Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Zagadki Biblijne

Stary i Nowy Testament, rozważania, rozumienie, komentarze
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Zadam zagadkę: kim była Judyta?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Wiesława
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 29
Podziękowano: 17
abi pisze: 29 sie 2024, 15:27 po prostu ksiądz nie umie się w to bawić

Dodano po 4 minutach 48 sekundach:
wiesława, to idzie tak np ty pytasz dlaczego abraham wypędził hagar
a ja piszę
Sara widząc, że syn Egipcjanki Hagar, którego ta urodziła Abrahamowi, naśmiewa się z Izaaka, rzekła do Abrahama: «Wypędź tę niewolnicę wraz z jej synem, bo syn tej niewolnicy nie będzie współdziedzicem z synem moim Izaakiem».
Z tego, co wyczytałam na początku tematu, to najpierw muszę odpowiedzieć na zagadkę, aby podać własną. Dobrze myślę?
Dziękuję ci za wyjaśnienie. @};-
Awatar użytkownika
Magnolia
Magnolia pisze: 29 sie 2024, 15:38 Zadam zagadkę: kim była Judyta?
@Wiesława odpowiedz na to pytanie cytatem biblijnym a potem zadaj swoją zagadkę.
mgr teologii,
Wiesława
Magnolia pisze: 30 sie 2024, 13:55
Magnolia pisze: 29 sie 2024, 15:38 Zadam zagadkę: kim była Judyta?
@Wiesława odpowiedz na to pytanie cytatem biblijnym a potem zadaj swoją zagadkę.
"... Judyta1, córka Merariego, syna Usa, syna Józefa, syna Uzzjela, syna Chilkiasza, syna Ananiasza, syna Gedeona, syna Refaima, syna Achitoba, syna Eliasza, syna Chilkiasza, syna Eliaba, syna Natanaela, syna Szelumiela, syna Suriszaddaja, syna Izraela."
Ks.Jdt 8,1 BT

Kto dostąpił zbawienia bez chrztu, Komunii, słuchania Ew.? Tu - wielki grzesznik, za moment zbawiony.
abi

dobry łotr "powiadam ci dziś będziesz ze mną w raju"?

Dodano po 10 minutach 41 sekundach:
Łk 23,43
Wiesława
abi pisze: 30 sie 2024, 18:34 dobry łotr "powiadam ci dziś będziesz ze mną w raju"?

Dodano po 10 minutach 41 sekundach:
Łk 23,43
👍Super.
abi

ile dał abraham za grób żony ?
ja,kubek
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 5
Ale Abraham, oddawszy pokłon Chetytom, 13 oświadczył Efronowi wobec zebranych: "Raczej ty zechciej mnie posłuchać: daję pieniądze za to pole, przyjmij ode mnie, a wtedy dopiero pochowam tam moją zmarłą". 14 Efron dał na to Abrahamowi taką odpowiedź: 15 "Panie mój, posłuchaj mnie: ziemia warta czterysta syklów srebra - suma niewielka dla mnie i dla ciebie - pochowaj swoją zmarłą!"(Rdz 23, 10-15)
abi

teraz ty zadawaj ;)
Awatar użytkownika
ImmortalXD
Podziękował/a: 84
Podziękowano: 56
Dyskwalifikacja odpowiadającego
Moje pytanie: Ile lat miał Henoch, gdy został wzięty do Nieba?
abi

Ogólna liczba lat życia Henocha: trzysta sześćdziesiąt pięć. Żył więc Henoch w przyjaźni z Bogiem, a następnie znikł, bo zabrał go Bóg
Awatar użytkownika
Magnolia
@abi Twoja kolej na zagadkę ;-)
mgr teologii,
abi

dlaczego izajasz chodził nago i boso
Awatar użytkownika
ImmortalXD
Podziękował/a: 84
Podziękowano: 56
W roku, w którym naczelny dowódca1 wysłany przez Sargona, króla asyryjskiego, przybył pod Aszdod, przypuścił szturm do miasta i zdobył je, 2 w tym samym czasie Pan przemówił do Izajasza, syna Amosa, tymi słowami: «Idź, rozwiąż wór z bioder twoich, zdejm też obuwie z nóg twoich!» Ten zaś uczynił tak, chodząc nago i boso. 3 Wówczas Pan powiedział: «Jak sługa mój, Izajasz, chodził nago i boso trzy lata, jako znak i dziwny symbol dotyczący Egiptu i kraju Kusz, 4 tak król asyryjski uprowadzi jeńców z Egiptu i wygnańców z Kusz, młodych i starych, nagich i bosych, i z obnażonymi pośladkami - na hańbę Egiptu». (Iz 20,1-4)

Jakie wymiary miało Sanktuarium wewnętrzne w Świątyni Salomona?
Ostatnio zmieniony 01 lut 2025, 10:46 przez Magnolia, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Magnolia
ImmortalXD pisze: 31 sty 2025, 18:38
Jakie wymiary miało Sanktuarium wewnętrzne w Świątyni Salomona?
1 Krl 6, 1 W roku czterysta osiemdziesiątym po wyjściu Izraelitów z ziemi egipskiej, w miesiącu Ziw, to jest drugim, czwartego roku panowania nad Izraelem Salomona rozpoczął on budowę domu dla Pana. 2 Dom, który Salomon zbudował dla Pana, miał sześćdziesiąt łokci2 długości, dwadzieścia szerokości i trzydzieści wysokości. 3 Sień zaś przed główną budowlą3 świątyni miała dwadzieścia łokci długości, stosownie do szerokości świątyni, i dziesięć łokci szerokości, w kierunku długości świątyni. 4 Świątynię zaopatrzył w okna o zakratowanych wnękach4. 5 Na murze świątyni dokoła poprowadził nadbudowę z pięter <wzdłuż murów świątyni> wokół głównej budowli i sanktuarium5 oraz zrobił dokoła boczne pomieszczenia. 6 Piętro dolne szerokości6 pięciu łokci, średnie szerokości sześciu łokci, a trzecie szerokości siedmiu łokci, gdyż zaopatrzył dom na zewnątrz w skarpy dokoła, aby pomieszczeń bocznych nie trzymały mury świątyni. 7 Dom zaś przy wznoszeniu go został zbudowany z kamieni, których od czasu wydobycia już nie obrabiano7. Dlatego nie słyszano w domu, przy jego budowie, ani młota, ani siekiery, ani jakiegokolwiek narzędzia żelaznego. 8 Drzwi do średniego8 pomieszczenia bocznego były przy prawym skrzydle domu, przez które po krętych schodach wstępowano do średniego, a ze średniego do trzeciego. 9 Tak więc zbudował tę świątynię i wykańczając, opatrzył ją <wklęsłym stropem> cedrowym. 10 Nadbudowę wzniósł nad całą świątynią na pięć łokci wysoko i połączył ze świątynią drewnem cedrowym.

moja zagadka: co doradziła Rut jej teściową aby zyskała przychylność Bołoza?
mgr teologii,
abi

Rt3, 4 "Umyj się i namaść, nałóż na siebie swój płaszcz i zejdź na klepisko, ale nie daj się jemu poznać, dopóki nie skończy jeść i pić. A kiedy się położy, ty zauważywszy miejsce jego spoczynku, wyjdziesz, odkryjesz miejsce przy jego nogach i położysz się, a on sam wskaże ci, co masz czynić».
Awatar użytkownika
Magnolia
@Teofilos zadaj zagadkę na którą trzeba odpowiedzieć cytatem bliblijnym.
Zapraszamy do zabawy
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Teofilos
Podziękował/a: 35
Podziękowano: 26
Dziękuję za zaproszenie do zabawy. Moja zagdaka: czyim synem był prorok Jonasz?