Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Bez miłosierdzia ?

Stary i Nowy Testament, rozważania, rozumienie, komentarze
Awatar użytkownika
Szukający
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 32
Podziękowano: 16

Nie wychodzi mi z głowy czytanie sprzed kilku dni. Nie znałem tego. Jakoś mi bardziej pasuje do klimatów Starego Testamentu.

"Lecz jeśli do jakiegoś miasta wejdziecie, a nie przyjmą was, wyjdźcie na jego ulice i powiedzcie: Nawet proch, który z waszego miasta przylgnął nam do nóg, strząsamy wam. Wszakże to wiedzcie, że bliskie jest królestwo Boże. Powiadam wam: Sodomie lżej będzie w ów dzień niż temu miastu»."

Jakieś dziwne skojarzenie z nawracaniem Prusów przez Szpitalników
Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie. Zastanawiam się i nie znajduję tu przesłania miłosci. Nie znałem tego przedtem, więc trochę czuję się zaskoczony. Straszliwa kara za nieprzyjęcie Dobrej Nowiny?
Albertus
Podziękował/a: 73
Podziękowano: 106
Szukający pisze: 08 paź 2024, 19:34 Nie wychodzi mi z głowy czytanie sprzed kilku dni. Nie znałem tego. Jakoś mi bardziej pasuje do klimatów Starego Testamentu.

"Lecz jeśli do jakiegoś miasta wejdziecie, a nie przyjmą was, wyjdźcie na jego ulice i powiedzcie: Nawet proch, który z waszego miasta przylgnął nam do nóg, strząsamy wam. Wszakże to wiedzcie, że bliskie jest królestwo Boże. Powiadam wam: Sodomie lżej będzie w ów dzień niż temu miastu»."

Jakieś dziwne skojarzenie z nawracaniem Prusów przez Szpitalników
Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie. Zastanawiam się i nie znajduję tu przesłania miłosci. Nie znałem tego przedtem, więc trochę czuję się zaskoczony. Straszliwa kara za nieprzyjęcie Dobrej Nowiny?
Dokładnie tak.

Nie tyle może jednak kara ile straszne skutki odrzucenia łaski jaka daje Bóg.

No i nie wiem dlaczego piszesz ze bez miłosierdzia?

Bóg daje miłosierdzie a ktoś to miłosierdzie odrzuca to jak można mówić że bez miłosierdzia?
Ostatnio zmieniony 08 paź 2024, 21:21 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 337
Szukający pisze: 08 paź 2024, 19:34 Jakieś dziwne skojarzenie z nawracaniem Prusów przez Szpitalników
Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie.
Masz bardzo dziwne skojarzenia.
Szukający pisze: 08 paź 2024, 19:34 Zastanawiam się i nie znajduję tu przesłania miłosci.
Tu mamy do czynienia z przestrogą, wezwaniem do nawrócenia. Biblia nie propaguje tzw. fajnochrzescijanstwa, bardzo obecnie popularnego, które stara się wszystko lukrować i wygładzać, żeby bron Boze ludzie nie poczuli się niekomfortowo.

Nawet proch, który z waszego miasta przylgnął nam do nóg, strząsamy wam.
Jezus posłużył sie tutaj gestem znanym w tradycji żydowskiej. Zydzi kiedy wracali do siebie z jakiegoś pogańskiego terenu, strząsali z nóg pył, kurz aby pokazać ze nie mają z poganami nic wspólnego. Byl to gest dezaprobaty.
Sw. Paweł tez posłużył się tym gestem.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Szukający

Gdyby Nowinę przyjęto, miłosierdzie nie miałoby zastosowania. Miłosierdzie jest sensowne i przydatne, gdy mamy do czynienia z przewiną. Miłosierdzie wówczas przejawia się w formie odstąpienia od wymierzenia kary.
Dlatego pytam, bo w tym przypadku tak nie jest. "Wina", kara i brak miłosierdzia. Nie wiem, czy da się to wyłożyć prościej? @Albertus
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 337
Szukający pisze: 08 paź 2024, 21:34 Gdyby Nowinę przyjęto, miłosierdzie nie miałoby zastosowania.
Przyjęcie Nowiny nie jest jednoznaczne z tym, ze nie będziesz grzeszył, ze nie będziesz miał pokus, w każdym tym przypadku będziesz potrzebował miłosierdzia.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Albertus
Szukający pisze: 08 paź 2024, 21:34 Gdyby Nowinę przyjęto, miłosierdzie nie miałoby zastosowania. Miłosierdzie jest sensowne i przydatne, gdy mamy do czynienia z przewiną. Miłosierdzie wówczas przejawia się w formie odstąpienia od wymierzenia kary.
Dlatego pytam, bo w tym przypadku tak nie jest. "Wina", kara i brak miłosierdzia. Nie wiem, czy da się to wyłożyć prościej? @Albertus
No nie. Miłosierdzie jest elementem przyjęcia Dobrej Nowiny. Odrzucenie Dobrej Nowiny jest odrzuceniem miłosierdzia.
Awatar użytkownika
Szukający

W jakim sensie dziwne @bramin ?
Próba introdukcji Dobrej Nowiny z sankcją surowej kary?
Surowszej niż utrata życia w ognistym deszczu?
Fajnochrzescijaństwo też mnie odstręcza, a także czasem bawi. Podobnie jak przegięcia w przeciwnym kierunku. Do których niedługo chciałbym nawiązać.

Dodano po 1 minucie 12 sekundach:
Albertus pisze: 08 paź 2024, 21:40
Szukający pisze: 08 paź 2024, 21:34 Gdyby Nowinę przyjęto, miłosierdzie nie miałoby zastosowania. Miłosierdzie jest sensowne i przydatne, gdy mamy do czynienia z przewiną. Miłosierdzie wówczas przejawia się w formie odstąpienia od wymierzenia kary.
No nie. Miłosierdzie jest elementem przyjęcia Dobrej Nowiny. Odrzucenie Dobrej Nowiny jest odrzuceniem miłosierdzia.
??? http://www.wikijp2.pl/index.php?title=Mi%C5%82osierdzie
Ostatnio zmieniony 08 paź 2024, 21:45 przez Szukający, łącznie zmieniany 1 raz.
Albertus
Szukający pisze: 08 paź 2024, 21:43
???
???
Awatar użytkownika
Szukający

Albertus
Szukający pisze: 08 paź 2024, 21:43 W jakim sensie dziwne @bramin ?
Próba introdukcji Dobrej Nowiny z sankcją surowej kary?
Surowszej niż utrata życia w ognistym deszczu?
Fajnochrzescijaństwo też mnie odstręcza, a także czasem bawi. Podobnie jak przegięcia w przeciwnym kierunku. Do których niedługo chciałbym nawiązać.

Dodano po 1 minucie 12 sekundach:
??? http://www.wikijp2.pl/index.php?title=Mi%C5%82osierdzie
??? https://biblia.deon.pl/
Ostatnio zmieniony 08 paź 2024, 21:48 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
Może mniej pytajników a więcej słów, dobrze Panowie?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Szukający

OK. Nie rozumiem twojej odpowiedzi @Albertus
Albertus
Szukający pisze: 08 paź 2024, 23:12 OK. Nie rozumiem twojej odpowiedzi @Albertus

Ani ja twojej. Dałeś odnośnik do gasła z wikpedii. To za mało a merytoryczną na dyskusję
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
@Szukający czy znasz kerygmat?

Miłosierdzia doświadcza ktoś kto przyjął Jezusa jako Pana i Zbawiciela, czyli uwierzył, czyli przyjął Miłość Boga i na nią odpowiedział.
CI którzy odrzucają Boga, sami siebie skazują na wieczność bez Boga, czyli piekło.
To jest konsekwencja wyboru człowieka gdy słyszy o Bogu. Decyzje można podjąć jedynie w życiu ziemskim, a konsekwencje trzeba ponieść na wieczność.

Dodano po 1 minucie 31 sekundach:
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Szukający

Myślałem dotąd, że Bóg kocha bezgranicznie i nieodwołalnie wszystkich ludzi których stworzył. Z miłości tej wynika oczywiście też miłosierdzie. Które sens ma tylko w obliczu określonej winy. Bez winy miłosierdzie jest bezprzedmiotowe.
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Szukający pisze: 09 paź 2024, 16:45 Myślałem dotąd, że Bóg kocha bezgranicznie i nieodwołalnie wszystkich ludzi których stworzył. Z miłości tej wynika oczywiście też miłosierdzie. Które sens ma tylko w obliczu określonej winy. Bez winy miłosierdzie jest bezprzedmiotowe.
Na co Ci Boże miłosierdzie jeżeli go (miłosierdzia), ani Go (Boga) nie chcesz.
Bóg nas miłuje, a to oznacza, że darzy nas wolnością. Wybór jest Twój. Twoje również jego konsekwencje.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Szukający

Czy gdy nie ma winy, może zaistnieć miłosierdzie?
Awatar użytkownika
daniel
Szukający pisze: 09 paź 2024, 19:36 Czy gdy nie ma winy, może zaistnieć miłosierdzie?
Pytasz o to czy jeżeli nie wierzę w Boga to On kocha mnie Miłością miłosierną.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Szukający

Czy winą jest niewiara w cokolwiek?
W odpowiedzi dla Remi @Magnolia kilkakrotnie podaje, że Bóg kocha wszystkich. Wszystkich, więc nie tylko tych. co w Niego wierzą.
Awatar użytkownika
daniel
Szukający pisze: 09 paź 2024, 19:43 Czy winą jest niewiara w cokolwiek?
W odpowiedzi dla Remi @Magnolia kilkakrotnie podaje, że Bóg kocha wszystkich. Wszystkich, więc nie tylko tych. co w Niego wierzą.
Tak Bóg kocha wszystkich nie tylko wybranych. Nawet największych grzeszników.
Niewiara jest wyborem. De Barbaro powiedziałby, że "niewiara również jest wiarą". Wiarą w nic w tym przypadku.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2024, 19:56 przez daniel, łącznie zmieniany 1 raz.