Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Niepełnosprawni intelektualnie
-
Lukasz34
- Wyznanie: katolicyzm
Dzień dobry wszystkim mam pytanie jestem osobą niepełnosprawną intelektualnie w stopniu lekkim co koscioł mówi o takich osobach i czy takie osoby ponoszą odpowiedzialności za grzechy pozdrawiam
-
Jerycho
- Podziękował/a: 9
- Podziękowano: 18
Też mam taki kwit. Niewiele zmienia on w moim życiu z racji mieszkania na zadupiu i braku ośrodków pracy chronionej. Na coś konkretnego chorujesz?
"Wszyscy mamy milion dróg, każda zbliża nas do śmierci"
-
Lukasz34
Choruję od urodzenia obniżenie intelektualne i zaburzenia zachowania
-
Lukasz34
Dodano po 4 minutach 27 sekundach:
Tylko że mam pewne zachowania które wynikają z mojej choroby
Dodano po 4 minutach 27 sekundach:
Tylko że mam pewne zachowania które wynikają z mojej choroby
-
Wilczyca z Gubbio
- Podziękował/a: 12
- Podziękowano: 67
@Magnolia , niepełnosprawni intelektualnie w stopniu lekkim funkcjonują mniej więcej na poziomie 12-latków, więc jak najbardziej odróżniają dobro od zła, co najwyżej może pojawić się problem z myśleniem abstrakcyjnym, bo to jest wiek, w którym mniej więcej kończy się ono kształtować.
@Lukasz34 , ponosimy odpowiedzialność zarówno za grzechy lekkie, jak i ciężkie. Ciężki grzech popełniamy wtedy, kiedy czynimy zło świadomie (czyli wiemy na przykład, że nie wolno kraść), dobrowolnie (mimo to coś komuś kradniemy) i w ważnej materii (czyli trochę inaczej popatrzymy na sytuację, w której weźmiemy trzy ciastka na deser, kiedy należą się nam dwa, i nikt z tego powodu nie ucierpi, bo ciastek jest dużo i starczy dla każdego, a inaczej na sytuację, kiedy ukradniemy komuś komputer). Jeśli popełniasz grzech nieświadomie, niedobrowolnie lub też nie dotyczy on ważnej materii, to nadal jest grzechem, tylko lekkim. Z grzechów lekkich spowiadamy się na początku każdej Mszy Świętej, ale warto je też wyznać w konfesjonale przy okazji spowiedzi z grzechów ciężkich.
Jeżeli natomiast grzech wynika z choroby, to nie mówimy już o pełnej dobrowolności. Może więc być tak, że czyn, który u innej osoby byłby uznany za grzech, nie będzie postrzegany jako grzech w Twoim przypadku. Najlepiej rozeznawać takie sprawy wspólnie z księdzem.
Mam nadzieję, że cokolwiek rozjaśniłam i nic nie pomieszałam. Niech w razie czego @bramin mnie upomni i poprawi.
@Lukasz34 , ponosimy odpowiedzialność zarówno za grzechy lekkie, jak i ciężkie. Ciężki grzech popełniamy wtedy, kiedy czynimy zło świadomie (czyli wiemy na przykład, że nie wolno kraść), dobrowolnie (mimo to coś komuś kradniemy) i w ważnej materii (czyli trochę inaczej popatrzymy na sytuację, w której weźmiemy trzy ciastka na deser, kiedy należą się nam dwa, i nikt z tego powodu nie ucierpi, bo ciastek jest dużo i starczy dla każdego, a inaczej na sytuację, kiedy ukradniemy komuś komputer). Jeśli popełniasz grzech nieświadomie, niedobrowolnie lub też nie dotyczy on ważnej materii, to nadal jest grzechem, tylko lekkim. Z grzechów lekkich spowiadamy się na początku każdej Mszy Świętej, ale warto je też wyznać w konfesjonale przy okazji spowiedzi z grzechów ciężkich.
Jeżeli natomiast grzech wynika z choroby, to nie mówimy już o pełnej dobrowolności. Może więc być tak, że czyn, który u innej osoby byłby uznany za grzech, nie będzie postrzegany jako grzech w Twoim przypadku. Najlepiej rozeznawać takie sprawy wspólnie z księdzem.
Mam nadzieję, że cokolwiek rozjaśniłam i nic nie pomieszałam. Niech w razie czego @bramin mnie upomni i poprawi.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2024, 20:01 przez Wilczyca z Gubbio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lukasz34
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Odpowiedziałaś bardzo konkretnie i w przystępny sposóbWilczyca z Gubbio pisze: 06 lis 2024, 20:00 Mam nadzieję, że cokolwiek rozjaśniłam i nic nie pomieszałam. Niech w razie czego @bramin mnie upomni i poprawi.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11