Uważam, że jeżeli katolik upokarza innych ,jakakolwiek by to nie była osoba ,szczególnie gdyby to była osoba z marginesu ,nie jest prawdziwym katolikiem,nawet nie jest do niego podobny i nie jest godny nosić te miano. I takie wyzwiska,dla mnie to jest po prostu straszna pycha,brak miłości. I to najbardziej u religijnych żartownisiów. Sądzę, że Bóg też chce mi pokazać jak bardzo obmierzła jest dla niego pycha. I zauważyłam większą kulturę u ludzi tzw niepraktykujących,co dla mnie jest po prostu nie do zrozumienia,przeżyłam swoisty szok.
Upokarzając tak drugą osobę człowiek popełnia grzech śmiertelny. I jeszcze coś tak zbierać się i kpić z tej osoby,nie znając jej ,ani faktów,to jest po prostu ochydne.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Chciałabym podzielić się z wami jedną uwagą i też przestrzec.
-
Ewelina123
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 6
- Podziękowano: 6
I po mimo , że nigdy nie byłam tą osobą z marginesu ,to współczuję takim ludziom .
Dodano po 33 minutach 20 sekundach:
Źle,że umieściłam ten post,bo to był osąd, Bóg zawsze widzi w innym świetle. A mnisi mawiali ,że nie ma nic gorszego niż osąd.
Dodano po 33 minutach 20 sekundach:
Źle,że umieściłam ten post,bo to był osąd, Bóg zawsze widzi w innym świetle. A mnisi mawiali ,że nie ma nic gorszego niż osąd.
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
@Ewelina123 dla mnie to była twoja ogólna opinia o tym czy ktoś kto zachowuje się w konkretny sposób zasługuje na miano katolika. Każdy ma prawo do swojej opinii.
Osąd dotyczyłby konkretnej osoby.
Zachowanie swoje i czyjeś mamy prawo ocenić- coś jest dobre albo złe, coś było podłe, albo było przemocą- to są oceny zachowań.
Oceniać ludzi nie powinniśmy bo to rani i krzywdzi...
Złota zasada biblijną jest nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe.
Osąd dotyczyłby konkretnej osoby.
Zachowanie swoje i czyjeś mamy prawo ocenić- coś jest dobre albo złe, coś było podłe, albo było przemocą- to są oceny zachowań.
Oceniać ludzi nie powinniśmy bo to rani i krzywdzi...
Złota zasada biblijną jest nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)