Tak sobie dziś jechałam autem do domu i takie pytanie powstało mi w głowie....
Jestem ciekawa jak Wy byście odpowiedzieli?
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Czy Instagram albo tik tok to samo zło?
-
Koss
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 245
- Podziękowano: 224
Jeśli tik tok i Instagram to i Facebook. Sama miałam kiedyś tik toka, bardzo wciąga, uzależnia. Godzinami mogłam oglądać te live. Natomiast Instagram, dałabym na 3 miejsce. Na 2 Facebook-widze profile na których są zdjęcia nagich pań (!). Wielokrotnie zgłaszałam ale nigdy to nie odniosło skutku.
.................
-
Dominik
- Podziękował/a: 650
- Podziękowano: 1777
Skąd takie pytanie? Co je zrodziło?Magnolia pisze: 06 cze 2025, 17:33 Tak sobie dziś jechałam autem do domu i takie pytanie powstało mi w głowie....
Jestem ciekawa jak Wy byście odpowiedzieli?
To są tylko strony, socialmedia raczej bez jakiejś odgórnej idei szerzenia zła.
Będziemy dłużej oglądać filmiki katolickie, to częściej takie będą nam wyskakiwać.
Jeśli natomiast bardziej będziemy zwracać uwagę na jakiejś kotki, to będą kotki częściej wyskakiwać. Tak samo będzie z treściami, które oceniamy jako złe.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Bo np dużo kobiet porównuje się z innymi kobietami i czują się żle że nie są tak ładne albo takie szczupłe. To jest złe/ toksyczne
Jest dużo hejtu pod filmikami twórców. Czyli ludzie dają upust swoim frustracjom i wyżywają się na innych.
I pewnie jeszcze sporo różnych negatywnych punktów by się znalazło.
Np Bardzo nie lubię wulgaryzmów
Ale nie mogę się też nadziwić ludzkiej kreatywności, twórczości i chęci dzielenia się wiedzą z innymi.
To jest mega pozytyw.
Uwielbiam jak zobaczę filmik i się w głos śmieję, z kotków i piesków
Nawet starsze osoby nagrywają filmiki i dobrze się przy tym bawią. Np jakaś para 64 latków naśladuje i odgrywa piosenki ze swojej młodości, hity które też znam. A oni udają że grają na miotle albo rapują przy garnkach. I mają milion obserwatorów tak dobrze to robią.
Instagram wnosi wiele radości, śmiechu albo np ogrodniczych informacji.
Nie wspominając o przeróżnych ludzkich talentach diy czy sztuce.
Owszem czasem to skradnie za dużo czasu. Ale też ma dużo plusów.
Bo np dużo kobiet porównuje się z innymi kobietami i czują się żle że nie są tak ładne albo takie szczupłe. To jest złe/ toksyczne
Jest dużo hejtu pod filmikami twórców. Czyli ludzie dają upust swoim frustracjom i wyżywają się na innych.
I pewnie jeszcze sporo różnych negatywnych punktów by się znalazło.
Np Bardzo nie lubię wulgaryzmów
Ale nie mogę się też nadziwić ludzkiej kreatywności, twórczości i chęci dzielenia się wiedzą z innymi.
To jest mega pozytyw.
Uwielbiam jak zobaczę filmik i się w głos śmieję, z kotków i piesków
Nawet starsze osoby nagrywają filmiki i dobrze się przy tym bawią. Np jakaś para 64 latków naśladuje i odgrywa piosenki ze swojej młodości, hity które też znam. A oni udają że grają na miotle albo rapują przy garnkach. I mają milion obserwatorów tak dobrze to robią.
Instagram wnosi wiele radości, śmiechu albo np ogrodniczych informacji.
Nie wspominając o przeróżnych ludzkich talentach diy czy sztuce.
Owszem czasem to skradnie za dużo czasu. Ale też ma dużo plusów.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Dominik
- Podziękował/a: 650
- Podziękowano: 1777
To już problem tych kobiet, żeMagnolia pisze: 06 cze 2025, 21:15 Bo np dużo kobiet porównuje się z innymi kobietami i czują się żle że nie są tak ładne albo takie szczupłe.
- nie umieją się zaakceptować
- że nie biorą pod uwagę, że zdjęcia są retuszowane
- że to nie takie prawdziwe
Do tego dochodzą hejterzy, co się im nudzi.
-
Magnolia
Sama widziałam post znajomego z niby urlopu który podpisał że jest na Mazurach a tak naprawdę siedział na działce obok.
Jeśli weźmiemy pod uwagę że tam
Jest dużo kłamstwa i fałszu, filtrów to szybciej znajdziemy dystans.
Dodano po 4 minutach 41 sekundach:
Bardzo cenny i Ciekawy kanał z dobrymi wiadomościami.
Jeśli weźmiemy pod uwagę że tam
Jest dużo kłamstwa i fałszu, filtrów to szybciej znajdziemy dystans.
Dodano po 4 minutach 41 sekundach:
Bardzo cenny i Ciekawy kanał z dobrymi wiadomościami.
mgr teologii,
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Otoz to. Social media to straszny złodziej czasu i można się szybko uzależnić. Przed paru laty tez u siebie zauważyłem pewne symptomy uzależnienia.ImmortalXD pisze: 06 cze 2025, 19:02 To, że można się uzależnić to oczywiście, jak od wszystkiego w sumie. Nie demonizuje żadnej platformy Social Media
Wyglądało to niewinnie, a to tylko na chwile, zobaczę tu cos, cos tam przeczytam, oglądnę, cos napiszę a czas leci. Ostatecznie nie mam ani tik toka,"fejsa" ani instagrama.
Ja tez nie demonizuję bo można z tego wiele skorzystać ale coraz więcej ludzi jest uzależnionych, kontakty w realu są coraz słabsze, paradoksalnie social media przyczyniają się do samotności i często kreują mitomanów.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Wilczyca z Gubbio
- Podziękował/a: 12
- Podziękowano: 67
Gdyby iść takim tokiem myślenia, to sam Internet też jest zły, bo można w nim znaleźć różne treści.
Ja z social mediów mam tylko Facebooka i mam zasadę, że w ciągu dnia jedynie kilka razy dziennie zaglądam na grupy dla kobiet cierpiących na nowotwory, by dzielić się wiedzą i wsparciem. Czasami też scrolluję, ale mam polubione przede wszystkim strony, które dotyczą moich zainteresowań, więc nie jest to raczej czas stracony. Jak widzę stronę, która mnie nie interesuje, to zaznaczam, by mi się więcej nie wyświetlała i podejrzewam, że na tej zasadzie algorytm też dobiera strony.
Ja z social mediów mam tylko Facebooka i mam zasadę, że w ciągu dnia jedynie kilka razy dziennie zaglądam na grupy dla kobiet cierpiących na nowotwory, by dzielić się wiedzą i wsparciem. Czasami też scrolluję, ale mam polubione przede wszystkim strony, które dotyczą moich zainteresowań, więc nie jest to raczej czas stracony. Jak widzę stronę, która mnie nie interesuje, to zaznaczam, by mi się więcej nie wyświetlała i podejrzewam, że na tej zasadzie algorytm też dobiera strony.
-
Magnolia
Pytanie tytułowe jest prowokacyjne, aby podyskutować nad tym tematem.
Nawet dziś Facebook mi się przydał... i na pewno pod tym względem przydaje się wielu osobom, którzy kogoś /czegoś szukają.
Znalazłam ogłoszenie właścicieli psa, którego potraciłam i odzwoniłam z informacja że piesek już nie wróci. Obie płakałyśmy podczas tej rozmowy. Ale właściciele poczuli ulgę, że wiedzą co się stało z psem.
Poprzez fb oddałam rybki, gdy córka się nimi znudziła i nie chciała zajmować, u nowych właścicieli od razu się rozmnożyły, co mi pani pokazała na fotkach. Można oddać używane meble, co tez zrobiłam kilka tygodni temu,
Czy nagłaśniać zbiórki dla chorych i niepełnosprawnych.
Funkcje fb są bardzo pożyteczne, jak się z nich umiejętnie korzysta.
Nawet dziś Facebook mi się przydał... i na pewno pod tym względem przydaje się wielu osobom, którzy kogoś /czegoś szukają.
Znalazłam ogłoszenie właścicieli psa, którego potraciłam i odzwoniłam z informacja że piesek już nie wróci. Obie płakałyśmy podczas tej rozmowy. Ale właściciele poczuli ulgę, że wiedzą co się stało z psem.
Poprzez fb oddałam rybki, gdy córka się nimi znudziła i nie chciała zajmować, u nowych właścicieli od razu się rozmnożyły, co mi pani pokazała na fotkach. Można oddać używane meble, co tez zrobiłam kilka tygodni temu,
Czy nagłaśniać zbiórki dla chorych i niepełnosprawnych.
Funkcje fb są bardzo pożyteczne, jak się z nich umiejętnie korzysta.
mgr teologii,
-
Aloes
- Podziękował/a: 197
- Podziękowano: 621
Tik tok ani Instagram nie jest w ogóle złem.
Dodano po 1 minucie 47 sekundach:
Dodano po 1 minucie 47 sekundach:
Mnie np w ogóle. Dawanie serduszek ludzia prezentów byle by wygrali bitwę lub dostali 30% tego co wpłacisz dla siebie wydało mi sie tak głupie i niedorzeczne ze totalnie nie rozumiem jak ktoś moze lubić to oglądać a sie uzależnić to totalna magia dla mnie..Koss pisze: 06 cze 2025, 17:52 Jeśli tik tok i Instagram to i Facebook. Sama miałam kiedyś tik toka, bardzo wciąga, uzależnia.
-
daniel
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
Gdy zadamy sobie pytanie: "Czy seks to samo zło?" i weźmiemy pod uwagę KKK:
"2351 Przyjemność seksualna jest moralnie nieuporządkowana, gdy szuka się jej dla niej samej w oderwaniu od nastawienia na prokreację i zjednoczenie."
mamy odpowiedź, iż przyjemność seksualna nosi znamiona zła jeżeli oderwana jest od zjednoczenia i otwarcia na potomstwo.
"Czy Instagram albo tik tok to samo zło?"
Kiedy przyjemność czerpana z korzystania z instagrama lub tik toka nie jest zła?
Może to durna analogia ale co w insta i tik tok korzystnego, bo sam nie wiem? Nie używam. Jak te narzędzia mogą się bronić?
Gdy zadamy sobie pytanie: "Czy seks to samo zło?" i weźmiemy pod uwagę KKK:
"2351 Przyjemność seksualna jest moralnie nieuporządkowana, gdy szuka się jej dla niej samej w oderwaniu od nastawienia na prokreację i zjednoczenie."
mamy odpowiedź, iż przyjemność seksualna nosi znamiona zła jeżeli oderwana jest od zjednoczenia i otwarcia na potomstwo.
"Czy Instagram albo tik tok to samo zło?"
Kiedy przyjemność czerpana z korzystania z instagrama lub tik toka nie jest zła?
Może to durna analogia ale co w insta i tik tok korzystnego, bo sam nie wiem? Nie używam. Jak te narzędzia mogą się bronić?
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
Owieczka
- Podziękował/a: 56
- Podziękowano: 38
Ja na tik-toku i instagramie wynajduje przepisy, dowiaduje się o ciekawych pomysłach do domu, trafiam na filmiki z wypowiedziami różnych księży itd. Więc chyba jakoś mogą się bronić @daniel.