W maju tego roku aż 16 mężczyzn zostało wyświęconych na diakonów stałych!
Myślałeś kiedyś o seminarium, ale jednak wybrałeś inną drogę?
Ten film może Cię zainteresować - Kim jest diakon stały? Jak nim zostać?
Zrobiłem wywiad z jednym z nich:)
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
DIAKON STAŁY
-
Grochowiak
- Wyznanie: katolicyzm
Jeśli diakon to rozumiem, że chodzi o to, że przyjął święcenia kapłańskie I stopnia. Jeśli je przyjął, to ciekawi mnie, czy zaprzestał aktu małżeńskiego, bo powinien zaprzestać z racji święceń.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Masz jakieś przesłanki w prawie kanonicznym by tak twierdzić?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Grochowiak
Tak, to proste. Nigdy w Kościele katolickim nie udzielano nawet niższych święceń mężczyznom nie żyjącym w czystości i nie będącym w stanie duchownym (poświadczenie tego faktu już w III wieku). Teza odwortna jest sprzeczna z wielowiekową praktyką Kościoła i prawdami wiary o czystości kapłaństwa z uwagi na poświęcenie Chrystusowi i pełnienie posługi sakramentalnej (obszar zasad o ustroju Kościoła, rozdzielenie kapłaństwa od laikatu i wyłączność określonych funkcji a także wynikające z obowiązków konsekwencje w życiu osobistym). A o dziewictwie kapłańskim jest już w Objawieniu św. Jana. Tradycji nie należy mylić z praktykami naruszającymi zasady liturgiczne. Oczywiście w Novus Ordo dopuszcza się takie zjawiska jak pomieszanie świeckich z kapłaństwem w ramach pomieszania funkcji, ale jest to niezgodne z Tradycją katolicką i prowadzi do profanacji sacrum.Magnolia pisze: 03 lut 2025, 20:15 @Grochowiak skąd taki pomysł?!
Ostatnio zmieniony 03 lut 2025, 20:39 przez Grochowiak, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Magnolia
Czy aby na pewno znasz historię Kościoła ?
Bo ja mam co do twojej znajomości historii Kościoła poważne wątpliwości.
A o diakonacie stałym można przeczytać tu:
https://www.bratalbert.com.pl/aktualnos ... onat-staly
Dodam że ani słowa biskup nie wspomina o celibacie diakona. Jest mężem i święcenia diakonatu nie wpływają na pożycie małżeńskie.
Bo ja mam co do twojej znajomości historii Kościoła poważne wątpliwości.
A o diakonacie stałym można przeczytać tu:
https://www.bratalbert.com.pl/aktualnos ... onat-staly
Dodam że ani słowa biskup nie wspomina o celibacie diakona. Jest mężem i święcenia diakonatu nie wpływają na pożycie małżeńskie.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2025, 20:39 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
mgr teologii,
-
Magnolia
1. https://ciekawostkihistoryczne.pl/2021/ ... -celibatu/ - całkowicie nie religijna strona, skupiona tylko i wyłącznie na historiiGrochowiak pisze: 03 lut 2025, 20:39Zapraszam do dyskusji merytorycznej (teza + dowód/uzasadnienie + źródło).
2. https://mateusz.pl/czytelnia/rys-celibat.htm - Abp Ryś jest historykiem
stamtąd pochodzi zdanie:
Kościół znał celibat od czasów starożytnych, przynajmniej od IV wieku, a na pewno ostatecznie zadekretował go w wieku XI i XII.
a skoro tak, to jak myślisz co było normą zanim zadekretowano celibat? Jak wyjaśnisz że papieże mieli synów, albo że urzędy były dziedziczone?
Dodano po 2 minutach 48 sekundach:
jakie podasz źródła na tą tezę?Grochowiak pisze: 03 lut 2025, 20:32 Tradycji nie należy mylić z praktykami naruszającymi zasady liturgiczne. Oczywiście w Novus Ordo dopuszcza się takie zjawiska jak pomieszanie świeckich z kapłaństwem w ramach pomieszania funkcji, ale jest to niezgodne z Tradycją katolicką i prowadzi do profanacji sacrum.
Bo wypowiadasz się bardzo pewny swego, a naprawdę niewiele trzeba szukać aby wykazać coś innego.
Jakie masz kompetencje aby wyrażać co jest zgodne a co jest niezgodne z Tradycją katolicką?
mgr teologii,
-
Magnolia
https://www.gosc.pl/doc/7863353.Diakona ... e-w-Polsce
Do V w. w Kościele zachodnim diakonat był instytucją kwitnącą, a jego rolę i pozycję potwierdzały liczne sobory oraz praktyka kościelna. W następnych wiekach, z różnych powodów, diakonat zanikł, stając się jedynie stopniem przejściowym do kapłaństwa. W XVI w. Sobór Trydencki dążył do wskrzeszenia tego urzędu, lecz nie powziął żadnych konkretnych uchwał w tej sprawie.
Ostatecznie posługa ta przywrócona została przez Sobór Watykański II w Konstytucji dogmatycznej o Kościele „Lumen Gentium”. Wskazania Soboru wypełnił Paweł VI ogłaszając 18 kwietnia 1967 r. motu proprio "Sacrum diaconatus ordinem" z ogólnymi normami przywrócenia diakonatu stałego.
Pierwszych pięciu żonatych mężczyzn wyświęcono na diakonów w 1968 r. w katedrze w Kolonii.
inne: https://pl.aleteia.org/2017/06/19/diako ... 0-lat-temu
Poczytaj trochę zanim wypowiesz się publicznie...
Do V w. w Kościele zachodnim diakonat był instytucją kwitnącą, a jego rolę i pozycję potwierdzały liczne sobory oraz praktyka kościelna. W następnych wiekach, z różnych powodów, diakonat zanikł, stając się jedynie stopniem przejściowym do kapłaństwa. W XVI w. Sobór Trydencki dążył do wskrzeszenia tego urzędu, lecz nie powziął żadnych konkretnych uchwał w tej sprawie.
Ostatecznie posługa ta przywrócona została przez Sobór Watykański II w Konstytucji dogmatycznej o Kościele „Lumen Gentium”. Wskazania Soboru wypełnił Paweł VI ogłaszając 18 kwietnia 1967 r. motu proprio "Sacrum diaconatus ordinem" z ogólnymi normami przywrócenia diakonatu stałego.
Pierwszych pięciu żonatych mężczyzn wyświęcono na diakonów w 1968 r. w katedrze w Kolonii.
inne: https://pl.aleteia.org/2017/06/19/diako ... 0-lat-temu
Poczytaj trochę zanim wypowiesz się publicznie...
mgr teologii,
-
DariuszJ
- Podziękował/a: 231
- Podziękowano: 239
Po pierwsze, to nie święcenia kapłańskie I stopnia, a pierwszy stopień sakramentu święceń.Grochowiak pisze: 03 lut 2025, 20:07 Jeśli diakon to rozumiem, że chodzi o to, że przyjął święcenia kapłańskie I stopnia. Jeśli je przyjął, to ciekawi mnie, czy zaprzestał aktu małżeńskiego, bo powinien zaprzestać z racji święceń.
Po drugie, obecnie obowiązujące prawo kanoniczne i inne dokumenty Kościoła nie zakazują współżycia żonatym duchownym rzymskokatolickim. I bardzo dobrze, bo by to uderzało w sakrament małżeństwa, który diakon przyjął. Współżycie małżeńskie jest czymś pięknym i dobrym, niezależnie od tego, czy małżonkiem jest duchowny, czy świecki.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2025, 21:36 przez DariuszJ, łącznie zmieniany 1 raz.
"Deus caritas est, et qui manet in caritate, in Deo manet, et Deus manet in eo".
1J 4,16b
"Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim". 1J 4,16b
1J 4,16b
"Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim". 1J 4,16b
-
Grochowiak
Nie pisałem o celibacie, tylko zachowaniu czystości.
Święcenia wpływają zgodnie z wielowiekową Tradycją Kościoła katolickiego na kwestię czystości. Diakonów wyświecano nakazując ślubowanie czystości i zawsze jako duchownych. Podane przez Ciebie (odpowiadam na Twoje przejście na "Ty") źródło:Jest mężem i święcenia diakonatu nie wpływają na pożycie małżeńskie.
1. nie jest źródłem prawa kanonicznego, dogmatyki ani zasad liturgicznych, jest bowiem witryną parafii i jako taka nie stanowi źródła teologicznego, niemniej...
2. ...pod linkiem autor:
a) nigdzie nie kwestionuje tego, co napisałem, w sprawie Tradycji katolickiej,
b) powołuje się natomiast na reformę papieża Pawła VI, która dotyczy Novus Ordo, a wszakże przyznałem, że owszem, w Novus Ordo stosuje się łamanie Tradycji katolickiej przy posłudze Ołtarza, jest to fakt, ale jest to profanacja i łamanie zasad Tradycji Kościoła katolickiego, które wymieniłem.
Czystość wymagana była już w seminarium a z zasady nie wyświęca się żonatych, gdyż sprawy rodzinne są naturalnie sprawami obowiązków świeckich, a posługa sakramentalna kapłaństwa, czyli nie tylko formalnie, ale ontologicznie, bo nadanego przez Boga w Chrystusie, innego statusu. Z kolei Kodeks prawa kanonicznego z 1983 roku, o który pytałaś, wskazuje na sytuację nadzwyczajną, jeśli idzie o dopuszczanie świeckich do posługi, ale:
1. nie jest nią powszechna dostępność dzisiaj w Polsce do kapłanów katolickich, zatem mamy do czynienia dzisiaj z nadużyciem,
2. nie ma to nic wspólnego z meritum naszej rozmowy, a konkretniej mojego wpisu pierwszego, czyli faktu, że diakonat w katolickim prawie o ustroju Kościoła (najstarsze określające dokumenty Magisterium to III wiek) wskazują cechy: kapłaństwa i czystości diakonów (co jak przyznaje autor wpisu, który sama podlinkowałaś, zmienione jest dopiero i tylko w zakresie Novus Ordo w II poł. XX wieku a nie tradycyjnej liturgii katolickiej, która nie może być zmieniona bez naruszenia świętości i dogmatyki).
Podsumowujac, link, który podałaś, nie jest źródłem prawno-kanonicznym ani teologicznym, natomiast podane w nim treści i źródło wręcz potwierdzają to, co napisałem.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2025, 21:20 przez Grochowiak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magnolia
To cię zmartwię ale wszyscy wierni są wezwani do życie w czystości zgodnie ze swoim stanem. Małżonkowie również.
mgr teologii,
-
Grochowiak
Czystości w rozumieniu wstrzemięźliwości cielesnej u kapłana żonatego (i nieżonatego). Celibat z tym nie ma nic wspólnego, żonaty ex-anglikański kapłan Kościoła katolickiego też jest zobowiązany do czystości w rozumieniu wstrzemięźliwości od aktu małżeńskiego mimo, że ma żonę z dawnego heretyckiego życia w fałszywej organizacji kultycznej (za: Anatema św. Pawła potępiająca inne "ewangelie", Soborem Florenckim 1443 r. potępiającym herezje i stwierdzającym, że nienawróceni innowiercy i heretycy idą w ogień wieczny przygotowany diabłu i jego aniołom, Soborem Watykańskim I 1870 r., Mortalium Animos papieża Piusa XI 1928 r. nazywającym niekatolickie kulty "fałszywym chrześcijaństwem" i Soborem Watykańskim II, stwierdzającym jak poprzednie, ze "tylko w Kościele katolickim jest pełnia środków zbawienia").Magnolia pisze: 03 lut 2025, 21:21 To cię zmartwię ale wszyscy wierni są wezwani do życie w czystości zgodnie ze swoim stanem. Małżonkowie również.
Dodałam za ten post ostrzeżenie na czerwono które użytkownik usunął edytując post. Za takie zachowanie dostaje kolejne ostrzeżenie i blokadę konta.
Magnolia
Ostatnio zmieniony 03 lut 2025, 21:47 przez Magnolia, łącznie zmieniany 4 razy.