Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Śmieszna sytuacja

Tu omawiamy problemy w rozeznawaniu grzechów, problemy ze spowiedzią, skrupulatyzm
Liaqua
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 18
Podziękowano: 2
Z góry przepraszam jeśli ten post się powtórzył, ale z tego co widzę to choć myślałam że go wysłałam to nigdzie go nie ma.

Gdy byłam mała, włożyłam sobie do nosa małego (chyba) żołędzia i nie mogłam go wyciągnąć. Pomógł mi mój tata i z tego co pamiętam powiedział mi żebym tak nie robiła. Takie wspomnienie mi się przypomniało, gdy chciałam zrobić to samo z kawałkiem chusteczki. I jeden głos w głowie mówił,że coś może mi się stać, a drugi (już nie jestem pewna dokladnie) ale coś w stylu, że nie i że muszę użyć tą chusteczkę. A "musiałam" ją użyć, bo nie chciałam wyrzucać tamtego kawałeczka niepotrzebnie, więc chciałam nim wytrzeć nos i chyba dla ułatwienia zwinęłam go w kulkę.

Jestem pewna że ten cały post jeszcze bardziej potwierdza mój skrupulantyzm, ale choć z jednej strony cała sytuacja wydaje się śmieszna, z drugiej strony mogło mi się coś stac i to przez nieposłuszeństwo. Czy tu można w ogóle mówić o grzechu? Na prawdę nie wiem. :-??
Ostatnio zmieniony 03 maja 2025, 11:14 przez Liaqua, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Myślę, że małe dzieci różne głupie rzeczy robią, przez to że są właśnie dziećmi, więc jak można przypisywać im grzech?
Liaqua
Tak, ja nie winie młodszej siebie, tylko tą teraźniejszą. To, co opisałam najpierw to przeszłość, ale to, co chwilę po tym to stało się niedawno.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
@Liaqua Myślę, że niepotrzebnie skupiasz się na takich myślach, należy je lekceważyć.
Nikt inny tylko Ty decydujesz czy coś należy zrobić czy nie, czy jest to cos złego czy dobrego, czy cos jest grzechem czy nie. Ty żyjesz według swojego sumienia i tylko to cię obowiązuje.

Nie szukaj powodów aby się codziennie zadręczać. Jeśli nie potrafisz przestać, albo skierować swojej uwagi na cos innego to naprawdę warto poszukać dobrego terapeutę od nerwicy natręctw, bo naprawdę szkoda życia na analizowanie takich drobiazgów.

Życie jest piękne, pogoda jest wspaniała, kwiaty rozkwitają - widzisz te wspaniałe rzeczy? Bóg je uczynił właśnie dla ciebie - podziękuj Mu, idź na spacer i uwielbiaj Boga za to jaki jest DOBRY!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Liaqua
Dziękuję za odpowiedź :)