Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

ks.Glas i jego proces

Życie Kościoła, dokumenty, encykliki, wydarzenia
Marcin05
Wyznanie: katolicyzm
Podziękowano: 6
Wierze w niewinnosc Glasa. Wierze ze zostal wrobiony. Trzymaj sie tam Bracie! Jestemy z Toba!
Wierze ze to tylko pomowienie.

Nie po drodze mi z jego duchowoscia, ale wierze w jego niewinnosc.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2025, 15:05 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Dlaczego wierzysz w jego niewinność?
Marcin05
Slowo przeciwko slowu. Do tego niedawno trafilem na taki artykul

https://opoka.org.pl/News/Polska/2025/w ... a-ks-glasa
Ostatnio zmieniony 10 lip 2025, 22:11 przez Marcin05, łącznie zmieniany 1 raz.
dawidis
Podziękował/a: 45
Podziękowano: 2
Też przypuszczam, że to nikczemne (i może złośliwe) oszczerstwo i fałszywe oskarżenie wobec księdza Glasa, nie wydaje mi się szczególnie prawdopodobne, aby osoba głosząca takie poglądy jak ks. Glas dopuszczała się tego rodzaju przestępstw.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2025, 8:59 przez dawidis, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga: mam diagnozę zespołu Aspergera (całościowego zaburzenia rozwoju).
Marcin05
Teoretycznie byloby to mozliwe, aczkolwiek byloby to niedorzeczne. Zaprzeczaloby to wszystkiemu co racjonalne. Uwazam, ze Glas, delikatnie mowiac, zagalopowal sie pod koniec ubieglej dekady jak i na poczatku tej, jesli chodzi o to co glosil. Nawet te kazania "katolicko-katolickie" czyli o tych egzorcyzmach nie byly takie jak powinny. Nakrecal sie emocjonalnie, a niezbyt inteligentny lud przyklaskiwal. Nie oskarzam go o zmyslanie bajek, ale wedlug mnie wiele rzeczy opowiadal na zasadzie sensacji, a to nie jest dobre, nawet moze byc szkodliwe. Dla ludzi z nerwica to bylo szkodliwe. Problem w tym, ze takich kazan na youtube sluchaja, praktycznie tylko, ludzie nie do konca zdrowi na psychice. Duchowosc jezuitow jest mi blizsza niz jakies krzyki z ambony

Ale to nie zmienia faktu, ze wedlug mnie zostal wrobiony.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2025, 10:30 przez Marcin05, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Najpierw pytanie: co oznacza ten tytuł: Glas PDW?
Oglądałem na youtube wywiad Pospieszalskiego z ks. Kostrzewą.
Z całym szacunkiem do księdza Kostrzewy ale tego typu argumenty w ogole do mnie nie przemawiają: "wierzę księdzu Glasowi bo on tak powiedział", "to niemożliwe" , "ks. Glas przyjął to oskarżenie bo Jezus mu tak powiedział, ze dla zbawienia dusz powinien być gotowy na cierpienie" itp.

Po drugie, system prawny na Wyspach (można go ogólnie nazwać anglosaskim, podobny jest w USA) jest inny niż nasz kontynentalny..
Dużą role odgrywa tu prawo zwyczajowe, stosowana jest zasada precedensu czyli brane są pod uwagę wcześniejsze orzeczenia dzięki temu prawo precedensu pozwala prawu dostosować się nowych sytuacji, sąd nie musi brać pod uwagę dowodów, które zostały zebrane, ty sam musisz je przedstawić podczas procesu, oprócz samego procesu na sali sądowej toczą się mediacje poza sądem.
Marcin05 pisze: 11 lip 2025, 10:29 wedlug mnie wiele rzeczy opowiadal na zasadzie sensacji, a to nie jest dobre, nawet moze byc szkodliwe. Dla ludzi z nerwica to bylo szkodliwe.
To było nie tylko sensacyjne ale szkodliwe i nawet zabronione bo egzorcyście nie wolno opowiadać publicznie o przeprowadzonych egzorcyzmach.
W przypadku ks. Glasa była to chora fascynacja szatanem, tak jak jego fetysze (skarpetki i stopy) kiedy ukradł ze szkoły cały worek dziecięcych skarpetek.
Oczywiście prawdopodobnie ks. Glas będzie się odwoływał od tego wyroku i ma do tego prawo.
Z punktu widzenia prawa kościelnego on już dawno powinien być upomniany za głoszenie szatana a nie Jezusa.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Marcin05
PDW to skrot od pozdrowienia do wiezienia.

Kostrzewa mi calkowicie na podchozi. Osobiscie slysze wiele nonsensu w jego gloszeniu. Wiem ze wzial sie za bronienie Glasa, ale nie ogladalem wszystkich jego filmikow na ten temat. Jest tego sporo.

Co do tego, ze ukradl worek skarpetek to pierwsze slysze. Gdzie Ksiadz to slyszal. Jezeli tak rzeczywiscie bylo i da sie to potwierdzic, to sprawa delikatnie mowiac zaczyna smierdziec.

Nie jest tak, ze jestem przekonany co do mojego przekonania o jego niewinnosci. Jezeli jest cos ewidentnego co udowadnia lub mocno indykuje ze cos bylo nie tak, to jestem w stanie szybciutko zmienic zdanie (jak na przyklad ta rzekoma kradziez skarpetek) Ma Ksiadz na to jakis papier, artykul? Chetnie poczytam.

@bramin

Dodano po 56 sekundach:
Ale samo slowo przeciwko slowu to nie wiadomo komu wierzyc.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
To sprawa znana.
https://r.search.yahoo.com/_ylt=Awr.RDA ... oUKp7EbP0-
Marcin05 pisze: 11 lip 2025, 14:32 Co do tego, ze ukradl worek skarpetek to pierwsze slysze. Gdzie Ksiadz to slyszal. Jezeli tak rzeczywiscie bylo i da sie to potwierdzic, to sprawa delikatnie mowiac zaczyna smierdziec.
Według mnie to najmniejszy problem, jeśli fetysz nie szkodzi innym, choć tu mamy do czynienia z kradzieżą i dzieci musiały iść do domu bez skarpetek.
Oczywiście w przypadku osoby duchownej jest to już sprawa dyskusyjna a jest ona powiązana z zeznaniami osoby pokrzywdzonej, ze ksiądz uprawiał różne czynności, ze tak się wyrażę, w kontekście fetyszu stop.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Zmieniłem temat tego wątku żeby był bardziej czytelny.
1 Tes 3,11
Marcin05
bramin pisze: 11 lip 2025, 15:03 To sprawa znana.
https://r.search.yahoo.com/_ylt=Awr.RDA ... oUKp7EbP0-
Marcin05 pisze: 11 lip 2025, 14:32 Co do tego, ze ukradl worek skarpetek to pierwsze slysze. Gdzie Ksiadz to slyszal. Jezeli tak rzeczywiscie bylo i da sie to potwierdzic, to sprawa delikatnie mowiac zaczyna smierdziec.
Według mnie to najmniejszy problem, jeśli fetysz nie szkodzi innym, choć tu mamy do czynienia z kradzieżą i dzieci musiały iść do domu bez skarpetek.
Oczywiście w przypadku osoby duchownej jest to już sprawa dyskusyjna a jest ona powiązana z zeznaniami osoby pokrzywdzonej, ze ksiądz uprawiał różne czynności, ze tak się wyrażę, w kontekście fetyszu stop.
Jesli to wszystko by bylo prawda, to jego cynizm bylby przerazajacy. Troche by to bylo nie logiczne ze tak straszyl grzechem i diablem a teraz by klamal w tak waznej kwestii.

Po drugie, to ze glosil te kazania, nie przyznajac sie publicznosci do tego fetyszu stop (dzieciecych?). I ewentualnie do tego rzekomego molestowania. Wtedy by kazdy wierny mogl ocenic czy jego rady maja jakis autorytet.

Nie wiadomo czy diabel go rzeczywiscie wrobil, czy cos tu jest nie tak.

Kazda prawilna morda z ulicy wie co to znaczy pdw.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Marcin05 pisze: 11 lip 2025, 15:34 Kazda prawilna morda z ulicy wie co to znaczy pdw.
Tu są prawilni użytkownicy ale nie tacy kumaci jak Ty, z tego powodu jak piszemy tytuł wątku, powinniśmy dokładnie sprecyzować o co nam chodzi, ułatwia to dyskusję i można taki temat szybko znaleźć.
Marcin05 pisze: 11 lip 2025, 15:34 Troche by to bylo nie logiczne ze tak straszyl grzechem i diablem a teraz by klamal w tak waznej kwestii.
Oczywiście, ze nielogiczne i zalatuje mocno hipokryzją ale jak mówi przysłowie: "szewc chodzi bez butów".
Marcin05 pisze: 11 lip 2025, 15:34 Po drugie, to ze glosil te kazania, nie przyznajac sie publicznosci do tego fetyszu stop (dzieciecych?).
Ty to jesteś optymista :) Ks. Glas miałby podczas kazań mówić, ze jest fetyszystą?
Marcin05 pisze: 11 lip 2025, 15:34 Wtedy by kazdy wierny mogl ocenic czy jego rady maja jakis autorytet.
Obłuda panuje wszędzie, także wśród duchowieństwa.
1 Tes 3,11
Marcin05
Jeśli rzeczywiście to zrobił to tak to wygląda niestety. Ale mnóstwo wiernych niedowierza bo przecież taki był nakręcony.. że to, że tamto... ze diabeł wyśpiewa wszystkie niewyspowiadane grzechy, że ktoś może zostać opętany przez wykorzystanie seksualne i niewiadomo co jeszcze.

A teraz co? Nie przyjmował by Komunii. Czy uznałby kłamstwo (nie przyznanie sie) w tej sprawie jako grzech lekki?

A te kazania głosił w stanie Łaski Uświęcającej? Dajmy na to że się z tego wyspowiadał i nie ma obowiązku publicznie się przyznac. Ale w żadnym wypadku nie może po czymś takim wejść na ambone i wykrzykiwać. Nie jest oskarżony o jakiś zwykły grzech ciężki seksualny. Jest oskarżiny o coś niewyobrażalnego.

Jezeli te oskarżenia są prawdziwe to musi być mocno zaburzony psychicznie. Kilka lat temu był dla mnie autorytetem prawie jak Bóg. Jak Glas coś powiedział to święte. Wiem że byłem w pułapce, ale mimo wszystko mam nadzieje że jest niewinny.

Czy jest jakaś możliwość że jest niewinny i to wszystko to pomyłka?
Ostatnio zmieniony 13 lip 2025, 15:22 przez Marcin05, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Marcin05 pisze: 13 lip 2025, 15:21 Czy jest jakaś możliwość że jest niewinny i to wszystko to pomyłka?
Pokaże to prawomocny wyrok i z biegiem czasu dowiemy się czy to pomyłka i fałszywe oskarżenie.
1 Tes 3,11
Marcin05
Pytanie jak można coś takiego wyjaśnić. Chyba do końca będzie to słowo przeciwko słowu.

DNA nie ma, nagrań nie ma. Nawet jakby został prawnomocnie skazany to raczej Kostrzewa i reszta dalej w to nie będzie wierzyć. A ja będę się zastanawiał. Jedna ze stron będzie się musiała przyznać.

Pokrzywdzony to podobno też ksiądz. To dlaczego on miałby kłamać. Jakby nie było, któryś ksiądz kłamie.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2025, 17:03 przez Marcin05, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Pomyłki, nadużycia sądowe i fałszywe oskarżenia zawsze mogą sią zdarzyć.
W rozmowie telefonicznej ks. Glas miał prosić swoją ofiarę aby nie zawiadamiać policji o tych sprawach bo on chciałby być dalej księdzem.
1 Tes 3,11
Glajt
Podziękował/a: 1
Dla mnie niewinność ks. Glassa jest oczywista. Świetnie tą historię przedstawił ks. Kostrzewa. "Niestety", trzeba najpierw tą relację zobaczyć... Zdaje się, że na tym forum pominięto fakt, że osoba oskarżająca ks. Glassa to były kleryk, który został wyrzucony z seminarium za... fałszywe oskarżenia o jego molestowanie. Skończył seminarium, ale inne, za oceanem.
Po drugie ks. Glass nigdy do niczego się nie przyznawał. Taki "fakt" przedstawiła natychmiast prasa brytyjska, a "fakty" te zostały bezrefleksyjnie przekazane dalej.
Nie jestem za uznawaniem księży za niewinnych z definicji, ale wina musi być udowodniona, a tutaj nic takiego nie nastąpiło, a liczba "niedopatrzeń" i "nieścisłości" ze strony prawników jest tak wielka, że nie można mówić o przypadku. Do uczciwych ten proces z pewnością nie należał.
Ks. Glass uczył po katolicku, co nigdy nie pasowało angielskim duchownym, przerabiającym skręt ku protestantyzmowi. Mówienie o konieczności spowiadania się, diabłu i takich tam "marginalnych" tematach niezbyt wpisywało się w tamtejszy Kościół (?).
Dlatego też, zaraz po wystosowaniu oskarżeniu natychmiast orzeknięto go winnym i odcięto możliwość udzielenie jakiejkolwiek pomocy.
Na domiar złego, wg relacji ks. Kostrzewy, system prawny na wyspach nie jest jednorodny i ks. Glass sądzony jest wg jakiś lokalnych zasad.
W Polsce portale takie jak Onet czy Wybiórcza raczej nie były zainteresowane rzetelnym przedstawieniem sprawy. Smutne jest to, że nie znalazł poparcia również wśród swoich. Nawet za komuny Kościół potrafił walczyć o swoich pasterzy.
Przy relacjonowaniu tej sprawy mniej więcej widać, kto śledzi jakie media...
Ostatnio ten Zły mocno się wściekł, atakując katolickich księży. Nie wejdę w ludzką duszę i ludzkie sumienie, ale tak mi to wygląda, że im kto bliżej Boga, tym więcej na tym świecie musi wycierpieć. To współcześni nam męczennicy. Ich cierpienia trwają latami, a największy ból, to odrzucenie przez tych, którym służyli.
Módlmy się za wszystkich prześladowanych księży!
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Znowu zapytam skąd masz takie informacje? Na podstawie jakich źródeł wyciągasz takie wnioski?
Bo argument "tak mi się wydaje", albo " uważam ze ten kapłan jest prześladowany" - to nie są argumenty merytoryczne, ale emocjonalne.
Na jakiej podstawie oceniasz działanie Sądu Królewskiego ? Byłeś tam na rozprawach? czy tylko powtarzasz coś co słyszałeś albo czytałeś?
Ja też nie byłam na rozprawach, ale śledzę rzetelnych dziennikarzy, którzy dobrze wykonują swoją pracę: polecam posłuchać:
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Problem jest trudny do rozstrzygnięcia, bo nie znamy (i nie będziemy znać) faktów.
Nie ma wątpliwości, ze takie rzeczy się zdarzają. Z drugiej strony oskarżenia wobec księdza głoszącego zasady moralne, by go zdyskredytować nie są czymś nowym (Rewolucja Francuska, XIX wieczny antyklerykalizm, Niemcy hitlerowskie, komuniści itd).
Trochę to tak, jak z oskarżeniem przez obecny rząd ludzi z PiS o jakieś afery - nie jest niemożliwe, ale znając oskarżających, trudno ufać.
Myślę, ze tego nie rozstrzygniemy.

P.S. Nie wydaje mi się, żeby Tomek był w tej sprawie dobrym "źródłem bezstronności". Niestety, jego droga ogólnie musi budzić zaniepokojenie - nawet jeśli działa ze szlachetnych pobudek, ma skłonność do przeginek, No i chyba parcie na szkło.

Przyznam, że patrząc na współczesny świat, łapię się na myśli, że cieszę się, że prawdopodobnie nie będzie mnie tu za te 30 czy 40 lat...
Ostatnio zmieniony 31 paź 2025, 9:23 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Glajt pisze: 29 paź 2025, 23:32 Dla mnie niewinność ks. Glassa jest oczywista.
Niby na jakiej podstawie? Bo on stwierdził, ze jest niewinny a jego przyjaciel ks. Kostrzewa to potwierdził?
Glajt pisze: 29 paź 2025, 23:32 Świetnie tą historię przedstawił ks. Kostrzewa. "Niestety", trzeba najpierw tą relację zobaczyć...
Widziałem tę relację. Mam inne zdanie na ten temat, to było bardzo tendencyjne przedstawienie sprawy i robienie z ks. Glasa męczennika.
Glajt pisze: 29 paź 2025, 23:32 Smutne jest to, że nie znalazł poparcia również wśród swoich
Pomoc prawna czy jakakolwiek inna a poparcie w wątpliwej sprawie to dwie różne rzeczy.
Glajt pisze: 29 paź 2025, 23:32 Nawet za komuny Kościół potrafił walczyć o swoich pasterzy.
Z tym bywało bardzo rożnie i nie tako kolorowo jak się wydaje. Najlepszy przykład to ks. Popiełuszko, donosili na niego znajomi księża a prymas Glemp zachowywał się wobec niego, powiem dyplomatycznie, dość kontrowersyjnie.
Marek Piotrowski pisze: 31 paź 2025, 9:21 Z drugiej strony oskarżenia wobec księdza głoszącego zasady moralne, by go zdyskredytować nie są czymś nowym
No ale to chyba nic nadzwyczajnego, każdy ksiądz z racji swojego powołania głosi zasady moralne.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
bramin pisze: 31 paź 2025, 10:51 No ale to chyba nic nadzwyczajnego, każdy ksiądz z racji swojego powołania głosi zasady moralne.
Raczej "każdy ksiądz z racji swojego powołania powinien głosić zasady moralne").
Ale to tak jak na marginesie - w niewielu sprawach zgadzam się z ks.Glasem, jednak niewątpliwie zaszedł za skórę wielu środowiskom promującym niemoralnośc.