Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Grzech świętokradztwa
-
gabik4321
W wieku 17 lat poznałam mojego pierwszego chłopaka. Doszło do grzechu nieczystości, jednak do współżycia nie doszło - nie wyspowiadałam się z tego
. Nie byłam świadoma tego, że jest to ciężki grzech. Dzisiaj mając 22 lata jestem świadoma swoich czynów i błędów. Będąc z aktualnym chłopakiem spowiadam już się z tego. Nie wiem jednak czy dotychczas wszystkie moje spowiedzi i komunie święte są nieważne? Czy popełniam jeszcze cięższy grzech jakim jest świętokradztwo? Bardzo żałuję tego co się wtedy stało, jednak tak jak mówię, nie byłam świadoma
Wiem, że powinnam to wyznać przy spowiedzi, jednak boję się.
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
Z definicji grzech jest świadomym i dobrowolnym wyborem zła.
Skoro nie byłaś świadoma że to co robiłaś z chłopakiem w wieku 17 lat to grzech to nie zgrzeszyłaś.
Nie popełniłaś więc świętokradztwa.
Grzechem można to nazwać od momentu gdy już wiesz że to jest złe a nadal to robisz. W ten sposób sama wchodzisz w konflikt z własnym sumieniem i trzeba się z tego spowiadać.
Skoro nie byłaś świadoma że to co robiłaś z chłopakiem w wieku 17 lat to grzech to nie zgrzeszyłaś.
Nie popełniłaś więc świętokradztwa.
Grzechem można to nazwać od momentu gdy już wiesz że to jest złe a nadal to robisz. W ten sposób sama wchodzisz w konflikt z własnym sumieniem i trzeba się z tego spowiadać.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)