Ponad rok temu kupiłam Biblię Paulistów z dużą czcionką. Jest to wersja, która (oprócz tekstu właściwego) nie zawiera przypisów, a jedynie komentarze. Jest tak pewnie dlatego, że to wydanie Pisma Świętego jest bardzo duże i dość ciężkie, więc pewnie nie chciano dodawać jeszcze więcej treści. Jestem zadowolona z tego przekładu. Jest on dość współczesny, muszę jednak przyznać, że od komentarzy (które mogłabym w razie potrzeby znaleźć w internecie), wolałabym przypisy, które wyjaśniałyby mi biblijne znaczenie niektórych słów. Ale i tak cieszę się z tego, że w ogóle mogę czytać Biblię w wersji papierowej.
A Wy? Z jakich przekładów Pisma Świętego korzystacie? Może macie ich więcej i możecie ze sobą porównać? Wolicie przekłady współczesne czy bardziej archaiczne?
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Z jakiego przekładu Pisma Świętego korzystasz, jaki polecasz?
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Ja korzystam z tysiąclatki https://biblia.deon.pl, ale niedawno urzekły mnie psalmy z przekładu Edycji św Pawła i czasem tam zaglądam on line. https://pismoswiete.pl
Mąż kupił sobie Biblię pierwszego Kościoła i jest bardzo zadowolony, tak myślę.
Mąż kupił sobie Biblię pierwszego Kościoła i jest bardzo zadowolony, tak myślę.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Gor
- Podziękował/a: 28
- Podziękowano: 39
ja lubię Biblię Pierwszego Kościoła - za podejście do tłumaczenia oraz za jakość wydania - nie za duża nie za mała - inne nowe tłumaczenie na podstawie najstarszych manuskryptów, nadaje czasem inny kontekst znanym z 1000-latki tekstom.
-
DariuszJ
- Podziękował/a: 231
- Podziękowano: 239
Ja korzystam z Biblii Tysiąclecia - mały format schowany w czarnym etui. :)
"Deus caritas est, et qui manet in caritate, in Deo manet, et Deus manet in eo".
1J 4,16b
"Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim". 1J 4,16b
1J 4,16b
"Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim". 1J 4,16b
-
Jan0
- Podziękował/a: 184
- Podziękowano: 39

Mam też Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu z 1975 roku wydrukowane w Warszawie, ale jest jakieś dziwne, bo Księga Rodzaju nazywa się tutaj Pierwsza Księga Mojżeszowa Genesis.
I mam jeszcze od świadków Jehowy. W prezencie dostałem Pismo Święte księgi hebrajskie, aramejskie i greckie w Przekładzie Nowego Świata. Przyszli, dali za darmo, podziękowałem i poszli. Oni chyba wszystko darmo dają.
-
Eldest
- Podziękowano: 7
Pismo Święte wydane przez wydawnictwo Święty Wojciech (jak powyżej na zdjęciach) - jest to nowa wersja Biblii poznańskiej, o ile się nie mylę.
Ponadto czytam w aplikacji Pismo Święte przekład Biblii Tysiąclecia - V tłumaczenie.
Ponadto czytam w aplikacji Pismo Święte przekład Biblii Tysiąclecia - V tłumaczenie.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2021, 13:26 przez Eldest, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Hendi
Dla mnie nie ma większego znaczenia przekład, choć przyznam, że nowsze wydania są bardziej zrozumiałe.
-
Betka
- Podziękował/a: 52
- Podziękowano: 27
Ostatnio kupiłam bardzo dobrze wydaną Biblię Jerozolimską pod wpływem rady tego kapłana, zresztą sami zobaczcie 
https://funawi.pl/jakie-mamy-katolickie ... -swietego/
https://funawi.pl/jakie-mamy-katolickie ... -swietego/
Pan mym pasterzem, nie brak mi niczego ( Ps 23)
-
Zbyszek
- Wyznanie: inne wyznanie
- Podziękował/a: 194
- Podziękowano: 111
Dla zwolenników porównań tekstów/przekładów (oraz wyszukiwania wersetów), nie ma nic lepszego od Internetowej Biblii Online:
https://biblia.apologetyka.co/read
A już dla bardziej chcących się zagłębić w tekst Nowego Testamentu, polecam Biblię Interlinearną Online: https://biblia.oblubienica.eu/#rodo
Dla zwolenników porównań tekstów/przekładów (oraz wyszukiwania wersetów), nie ma nic lepszego od Internetowej Biblii Online:
https://biblia.apologetyka.co/read
A już dla bardziej chcących się zagłębić w tekst Nowego Testamentu, polecam Biblię Interlinearną Online: https://biblia.oblubienica.eu/#rodo
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2023, 14:25 przez Zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dążcie do pokoju ze wszystkimi i do uświęcenia, bez którego nikt nie zobaczy Pana. Hbr 12,14
🔸
Mówi Ten, który świadczy o tym: Tak, przyjdę wkrótce. Amen, przyjdź, Panie Jezu! Ap 22,20
🔸
Mówi Ten, który świadczy o tym: Tak, przyjdę wkrótce. Amen, przyjdź, Panie Jezu! Ap 22,20
-
JOB
- Podziękował/a: 59
- Podziękowano: 102
Do czytania duchowego polecam Biblię Pierwszego Kościoła inaczej nazywana Biblia Popowskiego.
Cechy tej Biblii, to brak komentarzy z małą ilością wyjaśnień. Poza tym brak tytułów, tylko same numery rozdziałów i czysty tekst. Zatrzymuje się człowiek podczas czytania nierzadko w innych miejscach, niż to sugerują Biblie z wyodrębnionymi fragmentami tekstu, którym nadano tytuł - opis, co daje indywidualne prowadzenie, a także nierzadko głębsze zrozumienie, jeżeli tekst się dobrze przemodli.
Cechy tej Biblii, to brak komentarzy z małą ilością wyjaśnień. Poza tym brak tytułów, tylko same numery rozdziałów i czysty tekst. Zatrzymuje się człowiek podczas czytania nierzadko w innych miejscach, niż to sugerują Biblie z wyodrębnionymi fragmentami tekstu, którym nadano tytuł - opis, co daje indywidualne prowadzenie, a także nierzadko głębsze zrozumienie, jeżeli tekst się dobrze przemodli.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Chciałam polecić Biblię Nawarską, Nowy Testament z komentarzem duchowym:
https://www.archidiecezja.wroc.pl/WD-ko ... 0416_6.pdf
https://www.archidiecezja.wroc.pl/WD-ko ... 0416_6.pdf
mgr teologii,
-
Teofilos
- Podziękował/a: 35
- Podziękowano: 26
Ja wychowałem się na Tysiąclatce i wciąż najczęściej czytam ten przekład. Oczywiście największą przyjemność sprawia mi czytanie po hebrajsku i grecku, ale to nie jest przedmiotem dyskusji. Temat, i tego się trzymam, dotyczy polskich przekładów. Nie znaczy to, że BT uważam za przekład najlepszy, ale kiedy zależy mi na ustaleniu tekstu oryginalnego, na ile to oczywiście możliwe, sięgam do tekstów hebrajskich i greckich oraz aramejskich. Spośród polskich przekładów bardzo dobrze czyta mi się też Biblię Pierwszego Kościoła. To tłumaczenie z Septuaginty, bardzo przyjemne tłumaczenie. Jeśli chodzi o Psalmy do śpiewania, to rzeczywiście Jan Kochanowski jest wart polecenia.
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Co masz na myśli mówiąc o śpiewaniu psalmów?Dominik pisze: 30 paź 2025, 9:31 Polecicie jakiś przekład do Psalmów, żeby najbardziej nadawał się do śpiewania tekstów?
Czy chodzi o psalm w czasie liturgii?
Wtedy mamy jasną sytuację jest to przekład Biblii Tysiąclecia i teksty psalmów w lekcjonarzu mszalnym są ułożone w formie psalmów responsoryjnych, gdzie werset śpiewa kantor a wspólnota odpowiada refrenem. Są tam tez zaznaczone takie znaki jak flexa (fleksa)taki krzyżyk jeśli dany werset jest długi czy tzw. asteriscus czyli gwiazdka.
Natomiast psalm do śpiewania w liturgii godzin bierze się po prostu z danej Liturgii Godzin gdzie tam tez są podobne znaki tyle ze śpiew psalmów jest wtedy naprzemienny.
Można tez tekst psalmów śpiewać bezpośrednio z Księgi Psalmów, praktycznie z dowolnego tłumaczenia i wtedy można posługiwać się tzw. tonami psalmowymi, na chłopski rozum to melodyczne schematy do psalmów
.
Rozumiem ze Ty śpiewasz psalmy w tłumaczeniu Kochanowskiego?
Teofilos pisze: 15 lis 2025, 20:40 Jeśli chodzi o Psalmy do śpiewania, to rzeczywiście Jan Kochanowski jest wart polecenia.
Pytanie jak wyżej. Chyba ze śpiewasz psalmy w jego tłumaczeniu do melodii, które skomponował Gomółka w okresie renesansu
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Teofilos
- Podziękował/a: 35
- Podziękowano: 26
Mój kolega w swoim czasie napisał piękną muzykę do psalmu według tłumaczenia Kochanowskiego. Tak w klimacie pop-rock.Pytanie jak wyżej. Chyba ze śpiewasz psalmy w jego tłumaczeniu do melodii, które skomponował Gomółka w okresie renesansu
Dodano po 2 godzinach 41 minutach 6 sekundach:
Ja sam osobiście mam sentyment do starych tłumaczeń, poezji i muzyki dawnej oraz dawnych instrumentów. Nie widzę też nic złego aby śpiewać psalmy w staropolskim języku, to chyba nie jest zakazane. I nie wydaje mi się abym automatycznie musiał to czynić do muzyki Gomółki.
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
No to cieszę się i gratuluję.Teofilos pisze: 17 lis 2025, 20:37 Mój kolega w swoim czasie napisał piękną muzykę do psalmu według tłumaczenia Kochanowskiego. Tak w klimacie pop-rock.
Ja tak samo.Teofilos pisze: 17 lis 2025, 20:37 Ja sam osobiście mam sentyment do starych tłumaczeń, poezji i muzyki dawnej oraz dawnych instrumentów.
Ja tez nie widzę nic złego.Teofilos pisze: 17 lis 2025, 20:37 Nie widzę też nic złego aby śpiewać psalmy w staropolskim języku,
Ja zadałem pytanie Tobie i użytkownikowi @JOB czy śpiewacie psalmy w tłumaczeniu Kochanowskiego.
Z tego wynika, ze nie śpiewacie więc dlaczego polecacie ten przekład do śpiewania?
Jak ja cos polecam to znaczy ze to znam, wypróbowałem i mogę z czystym sumieniem to polecić innym.
No oczywiście, ze nie jest zakazane ale jest po prostu niepraktyczne.
@Dominik, co miałeś na myśli pytając o śpiewanie psalmów? Chodziło o śpiewanie w jakiejś grupie, podczas liturgii czy w domu?
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11