Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Aktualności z życia Kościoła w Polsce

Życie Kościoła, dokumenty, encykliki, wydarzenia
Albertus
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 73
Podziękowano: 106
Czy to ta Pani która kiedyś promowała na swoim kanale aktywnych homoseksualistów podających się za katolików ale dążących do zmiany nauczania Kościoła o homoseksualizmie zawartym w Katechizmie KK?
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
@Albertus ta Pani jest dr teologii i dziennikarką. Nie promowała ale rozmawiała o tym jak homoseksualista odnajduje się w Kościele. Bo Kościół nie powinien nikogo wykluczać. Tak jak Bóg nie wyklucza i nie odrzuca nikogo.
A za to co mówi rozmówca to odpowiada rozmówca.
Teraz prawdopodobnie powodem zwolnienia jest książka o kapłanach którzy odeszli z kapłaństwa.
Taki temat istnieje. Książka powstała po to aby lepiej zrozumieć tych którzy odeszli.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Albertus
A więc to ta.

Najwyraźniej mamy inne rozumienie promowania.

A że jest doktorem teologii?

Tomasz Polak (Węcławski) też jest. I co z tego?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tomasz_Polak

Ślepa i bezmyślna wiara w tytuły naukowe to nie jest dobra rzecz.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2025, 8:20 przez Albertus, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Magnolia
Ja słucham tej Pani od kilku lat i wiem jakie ma poglądy. Ty zobaczyłeś jeden odcinek i od razu skreśliłeś człowieka.
To ma być wzór do naśladowania?
mgr teologii,
Albertus
Magnolia pisze: 05 kwie 2025, 8:37 Ja słucham tej Pani od kilku lat i wiem jakie ma poglądy. Ty zobaczyłeś jeden odcinek i od razu skreśliłeś człowieka.
To ma być wzór do naśladowania?
Nikogo nie skreślałem bo trzeba odróżnić człowieka od tego co robi i jakie ma poglądy. Ale jeśli się z czymś nie zgadzamy to warto o tym szczerze powiedzieć, Szczególnie na forum katolickim.

A poza tym jaki wzór do naśladowania? Czy ja się za taki stawiam?

A ty się stawiasz innym za wzór do naśladowania?

Oglądałem kilka odcinków (a na jeszcze więcej rzuciłem okiem) a nie jeden ale ten faktycznie najmocniej zapadł w pamięć i chyba na ten temat była dyskusja na forum.

Nie przypominam sobie aby ta pani jakoś broniła katolickiego nauczania w rozmowie z tym panem homoseksualistą.

Poza tym nie przypominam sobie aby ta pani zapraszała na rozmowy katolików broniących tradycyjnej moralności katolickiej. Ale może się mylę? Jeśli tak to mnie popraw.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2025, 9:00 przez Albertus, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Magnolia
Monika Białkowska sama broni Nauczania Kościoła. Do tego nie potrzebuje gości.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Nie oglądam jej filmów od dawna, ale hmmmm. Czy nie bardziej pouczający staje się film w którym występują dwie różne strony? Podejrzewam, że skoro pani Monika zaprosiła takiego gościa to dyskusja musiała być na argumenty, być bardzo merytoryczna.
Albertus
Dominik pisze: 05 kwie 2025, 10:39 Nie oglądam jej filmów od dawna, ale hmmmm. Czy nie bardziej pouczający staje się film w którym występują dwie różne strony? Podejrzewam, że skoro pani Monika zaprosiła takiego gościa to dyskusja musiała być na argumenty, być bardzo merytoryczna.

Dokładnie. Bardziej ciekawy, nie wiem czy pouczający, jest film w którym występują dwie różne strony i tego właśnie w moim odczuciu wtedy zabrakło. Z tego co pamiętam, to nie było tam żadnej dyskusji i obrony nauczania Kościoła.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2025, 11:22 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Moim zdaniem wielu biskupów i księży w Polsce ucieka od niewygodnych tematów.
Najlepiej nie poruszać danego tematu, nie dyskutować, nie zadawać pytań i temat nie istnieje. Tylko taka taktyka na dłuższą metę nic nie daje.
Tak było i jest z problemem pedofilii, podwójnego życia księży, celibatu, nadużyć finansowych itd.
Jeden z katolickich publicystów przypomniał niedawno o roli mediów katolickich i podejścia polskich biskupów (nie wszystkich) do mediów.
Można to streścić mniej więcej w trzech punktach:
1. media katolickie nie są priorytetem, one służą tylko przekazaniu informacji,
2. media katolickie nie spełniają funkcji kontrolnej, struktury kościelne to struktury feudalne, władza biskupa w Kościele to władza absolutna, która jest władzą ustawodawczą, wykonawczą i sądowniczą, działacz katolicki Lord Acton powiedział: "władza korumpuje, a władza absolutna korumpuje absolutnie", kryzys Kościoła, jaki przezywamy to m.in. brak dyskusji i zamiatanie pod dywan problemów, które są drażliwe i niewygodne,
3.media katolickie nie służą komunikacji między hierarchią kościelną a "zwykłymi" ludźmi chodzi o to jaka komunikacja jest "z góry" i "z dołu".

Przykład Moniki Białkowskiej pokazuje, ze jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia na tym polu.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
R2-D2
Podziękował/a: 1
bramin pisze: 05 kwie 2025, 21:38 Moim zdaniem wielu biskupów i księży w Polsce ucieka od niewygodnych tematów.
Szczęść Boże!
Podobno prawda nie słucha nikogo.
Czy jednak nie obawia się ksiądz pisać tak o przełożonych?
Awatar użytkownika
Magnolia
Witaj @R2-D2 a czemu bramin ma się bać pisać o sytuacji która widzi i obserwuje? Nie niszczy dobrego zdania nikogo z imienia i nazwiska, pisze jedynie o sytuacji.
Poza tym działania np Episkopatu są jawne i publiczne, po listach czytanych w parafiach można oceniać jakie jest podejście hierarchów do niektórych tematów. Oceniamy sytuację, a nie osoby.
O tym co się dzieje w Kościele można rozmawiać z miłością i troską, bo wszyscy w tym Kościele jesteśmy, a problemy wspólnoty są naszymi problemami.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Magnolia pisze: 03 kwie 2025, 11:00 Bardzo cenię sobie program Reportaż z wycinków świata pani Moniki Białkowskiej i ze smutkiem słuchałam programu w którym mówiła o swoim zwolnieniu z Przewodnika Katolickiego.
Może to i dobrze, teraz będzie wolniejsza, będzie miała więcej swobody w realizacji swoich planów, pojawią się nowe możliwości. Tak gdybam.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
R2-D2 pisze: 05 kwie 2025, 23:30 Czy jednak nie obawia się ksiądz pisać tak o przełożonych?
Nie jestem rewolucjonistą ani reformatorem na miarę Lutra. Boję sie jedynie Pana Boga.
Od wielu lat jestem na Zachodzie. Tutaj można o wszystkim dyskutować, nikt nikogo się nie boi.
W Polsce mogę to powiedzieć każdemu biskupowi, to nie jest obrażanie kogoś czy atak.
Zresztą coraz więcej polskich biskupów młodszego pokolenia zauważa problem, choć są oni jeszcze nieliczni.
1 Tes 3,11
R2-D2
Podziękował/a: 1
bramin pisze: 06 kwie 2025, 18:25
R2-D2 pisze: 05 kwie 2025, 23:30 Czy jednak nie obawia się ksiądz pisać tak o przełożonych?
Nie jestem rewolucjonistą ani reformatorem na miarę Lutra. Boję sie jedynie Pana Boga.
Od wielu lat jestem na Zachodzie. Tutaj można o wszystkim dyskutować, nikt nikogo się nie boi.
W Polsce mogę to powiedzieć każdemu biskupowi, to nie jest obrażanie kogoś czy atak.
Zresztą coraz więcej polskich biskupów młodszego pokolenia zauważa problem, choć są oni jeszcze nieliczni.
Bardzo cenna odpowiedź.
Przygotuję zatem pytanie :)
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Robi się coraz ciekawiej. Za napisanie maila jeśli nie jest on zgodny z powszechnie jedynie słuszną linią można iść w pasiaki.
Ksiądz napisał podobno niekulturalnego maila do pani doktor, która przeprowadziła aborcję tuz przed porodem, prokuratura uważa, ze były to groźby karalne.
Zakuwanie w kajdanki, areszt i jazda ponad 500 km z podejrzanym a po przesłuchaniu zostawianie człowieka tak po prostu na ulicy, to chyba jakieś nowe metody działania nadgorliwych i uśmiechniętych urzędników.

https://r.search.yahoo.com/_ylt=Awr.RMp ... gjgwcxJ3s-
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Miło że za księdzem stoi Kuria i się upomina o jego prawa. A kto stanie w obronie pojedynczego człowieka, gdy mu się cos takiego zdarzy?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
To nic nie dało, zaobrączkowali go w domu rodzinnym, spędził noc na dołku, wieziono go 500 km i po przesłuchaniu zostawiono go ot tak na ulicy.
Było jedynie zajęcie stanowiska i komentarz kurii przemyskiej.
Magnolia pisze: 25 kwie 2025, 15:58 A kto stanie w obronie pojedynczego człowieka, gdy mu się cos takiego zdarzy?
Jak nie jesteś grubą rybą i nie masz wypchanego portfela to masz po prostu pecha. Pies z kulawą nogą się tym nie zainteresuje.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Ciągu dalszy sporu o oceny z lekcji religii które powinny być włączane do średniej ocen i szarogęszenie się pani minister, która nie brała w ogóle pod uwagę zdania Kościołów i związków wyznaniowych Polsce.
Trybunał Konstytucyjny wydał wiążącą opinię.
https://deon.pl/kosciol/tk-nieuwzgledni ... ne,3163619
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Akcja z kamieniami pod niektórymi kuriami diecezjalnymi jest wyrazem protestu przeciw rozwiązaniu dotychczasowej komisji badającej wykorzystywanie seksualne w Kościele i powołaniu nowej.
Sprawa budzi kontrowersje i ludzie są rozczarowani decyzją Komisji Episkopatu.

https://deon.pl/kosciol/od-kilku-dni-lu ... zi,3183578
1 Tes 3,11
Quinque
Podziękował/a: 3
Podziękowano: 5
Może rzeczywiście w Polsce, przydałoby się przeprowadzić jakieś przepisy czy ustawy na wzór tych Francuskich z 1905? Może wtedy nasi biskupi przestaliby myśleć że maja cały świat u stóp. Znaczna część z nich to ludzie wychowaniu w PRLu, gdzie biskup byl obroncą praw człowieka. Może wtedy skończyłyby się praktyki typu "za mniej niż 500 zł nie dam ślubu" (słyszałem o takich przypadkach, gdzie ksiądz nie chciał udzielić ślubu biednej parze bo nie mieli pieniędzy)