Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Dlaczego palenie papierosów nie jest grzechem, a marihuany tak?

O tym wszystkim co dotyczy katolika w codziennym życiu
Awatar użytkownika
Dominik
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Lampion pisze: 15 lis 2023, 18:26 Palenie marihuany to przestępstwo
Wskaż paragraf który tak stanowi.
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Lampion pisze: 15 lis 2023, 18:26 Palenie marihuany to przestępstwo
Wydaje mi się, że nie, ale nie znam się zbyt dobrze na prawie odnośnie narkotyków.

"Na szczęście prawo się z nami w tym przypadku zgadza. A w zasadzie – nie musi – bo użycie marihuany nie jest w Polsce de facto zakazane. Nie istnieje przepis, który mówi o tym wprost i przydziela do tego karę. Wskazują na to również wyroki Sądu Najwyższego, chociażby z 2009 roku (sygn. akt II KK 259/09). Rok później, w innym wyroku, padło stwierdzenie, że intencją ustawodawcy było karanie posiadania narkotyku w chwili stwierdzenia czynu.[2] Karanie za potencjalne posiadanie w okresie poprzedzającym zatrzymanie byłoby z tym zdaniem niezgodne."

https://hemplo.pl/poradnik/prawo/kary-z ... lywem-thc/

A nawet jeśli to raczej wykroczenie, a nie przestępstwo (to spora różnica). Podobnie zresztą jak palenie papierosów czy spożywanie alkoholu w miejscach publicznych.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2023, 20:49 przez daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Lampion
Podziękował/a: 5
Podziękowano: 1
Magnolia pisze: 22 paź 2023, 17:36 Grzechem jest naużywanie używek, bo niszczymy sobie zdrowie w ten sposób. A przykazanie mówi: nie zabijaj!
z jednego papierosa, jednego skręta, lampki wina bym się nie spowiadała.
Upicie się jest grzechem ciężkim. Palenie papierosów szkodzi zdrowiu , a więc również jest grzechem, nałogowe palenie trzeba rozeznać konfesjonale, bo uzależnienie może zmieniać wagę grzechu na lekki, ale przecież istotne jest czy chcemy coś z tym nałogiem zrobić, czy wcale nie dążymy do poprawy...
Tak z ciekawości powróciłem do tego wątku... Powiedziałaś, że nie spowiadałabyś się z "...jednego skręta". Czytam na internecie i w sumie to każda strona pisze, że palenie marihuany to grzech ciężki. Ja zapaliłem dwa razy w życiu, nie odczuwając kompletnie żadnych skutków(0 jakiegoś kręcenia się w głowie, zmian w zachowaniu, mimo, że inni już ,,odlatywali" i dalej nie wiem, czy źle to użyłem, czy co) i zastanawiam się, czy muszę się z tego spowiadać?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2026, 19:40 przez Lampion, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Może po prostu, Ci co piszą, że palenie marihuany to grzech mają na myśli nałogowe palenie, a nie raz na jakiś czas. Może też nie chcą wyróżniać się i wolą ukrócić temat i napisać że to grzech.

Do tego jeszcze dochodzi medyczna marihuana, która może zostać przepisana ze względu na różne dolegliwości.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
@Lampion przede wszystkim mamy żyć w zgodzie ze swoim sumieniem. Jeśli coś ci sumienie wyrzuca to się wyspowiadaj. Ja wypowiedziałam się za siebie, ale też nigdy nie zapaliłam skręta.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Lampion
Podziękował/a: 5
Podziękowano: 1
Magnolia pisze: 11 lut 2026, 20:40 @Lampion przede wszystkim mamy żyć w zgodzie ze swoim sumieniem. Jeśli coś ci sumienie wyrzuca to się wyspowiadaj. Ja wypowiedziałam się za siebie, ale też nigdy nie zapaliłam skręta.
Stworzę oddzielny wątek odnośnie tego