Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Owsiak - wspieram czy nie wspieram
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Coraz mniej mi odpowiada retoryka obecna na finałach WOŚP że szpitale bez fundacji Owsiaka źle funkcjonują...
No przecież to nie jest prawda... Wystarczy sprawdzić dane na rządowych stronach, czyli sprawdzić ile państwo wydaje na służbę zdrowia.
Znalazłam dokument z wydatkami za 2023 r. https://stat.gov.pl/files/gfx/portalinf ... 2023_2.pdf
W 2023 r. bieżące wydatki na ochronę zdrowia wyniosły wg wstępnych szacunków 241,6 mld zł i były wyższe niż w roku 2022 o 45,4 mld zł,
Dane budżetu na służbę zdrowia to około 200 mld zł w 2024 r. (ale mamy inflację, co też trzeba brać pod uwagę)
Rozliczenia WOŚP można znaleźć tu:
https://www.wosp.org.pl/fundacja/wazne/rozliczenia
Mowa około o 200 mln zł.
200 mln to ogromna suma, ale to nie ratuje służby zdrowia, to jedynie kilka godzin jej działania w roku. Kropla w morzu.
Jak mówię ta retoryka, która sprawdzała się 30 lat temu bo państwo Polskie było w innym historycznie miejscu, obecnie bardzo mi się nie podoba.
Coraz mniej mi odpowiada retoryka obecna na finałach WOŚP że szpitale bez fundacji Owsiaka źle funkcjonują...
No przecież to nie jest prawda... Wystarczy sprawdzić dane na rządowych stronach, czyli sprawdzić ile państwo wydaje na służbę zdrowia.
Znalazłam dokument z wydatkami za 2023 r. https://stat.gov.pl/files/gfx/portalinf ... 2023_2.pdf
W 2023 r. bieżące wydatki na ochronę zdrowia wyniosły wg wstępnych szacunków 241,6 mld zł i były wyższe niż w roku 2022 o 45,4 mld zł,
Dane budżetu na służbę zdrowia to około 200 mld zł w 2024 r. (ale mamy inflację, co też trzeba brać pod uwagę)
Rozliczenia WOŚP można znaleźć tu:
https://www.wosp.org.pl/fundacja/wazne/rozliczenia
Mowa około o 200 mln zł.
200 mln to ogromna suma, ale to nie ratuje służby zdrowia, to jedynie kilka godzin jej działania w roku. Kropla w morzu.
Jak mówię ta retoryka, która sprawdzała się 30 lat temu bo państwo Polskie było w innym historycznie miejscu, obecnie bardzo mi się nie podoba.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Nie wspieram i nie będę wspierał Owsiaka ponieważ:
1. WOSP się upolitycznił i to jest nie do zaakceptowania.
2. Zaangażował się w polityczną walkę przed wyborami drukując billboardy promujące kampanię przeciw sepsie co zostało odczytane jako polityczny manifest.
3. Owsiak brał udział w "Marszu Miliona Serc" organizowaną przez pewną partię.
4. Traktuje WOSP jak swój prywatny folwark.
5. Koszty organizacji WOSP w wielu miastach przekraczają przychody z tej akcji. To wbrew ekonomii i zasadom stosowanym w organizacjach charytatywnych.
6. Reaguje agresywnie i nazywa faszystami ludzi, którzy zadają mu niewygodne pytania.
1. WOSP się upolitycznił i to jest nie do zaakceptowania.
2. Zaangażował się w polityczną walkę przed wyborami drukując billboardy promujące kampanię przeciw sepsie co zostało odczytane jako polityczny manifest.
3. Owsiak brał udział w "Marszu Miliona Serc" organizowaną przez pewną partię.
4. Traktuje WOSP jak swój prywatny folwark.
5. Koszty organizacji WOSP w wielu miastach przekraczają przychody z tej akcji. To wbrew ekonomii i zasadom stosowanym w organizacjach charytatywnych.
6. Reaguje agresywnie i nazywa faszystami ludzi, którzy zadają mu niewygodne pytania.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Dodajmy również że Pan Owsiak wsparł Czarne Marsze co stoi w zupełnej sprzeczności z logiką. Raz zbiera pięniądze dla oddziałów neonatologicznych a raz wspiera aborcje i wolny wybór kobiet.
mgr teologii,
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Na temat WOSP wypowiedział się ks. Wachowiak. Choć popieram częściowo co on powiedział to nie mogę się zgodzić z jego stwierdzeniem, jakoby zbiórka na terenie parafii wymaga jego zgody. Parafia nie jest jego folwarkiem.
Gdyby wolontariusze zbierali na terenie przykościelnym czyli koło kościoła, plebanii lub na cmentarzu parafialnym to oczywiście, ze taka zgoda jest wymagana.
https://deon.pl/kosciol/znany-ksiadz-kr ... ow,3048359
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Albertus
- Podziękował/a: 73
- Podziękowano: 106
Z tego co zrozumiałem to chyba księdzu Wachowiakowi chodziło właśnie o zbieranie na terenie będącym własnością parafii.bramin pisze: 29 sty 2025, 9:27Cieszymy się, ze dałeś w tym roku 40 zł.
Na temat WOSP wypowiedział się ks. Wachowiak. Choć popieram częściowo co on powiedział to nie mogę się zgodzić z jego stwierdzeniem, jakoby zbiórka na terenie parafii wymaga jego zgody. Parafia nie jest jego folwarkiem.
Gdyby wolontariusze zbierali na terenie przykościelnym czyli koło kościoła, plebanii lub na cmentarzu parafialnym to oczywiście, ze taka zgoda jest wymagana.
-
kacperek29
- Podziękowano: 3
Ciekawe ile parafii dało taką zgodę, a tak poza tym ile razy WOŚP w ogóle o taką zgodę wystąpił.bramin pisze: 29 sty 2025, 9:27 Gdyby wolontariusze zbierali na terenie przykościelnym czyli koło kościoła, plebanii lub na cmentarzu parafialnym to oczywiście, ze taka zgoda jest wymagana.
-
daniel
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
A my się cieszymy, że Ty nie wspierasz i nie będziesz
Dodano po 8 minutach 55 sekundach:
Nie wiem czy piszesz ro do mnie czy ogólnie.bramin pisze: 29 sty 2025, 9:27 Na temat WOSP wypowiedział się ks. Wachowiak. Choć popieram częściowo co on powiedział to nie mogę się zgodzić z jego stwierdzeniem, jakoby zbiórka na terenie parafii wymaga jego zgody. Parafia nie jest jego folwarkiem.
Nie widziałem tego filmu. Znam kilka innych. Ostatnio oglądałem jeden pełen nadinterpretacji. Także raczej dużo szumu, by był odcinek.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
daniel
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
Ostatnio zmieniony 01 lut 2025, 17:01 przez daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
No cóż, temat wkrótce wróci. Zapraszam do filmu - właściwie nie o WOŚP, ale bardzo związanego z tematem dylematów typu "coś tam jest nie tak, ale przecież dzieci... cel szczytny..."
-
KrystynaS
- Podziękował/a: 18
Ktoś światły mi wyklaruje z jakiej paki nie mam wspierać? Jakimi drogami komuś takie pytanie przychodzi do głowy?
Zaznaczam, że Caritas też wspierać trzeba. Animalsów i inne.
Zaznaczam, że Caritas też wspierać trzeba. Animalsów i inne.
Give me that old time religion
It is good enough for me
It is good enough for me
-
Marek Piotrowski
Ależ wolno Ci - wszystko. Mogę Ci co najwyżej napisać, dlaczego ja nie wspieram.
- ponieważ pieniądze są w dużej części (znacznie większej niż w innych organizacjach charytatywnych) przeznaczane na cele własne WOŚP (w tym niestety także na dochody rodziny prowadzącego).
Zatem kiedy myślę o dzieciach, których NIE udało się uratować, bo pieniądze zbierane z wielką pompą wydano na rockowy koncert, plakaty z politycznymi aluzjami podczas wyborów i inne rzeczy, jest dla mnie jasne, że nie mogę ze spokojnym sumieniem wspierać WOŚP.
Wisienką na (zgniłym) torcie były plakaty z chamskimi aluzjami wyborczymi finansowane z funduszu WOŚP. - ponieważ finanse WOŚP nie są transparentne (odmówiono wglądu nawet sądowi)
- ponieważ zbiórka odbywa się w sposób dokładnie przeciwny do wskazań ewangelicznych (szczegóły w filmie powyżej)
- ponieważ popularność zdobytą dzięki zbiórce wykorzystuje Owsiak m.in. do propagowania mordowania dzieci nienarodzonych
- ponieważ znam historię Owsiaka (i to nie z drugiej ręki - śledziłem ją na bieżąco jeszcze w Stanie Wojennym).
-
KrystynaS
Jesteś jak Anna Popek z ruspubliki? Moje gratulacje.
"Anna Popek jest jedną z największych gwiazd Telewizji Republika. Stacja Tomasza Sakiewicza od lat nie ukrywa niechęci do samego Jerzego Owsiaka oraz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Dziennikarka również postanowiła ją wyrazić, poprzez wymowny wpis w sieci. Popek opublikowała na X grafikę, na której widniała jej podobizna w "bojowej pozycji", a na dole pojawił się napis: "Nie wspieram Owsiaka". Post szybko został przez nią usunięty. Dziennikarka postanowiła wyjaśnić, dlaczego zdecydowała się na taki ruch. Wspomniała o nowym roku. "
Ja od zawsze nie cierpię Owsiaka. Nie mam do niego zaufania. Ale to jak z in vitro - niechby z tych zbiórek choć jedno dziecko było wyleczone, już warto pomagać. A tych dzieci leczonych jest wiele.
Faryzeizm jest paskudną cechą. Chyba i grzechem?
PS możesz zacytować te "chamskie" aluzje wyborcze ze zgniłego tortu? Ostatnio bardzo jakoś rozszerzyło się znaczenie słowa chamskie. Nie tych tort promował, co ty akurat byś lubił?
"Anna Popek jest jedną z największych gwiazd Telewizji Republika. Stacja Tomasza Sakiewicza od lat nie ukrywa niechęci do samego Jerzego Owsiaka oraz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Dziennikarka również postanowiła ją wyrazić, poprzez wymowny wpis w sieci. Popek opublikowała na X grafikę, na której widniała jej podobizna w "bojowej pozycji", a na dole pojawił się napis: "Nie wspieram Owsiaka". Post szybko został przez nią usunięty. Dziennikarka postanowiła wyjaśnić, dlaczego zdecydowała się na taki ruch. Wspomniała o nowym roku. "
Ja od zawsze nie cierpię Owsiaka. Nie mam do niego zaufania. Ale to jak z in vitro - niechby z tych zbiórek choć jedno dziecko było wyleczone, już warto pomagać. A tych dzieci leczonych jest wiele.
Faryzeizm jest paskudną cechą. Chyba i grzechem?
PS możesz zacytować te "chamskie" aluzje wyborcze ze zgniłego tortu? Ostatnio bardzo jakoś rozszerzyło się znaczenie słowa chamskie. Nie tych tort promował, co ty akurat byś lubił?
Ostatnio zmieniony 06 sty 2026, 9:48 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 1 raz.
It is good enough for me
It is good enough for me
-
Marek Piotrowski
Krystyno, spytałaś mnie o konkrety. Nie odniosłaś się do konkretów, zamiast tego otrzymałem coś w rodzaju... nie, nie będę zaostrzać, określając Twój powyższy post tak, jak być może powinienem.
Odniosę się do jedynej kwestii merytorycznej, jaką podniosłaś:
Ale nie jest. Nie będę przekazywał pieniędzy przez organizację, która dużą część tych pieniędzy wykorzysta niezgodnie z deklarowanym przeznaczeniem, skoro mogę dać na organizacje, które nie przeznaczą części moich pieniędzy na koncerty, na różne interesy, a w końcu także na polityczną propagandę.
Jest takie starożytne (przełom I i II wieku) pismo chrześcijańskie, "Didache - czyli nauka dwunastu apostołów". Jest tam bardzo ciekawa rada:
„Niech twoja jałmużna przesiąknie potem rąk twoich, aż będziesz wiedział, komu dajesz”.
Innymi słowy: nie zadowalaj się tym, że dałeś, tylko najpierw sprawdź, czy to, co przekazujesz, pójdzie na dobrą sprawę.
Gdybym "poszedł na łatwiznę" i przekazał niewiarygodnej organizacji, oznaczałoby to, że godzę się na to, że jakaś część dzieci NIE dostanie pomocy (chociaż zebrano na to pieniądze) bo środki zostały przepuszczone na coś innego.
Ponownie zapraszam do obejrzenia filmu - opowiadam tam (ilustrując zdjęciami z epoki) o bardzo podobnej akcji w Niemczech lat 30-tych. "Pomoc zimowa" była może jeszcze bardziej pomocna - bo faktycznie hitlerowcy z zebranych pieniędzy pomagali, nie marnując ich. Ale nikt chyba nie ma wątpliwości, po co owa akcja była organizowana.
Zanim ktoś się oburzy i zacznie hamletyzować: nie, Owsiak to nie hitlerowiec i takie porównanie nie miałoby sensu.
Ale casus nazistowskiej "Pomocy zimowej" pokazuje sposób wykorzystywania dekoracji charytatywnych do różnych celów (politycznych, ale nie tylko).
I niezależnie od tego, czy jest to ludobójczy reżim hitlerowski, czy w miarę "łagodna" propaganda liberalna, czy też po prostu (w sumie najmniej szkodliwe) drobne interesy, ja w podobnych akcjach nie będę brał udziału.
Odniosę się do jedynej kwestii merytorycznej, jaką podniosłaś:
Otóż miałabyś rację, gdyby wspieranie WOŚP było jedyną opcją pomocy.niechby z tych zbiórek choć jedno dziecko było wyleczone, już warto pomagać
Ale nie jest. Nie będę przekazywał pieniędzy przez organizację, która dużą część tych pieniędzy wykorzysta niezgodnie z deklarowanym przeznaczeniem, skoro mogę dać na organizacje, które nie przeznaczą części moich pieniędzy na koncerty, na różne interesy, a w końcu także na polityczną propagandę.
Jest takie starożytne (przełom I i II wieku) pismo chrześcijańskie, "Didache - czyli nauka dwunastu apostołów". Jest tam bardzo ciekawa rada:
„Niech twoja jałmużna przesiąknie potem rąk twoich, aż będziesz wiedział, komu dajesz”.
Innymi słowy: nie zadowalaj się tym, że dałeś, tylko najpierw sprawdź, czy to, co przekazujesz, pójdzie na dobrą sprawę.
Gdybym "poszedł na łatwiznę" i przekazał niewiarygodnej organizacji, oznaczałoby to, że godzę się na to, że jakaś część dzieci NIE dostanie pomocy (chociaż zebrano na to pieniądze) bo środki zostały przepuszczone na coś innego.
Ponownie zapraszam do obejrzenia filmu - opowiadam tam (ilustrując zdjęciami z epoki) o bardzo podobnej akcji w Niemczech lat 30-tych. "Pomoc zimowa" była może jeszcze bardziej pomocna - bo faktycznie hitlerowcy z zebranych pieniędzy pomagali, nie marnując ich. Ale nikt chyba nie ma wątpliwości, po co owa akcja była organizowana.
Zanim ktoś się oburzy i zacznie hamletyzować: nie, Owsiak to nie hitlerowiec i takie porównanie nie miałoby sensu.
Ale casus nazistowskiej "Pomocy zimowej" pokazuje sposób wykorzystywania dekoracji charytatywnych do różnych celów (politycznych, ale nie tylko).
I niezależnie od tego, czy jest to ludobójczy reżim hitlerowski, czy w miarę "łagodna" propaganda liberalna, czy też po prostu (w sumie najmniej szkodliwe) drobne interesy, ja w podobnych akcjach nie będę brał udziału.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2026, 11:33 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
KrystynaS
Nie zacytujesz tych wg ciebie chamskich aluzji wyborczych? To dopiero ułatwi dyskusję i wyjaśni, czy twoje mocne, (ciach) poglądy nie są najzwyczajniejszą plemienną obroną naszosci? Moje jest mojsze?
Dodano po 6 minutach 56 sekundach:
Wyżej ktoś nawet posunąl się do żenady "Owsiak be" bo w marszu Tuska.
Mam gniewać się na Caritas bo Toruń wspiera (ciach) ?
Używajmy głowy a nie męskich kibolskich atawizmów.
O chore dzieci tu idzie drodzy panowie, (ciach). Wstyd i śmiech.
Krystyno bardzo proszę przeczytać regulamin tego forum, zachowywać się kulturalnie i odnosić się z szacunkiem do adwersarza, bo chcemy tu rozmawiać w takiej atmosferze.
Prośba również do ogólnego, a nie szczegółowego omawiania politycznych kwestii.
Nie używamy nazw partii, a tym bardziej nazwisk polityków. Magnolia.
Dodano po 6 minutach 56 sekundach:
Wyżej ktoś nawet posunąl się do żenady "Owsiak be" bo w marszu Tuska.
Mam gniewać się na Caritas bo Toruń wspiera (ciach) ?
Używajmy głowy a nie męskich kibolskich atawizmów.
O chore dzieci tu idzie drodzy panowie, (ciach). Wstyd i śmiech.
Krystyno bardzo proszę przeczytać regulamin tego forum, zachowywać się kulturalnie i odnosić się z szacunkiem do adwersarza, bo chcemy tu rozmawiać w takiej atmosferze.
Prośba również do ogólnego, a nie szczegółowego omawiania politycznych kwestii.
Nie używamy nazw partii, a tym bardziej nazwisk polityków. Magnolia.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2026, 11:51 przez Magnolia, łącznie zmieniany 3 razy.
It is good enough for me
It is good enough for me
-
Marek Piotrowski
Naprawdę nie pamiętasz aluzyjnych plakatów o zwycięstwie nad złem, w których tylko na dole małymi literami dopisane było że z sepsą? Naprawdę będziemy rozmawiać o oczywistościach?KrystynaS pisze: 06 sty 2026, 11:33 Nie zacytujesz tych wg ciebie chamskich aluzji wyborczych? To dopiero ułatwi dyskusję i wyjaśni, czy twoje mocne poglądy nie są najzwyczajniejszą plemienną obroną naszosci?
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Nieleg ... 21429.html
Zresztą Owsiak się za bardzo z tym nie krył (wypowiedź na marszu "tysiąca serc").
Nie mówiąc już o jawnie politycznej agitacji podczas letnich koncertów organizowanych przez WOŚP.
Twórca WOŚP niestety swoją działalnością już w Stanie Wojennym ("Towarzystwo Przyjaciół Chińskich Ręczników" , kiedy to zorganizował akcje "uwolnić Słonia" jako parodię haseł opozycji "uwolnić więźniów politycznych") dość jasno ujawnił swoją formację.
====================
Podsumowując:
- każdy ma swój rozum i zrobi co chce. wypowiadam się we własnym imieniu.
- ja namawiam do tego by wspierać innych, ale nie poprzez WOŚP, która w moim przekonaniu nie jest wiarygodna ani co do intencji, ani co do finansów, ano co do deklaracji. Wpłaćcie pieniądze, które dalibyście na WOŚP organizacji, której ufacie (no, chyba, że ufacie Owsiakowi)
- nie mogę też wspierać kogoś, kto w jednej wypowiedzi mówi o ratowaniu dzieci, a zaraz potem wspiera ich mordowanie w łonach matek
- nie każda akcja, która deklaruje szczytne hasła i odwołuje się do dobroczynności, faktycznie ma szczytne cele. Warto badać intencje, w jakich mobilizuje się społeczną aktywność, niezależnie od szczytnych haseł (i badania przepływów finansowych).
- jeśli idzie o sposób dawania, warto pamiętać o tym fragmencie: "Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę."(Mt 6,2)