"Miłość wystarcza sama sobie."
św. Bernard z Clairvaux
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Cytaty
-
daniel
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
"W miłości do własnej żony należy zachować umiar; cudzołoży, kto zbyt gorąco kocha małżonkę."
św. Bernard z Clairvaux
św. Bernard z Clairvaux
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
jak to rozumiesz Danielu?daniel pisze: 27 lut 2025, 7:57 "W miłości do własnej żony należy zachować umiar; cudzołoży, kto zbyt gorąco kocha małżonkę."
św. Bernard z Clairvaux
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
daniel
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
Intrygują mnie słowa, których do końca nie rozumiem
W sumie to nie znam kontekstu, ale wiem, że Bernard był mistykiem. Ponoć (wg. T. Mertona) sporo pisał o kontemplacji, zjednoczeniu z Bogiem w Miłości, Miłości duszy z Oblubieńcem, a zatem zakładam, że kontekst kryje się w głębokiej duchowości.
Wydaje mi się, że mogło mu chodzić o to, by miłość małżeńska (a w skrajnych wypadkach cielesna, seksualna) nie przesłaniała nam miłości Boskiej, którą Ojciec, poprzez Syna (Oblubieńca) karmi nas w Duchu.
Bernard uważał, że miłość do braci jest drogą ku miłości jednoczącej z Bogiem i wydaje mi się, że taką powinna być również miłość małżeńska. Umiar, wstrzemięźliwość, post, wyrzeczenie, asceza, a nawet obojętność (apatheia) wskazane są na płaszczyźnie między człowiekiem, a jego ciałem i stworzeniem.
W skrócie zapisał bym to może tak:
"Nie cudzołoży ten, kto w miłości do własnej żony najpierw kocha Boga."
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
„Coraz liczniejsi niechrześcijanie przenoszą się do krajów o tradycji chrześcijańskiej w poszukiwaniu pracy i lepszych warunków życia, przy czym nierzadko czynią to nielegalnie i jako uchodźcy. Stwarza to złożone i niełatwe problemy. [Dlatego] należy postępować w taki sposób, aby imigranci niechrześcijanie zawsze znajdowali u chrześcijan jednoznaczne świadectwo miłości Boga w Chrystusie. Powinni oni doznawać przyjęcia tak serdecznego i bezinteresownego, ażeby pobudziło ich to do refleksji nad religią chrześcijańską i motywami owej wzorowej miłości”.
ks. Grzegorz Kramer SJ
ks. Grzegorz Kramer SJ
mgr teologii,