Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Rozterki Grey
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
Wszystkiego najlepszego czyli wszelkiego potrzebnego Cu błogosławieństwa ci życzę na urodziny.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Grey
- Podziękował/a: 17
- Podziękowano: 10
Czuję, że mogłem coś popełnić niedobrego, chciałem pójść (na msze), ale Pani przyjechała po pieska później niż się umówiliśmy i postanowiłem pilnować szczeniaka, żeby kotek mu szkody nie zrobił, byłem też z bolącymi zatokami, głową i nie tylko myslami chciałem się szybko doprowadzić do ładu... Czy to coś złego?Grey pisze: 09 lis 2025, 17:24 Ale nie wiem czy zdąże na Msze, a do tego przeziebiłem sie... nici z tego tygodnia
-
Magnolia
Skoro byłeś chory to powinieneś zostać w domu. Masz usprawiedliwienie. Zajęcie sie szczeniakiem też jest było ważne. Przecież jest zależny od ciebie. A pani spóźniała się niezależnie od ciebie.
mgr teologii,
-
Grey
Dodano po 1 godzinie 41 minutach 14 sekundach:
Będąc szczerym mam nadzieję i nawet modlitwę ze łzami, aby Polska i Europejski świat jakoś przetrwał te paskudne czasy, straszą tylko wokoło migracją napływem 3 świata, że czuję, że to może nastać i będzie źle jak tak będzie to marzę, by szybko się wypisać.
Dodano po 1 godzinie 41 minutach 14 sekundach:
Będąc szczerym mam nadzieję i nawet modlitwę ze łzami, aby Polska i Europejski świat jakoś przetrwał te paskudne czasy, straszą tylko wokoło migracją napływem 3 świata, że czuję, że to może nastać i będzie źle jak tak będzie to marzę, by szybko się wypisać.
-
Grey
Strach, że zawiodłem stwórcę, że nie potrafię się określić, zdefiniować, że się boję Świata wokoło, że boje się śmierci i tego co będzie po niej.... i Tego, że nie umrę czysty i skończę w dole...Magnolia pisze: 13 lis 2025, 19:04 Pytaj o co chcesz i czego potrzebujesz
Boisz się robić cokolwiek? Dlaczego?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2025, 19:11 przez Grey, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magnolia
Chyba wszyscy mamy takie chwile... ale nie należy się na nich zatrzymywać na dłużej... bo niekorzystne dla nas tak się dołować...
Długo tak masz że się wszystkiego boisz?
mgr teologii,
-
Grey
Od Września w sumie... Refelksje nad życiem, brak spokoju psychicznego, tak tu też trafiłem szukając odpowiedzi po za psychologią....Magnolia pisze: 13 lis 2025, 19:13 Chyba wszyscy mamy takie chwile... ale nie należy się na nich zatrzymywać na dłużej... bo niekorzystne dla nas tak się dołować...
-
Magnolia
A ty chyba młody jesteś, prawda? Skąd takie myśli, że ci coś uciekło?
Stwórca Cię kocha miłością odwieczną, wie o Tobie wszystko, przenika Twoje serce i myśli, i nie zmienić nic Jego miłości do Ciebie. To jest powód by mieć pokój w sercu.
Czasem wiele lat zajmuje poradzenie sobie z jakimś grzechem, ale Bóg jest cierpliwy i chce nam pomóc swoją łaską i błogosławić gdy chcemy się nawracać.
Nie patrz na Boga jak na sędziego, bo to wykrzywia Jego obraz i może stąd te lęki.
W każdym razie na pewno Bogu bardzo na Tobie zależy, wiec nie ma powodu żyć w strachu.
Stwórca Cię kocha miłością odwieczną, wie o Tobie wszystko, przenika Twoje serce i myśli, i nie zmienić nic Jego miłości do Ciebie. To jest powód by mieć pokój w sercu.
Czasem wiele lat zajmuje poradzenie sobie z jakimś grzechem, ale Bóg jest cierpliwy i chce nam pomóc swoją łaską i błogosławić gdy chcemy się nawracać.
Nie patrz na Boga jak na sędziego, bo to wykrzywia Jego obraz i może stąd te lęki.
W każdym razie na pewno Bogu bardzo na Tobie zależy, wiec nie ma powodu żyć w strachu.
mgr teologii,
-
Grey
27 lat to jeszcze zaliczana młodość... Nie znam dnia ani godziny jak zniknę stąd.... Co jak nie będę czysty? Przecież wtedy "game over" . Boje się też, że to życie będzie okrutne, że Świat oszaleje (jak widać mnie się już udało)
Tanatofobia nie?
Tanatofobia nie?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2025, 20:02 przez Grey, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magnolia
Wiesz... skoro dziś nie spotkało cię nic okrutnego, to miałeś dobry dzień. Nie psuj go niepokojami o przyszłość, bo naprawdę nie można jej przewidzieć.
Ja dziś miałam dobry dzień, nie spodziewałam się niczego złego, ani dobrego. Nagle dostałam zlecenie pracy, ucieszyłam się! Ale dziesięć minut później zostałam potraktowana jak intruz.
No i co? no i nic, życie toczy się dalej, a ja sobie nie dam zniszczyć wieczoru i robię coś miłego.
Nie mamy wpływu na świat (jest w rękach Boga - więc śpię spokojnie), nie mamy wpływu na innych ludzi, ale masz wpływ na siebie i na to co myślisz - wybieraj to co dobre i na tym skupiaj swoje myśli: np "jestem młody i całe życie przede mną"- świetna myśl! Bardzo pozytywna! Możesz zrobić wiele dobrego w swoim życiu- to całe morze możliwości.
Ja dziś miałam dobry dzień, nie spodziewałam się niczego złego, ani dobrego. Nagle dostałam zlecenie pracy, ucieszyłam się! Ale dziesięć minut później zostałam potraktowana jak intruz.
No i co? no i nic, życie toczy się dalej, a ja sobie nie dam zniszczyć wieczoru i robię coś miłego.
Nie mamy wpływu na świat (jest w rękach Boga - więc śpię spokojnie), nie mamy wpływu na innych ludzi, ale masz wpływ na siebie i na to co myślisz - wybieraj to co dobre i na tym skupiaj swoje myśli: np "jestem młody i całe życie przede mną"- świetna myśl! Bardzo pozytywna! Możesz zrobić wiele dobrego w swoim życiu- to całe morze możliwości.
mgr teologii,
-
Magnolia
"Boże, Ty sam bądź moją mocą! Nie dopuść, żeby moja słabość doprowadziła mnie do niewierności Twoim przykazaniom! Wspomagaj mnie zwłaszcza w chwilach próby i pokusy. Bo jeśli Ty, Boże, nie wzmocnisz mnie swoją łaską, ja mogę bardzo daleko odejść od Ciebie!".
@Grey polegaj na Bogu i Jego łasce, w chwilach słabości proś o pomoc.
Wydaje mi się ze za mocno skupiasz się na swoich grzechach i słabościach... to ślepy zaułek i stąd lęki.
św Piotr zaparł się 3 razy Jezusa w chwili próby, św Maria Magdalena była cudzołożnicą, św Paweł był prześladowcą i mordercą, całe życie miał jakąś bolesną słabość (oścień), ale mimo wszystko służyli Jezusowi, nawracali się i współpracowali z łaską. Bo skupiali się na dobru.
a jeśli chodzi o czystość, to trzeba poznać mechanizm dopaminowy aby zrozumieć błędne koło i wiedzieć gdzie ten mechanizm przełamać.
viewtopic.php?t=175
viewtopic.php?p=1401#p1401
@Grey polegaj na Bogu i Jego łasce, w chwilach słabości proś o pomoc.
Wydaje mi się ze za mocno skupiasz się na swoich grzechach i słabościach... to ślepy zaułek i stąd lęki.
św Piotr zaparł się 3 razy Jezusa w chwili próby, św Maria Magdalena była cudzołożnicą, św Paweł był prześladowcą i mordercą, całe życie miał jakąś bolesną słabość (oścień), ale mimo wszystko służyli Jezusowi, nawracali się i współpracowali z łaską. Bo skupiali się na dobru.
a jeśli chodzi o czystość, to trzeba poznać mechanizm dopaminowy aby zrozumieć błędne koło i wiedzieć gdzie ten mechanizm przełamać.
viewtopic.php?t=175
viewtopic.php?p=1401#p1401
Ostatnio zmieniony 14 lis 2025, 8:50 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
mgr teologii,
-
Magnolia
Trzeba się zgłosić do kancelarii do proboszcza bo potrzebujesz się dołączyć do grupy młodzieży, która się przygotowuje do bierzmowania. Jeśli mieszkasz w dużym mieście to pewnie można to zrobić w innej parafii, a jeśli w małej miejscowości to pewnie trzeba poczekać aż zbierze się grupa, zwykle raz do roku odbywa się bierzmowanie.
mgr teologii,