Dzień dobry, pytanie o obowiązek małżeński.
Jestem aktualnie w pierwszej ciąży i nie mam ochoty na stosunek pełny. Mój mąż ma potrzeby, czy istnieje w takim wypadku wyjątek w którym mogę zaspokoić męża wyłącznie oralnie?
Bardzo proszę o podpowiedź.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Obowiązek małżeński
-
Aloes
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 197
- Podziękowano: 621
Nieciekawa_jestem pisze: 22 gru 2024, 20:02 Dzień dobry, pytanie o obowiązek małżeński.
Jestem aktualnie w pierwszej ciąży i nie mam ochoty na stosunek pełny. Mój mąż ma potrzeby, czy istnieje w takim wypadku wyjątek w którym mogę zaspokoić męża wyłącznie oralnie?
Bardzo proszę o podpowiedź.
-
ciekawa_jestem
- Podziękował/a: 1
Rozwiń temat, co chciałeś przez to powiedzieć dokładniej?ja,kubek pisze: 22 gru 2024, 21:41 Jednak przysiega malzenska nic nie mowi o wspolzyciu, a jedynie o Milosci i wiernosci.
Dodano po 1 minucie 30 sekundach:
W moim przypadku nie ma przeciwwskazań jest to jednak dla mnie na razie niekomfortowe. Zastanawiam się jednak jak sobie radzą małżeństwa jeśli faktycznie jest przeciwwskazanie medyczne.Aloes pisze: 22 gru 2024, 20:54Jeśli nie ma przeciwskazań medycznych to nie ma powodu aby zaniechać współżycia.
-
ja,kubek
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 5
Tylko to co napisalem, bo nie ma w przysiedze malzenskiej nic o wspolzyciu, szczegolnie jako spelniania pozadania- pozadliwosci.ciekawa_jestem pisze: 22 gru 2024, 22:30Rozwiń temat, co chciałeś przez to powiedzieć dokładniej?ja,kubek pisze: 22 gru 2024, 21:41 Jednak przysiega malzenska nic nie mowi o wspolzyciu, a jedynie o Milosci i wiernosci.
Sa w Pismach rozne fragmenty uzywane jako pretekst do takiego obowiazku, jednak nie maja one dokladniej okreslonego znaczenia w tym wzgledzie, poza domyslem laczenia milosci z seksem, ktore wynika jedynie z nastawienia czlowieka na przyjemnosc z seksu, a nie z Pism.
Cos co bardziej mozna porownac z ST Prawem do rozwodow ze wzgledu na twarde karki, niz Naukami zawartymi w Pismach i Nauczaniu Jezusa.
Takie ziemskie polaczenie zwierzecosci z duchowoscia, bo Milosc to pojecie duchowe, a seks calkowicie materialny, cielesny, a dla przyjemnosci-pozadania, to wymysl czlowieka po grzechu pierworodnym.
Oczywiscie na dzien dzisiejszy, zwlaszcza przy wszechobecnym sekualnym wyksztalceniu i wychowaniu czliwieka brzmi to jak totalny kosmos.
Dodano po 15 minutach 21 sekundach:
Czytalem sporo dziel teologicznych na temat milosci i nigdzie nie znalazlem wspominania o seksie malzenskim dla samej z niego przyjemnosci, a zwlaszcza " Piesn nad Piesniami, ktora jest opisem Milosci, jednak nie ma tam nic na temat seksu, zwlaszcza seksu dla samej z niego przyjemnosci. Jest jedynie opis adoracji drugiego stworzenia jako Milosci.
Wielu tam wyczytuje jedynie seks i seksualnosc, ale to bardziej jak w powiedzeniu," glodnemu chleb na mysli" i widzi sie tam seks.
Milosc z seksem ma tyle samo wspolnego co bulki maja wspolnego z maslem zanim czlowiek nie zaczal nim smarowac te bulki, bo zagubil ich smak i bez masla nie zje bulki.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2024, 23:30 przez ja,kubek, łącznie zmieniany 6 razy.
-
Wilczyca z Gubbio
- Podziękował/a: 12
- Podziękowano: 67
@ciekawa_jestem , takie kwestie rozeznaje się indywidualnie z kapłanem, a nie na forum internetowym, szczególnie że tutaj każdy może pisać swoje "mądrości" i głosić je jako prawdę objawioną, a Wy z mężem potrzebujecie kierownictwa duchowego.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Polecam przeczytać encyklikę Humanae Vitae, dostępna w necie jako pdf, która wyjaśnia kwestie moralne dotyczące współżycia małżeńskiego.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
ciekawa_jestem
Ciekawi mnie w sumie, jak to się robi? Zaczepia się księdza po mszy, przedstawia i mówi o co chodzi ? Parafianie tak robią, że zaczepiają księdza lub umawiają się na spotkanie i omawiają pożycie ?Wilczyca z Gubbio pisze: 23 gru 2024, 8:35 @ciekawa_jestem , takie kwestie rozeznaje się indywidualnie z kapłanem, a nie na forum internetowym, szczególnie że tutaj każdy może pisać swoje "mądrości" i głosić je jako prawdę objawioną, a Wy z mężem potrzebujecie kierownictwa duchowego.
Dużo osób się jednak łapie za fora, żeby pozostać anonimowym i w komfortowych warunkach przekazać swoje wątpliwości
-
ja,kubek
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 5
Tak, to bardzo dobra lektura, ale podobnie jak Pisma, trzeba wlasciwie interpretowac, ze zrozumieniem i bez wstawiania swoich wyobrazen i znaczenia slow.Magnolia pisze: 23 gru 2024, 9:24 Polecam przeczytać encyklikę Humanae Vitae, dostępna w necie jako pdf, która wyjaśnia kwestie moralne dotyczące współżycia małżeńskiego.
Pedagogia Boza opiera sie na naturze, naturze jaka stworzyl w Raju, a nie na naturze wymyslonej przez czlowieka i opartej na walce o ogien i nasladowaniu malp w zoo.
Dodano po 37 minutach :
Z tym jest zwiazany kolejny problem, bo wielu ksiezy ucieka od takich zadan, a wysyp tego typu problemow na forach jest tego objawem.ciekawa_jestem pisze: 23 gru 2024, 10:30Ciekawi mnie w sumie, jak to się robi? Zaczepia się księdza po mszy, przedstawia i mówi o co chodzi ? Parafianie tak robią, że zaczepiają księdza lub umawiają się na spotkanie i omawiają pożycie ?Wilczyca z Gubbio pisze: 23 gru 2024, 8:35 @ciekawa_jestem , takie kwestie rozeznaje się indywidualnie z kapłanem, a nie na forum internetowym, szczególnie że tutaj każdy może pisać swoje "mądrości" i głosić je jako prawdę objawioną, a Wy z mężem potrzebujecie kierownictwa duchowego.
Dużo osób się jednak łapie za fora, żeby pozostać anonimowym i w komfortowych warunkach przekazać swoje wątpliwości![]()
Ostatnio zmieniony 23 gru 2024, 11:05 przez ja,kubek, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Wilczyca z Gubbio
- Podziękował/a: 12
- Podziękowano: 67
@ciekawa_jestem , można po Mszy, można zagadać do księdza w mediach społecznościowych i poprosić o spotkanie - sposobów jest wiele.
Pamiętaj, że nie chodzi o to, żeby ze szczegółami opowiadać o swoim życiu intymnym, tylko o to, żeby kapłan pomógł rozeznać Waszą sytuację i znaleźć rozwiązanie.
Na forum mamy również księży, na przykład @bramin . Może coś doradzi?
@ja,kubek , nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby księża uciekali od trudnych tematów, jeśli chodzi o dziedzinę seksualności. Każdy, którego pytałam o nurtujące mnie sprawy, zawsze odpowiadał i udzielał konkretnych wskazówek.
Pamiętaj, że nie chodzi o to, żeby ze szczegółami opowiadać o swoim życiu intymnym, tylko o to, żeby kapłan pomógł rozeznać Waszą sytuację i znaleźć rozwiązanie.
Na forum mamy również księży, na przykład @bramin . Może coś doradzi?
@ja,kubek , nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby księża uciekali od trudnych tematów, jeśli chodzi o dziedzinę seksualności. Każdy, którego pytałam o nurtujące mnie sprawy, zawsze odpowiadał i udzielał konkretnych wskazówek.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2024, 11:18 przez Wilczyca z Gubbio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ciekawa_jestem
Witam ponownie, czy ktoś mógłby mi przytoczyć tekst pisma w którym jest napisane że każde zbliżenie w małżeństwie powinno kończyć się w łonie kobiety ? Mamy z mężem inne zdanie na ten temat. Mąż twierdzi że to jest wymysł kościoła a on wierzy w to co mówi Biblia. Ja natomiast nie mogę go przekonać że tak być powinno bez odpowiednich argumentów.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Rodzaju 2, 24
"Dlatego opuści człowiek ojca swego i matkę swoją i złączy się z żoną swoją, i będą jednym ciałem."
Mateusza 19, 5-6
"Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą dwoje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, człowiek niech nie rozdziela."
Efezjan 5, 31-32
"Dlatego opuści człowiek ojca i matkę, a połączy się ze swoją żoną i będą dwoje jednym ciałem. Tajemnica to wielka, a ja odnoszę to do Chrystusa i do Kościoła."
To nie jest kwestia która Kościół wymyślił... Kościół strzeże tu tego co objawione i wyjaśnia to co jest zamysłem Boga, który stworzył seksualność.
Jako Stwórca Bóg stworzył nas w ten sposób, że jedynie połączenie poprzez współżycie daje możliwość rodzenia dzieci. A więc jest to prawo naturalne. Bo natura płodności jest określoną tylko w ten jeden sposób.
Prawo naturalne jest pierwsze, zanim jeszcze powstał Kościół i prawo moralne, bo wynika z samej natury.
Także prawo naturalne określa zatem co jest zgodne z naturą, czyli uporządkowane moralnie, a co nie jest zgodne z naturą czyli nieuporządkowane moralnie.
Człowiek powinien szanować swoją seksualność i płodność - korzystać z niej zgodnie z zamysłem Stwórcy.
Dlatego wszystko nie, poza pełnym współżyciem małżeńskim, jest nieuporządkowane moralnie, czyli ma znamiona grzechu.
Ale tak sobie myślę, ze wasza różnica zdań, czy problem małżeński służy wam po coś... zastanówcie się jak możecie się rozwijać dzięki tej sytuacji, jak możecie być lepsi, jak można się nawracać w tej sytuacji.
Bo tylko takie podejście do problemów służy małżonkom.
Nie walczcie ze sobą, ale walczcie o lepsze małżeństwo.
Jeśli problem nie ucichnie po spokojnej rozmowie, to poradźcie się mądrego kapłana albo terapeuty par.
Rodzaju 2, 24
"Dlatego opuści człowiek ojca swego i matkę swoją i złączy się z żoną swoją, i będą jednym ciałem."
Mateusza 19, 5-6
"Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą dwoje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, człowiek niech nie rozdziela."
Efezjan 5, 31-32
"Dlatego opuści człowiek ojca i matkę, a połączy się ze swoją żoną i będą dwoje jednym ciałem. Tajemnica to wielka, a ja odnoszę to do Chrystusa i do Kościoła."
To nie jest kwestia która Kościół wymyślił... Kościół strzeże tu tego co objawione i wyjaśnia to co jest zamysłem Boga, który stworzył seksualność.
Jako Stwórca Bóg stworzył nas w ten sposób, że jedynie połączenie poprzez współżycie daje możliwość rodzenia dzieci. A więc jest to prawo naturalne. Bo natura płodności jest określoną tylko w ten jeden sposób.
Prawo naturalne jest pierwsze, zanim jeszcze powstał Kościół i prawo moralne, bo wynika z samej natury.
Także prawo naturalne określa zatem co jest zgodne z naturą, czyli uporządkowane moralnie, a co nie jest zgodne z naturą czyli nieuporządkowane moralnie.
Człowiek powinien szanować swoją seksualność i płodność - korzystać z niej zgodnie z zamysłem Stwórcy.
Dlatego wszystko nie, poza pełnym współżyciem małżeńskim, jest nieuporządkowane moralnie, czyli ma znamiona grzechu.
Ale tak sobie myślę, ze wasza różnica zdań, czy problem małżeński służy wam po coś... zastanówcie się jak możecie się rozwijać dzięki tej sytuacji, jak możecie być lepsi, jak można się nawracać w tej sytuacji.
Bo tylko takie podejście do problemów służy małżonkom.
Nie walczcie ze sobą, ale walczcie o lepsze małżeństwo.
Jeśli problem nie ucichnie po spokojnej rozmowie, to poradźcie się mądrego kapłana albo terapeuty par.
mgr teologii,