Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Destrukcyjne myśli

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
Awatar użytkownika
daniel
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
fakir07 pisze: 02 cze 2024, 18:12 Biblia napisana jest z użyciem synonimów, symboli, alegorii, słów kluczy etc...
które Ty potrafisz odczytać?
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
Zacytowałes moje pytanie, ale nie odpowiedziałeś na nie....
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Wiktor
Podziękował/a: 4
Podziękowano: 1
@fakir07 Co ma do cholery troska o ekosystem do czegokolwiek!? Podaj mi choć jeden cytat z Biblii, który uzasadniałby tezę, że ekologia jest jakoś szczególnie dobra. Jeżeli nie pokażesz mi takiego cytatu, to dowodzi to jedynie, że te wasze cały protestanckie sola scriptura jest guzik warte, bo i tak nakładacie sobie na Biblie jakieś własne absurdalne przekonania. Szczerze mówiąc gdybym był @ma_ga to powiedziałbym ci, że próbujesz na siłę uzasadnić swoje autystyczne fiksacje, ale ja trzymam wyższy poziom i nie diagnozuje ludzi przez internet.

Udzielam Ci ostrzeżenia za tego obraźliwego posta. Obrażasz adwersarza, obrażasz protestantów i wywyższasz się nad innych. Złamany regulamin 4c i 4d. Magnolia
Ostatnio zmieniony 03 cze 2024, 8:56 przez Magnolia, łącznie zmieniany 2 razy.
fakir07
Wyznanie: protestantyzm
Wiktor pisze: 02 cze 2024, 20:47 @fakir07 Co ma do cholery troska o ekosystem do czegokolwiek!? Podaj mi choć jeden cytat z Biblii, który uzasadniałby tezę, że ekologia jest jakoś szczególnie dobra. Jeżeli nie pokażesz mi takiego cytatu, to dowodzi to jedynie, że te wasze cały protestanckie sola scriptura jest guzik warte, bo i tak nakładacie sobie na Biblie jakieś własne absurdalne przekonania. Szczerze mówiąc gdybym był @ma_ga to powiedziałbym ci, że próbujesz na siłę uzasadnić swoje autystyczne fiksacje, ale ja trzymam wyższy poziom i nie diagnozuje ludzi przez internet.
Biblia jest instrukcją życia w systemie duchowo-informacyjnym. Zbieżna z odkryciami nauki. Natomiast doktryny, dogmaty, kult człowieka, obrzędy, tradycje przodków etc... Nie są zbieżne z odkryciami nauki.

Dodano po 8 minutach 14 sekundach:
daniel pisze: 02 cze 2024, 19:49
fakir07 pisze: 02 cze 2024, 18:12 Biblia napisana jest z użyciem synonimów, symboli, alegorii, słów kluczy etc...
które Ty potrafisz odczytać?
Potrafię odczytać oczywiście z pomocą Ducha Świętego. Ty nie potrafisz, bo nie masz pomocy Ducha Świętego.

Udzielam ci ostrzeżenia za łamanie regulaminu 4d, dyskryminacja adwersarza. Magnolia.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2024, 11:28 przez Magnolia, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Wiktor
@fakir07
Potrafię odczytać oczywiście z pomocą Ducha Świętego. Ty nie potrafisz, bo nie masz pomocy Ducha Świętego.
Za kogo ty się uważasz, aby oceniać czy ktoś ma pomoc Ducha Świętego? Dlaczego uważasz się za lepszego od innych? Jezus powiedział "Nie sądźcie a nie będzieci sądzeni" i "ostatni będą pierwszymi". Twoja postawa natomiast polega na agresywnym osądzaniu, ocenianiu i wywyższaniu się. Dodatkowo nie potrafisz odpowiedzieć nawet na jeden argument, tylko gadasz coś o Biblii zgodnej z odkryciami nauki (z tego co rozumiem chodzi ci o to, że nowe odkrycia naukowe "nadpisują" Biblię). Tak swoją drogą, wiesz ty cokolwiek o chrześcijańskiej tradycji? O św. Tomaszu, Augustynie? Czy wiesz, że nieraz tradycja przekazuje więcej niż sama Biblia?
Awatar użytkownika
Magnolia
fakir07 pisze: 03 cze 2024, 10:01 Potrafię odczytać oczywiście z pomocą Ducha Świętego. Ty nie potrafisz, bo nie masz pomocy Ducha Świętego.
Na jakiej podstawie tak sadzisz?
Czy to nie jest pycha?

Dlaczego nie odpowiedziałeś na pytanie o Twój podpis, gdzie wyraźnie do słów Biblii dodałeś sobie coś jeszcze...?

Na czym polega dyskusja wg Ciebie skoro nie odpowiadasz na pytania adwersarzy?
mgr teologii,
kacperek29
Podziękowano: 3
fakir07 pisze: 03 cze 2024, 10:01 Biblia jest instrukcją życia w systemie duchowo-informacyjnym. Zbieżna z odkryciami nauki. Natomiast doktryny, dogmaty, kult człowieka, obrzędy, tradycje przodków etc... Nie są zbieżne z odkryciami nauki.
Nauka nie zajmuje się m.in. obrzędami, a tak poza jakąś teorią, to może więcej praktyki. Potrafisz podać co rozumiesz pod pojęciem destrukcyjne myśli?
Po drugie potrafisz podać cytat biblijny na temat ekologii i destrukcyjnych myśli? Czy uważasz, że podstawą radzenia sobie z destrukcyjnymi myślami nie powinna być wizyta u specjalisty, skoro piszesz o nauce?
fakir07 pisze: 03 cze 2024, 10:01 Potrafię odczytać oczywiście z pomocą Ducha Świętego. Ty nie potrafisz, bo nie masz pomocy Ducha Świętego.
Kim jesteś, żeby oceniać kto ma Ducha Świętego?
fakir07 pisze: 03 cze 2024, 10:01 "I poznacie prawdę, a prawda was wyswobodzi, bo przyczyną wszelkiego zła jest brak wiedzy biblijnej, zbieżnej ze świecką
Pytanie podstawowe, dlaczego manipulujesz Biblią?
fakir07
kacperek29 pisze: 03 cze 2024, 11:24
fakir07 pisze: 03 cze 2024, 10:01 Biblia jest instrukcją życia w systemie duchowo-informacyjnym. Zbieżna z odkryciami nauki. Natomiast doktryny, dogmaty, kult człowieka, obrzędy, tradycje przodków etc... Nie są zbieżne z odkryciami nauki.
Nauka nie zajmuje się m.in. obrzędami, a tak poza jakąś teorią, to może więcej praktyki. Potrafisz podać co rozumiesz pod pojęciem destrukcyjne myśli?
Po drugie potrafisz podać cytat biblijny na temat ekologii i destrukcyjnych myśli? Czy uważasz, że podstawą radzenia sobie z destrukcyjnymi myślami nie powinna być wizyta u specjalisty, skoro piszesz o nauce?
Kim jesteś, żeby oceniać kto ma Ducha Świętego?
fakir07 pisze: 03 cze 2024, 10:01 "I poznacie prawdę, a prawda was wyswobodzi, bo przyczyną wszelkiego zła jest brak wiedzy biblijnej, zbieżnej ze świecką
Pytanie podstawowe, dlaczego manipulujesz Biblią?
Proszę uzasadnić pomówienie "manipulujesz..." Brak uzasadnienia będzie dowodem, że piszesz o sobie, wskazując innych.
Awatar użytkownika
Magnolia
@fakir07 dwa razy pytałam dlaczego dodajesz coś do Biblii, bo masz w podpisie więcej niż dany werset biblijny posiada. Nie odpowiedziałeś... tracimy cierpliwość.
Nie odwracaj kota ogonem, bardzo proszę, bo jeśli ktoś twierdzi że ten cytat pochodzi z Biblii to jest to manipulacja, bo brzmi on krócej. Co również sprawdziłam w przekładzie Biblii Warszawskiej

Obrazek
mgr teologii,
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Jak rozeznałeś tę różnicę?
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
fakir07
Magnolia pisze: 03 cze 2024, 13:20 @fakir07 dwa razy pytałam dlaczego dodajesz coś do Biblii, bo masz w podpisie więcej niż dany werset biblijny posiada. Nie odpowiedziałeś... tracimy cierpliwość.
Nie odwracaj kota ogonem, bardzo proszę, bo jeśli ktoś twierdzi że ten cytat pochodzi z Biblii to jest to manipulacja, bo brzmi on krócej. Co również sprawdziłam w przekładzie Biblii Warszawskiej

Obrazek
Etnolodzy twierdzą, że wigilia jest zimowymi zaduszkami, 25 grudnia narodziny boga słońca. Pozostałe mają korzenie pogańskie.
kacperek29
fakir07 pisze: 03 cze 2024, 16:04
Magnolia pisze: 03 cze 2024, 13:20 @fakir07 dwa razy pytałam dlaczego dodajesz coś do Biblii, bo masz w podpisie więcej niż dany werset biblijny posiada. Nie odpowiedziałeś... tracimy cierpliwość.

Obrazek
Etnolodzy twierdzą, że wigilia jest zimowymi zaduszkami, 25 grudnia narodziny boga słońca. Pozostałe mają korzenie pogańskie.
Coś w temacie Twojej manipulacji cytatem Biblijnym?
fakir07
@kacperek29, @Magnolia Wyjaśnienie słów kluczy, zmierzających do konkluzji. I poznacie prawdę, która jest tylko i wyłącznie w Biblii-instrukcji życia w systemie. I prawda was wyswobodzi, czyli uwolni od dogmatów, doktryn i tradycji. Bo przyczyną wszelkiego zła jest brak wiedzy biblijnej, zbieżnej ze świecką, czyli zbieżną z odkryciami nauki.

Ostrzeżenie za:
4f - zawierają propagowanie treści niezgodnych z doktryną Kościoła Katolickiego
4g - zawierają treści obrażające społeczność Kościoła Katolickiego
i za trawestację wersu biblijnego.
daniel

PS: zmień proszę ten podpis, wyjaśnij go lub nie wiąż cytatu z Biblią.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2024, 18:51 przez daniel, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wiktor
Wyjaśnienie słów kluczy, zmierzających do konkluzji. I poznacie prawdę, która jest tylko i wyłącznie w Biblii-instrukcji życia w systemie.
Zdanie bezsensowne logicznie. Sugerowanie istnienia ukrytej prawdy, niedostępnej dla większości, gadka o systemie. To wszystko sugeruje spiskowo-paranoiczny światopogląd.
I prawda was wyswobodzi, czyli uwolni od dogmatów, doktryn i tradycji.
Podaj proszę choć jeden dowód na niesłuszność dogmatów. Wtedy będziemy mogli porozmawiać.
Bo przyczyną wszelkiego zła jest brak wiedzy biblijnej, zbieżnej ze świecką, czyli zbieżną z odkryciami nauki.
Powtarzając to zdaniu już któryś raz nie sprawisz, że stanie się ono prawdziwe.
Proszę Cię o podanie jasnej i prostej odpowiedzi na moje dwa pytania:
1. Jakim dokładnie dogmatom zaprzecza Biblia lub nauka?
2. Co masz na myśli mówiąc "Bo przyczyną wszelkiego zła jest brak wiedzy biblijnej, zbieżnej ze świecką, czyli zbieżną z odkryciami nauki" o jakich dokładnie odkryciach mówisz?
I proszę nie wymiguj się od odpowiedzi, ponieważ udowodnisz tym tylko swój brak jakichkolwiek podstaw intelektualnych dla swojego światopoglądu. I pokażesz inny użytkownikom forum, że dyskusja z tobą nie ma sensu, ponieważ przerasta cię odpowiedź na proste i jasno zadane pytania.
kacperek29
@fakir07 wracając do tematu wątku to potrafisz wyjaśnić dlaczego ekologia? Dlaczego akurat takie zajęcie? Popierasz czy nie wizyty u specjalisty? Może lepiej zasięgnąć opinii specjalisty niż brać się samemu za "leczenie" poprzez ekologię? Może np. dla kogoś będzie wymagana zmiana środowiska, albo pracy itp
fakir07
@Wiktor Nie przestrzeganie przykazań dekalogu, czyli Księga Wyjścia 20, wersety 3, 4, 5, 8-11 (Biblia Warszawska) Natomiast w Biblii-instrukcji życia w systemie. Nie ma doktryn, dogmatów oraz tradycji ludowej.

Prosiłem Cię zmień ten podpis, wyjaśnij go lub nie wiąż cytatu z Biblią.
Łamiesz § 5. regulaminu.
daniel
Ostatnio zmieniony 03 cze 2024, 19:41 przez daniel, łącznie zmieniany 2 razy.
kacperek29
fakir07 pisze: 03 cze 2024, 19:27Natomiast w Biblii-instrukcji życia w systemie
Skąd ta teoria? Bo sorry ale niezłe bzdury.
fakir07
kacperek29 pisze: 03 cze 2024, 19:12 @fakir07 wracając do tematu wątku to potrafisz wyjaśnić dlaczego ekologia? Dlaczego akurat takie zajęcie? Popierasz czy nie wizyty u specjalisty? Może lepiej zasięgnąć opinii specjalisty niż brać się samemu za "leczenie" poprzez ekologię? Może np. dla kogoś będzie wymagana zmiana środowiska, albo pracy itp
Troska o ekosystem jest naszym obowiązkiem i odpowiedzialnością dla dobra wspólnego. Aby w systemie nie czynić negatywnymi myślami, słowami i uczynkami destrukcji. Pomagać najbardziej potrzebującym zwierzętom i roślinom, które żyją w symbiozie służącej ludziom. I w systemie nie czynią destrukcji. Aby w systemie zachować równowagę populacji. Brak równowagi doprowadzi do katastrofy. Brak fundamentalnej wiedzy i świadomości dowodzi o duchowo-intelektualnej ułomności.

O czyjej ułomności?
Uważaj na słowa.
daniel
Ostatnio zmieniony 03 cze 2024, 20:04 przez daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
fakir07
kacperek29 pisze: 03 cze 2024, 19:44
fakir07 pisze: 03 cze 2024, 19:27Natomiast w Biblii-instrukcji życia w systemie
Skąd ta teoria? Bo sorry ale niezłe bzdury.
Proszę uzasadnić pomówienie, które jest pod paragrafem. Dotyczące Biblii, która jest instrukcją życia w systemie.

Dziękuję za usunięcie cytatu.
daniel
Ostatnio zmieniony 03 cze 2024, 20:21 przez daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
ma_ga
Podziękował/a: 49
Podziękowano: 71
Wiktor pisze: 02 cze 2024, 20:47 @fakir07 Co ma do cholery troska o ekosystem do czegokolwiek!? Podaj mi choć jeden cytat z Biblii, który uzasadniałby tezę, że ekologia jest jakoś szczególnie dobra. Jeżeli nie pokażesz mi takiego cytatu, to dowodzi to jedynie, że te wasze cały protestanckie sola scriptura jest guzik warte, bo i tak nakładacie sobie na Biblie jakieś własne absurdalne przekonania. Szczerze mówiąc gdybym był @ma_ga to powiedziałbym ci, że próbujesz na siłę uzasadnić swoje autystyczne fiksacje, ale ja trzymam wyższy poziom i nie diagnozuje ludzi przez internet.

Udzielam Ci ostrzeżenia za tego obraźliwego posta. Obrażasz adwersarza, obrażasz protestantów i wywyższasz się nad innych. Złamany regulamin 4c i 4d. Magnolia

Ale nie rozumiem @Wiktor wspomnienia mnie w twoim poście. Przecież ja w tym temacie nic nie pisałam 🤦🤣

Edit człowieku nie wiem czemu tak bardzo boisz się jak ktoś ci o terapii wspomni. Nigdzie nikogo nie diagnozowałam. Jakbyś napisał że boli cię ręka, a ja bym powiedziała 'może idź do lekarza' to też byłoby że cię diagnozuje? 🤦
Ostatnio zmieniony 03 cze 2024, 20:29 przez ma_ga, łącznie zmieniany 1 raz.