Już jestem w domu. Było fajnie, pogoda się udałaMagnolia pisze: 01 maja 2025, 19:36 Udała się pogoda na majówkę! U nas pięknie, słonecznie, ale tez susza dla roślin. Dużo dziś sądziliśmy i zajmowaliśmy się krzakami aby je odżywić i podsypać dobra ziemią, wróciłam zmęczona ale zadowolona.
A Tobie @Koss podoba się twoje miejsce wypoczynku?
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Offtopik, czyli rozmowy niekontrolowane
-
Koss
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 245
- Podziękowano: 224
-
Koss
Nie lubiłam pająków i innego robactwaMagnolia pisze: 02 maja 2025, 8:37 a lubiłaś na nią jeździć? co lubiłaś a czego nie lubiłaś w działkowaniu?
.................
-
Koss
pijecie czasem oleje na przykład z lnu czy wiesiołka? a może czarnuszki? ja ostatnio zamówiłam olej lniany z warmińskiej manufaktury, polecany przez wiele osób, teraz będę zamawiała z czarnuszki i ostropestu.
Oni swoje oleje wyciskają 3 dni przed wysyłką a ten z czarnuszki ma działanie przeciwnowotworowe dzięki zawartości Tymochinonu (prawie 9mg), także samo zdrowie:)
pijecie czasem oleje na przykład z lnu czy wiesiołka? a może czarnuszki? ja ostatnio zamówiłam olej lniany z warmińskiej manufaktury, polecany przez wiele osób, teraz będę zamawiała z czarnuszki i ostropestu.
Oni swoje oleje wyciskają 3 dni przed wysyłką a ten z czarnuszki ma działanie przeciwnowotworowe dzięki zawartości Tymochinonu (prawie 9mg), także samo zdrowie:)
.................
-
Aloes
- Podziękował/a: 197
- Podziękowano: 621
Pewnie ma to wszytko niewielki wplyw na nasze zdrowie. Jak zewsząd od ubran po jedzenie jest w nas pakowana chemia.Koss pisze: 04 maja 2025, 13:31 Witam
-
Koss
Często zanim cokolwiek kupię lubię poczytać opinie na różnych forach. I czytałam że ludziom po oleju z ostropestu znacznie poprawiły się wyniki badań (cholesterol, próby wątrobowe a nawet ciśnienie się unormowało), innym pomogł olej z czarnuszki na różne alergie skórne.
.................
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
Z pewnością korzystanie z dobroci natury było wola Bożą, po to rośliny zawierają te wszystkie dobre składniki.
Dziękuję że poruszasz ten temat.
Dziękuję że poruszasz ten temat.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 334
Jest coraz więcej badan naukowych, które mówią o szkodliwości olejów roślinnych.Koss pisze: 04 maja 2025, 13:31 pijecie czasem oleje na przykład z lnu czy wiesiołka? a może czarnuszki? ja ostatnio zamówiłam olej lniany z warmińskiej manufaktury, polecany przez wiele osób, teraz będę zamawiała z czarnuszki i ostropestu.
Tak w wielkim skrócie: chodzi o proces wytłaczania, rafinacji, zanieczyszczeń upraw przez nawozy i pestycydy, zawartość kwasów omega 6 i proces utleniania.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Koss
To prawda dlatego trzeba szukać informacji w jaki sposób wytłaczają olej..
W przypadku firmy gdzie ja kupuję olej znalazłam takie informacje:
"Nasz olej z czarnuszki jest niefiltrowany, poddajemy go jedynie procesowi naturalnej sedymentacji. Sedymentacja polega na opadaniu zawiesin pod wpływem grawitacji na dno zbiornika sedymentacyjnego. Świeżo wytłoczony olej jest mętny i czarny ze względu na dużą ilość zanieczyszczeń, których znaczną cześć stanowią drobinki nasion przeciśnięte razem z olejem przez otwory w cylindrze prasy ślimakowej. Niestaranne oczyszczenie nasion powoduje przedostanie się do oleju również pyłu, piasku i innych zanieczyszczeń zebranych podczas żniw wraz z nasionami. W Warmińskiej Manufakturze przykładamy bardzo dużą uwagę do starannego oczyszczenia nasion i odpowiedniego przygotowania surowca przed procesem tłoczenia, dzięki temu po 24 godzinnej sedymentacji, klarowny olej jest gotowy do rozlania i wysłania do naszych klientów.
Olej z czarnuszki z Warmińskiej Manufaktury to gwarancja otrzymania oleju najwyższej jakości, klarownego, bez osadu."
W przypadku firmy gdzie ja kupuję olej znalazłam takie informacje:
"Nasz olej z czarnuszki jest niefiltrowany, poddajemy go jedynie procesowi naturalnej sedymentacji. Sedymentacja polega na opadaniu zawiesin pod wpływem grawitacji na dno zbiornika sedymentacyjnego. Świeżo wytłoczony olej jest mętny i czarny ze względu na dużą ilość zanieczyszczeń, których znaczną cześć stanowią drobinki nasion przeciśnięte razem z olejem przez otwory w cylindrze prasy ślimakowej. Niestaranne oczyszczenie nasion powoduje przedostanie się do oleju również pyłu, piasku i innych zanieczyszczeń zebranych podczas żniw wraz z nasionami. W Warmińskiej Manufakturze przykładamy bardzo dużą uwagę do starannego oczyszczenia nasion i odpowiedniego przygotowania surowca przed procesem tłoczenia, dzięki temu po 24 godzinnej sedymentacji, klarowny olej jest gotowy do rozlania i wysłania do naszych klientów.
Olej z czarnuszki z Warmińskiej Manufaktury to gwarancja otrzymania oleju najwyższej jakości, klarownego, bez osadu."
Ostatnio zmieniony 05 maja 2025, 16:04 przez Koss, łącznie zmieniany 2 razy.
.................
-
Koss
Poczytaj sobie:) olej z wiesiołka, z ostropestu, lniany czy jeszcze inne. Każdy ma jakieś właściwości. Moja znajoma mówiła że jej przyjaciółka miała torbiel w piersi złośliwy czyli nowotwór ale jeszcze nadawał się do leczenia. Podobno brała pestki z moreli która ma jakiś składnik przeciwnowotworowy i po jakimś czasie na badaniu wyszło że torbiela już nie miała a nie poddala się chemi. Nie wiem ile w tym prawdy ale koleżanka nie należy do osób które klamią. Mówiła mi to bo też mam torbiele. Co prawda nie złośliwe ale polecala mi te pestki moreli . Ja jednak jestem ostrożna.Owieczka pisze: 07 maja 2025, 8:33 @Koss zaciekawiłaś mnie tymi olejami.
Co do książki... Ja zamówiłam sobie![]()
Dodano po 2 minutach 57 sekundach:
https://www.morele.net/wiadomosc/pestki ... em_na_raka
"Nasiona moreli zawierają toksyczną substancję zwaną amigdaliną, która jest również określana jako Laetrile, znana również pod nazwą Witamina B17. W organizmie ten związek chemiczny przekształca się w cyjanek, który jest trujący i może powodować poważne problemy, a nawet śmierć.
Odnotowano zainteresowanie wykorzystaniem pestek moreli do walki z rakiem z powodu tej toksycznej substancji chemicznej, która zwalcza komórki nowotworowe, zanim zostanie przekształcona w cyjanek i rozprzestrzeni się w organizmie. Niektórzy badacze uważają, że cyjanek zaszkodzi nowotworowi złośliwemu, ale badania sugerują, że nie zawsze tak jest."
Dodano po 5 minutach 34 sekundach:

Dodano po 2 godzinach 8 minutach 24 sekundach:
Ten z czarnuszki ostry w smaku

Ostatnio zmieniony 07 maja 2025, 10:29 przez Koss, łącznie zmieniany 1 raz.
.................
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 334
Widzę, ze kolejny cudowny środek. Gdyby tak było to ten, który na to wpadł dostałby nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny. Tak było przed wielu laty np. z vilcacorą, jako cudownym środkiem na raka.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
abi
nie wiem jak z tym jest...masaż to masaż
a tu uciski jakichś punktów spustowych :o
Dodano po 4 minutach 11 sekundach:
https://fizjoterapeuty.pl/fizjoterapia/ ... stowe.html
a tu uciski jakichś punktów spustowych :o
Dodano po 4 minutach 11 sekundach:
https://fizjoterapeuty.pl/fizjoterapia/ ... stowe.html