Szczęść Boże.
Czy hipnoza lub terapia EMDR jest bezpiecznym z katolickiego punktu widzenia środkiem pomocy?
Mam 32 lata. Od ponad 10 lat leczę się psychiatrycznie, korzystałam i korzystam z terapii (obecnie z jednej psychodynamicznej juz 6 lat). Mialam bardzo trudne dzieciństwo, pochodzę z dysfunkcyjnego domu i środowiska. Mam przez to problemy w funkcjonowaniu w życiu - wstyd, niskie poczucie własnej wartości, wyizolowanie, olbrzymia rana odrzucenia, zaburzenia depresyjno-lekowe. Nie umiem wchodzić i utrzymywać relacji, powoduje to problemy w pracy. Z wiekiem się to nasila. Uczestniczyłam w kilku modlitwach o uwolnienie i uzdrowienie. Jestem zrozpaczona, życie ucieka przez palce a ja jestem pogrążona w sobie, terapia ugrzęzła a ja też miałam marzenia o założeniu rodziny, lepszym, lżejszym życiu. Proszę o odpowiedź.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Hipnoza
Regulamin forum
W tym dziale użytkownik zadaje pytania na które udzielają odpowiedzi kapłani
W tym dziale użytkownik zadaje pytania na które udzielają odpowiedzi kapłani
-
bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 337
Nie ma przeciwskazań co do tych metod z katolickiego punktu widzenia.magdalismagdalis pisze: 05 maja 2025, 11:08 Czy hipnoza lub terapia EMDR jest bezpiecznym z katolickiego punktu widzenia środkiem pomocy?
Z medycznego punktu widzenia nie są one jeszcze tak dobrze przebadane. Są zwolennicy jak i sceptycy tych metod.
Jeśli uważasz, ze Ci to pomaga, ze robisz jakieś postępy w terapii, jest lepiej niż przed rokiem czy dwoma laty to nie zastanawiaj się tylko pracuj przy pomocy tych metod.
Dlaczego terapia ugrzęzła? Zrezygnowałaś z niej, nie daje efektów?
Może poszukaj jakiejś grupy wsparcia, ludzi, którzy mają podobne problemy, będzie to dla Ciebie jakaś motywacja aby nad tym pracować i nie poddawać się.
Pozdrawiam
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
magdalismagdalis
Rzekomy ksiadz, który ma nick "bramin" a w awatarze symbole hinduistyczne. Człowieku, jesteś zwodzicielem, a nie księdzem katolickim
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
@magdalismagdalis droga nowa użytkowniczko, jesteśmy pewni że to jest ksiądz katolicki, bo sprawdziliśmy to. A w wątku powitalnym @bramin opisał skąd ma taki avatar.
viewtopic.php?t=1673
Obrażanie drugiego użytkownika jest zabronione regulaminem tego miejsca, czytałaś?
Upominam zatem bo łamiesz regulamin, 4b, 4c
Nie wspominając o kulturze.
viewtopic.php?t=1673
Obrażanie drugiego użytkownika jest zabronione regulaminem tego miejsca, czytałaś?
Upominam zatem bo łamiesz regulamin, 4b, 4c
Nie wspominając o kulturze.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
magdalismagdalis
Na skrzyżowaniu ramion krzyża z awatara znajduje się hinduistyczny, dla katolików okultystyczny, symbol om. To nie jest zabawa. Pentagram również nie ma żadnego znaczenia? Jeśli mamy odrzucić wszystko, co ma choćby pozór zła, to dziwi mnie bardzo tak jawne nawiązanie do antychrześcijańskiej symboliki u księdza katolickiego, poddaje to w wątpliwość rzetelność tej osoby. Z tego też powodu tak napisałam, nie dopatruję się tutaj obrazy kogokolwiek. Dziękuję za odpowiedzi
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
Nazywanie kogoś zwodzicielem jest obraźliwe i za to dostałaś upomnienie.
@bramin proszę wyjaśnij nam wszystkim znaczenie Twojego awatara i symbolu om.
Dodano po 4 minutach 34 sekundach:
Wśród niebezpiecznych znaków symbol Om nie jest wymieniany.
https://radioniepokalanow.pl/zagrozenia ... zne-znaki/
Proszę @magdalismagdalis podaj żródło które twierdzi że to znak okultystyczny.
@bramin proszę wyjaśnij nam wszystkim znaczenie Twojego awatara i symbolu om.
Dodano po 4 minutach 34 sekundach:
Wśród niebezpiecznych znaków symbol Om nie jest wymieniany.
https://radioniepokalanow.pl/zagrozenia ... zne-znaki/
Proszę @magdalismagdalis podaj żródło które twierdzi że to znak okultystyczny.
mgr teologii,
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 337
@magdalismagdalis proponuję aby dokształciła się na temat okultyzmu oraz nauczyła się kultury dyskusji.
Pisałem już o tym w tym samym dziale, skopiowałem teraz to co wcześniej napisałem.
Mam kontakty z chrześcijańskimi wspólnotami Kościołów orientalnych, kontakty z chrześcijanami i duchownymi żyjącymi w Indiach, interesuję się mistyką Wschodu.
Stąd ten awatar i poniżej objaśnienie.
Koło wokół krzyża to samsara czyli koło życia i śmierci, które ciągle się obraca.
Krzyż, który jest wpisany w koło rozrywa ten cykl narodzin i śmierci i wskazuje na zmartwychwstanie. Jezus przez krzyż lamie prawo przyczyny i skutku (karma), prowadzi nas drogą cierpienia do zmartwychwstania.
Centralnym punktem jest wyraz OM, który jest świętym słowem dla Hindusów. OM symbolizuje boskie słowo, przez które powstało cale stworzenie. Benedyktyni posłużyli się tą symboliką aby pokazać, ze Jezus jest Słowem, które było na początku (koncepcja Logosu).
Krzyż z Shantivanam w klasztorze benedyktynów umieszczony jest na odwróconym kwiecie lotosu. Lotos symbolizuje boską czystość i miłość.
Napisy na krzyżu w sanskrycie to złożenie Sa(t)ccidanandanamah (Sat –Czid-Ananda), różne transkrypcje albo „t” albo „d” w dosłownym tłumaczeniu cześć, uwielbienie dla Saccidananda.
Te trzy wyrazy w złożeniu to trzy aspekty Absolutu czyli byt-świadomość-szczęśliwość.
Mnisi w tym klasztorze w ramach inkulturacji przejęli tę symbolikę wskazującą na Trójcę św.
I na tym kończymy tę dyskusję.
Pisałem już o tym w tym samym dziale, skopiowałem teraz to co wcześniej napisałem.
Mam kontakty z chrześcijańskimi wspólnotami Kościołów orientalnych, kontakty z chrześcijanami i duchownymi żyjącymi w Indiach, interesuję się mistyką Wschodu.
Stąd ten awatar i poniżej objaśnienie.
Koło wokół krzyża to samsara czyli koło życia i śmierci, które ciągle się obraca.
Krzyż, który jest wpisany w koło rozrywa ten cykl narodzin i śmierci i wskazuje na zmartwychwstanie. Jezus przez krzyż lamie prawo przyczyny i skutku (karma), prowadzi nas drogą cierpienia do zmartwychwstania.
Centralnym punktem jest wyraz OM, który jest świętym słowem dla Hindusów. OM symbolizuje boskie słowo, przez które powstało cale stworzenie. Benedyktyni posłużyli się tą symboliką aby pokazać, ze Jezus jest Słowem, które było na początku (koncepcja Logosu).
Krzyż z Shantivanam w klasztorze benedyktynów umieszczony jest na odwróconym kwiecie lotosu. Lotos symbolizuje boską czystość i miłość.
Napisy na krzyżu w sanskrycie to złożenie Sa(t)ccidanandanamah (Sat –Czid-Ananda), różne transkrypcje albo „t” albo „d” w dosłownym tłumaczeniu cześć, uwielbienie dla Saccidananda.
Te trzy wyrazy w złożeniu to trzy aspekty Absolutu czyli byt-świadomość-szczęśliwość.
Mnisi w tym klasztorze w ramach inkulturacji przejęli tę symbolikę wskazującą na Trójcę św.
I na tym kończymy tę dyskusję.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2025, 13:38 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11