Zakładam ten watek aby porozmawiać tutaj tylko i wyłącznie na temat wydarzeń z życia Kościoła w Polsce.
Można wrzucać tutaj komentarze, artykuły, wypowiedzi itp. dotyczące tego tematu.
Sprawa ciągnąca się od dłuższego czasu, która pokazuje ze w dalszym ciągu w kręgach hierarchii kościelnej nie ma zbyt wielkiego zrozumienia i empatii wobec ofiar molestowania seksualnego:
https://www.bing.com/ck/a?!&&p=57bc19ca ... RtbA&ntb=1
Tutaj odpowiedź bp Wojdy:
https://www.gosc.pl/doc/8819562.Przewod ... w-procesie
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Aktualności z życia Kościoła w Polsce
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Pani Monika Białkowska zaprosiła 3 osoby skrzywdzone molestowaniem seksualnym przez kapłanów do swojego programu, rozmowa właśnie dotyczyła tego listu napisanego do Episkopatu.
https://www.youtube.com/live/ibhI1k5-JBI?feature=shared
Dla mnie skandaliczne jest w ogóle to, że grono biskupów wybrało na swojego przewodniczącego osobę abp Wojdy wobec którego toczy się postępowanie wyjaśniające w sprawie zatajania przestępstw seksualnych w swojej diecezji.
Jak ma nas przewodniczący KEP nauczać co jest dobre, jeśli na nim samym ciężą tak poważne zarzuty?
Jak to grono biskupów wpadło na taki pomysł, że ktoś taki ma ich reprezentować?!
Bardzo to bolesne i gorszące. Na szczęście Kościół to nie tylko biskupi, trzeba sobie codziennie przypominać (aby to przetrwać), że jesteśmy wiernymi skupionymi wokół Jezusa.
https://www.youtube.com/live/ibhI1k5-JBI?feature=shared
Dla mnie skandaliczne jest w ogóle to, że grono biskupów wybrało na swojego przewodniczącego osobę abp Wojdy wobec którego toczy się postępowanie wyjaśniające w sprawie zatajania przestępstw seksualnych w swojej diecezji.
Jak ma nas przewodniczący KEP nauczać co jest dobre, jeśli na nim samym ciężą tak poważne zarzuty?
Jak to grono biskupów wpadło na taki pomysł, że ktoś taki ma ich reprezentować?!
Bardzo to bolesne i gorszące. Na szczęście Kościół to nie tylko biskupi, trzeba sobie codziennie przypominać (aby to przetrwać), że jesteśmy wiernymi skupionymi wokół Jezusa.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Jest to na pewno wkurzające i świadczy o kompletnym odklejeniu wielu biskupów od rzeczywistości.Magnolia pisze: 27 maja 2024, 8:55 Dla mnie skandaliczne jest w ogóle to, że grono biskupów wybrało na swojego przewodniczącego osobę abp Wojdy wobec którego toczy się postępowanie wyjaśniające w sprawie zatajania przestępstw seksualnych w swojej diecezji.
A słowa bp Wojdy, ze było to "tylko macanie" bardzo źle o nim świadczą a dokładnie o braku jego psychoseksualnej dojrzałości i braku empatii.
Dobrze, ze później przeprosił za te słowa.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
esperanza
- Podziękował/a: 1264
- Podziękowano: 777
Ściska mnie w środku aż do bólu... gdyby nie dobrze się mający klerykalizm to wierni chyba wynieśliby w takiej sytuacji tych księży na widłach. A tak? Otoczona twierdza i można sobie listy pisać...
Ja tego wszystkiego naprawdę nie rozumiem i chociaż widzę pewne światełko nadzieji to metody załatwiania takich spraw wydają się nieakuratne.
Każdego księdza, który cokolwiek kiedykolwiek miał wspólnego z zatajaniem, molestowaniem itp. bez względu na rangę wysłałabym z miejsca na rekolekcje, najlepiej z wykładami u świeckich by nauczyli się w końcu "myć nogi" nie sobie nawzajem by siebie kryć a tym, do których zostali posłani. Jeśli nie pomoże i dalej nie będzie widać należytej skruchy to niech lepiej siedzą gdzieś na pustelni daleko od wiernych. To dla dobra Kościoła, ale też ich samych...
Sorki, ponosi mnie fantazja bo emocje biorą górę w tych tematach.
Ja tego wszystkiego naprawdę nie rozumiem i chociaż widzę pewne światełko nadzieji to metody załatwiania takich spraw wydają się nieakuratne.
Każdego księdza, który cokolwiek kiedykolwiek miał wspólnego z zatajaniem, molestowaniem itp. bez względu na rangę wysłałabym z miejsca na rekolekcje, najlepiej z wykładami u świeckich by nauczyli się w końcu "myć nogi" nie sobie nawzajem by siebie kryć a tym, do których zostali posłani. Jeśli nie pomoże i dalej nie będzie widać należytej skruchy to niech lepiej siedzą gdzieś na pustelni daleko od wiernych. To dla dobra Kościoła, ale też ich samych...
Sorki, ponosi mnie fantazja bo emocje biorą górę w tych tematach.
"Wystarczy ci mojej łaski. Moc, bowiem w słabości się doskonali”. (2Kor 12, 9).
-
bramin
- Ksiądz
To komentarz do przeprosin biskupa Wojdy.
https://www.bing.com/ck/a?!&&p=75176471 ... jaC8&ntb=1
Tez jestem za rekolekcjami ale w pasiakach. Prawo przewiduje odpowiedzialność karną za współudział w przestępstwie.esperanza pisze: 27 maja 2024, 11:16 Każdego księdza, który cokolwiek kiedykolwiek miał wspólnego z zatajaniem, molestowaniem itp. bez względu na rangę wysłałabym z miejsca na rekolekcje,
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
esperanza
@bramin niby takie oczywiste, ale w rzeczywistości to są długie lata aby coś takiego udowodnić i należycie prawnie ukarać.
Mi chodziło o to, że (do tego czasu) każdy duchowny na którym jest choćby cień podejrzenia powinien być odsunięty od wiernych do całkowitego wyjaśnienia. Już nie wspomnę aby sam miał uczestniczyć w jakimś postępowaniu jako komisja/przewodniczący/sędzia.
Przecież to absurd i robienie z ludzi idiotów...
Co do komentarza to się zgadzam co jest tam napisane. Typowy przykład pseudo przeprosin wypowiedzianych z poprawności politycznej, a nie z serca.
Mi chodziło o to, że (do tego czasu) każdy duchowny na którym jest choćby cień podejrzenia powinien być odsunięty od wiernych do całkowitego wyjaśnienia. Już nie wspomnę aby sam miał uczestniczyć w jakimś postępowaniu jako komisja/przewodniczący/sędzia.
Przecież to absurd i robienie z ludzi idiotów...
Co do komentarza to się zgadzam co jest tam napisane. Typowy przykład pseudo przeprosin wypowiedzianych z poprawności politycznej, a nie z serca.
-
Magnolia
Czytam tam: Cieszą też przeprosiny ze strony metropolity gdańskiego. Tu jednak pojawia się poważna niespójność. Albo postępowanie prowadzone jest prawidłowo (jak chwilę wcześniej zapewnia na powyższym filmiku arcybiskup), a wtedy nie ma za co przepraszać; albo nieprawidłowo – a wtedy przeprosiny stają się tylko nieznaczącym gestem.bramin pisze: 29 maja 2024, 8:32 To komentarz do przeprosin biskupa Wojdy.
Z tego co rozumiem sytuację, a słuchałam rozmowy z pokrzywdzonymi, problem leży w kwestiach prawa kanonicznego, bowiem pokrzywdzeni nie są stroną w procesie kanonicznym, wobec czego nie otrzymują informacji o procesie, nie mają wglądu do akt, proces się toczy całkowicie poza nimi - dlatego się czują powtórnie pokrzywdzeni przez Kościół.
Więc przeprosiny za brak empatii są dla mnie jakimś środkiem zastępczym (absurdalnym), bo należy podjąć kroki by zmienić prawo kanoniczne w tej materii, albo po prostu należy być zwyczajnie przyzwoitym i udzielać informacji pokrzywdzonym o procesie.
Odbieram ten gest jako uczyniony, bo "tak wypada", "wiele razy mówiono że brakuje przeprosin ze strony Kościoła w rozmowach z pokrzywdzonymi, więc przeprosimy, chociaż tyle nam nie zarzucą, że nie było przeprosin... "
Ale taki gest dla pokrzywdzonych nie ma znaczenia, jeśli za przeprosinami nie pójdzie zadośćuczynienie w postaci traktowania ich z szacunkiem.
mgr teologii,
-
bramin
- Ksiądz
Procesy (również te karne) w Kościele, mają swoją specyfikę.
Na przykład w procesach o stwierdzenie nieważności małżeństwa, strony nawet się nie widzą, nie jest orzekana wina, wyrok nie jest ogłaszany publicznie, wiedzą o nim tylko zainteresowani i proboszcz ich miejsca zamieszkania.
W innych procesach pokrzywdzeni są stroną, kiedy sprawa idzie do wyższej instancji wtedy rzeczywiście niewiele wiadomo.
Dodatkowy problem jest taki, ze każdemu biskupowi diecezjalnemu podlega sąd biskupi, biskup moze sądzić lub kogoś do tego delegować, no i przepisy wykonawcze, ktore nie są dostępne dla zwykłych śmiertelników.
Na przykład w procesach o stwierdzenie nieważności małżeństwa, strony nawet się nie widzą, nie jest orzekana wina, wyrok nie jest ogłaszany publicznie, wiedzą o nim tylko zainteresowani i proboszcz ich miejsca zamieszkania.
W innych procesach pokrzywdzeni są stroną, kiedy sprawa idzie do wyższej instancji wtedy rzeczywiście niewiele wiadomo.
Dodatkowy problem jest taki, ze każdemu biskupowi diecezjalnemu podlega sąd biskupi, biskup moze sądzić lub kogoś do tego delegować, no i przepisy wykonawcze, ktore nie są dostępne dla zwykłych śmiertelników.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
esperanza
Ciąg dalszy historii.. tym razem to "List otwarty katolików polskich"
(czyli niby w czyim imieniu?
) napisany w obronie biskupów, szczególnie bp. Wojdy...
Tu fragment listu:
"Duchowi Świętemu i Wam, Pasterzom Polski, dziękujemy za wybór Przewodniczącego i Wiceprzewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski. Członkowie Episkopatu zapewne dobrze to rozumieją, że wierni nie mogą postrzegać absurdalnego ataku na osobę Przewodniczącego KEP inaczej, niż jak podstępną próbę podważenia tego wyboru.Wobec ataku na kolejnego już Pasterza – ataku polegającego na rozpowszechnianiu nieudowodnionych, a nawet nie uprawdopodobnionych oskarżeń, tym razem szkalujących także Przewodniczącego KEP, w tym wobec żądań sankcji personalnych, zmian prawa kanonicznego czy dopuszczenia osób nieuprawnionych do rozpatrywania spraw Kościoła – zauważamy, że działania takie mają na celu obezwładnienie Kościoła przez wywołanie nieufności, zamętu i oddzielenie Kościoła od Narodu."
Reszta do przeczytania na stronie:
https://dorzeczy.pl/religia/595764/list ... ed_religia
Dodano po 8 minutach 41 sekundach:
Komentarz Tomasza Terlikowskiego myślę, że jest wart uwagi w tej sprawie:

(czyli niby w czyim imieniu?
Tu fragment listu:
"Duchowi Świętemu i Wam, Pasterzom Polski, dziękujemy za wybór Przewodniczącego i Wiceprzewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski. Członkowie Episkopatu zapewne dobrze to rozumieją, że wierni nie mogą postrzegać absurdalnego ataku na osobę Przewodniczącego KEP inaczej, niż jak podstępną próbę podważenia tego wyboru.Wobec ataku na kolejnego już Pasterza – ataku polegającego na rozpowszechnianiu nieudowodnionych, a nawet nie uprawdopodobnionych oskarżeń, tym razem szkalujących także Przewodniczącego KEP, w tym wobec żądań sankcji personalnych, zmian prawa kanonicznego czy dopuszczenia osób nieuprawnionych do rozpatrywania spraw Kościoła – zauważamy, że działania takie mają na celu obezwładnienie Kościoła przez wywołanie nieufności, zamętu i oddzielenie Kościoła od Narodu."
Reszta do przeczytania na stronie:
https://dorzeczy.pl/religia/595764/list ... ed_religia
Dodano po 8 minutach 41 sekundach:
Komentarz Tomasza Terlikowskiego myślę, że jest wart uwagi w tej sprawie:

-
bramin
- Ksiądz
Już naliczono 14 polskich biskupów, którym stolica Apostolska postawiła zarzuty lub, tak jak w tym przypadku sprawa jest w toku.
Większość z nich została "ukarana" w sposób symboliczny ponieważ została im udowodniona wina albo przez konkretne czyny vide kardynał Gulbinowicz, biskup Paetz, albo przez zaniedbanie lub zamiatanie pod dywan.
Większość z nich została "ukarana" w sposób symboliczny ponieważ została im udowodniona wina albo przez konkretne czyny vide kardynał Gulbinowicz, biskup Paetz, albo przez zaniedbanie lub zamiatanie pod dywan.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Magnolia
Wczoraj wieczorem słuchałam Reportaż z wycinków świata Moniki Białkowskiej i ona również skomentowała to tak jak Pan Terlikowski, że ona absolutnie nie podpisuje się pod takim listem.
Dodam, że ja też nie chce by ktoś za mnie się wypowiadał w takim stylu.
Trudno mi było wprost uwierzyć, że ktoś może mieć taka perspektywę i widzieć zagrożenie w ludziach skrzywdzonych, którzy walczą o sprawiedliwość. Jak słuchałam tego listu czytanego przez Panią Białkowską to trudno mi było uwierzyć, że to się dzieje, że ktoś napisał coś takiego. To jest wstyd, ogromny wstyd. I ogromna krzywda dla już skrzywdzonych. Bardzo im współczuję.
https://www.youtube.com/live/pF8Rhh7vbf ... ISmfmKIyqJ
Na szczęście pojawił się głos bp Muskusa jako odpowiedź na ten list otwarty:
"WIELKA PROŚBA. Bardzo proszę, aby sygnatariusze «Listu w obronie… biskupów w Polsce» raczyli nie brać mnie w obronę, gdyż wołanie Skrzywdzonych ani mnie nie krzywdzi, ani gorszy. Gorszy mnie natomiast brak współczucia dla ludzi, którym odebrano niewinność, zadano rany, które są trudne, a czasem niemożliwe do uleczenia. Gorszy mnie dokrzywdzanie ofiar przestępstw poprzez stawianie ich w jednym szeregu z tymi, którzy Kościół traktują jako rzecz zbędną”
Bp Muskus dodał: „Jest mi bardzo przykro, że «List w obronie…» w istocie stał się «Listem przeciwko». Przeciwko skrzywdzonym. Przeciwko pragnącym sprawiedliwości. Przeciwko, jak sami o sobie mówią, «nieumarłym»”.
Całą historie wydarzeń można przeczytać tu:
https://wiez.pl/2024/06/10/biskupi-w-cieniu-krzywd/
Dodam, że ja też nie chce by ktoś za mnie się wypowiadał w takim stylu.
Trudno mi było wprost uwierzyć, że ktoś może mieć taka perspektywę i widzieć zagrożenie w ludziach skrzywdzonych, którzy walczą o sprawiedliwość. Jak słuchałam tego listu czytanego przez Panią Białkowską to trudno mi było uwierzyć, że to się dzieje, że ktoś napisał coś takiego. To jest wstyd, ogromny wstyd. I ogromna krzywda dla już skrzywdzonych. Bardzo im współczuję.
https://www.youtube.com/live/pF8Rhh7vbf ... ISmfmKIyqJ
Na szczęście pojawił się głos bp Muskusa jako odpowiedź na ten list otwarty:
"WIELKA PROŚBA. Bardzo proszę, aby sygnatariusze «Listu w obronie… biskupów w Polsce» raczyli nie brać mnie w obronę, gdyż wołanie Skrzywdzonych ani mnie nie krzywdzi, ani gorszy. Gorszy mnie natomiast brak współczucia dla ludzi, którym odebrano niewinność, zadano rany, które są trudne, a czasem niemożliwe do uleczenia. Gorszy mnie dokrzywdzanie ofiar przestępstw poprzez stawianie ich w jednym szeregu z tymi, którzy Kościół traktują jako rzecz zbędną”
Bp Muskus dodał: „Jest mi bardzo przykro, że «List w obronie…» w istocie stał się «Listem przeciwko». Przeciwko skrzywdzonym. Przeciwko pragnącym sprawiedliwości. Przeciwko, jak sami o sobie mówią, «nieumarłym»”.
Całą historie wydarzeń można przeczytać tu:
https://wiez.pl/2024/06/10/biskupi-w-cieniu-krzywd/
Ostatnio zmieniony 10 cze 2024, 11:38 przez Magnolia, łącznie zmieniany 2 razy.
mgr teologii,
-
esperanza
Jest odpowiedź biskupów na list osób pokrzywdzonych:

Ostatnio zmieniony 14 cze 2024, 11:48 przez esperanza, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Magnolia
Wreszcie! w końcu usłyszeli i odpowiedzieli! I do tego jakieś konkretne propozycje. Wreszcie!
mgr teologii,
-
Magnolia
Wklejam tu ten wywiad, bo jest niezwykle aktualnym komentarzem wydarzeń w Kościele z ostatniego czasu.
Z opisu filmu: Tomasz Terlikowski i Anna Pawelec rozmawiają o zmianie jaka zaszła w Terlikowskim, jego podejściu do Kościoła Katolickiego, biskupów i księży, problemie wykorzystywania nieletnich i słabszych, wspólnotach charyzmatycznych, podziale na kościół liberalny i konserwatywny, błogosławieniu LGBTQ+, komunii dla rozwodników oraz abp. Marku Jędraszewskim.
Dodam od siebie że dużo dowiedziałam się o procedurach walki z pedofilią, pomocy ofiarom dzięki fundacji św Józefa
Z opisu filmu: Tomasz Terlikowski i Anna Pawelec rozmawiają o zmianie jaka zaszła w Terlikowskim, jego podejściu do Kościoła Katolickiego, biskupów i księży, problemie wykorzystywania nieletnich i słabszych, wspólnotach charyzmatycznych, podziale na kościół liberalny i konserwatywny, błogosławieniu LGBTQ+, komunii dla rozwodników oraz abp. Marku Jędraszewskim.
Dodam od siebie że dużo dowiedziałam się o procedurach walki z pedofilią, pomocy ofiarom dzięki fundacji św Józefa
mgr teologii,
-
bramin
- Ksiądz
Trwa batalia dotycząca rozporządzenia minister Nowackiej, które likwiduje jedną godzinę lekcji religii bez porozumienia z Kościołami i związkami wyznaniowymi w Polsce.
Widać, ze pani minister chce się przypodobać lewej stronie i z wielką gorliwością zabrała się do dzieła, zapominając, ze takie działania są bezprawne.
https://www.ekai.pl/prof-borecki-rozpor ... tucyjnego/
Widać, ze pani minister chce się przypodobać lewej stronie i z wielką gorliwością zabrała się do dzieła, zapominając, ze takie działania są bezprawne.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
ma_ga
- Podziękował/a: 49
- Podziękowano: 71
Z relacji dyrektor w szkole, w której pracuje mój mąż wiem, że już w momencie tylko projektu rozporządzenia o 1 godzinie religii tygodniowo, wszystkie szkoły dostały wiadomość z ministerstwa edukacji o tym, że już teraz mają na przyszły rok zapewnić jedną godzinę religii i żeby odbywało się ona na pierwszej lub ostatniej godzinie lekcyjnej. Działania tego rządu od początku są bezprawne. To jest absurd, żeby wysyłać rozporządzenie w momencie gdy nie jest ono nawet zatwierdzonebramin pisze: 14 sie 2024, 16:11 Trwa batalia dotycząca rozporządzenia minister Nowackiej, które likwiduje jedną godzinę lekcji religii bez porozumienia z Kościołami i związkami wyznaniowymi w Polsce.
-
bramin
- Ksiądz
Można dyskutować nad sensownością dwóch godzin lekcji religii ale sposób potraktowania Kościołów chrześcijańskich i innych związków wyznaniowych przez panią minister jest nie do przyjęcia.
To jawne bezprawie, tym bardziej dziwi mnie to jak jeszcze w tamtym roku obecni rządzący gardłowali o praworządności.
Teraz takie rzeczy im już nie przeszkadzają i wychodzi na to, ze PiS przy nich to jak przedszkolaki.
To jawne bezprawie, tym bardziej dziwi mnie to jak jeszcze w tamtym roku obecni rządzący gardłowali o praworządności.
Teraz takie rzeczy im już nie przeszkadzają i wychodzi na to, ze PiS przy nich to jak przedszkolaki.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
bramin
- Ksiądz
Podaje link do artykułu o powołaniach w Polsce. Widzę czarny scenariusz, wnioski są bardzo dołujące, ty,m bardziej, ze analiza księdza profesora jest jednostronna.
Winny jest ten zły świat, rodzina, otoczenie, konsumpcja itp. Nie ma mowy o skandalach, nadużyciach, hipokryzji, bylejakości w łonie samego Kościoła wśród hierarchii i duchowieństwa bo te rzeczy najbardziej zniechęcają młodych ludzi i odpychają nie tylko od służby Bożej ale i od samego Kościoła jako wspólnoty.
https://deon.pl/kosciol/ks-tatar-o-powo ... ly,2900132
Winny jest ten zły świat, rodzina, otoczenie, konsumpcja itp. Nie ma mowy o skandalach, nadużyciach, hipokryzji, bylejakości w łonie samego Kościoła wśród hierarchii i duchowieństwa bo te rzeczy najbardziej zniechęcają młodych ludzi i odpychają nie tylko od służby Bożej ale i od samego Kościoła jako wspólnoty.
https://deon.pl/kosciol/ks-tatar-o-powo ... ly,2900132
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Magnolia
W ogóle bardzo okrojony ten artykuł w jakieś argumenty... takie w sumie niewiele ... wg mnie szkoda czasu pisać takie artykuły, bo praktycznie żadnej treści nie mają...
Nawet liczby kandydatów nie podano z tego naboru lipcowego... A powinna być podana liczba, jak również liczba z zeszłego roku, jakieś porównanie... szersza perspektywa...
Ja jestem zniesmaczona takim dziennikarstwem,..
Nawet liczby kandydatów nie podano z tego naboru lipcowego... A powinna być podana liczba, jak również liczba z zeszłego roku, jakieś porównanie... szersza perspektywa...
Ja jestem zniesmaczona takim dziennikarstwem,..
mgr teologii,
-
bramin
- Ksiądz
Oczywiście artykuł powinien opisać szersze tło problemu powołań.Magnolia pisze: 27 sie 2024, 15:31 W ogóle bardzo okrojony ten artykuł w jakieś argumenty... takie w sumie niewiele ...
Autor odnosi sie do wypowiedzi ks. Tatara, który bardzo mętnie i na skróty tłumaczy przyczyny spadku powołań i szuka tych przyczyn w złym świecie a nie w kryzysie i bylejakości duchowieństwa.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11