Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Najwyższe pomniki Jezusa i Maryi w Polsce i na świecie

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
Największe pomniki w Polsce i na świecie

Chrystus ze Świebodzina, zbudowany według projektu Mirosława Pateckiego, ma 36 metrów wysokości (33 metry symbolizują lata życia Jezusa, 3 metry pozłacanej korony nawiązują do 3 lat jego publicznego nauczania). Pomnik waży 440 ton i został odsłonięty 21 listopada 2010 roku. Ustawiony jest przy ul. Sulechowskiej, przy wjeździe do miasta. Rozpiętość ramion Jezusa wynosi 25 metrów.

Od kwietnia 2023 roku 14-metrowy posąg świętego Jana Pawła II góruje nad Częstochową. Figura składa się z siedmiu elementów i waży ok. 7 ton. Statua jest największym pomnikiem papieża Polaka na świecie (wcześniej ten tytuł przysługiwał 13-metrowej figurze Ojca Świętego, która znajduje się w Chile).

Jak niedawno pisaliśmy, największa na świecie figura Jezusa Chrystusa została poświęcona we wrześniu 2024 roku nad jeziorem Toba na Sumatrze. Konstrukcja ma aż 61 metrów.

Z kolei najwyższą na świecie figurą Maryi jest Statua Virgen de la Paz. Sama rzeźba mierzy 46,5 metra

We wsi Konotopie niedaleko Torunia rozpoczęła się budowa 55-metrowego pomnika Matki Boskiej. Będzie wyższy od figury Jezusa z Rio de Janeiro i posągu Chrystusa Króla ze Świebodzina. Sfinansuje go Roman Karkosik, jeden z najbogatszych Polaków, wraz z żoną. Figura ma być wyrazem wdzięczności za życie i atrakcją turystyczną.

https://pl.aleteia.org/2025/01/29/najwy ... -konotopie

Tak czytam i mam takie refleksje: o co chodzi z tym budowaniem pomników i pobijaniem rekordów?
Jaki to ma związek z naszą religią?
A może jedynie chodzi o atrakcję turystyczną i pieniądze?
No bo jak wyjaśnić, że na szczycie takiego pomniku Maryi ma być taras widokowy?

Jak myślicie?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
ImmortalXD
Podziękował/a: 84
Podziękowano: 56
Myślę, że w głównej mierze chodzi o przyciąganie pielgrzymów i turystów. Może też jakaś ambicja. Zaprojektowanie i wzniesienia tak wielkiej budowli jest wymagające. No i budzi uznanie
Awatar użytkownika
Magnolia
ImmortalXD pisze: 10 lut 2025, 16:28 Myślę, że w głównej mierze chodzi o przyciąganie pielgrzymów i turystów. Może też jakaś ambicja. Zaprojektowanie i wzniesienia tak wielkiej budowli jest wymagające. No i budzi uznanie
Skoro pomnik swoją wielkością ma budzić uznanie, wzbudzać podziw, przyciągać.... przynosić dochód... to gdzie w tym wszystkim jest Bóg?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
ImmortalXD
Podziękował/a: 84
Podziękowano: 56
Inspiracją może być wiara i chęć w jakiś sposób oddania czci. Czy to główny powód? Czy dobry sposób? No raczej nie. Aaale w takich miejscach gromadzą się pielgrzymi i oddają wspólnej modlitwie. To akurat według mnie plus
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Magnolia pisze: 10 lut 2025, 16:38 Skoro pomnik swoją wielkością ma budzić uznanie, wzbudzać podziw, przyciągać.... przynosić dochód... to gdzie w tym wszystkim jest Bóg?
Dlaczego zatem buduje się wielkie kościoły, bazyliki?
Awatar użytkownika
Magnolia
Dominik pisze: 10 lut 2025, 19:24 Dlaczego zatem buduje się wielkie kościoły, bazyliki?
Naprawdę warto zadawać takie pytania i się nad nimi zastanowić!!
mgr teologii,
Krnabrny
Podziękowano: 1
Człowiek od zawsze swoją pracą chwalił Boga. Rolnik oddawał plony w ofierze, malarze tworzyli religijne obrazy, rzeźbiarze rzeźby. architekci i budowniczowie planowali i budowali świątynię. Takie miejsca przyciągają pielgrzymów jak zauważył Immortal, a pielgrzymi to przy okazji turyści. Czyli przez budowę tych rzeźb sama miejscowość zyskuje również z czasem, bo turyści to nowe miejsca pracy, rozrasta się infrastruktura dla nich no i zostawiają pieniądze. Czy to ma coś wspólnego z Bogiem? Niekoniecznie, ale do takich miejsc przybywają głównie bardziej lub mniej wierzący, więc może jakoś się to przyczynia do zwiększenia ich wiary. No i to chyba nie tak źle, że dane miejsce jest w pierwszej kolejności kojarzone np. z posągiem Chrystusa. Chyba bardziej mi się nie podoba wrzucanie często obok takich miejsc/świątyń kiczowatych gadżetów niby związanych z wiarą, np. - https://www.youtube.com/shorts/gla-hUBqlAI
Ostatnio zmieniony 10 lut 2025, 20:33 przez Krnabrny, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dominik
Magnolia pisze: 10 lut 2025, 19:55
Dominik pisze: 10 lut 2025, 19:24 Dlaczego zatem buduje się wielkie kościoły, bazyliki?
Naprawdę warto zadawać takie pytania i się nad nimi zastanowić!!
Tak sobie myślę. Jeśli mamy negować sens wielkich posągów, to dlaczego nie negować również dobrze wielkich budynków sakralnych.
Awatar użytkownika
Magnolia
Wielkie Kościoły, katedry i bazyliki, które powstawały przez wieki miały pewnie właśnie intencję wychwalania Boga, poprzez budowlę, sztukę i pracę ludzi... bo gdy katedrę budowano przez kilkadziesiąt lat tydzień dwa wieki to ile pokoleń rzemieślników miało pracę...czasem całe miasto się rozwijało z powodu budowy katedry.
Ale mimo wszystko w kościele w centrum jest ołtarz, czyli Eucharystia.

A co jest w centrum wielkiego betonowego pomnika?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 333
Motywy budowy różnych budowli sakralnych były w historii bardzo rożne.
Weźmy np. budowy gotyckich katedr.
Wiele miast, możnowładców miało ambicję wybudować wspaniałą, monumentalną świątynię, chodziło o prestiż ale tez taka budowla spełniała oprócz funkcji ściśle liturgicznych rolę swego rodzaju centrum dla danej społeczności.
W katedrach, dużych czy mniejszych kościołach nie tylko modlono się ale tez spotykano w celach towarzyskich, biznesowych, często pielgrzymi czy wędrowcy nocowali tam. To było czymś normalnym.
Nasze dzisiejsze poczucie sacrum odbiega zdecydowanie od tego jak to sacrum rozumieli ówcześni ludzie.
Jedynie strefa ołtarza, prezbiterium była miejscem uświęconym, gdzie nie nie wypadało rozmawiać, jeść czy dobijać targu.
Często tez takie budowle były wyrazem wdzięczności wobec Boga, pewnego wotum, czy tez znakiem pokuty.
Jakiś król, książę nieźle sobie nagrzeszył więc jako pokutę musiał wybudować kościół.
W tym konkretnym przypadku jest to wyraz wdzięczności ale chyba tez megalomanii, no ale kto bogatemu zabroni.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
bramin pisze: 11 lut 2025, 10:53
W tym konkretnym przypadku jest to wyraz wdzięczności ale chyba tez megalomanii, no ale kto bogatemu zabroni.
mówisz już o tym największym pomniku Maryi?

No ale skoro dla postronnych jest jasne że to megalomania albo pycha, ambicja... to czy nie powinniśmy tego uświadomić temu milionerowi?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Magnolia
To co mnie najbardziej oburza w w tym projekcie budowy najwyższego pomnika Maryi to zamiana pieniędzy w beton zamiast w chleb dla ludzi głodnych.
Jezus nigdzie nie zalecił budowy pomników, za to nakazał czynienie uczynków miłosierdzia....głodnych nakarmić...
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Dominik
Dobra,,, skoro mowa o wydawaniu prywatnych pieniędzy, to co z Mateuszem Kłoskiem? Wydał kilkadziesiąt milionów na bilbordy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Magnolia pisze: 11 lut 2025, 11:12 mówisz już o tym największym pomniku Maryi?
No o nim mówię
Magnolia pisze: 11 lut 2025, 11:12 to czy nie powinniśmy tego uświadomić temu milionerowi?
.
Myślę, ze ten milioner o tym wie i mam nadzieję, ze duchowieństwo z parafii na terenie której będzie ten pomnik budowany mu to uświadomiło.
1 Tes 3,11
Albertus
Podziękował/a: 73
Podziękowano: 106
Uważam że to bardzo dobrze że budowane są takie wielkie pomniki tak jak kiedyś budowano wielkie katedry.

Jest to wyraz przywiązania do wiary w Jezusa Chrystusa, oddanie Mu chwały i przypominanie innym o Jezusie Chrystusie i głoszenie wiary tym którzy o Nim nie słyszeli.

Nie jest to żadne zabieranie chleba dzieciom i tym podobne .
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Albertus pisze: 13 lut 2025, 16:27 Uważam że to bardzo dobrze że budowane są takie wielkie pomniki tak jak kiedyś budowano wielkie katedry.
Tylko kiedyś owszem budowano katedry z próżności, ambicji ale one tez spełniały funkcję liturgiczną. O ile wiem, to nie będzie kościół, nie będzie tam sprawowana liturgia.
Albertus pisze: 13 lut 2025, 16:27 Nie jest to żadne zabieranie chleba dzieciom i tym podobne .
Są budowane szpitale jako pomniki, np.:
https://r.search.yahoo.com/_ylt=Awr.hmS ... YeVIj8vxU-
https://r.search.yahoo.com/_ylt=AwrkgWq ... kTyLy3PaQ-
Można się w ten sposób uwiecznić dla przyszłych pokoleń i jednocześnie zrobić cos dobrego.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
@Albertus naprawdę uważasz, ze Bogu milsza będzie chwała otrzymana w betonowym pomniku? od chwały jaką otrzyma dzięki czynieniu dobra?
Nie widzisz różnicy między katedrą gdzie jest liturgia a pomnikiem -atrakcją turystyczną?
mgr teologii,
Albertus
bramin pisze: 14 lut 2025, 9:17
Albertus pisze: 13 lut 2025, 16:27 Uważam że to bardzo dobrze że budowane są takie wielkie pomniki tak jak kiedyś budowano wielkie katedry.
Tylko kiedyś owszem budowano katedry z próżności, ambicji ale one tez spełniały funkcję liturgiczną. O ile wiem, to nie będzie kościół, nie będzie tam sprawowana liturgia.
Albertus pisze: 13 lut 2025, 16:27 Nie jest to żadne zabieranie chleba dzieciom i tym podobne .
Są budowane szpitale jako pomniki, np.:
https://r.search.yahoo.com/_ylt=Awr.hmS ... YeVIj8vxU-
https://r.search.yahoo.com/_ylt=AwrkgWq ... kTyLy3PaQ-
Można się w ten sposób uwiecznić dla przyszłych pokoleń i jednocześnie zrobić cos dobrego.
Budowanie szpitali nie stoi w żadnej sprzeczności ze znakami naszej wiary w przestrzeni publicznej a takimi są pomniki Chrystusa i świętych. I jedno i drugie jest potrzebne.

Takie pomniki pełnią bardzo ważną funkcję o której już pisałem:

Są jedną z form głoszenia ludziom Chrystusa i przypominania o Chrystusie.

Dodano po 7 minutach 30 sekundach:
Magnolia pisze: 14 lut 2025, 11:23 @Albertus naprawdę uważasz, ze Bogu milsza będzie chwała otrzymana w betonowym pomniku? od chwały jaką otrzyma dzięki czynieniu dobra?
Nie widzisz różnicy między katedrą gdzie jest liturgia a pomnikiem -atrakcją turystyczną?
Tworzysz fałszywą alternatywę. Nie stoimy przed wyborem albo to albo tamto. I to i tamto może i powinno współgrać.

Czy przydrożne krzyże i kapliczki stoją w sprzeczności z czynieniem dobra?

Oczywiście że nie.

A takie pomniki są takimi samymi znakami wiary jak przydrożne krzyże i kapliczki. To tylko kwestia rozmiarów.

Łatwo przypisujesz ludziom jakieś złe intencja sugerując że chodzi im tylko o tworzenie atrakcji turystycznej.

Gdyby chodziło tylko o stworzenie atrakcji turystycznej to uważam że o wiele bardziej przyciągałby turystów na przykład 50 metrowy posąg nagiej bogini wenus itp.
Awatar użytkownika
Magnolia
Nie wymyśliłam sobie, że celem jest atrakcja turystyczna, jest to w pierwszym artykule, który cytowałam.

Obrazek

Niczego złego nikomu nie przypisuję, tylko czytam co piszą.
Pomnik i ściganie się na rozmiar typu "najwyższy" to nie to samo co krzyż przy drodze... przykro mi ale to zupełnie coś innego.
mgr teologii,
Albertus
Magnolia pisze: 14 lut 2025, 20:00 Nie wymyśliłam sobie, że celem jest atrakcja turystyczna, jest to w pierwszym artykule, który cytowałam.

Obrazek

Niczego złego nikomu nie przypisuję, tylko czytam co piszą.
Pomnik i ściganie się na rozmiar typu "najwyższy" to nie to samo co krzyż przy drodze... przykro mi ale to zupełnie coś innego.
Ty czytasz o atrakcji turystycznej a ja czytam że ma to być wyraz wdzięczności za życie.

A to ze będzie to również atrakcja turystyczna to nie jest nic złego. Problemem byłoby gdyby celem było tylko zrobienie atrakcji turystycznej.

Ale nawet wtedy w świadomości społecznej taki pomnik pełniłby bardzo dobrą funkcję znaku wiary.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2025, 20:05 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.