Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Czy obchodzicie urodziny psa,kota

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
Pepe33
Wyznanie: katolicyzm
Podziękowano: 6
Cześć

Mam takie pytanie czy obchodzicie urodziny waszych pupili np waszego ukochanego psa,kota i czy np robicie zdjęcia i umieszczacie np na Facebooku,Twitterze,tik toku. Tata np jak mama kupiła jakąś zabawkę to tata robił 3 zdj i od razu umieszczał na fb na profilu użytkownika którym był nasz pies ,żeby kto wejdzie i polubi zdjęcie i od razu były komentarze jakiego ładnego mamy psa.
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Żona i córka kupią psu jakąś lepszą kość czy zabawkę. Może zrobią jakąś fotkę. "na Facebooku, Twitterze, tik toku" - ja nie posiadam, córka też. Żona ma "FaceBoga", ale chyba nic nie publikuje.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Nie mam zwierzaka, gdybym miał, to pewnie coś dałbym mu jakiś prezent. Zdjęcie na FB pewnie dałbym.
Awatar użytkownika
ImmortalXD
Podziękował/a: 84
Podziękowano: 56
Lubie zwierzaczki i zawsze je rozpieszczam, obce też;-) Więc można śmiało powiedzieć, że mój pies ma codziennie "urodziny". Przez to, nie celebrujemy jakiegoś jednego dnia w roku.
JOB
Podziękował/a: 59
Podziękowano: 102
Codziennie obchodzę "dzień kota", bo mój kocur by mi tego nie wybaczył :) Maksymilian - tak zwie się mój kocur... Nigdy by mi tego nie wybaczył, gdyby każdego jednego dnia nie miał "dnia kota" :)
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
A jak wyglada "dzień kota"? Bo może my obchodzimy codziennie "dzień psa"?
Znaczy się zabawa, wygodne spanie, spacery na żądanie, dobra karma, i mnóstwo zabawy piłeczką (piłkarza mamy) ;-)
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Według mnie obchodzenie urodzin zwierzęcia to trochę przeginka.
Dbanie o zwierzę to co innego (mój kot ma tak, jak chciałbym mieć choć 2 lata przed śmiercią), ale uważam, że nie powinniśmy mieszać pojęć. Tak samo drażni mnie mówienie o "miłości" albo o tym, jakoby zwierzę było "członkiem rodziny".
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Masz rację @Marek Piotrowski ale gdy nie jesteśmy cały czas tacy poważni i dla żartu powiemy coś przesłodzonego do pupila, to chyba nic złego się nie stanie, prawda?
Mój cudak daje nam tak dużo radości i powodów do śmiechu, że nie wiem jak żyliśmy przed jego pojawieniem się u nas.
Obrazek

Jednocześnie od samego początku gdy na niego patrzę to myślę o śmierci. Poważnie. Bo wiem ze trzeba się będzie z nim rozstać... i staram się z tą myślą oswoić, złapać dystans do samej śmierci.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Jasne, nie chodzi o pryncypialność. Nie ma IMHO niczego złego w paczce smacznej karmy czy zabawki pod choinkę dla pupila.
Chodzi raczej o to, by nie brać tego zbyt poważnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
JOB
Podziękował/a: 59
Podziękowano: 102
Magnolia pisze: 06 paź 2025, 9:25 A jak wyglada "dzień kota"? Bo może my obchodzimy codziennie "dzień psa"?
Znaczy się zabawa, wygodne spanie, spacery na żądanie, dobra karma, i mnóstwo zabawy piłeczką (piłkarza mamy) ;-)
Dla mnie dzień kota to codzienna pielęgnacja pod względem fizycznym i psychicznym, czyli karma, odpowiednia dawka drapania i głaskania i zabawy z kotem :⁠-⁠)