wcześniej, Msza to nie tylko Komunia - która jest istotą Mszy i Msza to nie łacina i chorał i piękne stare ornaty, ale przede wszystkim spotkanie z Bogiem w uważnym i świadomym słuchaniu i czynnym uczestniczeniu, ażeby po Mszy mogła się urodzić modlitwa.
Żeby przybliżyć może moje pytanie, to powiem tak z innej strony, że np. Liturgia Godzin - czyli odmawianie psalmów, to nie jest modlitwa i to nie jest moje zdanie, ale mądrych Ojców Pustyni, natomiast modlitwa rodzi się po odprawieniu oficjum, a więc Liturgia Godzin i modlitwa wewnętrzna się dopełniają i jedno wypełnia drugie. W razie wątpliwości odsyłam do Ewagriusza z Pontu.
Natomiast ja nie widzę tutaj świadectwa, np. jak głęboko teksty łacińskie rezonują w człowieku, że po nich rodzi się modlitwa wewnętrzna już po Mszy trydenckiej, która jest karmiona Komunią przyjętą na Mszy.
Czy ktoś się podzieli świadectwem?
-
bramin
- Ksiądz
Zrobił się OT i dlatego dwa ostatnie posty przeniosę do nowego tematu.
Tutaj nowy temat o psalmach: viewtopic.php?t=1848
Tutaj nowy temat o psalmach: viewtopic.php?t=1848
Ostatnio zmieniony 03 paź 2024, 19:27 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
anna_w
- Podziękował/a: 1
Warto na pewno zapoznać się też z artykułem objaśniającym zagadanienie mszy trydenckiej: ciach
Wystarczy jeden Twój post z linkiem do tej strony.
Dominik
Wystarczy jeden Twój post z linkiem do tej strony.
Dominik
Ostatnio zmieniony 05 maja 2025, 23:00 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magnolia
Eucharystia jest jedna, ta która zostawił nam Pan Jezus.
Eucharystia jest sprawowana w różnych rytach, w różnych miejscach na świecie. Dwa najbardziej znane to Novus Ordo Missæ (obecnie najpowszechniejsza, ryt zwyczajny) oraz ryt łaciński, (ryt nadzwyczajny, powszechny od Soboru Trydenckiego do Soboru Watykańskiego II).
Oba ryty są piękne i nie ma lepszego i gorszego, to tylko ryt jednej i tej samej Eucharystii.
Kościół uznaje ważność i godność obu form Mszy Świętej.
Papież Benedykt XVI w Summorum Pontificum (2007) zachęcał do współistnienia obu rytów.
Papież Franciszek w Traditionis Custodes (2021) ograniczył odprawianie Mszy trydenckiej, podkreślając jedność liturgii w Kościele.

porównanie przygotował czat GPT
Eucharystia jest sprawowana w różnych rytach, w różnych miejscach na świecie. Dwa najbardziej znane to Novus Ordo Missæ (obecnie najpowszechniejsza, ryt zwyczajny) oraz ryt łaciński, (ryt nadzwyczajny, powszechny od Soboru Trydenckiego do Soboru Watykańskiego II).
Oba ryty są piękne i nie ma lepszego i gorszego, to tylko ryt jednej i tej samej Eucharystii.
Kościół uznaje ważność i godność obu form Mszy Świętej.
Papież Benedykt XVI w Summorum Pontificum (2007) zachęcał do współistnienia obu rytów.
Papież Franciszek w Traditionis Custodes (2021) ograniczył odprawianie Mszy trydenckiej, podkreślając jedność liturgii w Kościele.

porównanie przygotował czat GPT
mgr teologii,