Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Czy sprzedawanie horrorów to grzech
-
Karina
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 17
- Podziękowano: 21
Mam dużo filmów na kasetach VHS, przeważnie horrory. Niektóre są unikalne i rzadkie do zdobycia. Chciałabym je sprzedać, ponieważ już ich nie oglądam ( nawet nie mam video) a na internecie są dosyć drogie. Czy to grzech jeśli je sprzedam?
-
Dominik
- Podziękował/a: 650
- Podziękowano: 1777
Tutaj cos o tym pisaliśmyMagnolia pisze: 05 gru 2021, 10:00 Horrory to po prostu nie jest bajka dla wyznawców Chrystusa, głównie dlatego że nas straszą, przedstawiają świat zupełnie inny niż to zaplanował Bóg. świat brzydki, mroczny, pełen niebezpieczeństw, zła i strachu.
Bóg stworzył świat piękny i dobry, pragnie dla ludzi miłości i dobra, odwagi i męstwa.
Po prostu jest to nieodpowiednia rozrywka, coś co nie przynosi korzyści naszemu rozwojowi.
Jeśli patrzeć na to w kategoriach grzechu, to po prostu szkoda na to czasu,
Ale co najwyżej jest to lekkie przewinienie.
viewtopic.php?p=4348#p4348
Ostatnio zmieniony 22 sie 2025, 20:35 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wilczyca z Gubbio
- Podziękował/a: 12
- Podziękowano: 67
Są horrory i horrory. Są opowieści grozy, które niosą ze sobą pewne wartości i skłaniają odbiorcę do refleksji, a są i takie, które mają za zadanie jedynie szokować mocnymi scenami i na tym opierają swoją sprzedaż. Kiedyś słyszałam wypowiedź księdza (bodajże Teodora Sawielewicza), który powiedział, że przy obcowaniu z podobnymi treściami należy zadać sobie pytanie, czy zbliżają, czy oddalają nas one od Boga. Na pozór odpowiedź wydaje się oczywista, ale tutaj trzeba zajrzeć we własne sumienie. Sama jakiś czas temu przeczytałam książkę-horror, która pomogła mi się uporać z pewnymi lękami.
Samo zamiłowanie do filmów czy opowieści grozy ma natomiast swoje korzenie w biologii, bo wiąże się z wydzielaniem adrenaliny. W dawnych czasach opowiadano sobie historie przy ognisku, dzisiaj mamy grozę w popkulturze. Nie wszędzie trzeba od razu szukać diabła, ale warto zadawać sobie pytanie, które zamieściłam powyżej.
Samo zamiłowanie do filmów czy opowieści grozy ma natomiast swoje korzenie w biologii, bo wiąże się z wydzielaniem adrenaliny. W dawnych czasach opowiadano sobie historie przy ognisku, dzisiaj mamy grozę w popkulturze. Nie wszędzie trzeba od razu szukać diabła, ale warto zadawać sobie pytanie, które zamieściłam powyżej.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2025, 12:53 przez Wilczyca z Gubbio, łącznie zmieniany 1 raz.