Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Mater Populi fidelis- nota doktrynalna

Matka Jezusa, Matka Kościoła, nasza Matka. Rozmowy o Maryi
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Dokument Dykasterii Nauki Wiary, zaaprobowany przez Papieża Leona XIV, precyzuje, jakich tytułów należy używać w odniesieniu do Matki Bożej. Szczególną uwagę zwraca na określenie „Pośredniczka wszystkich łask”.

Mater Populi fidelis (Matka Ludu wiernego) to tytuł noty doktrynalnej opublikowanej dzisiaj, we wtorek 4 listopada, przez Dykasterię ds. Doktryny Wiary. Nota, podpisana przez prefekta, kardynała Víctora Manuela Fernándeza, oraz sekretarza sekcji doktrynalnej, ks. Armando Matteo, została zaaprobowana przez Papieża 7 października. Jest ona owocem długiej pracy teologicznej całego kolegium. To tekst doktrynalny poświęcony pobożności maryjnej, skupiający się na osobie Maryi, która – jako Matka wierzących – jest ściśle związana z dziełem Chrystusa. Nota przedstawia biblijne podstawy pobożności maryjnej oraz przywołuje liczne wypowiedzi Ojców Kościoła, Doktorów Kościoła, tradycji wschodniej oraz myśli ostatnich papieży.

Współodkupicielka
Papież Franciszek co najmniej trzykrotnie wyraził swój zdecydowany sprzeciw wobec używania tytułu Współodkupicielki. Dokument doktrynalny w tej sprawie stwierdza: „używanie tytułu Współodkupicielki dla określenia współpracy Maryi jest zawsze niewłaściwe. Tytuł ten grozi bowiem zaciemnieniem jedynego zbawczego pośrednictwa Chrystusa i może w związku z tym prowadzić do zamętu i zachwiania harmonii prawd wiary chrześcijańskiej(…) Gdy jakieś wyrażenie wymaga licznych i nieustannych objaśnień, by nie zostało błędnie zrozumiane, nie służy wierze Ludu Bożego i staje się niestosowne” (22).

Pośredniczka
W nocie podkreślono, że biblijne wyrażenie odnoszące się do wyłącznego pośrednictwa Chrystusa „jest jednoznaczne”. Chrystus jest jedynym Pośrednikiem (24). Z drugiej strony podkreślono, „że termin «pośrednictwo» jest często używany w różnych dziedzinach życia społecznego, gdzie oznacza po prostu współpracę, pomoc, wstawiennictwo. W konsekwencji termin ten jest nieuchronnie stosowany wobec Maryi w znaczeniu podporządkowanym i w żaden sposób nie ma na celu dodania skuteczności ani mocy jedynemu pośrednictwu Jezusa Chrystusa” (25). Ponadto – jak uznaje dokument – „oczywiste jest, że Maryja rzeczywiście pośredniczyła w umożliwieniu prawdziwego Wcielenia Syna Bożego w nasze człowieczeństwo” (26).

Matka wierzących i Pośredniczka wszystkich łask
Macierzyńska rola Maryi „żadną miarą nie przyćmiewa ani nie umniejsza” jedynego pośrednictwa Chrystusa, „lecz ukazuje Jego moc”. Tak rozumiane „macierzyństwo Maryi nie ma na celu osłabienia jedynej czci należnej Chrystusowi, lecz raczej ją umacnia”. Należy zatem unikać, jak stwierdza Nota, „tytułów i wyrażeń odnoszących się do Maryi, które przedstawiają ją jako swego rodzaju «piorunochron» wobec sprawiedliwości Pana, jakby gdyby Maryja była konieczną alternatywą dla niewystarczającego miłosierdzia Boga” (37, b). Tytuł „Matki wierzących” pozwala nam mówić o „działaniu Maryi również w odniesieniu do naszego życia w łasce” (45).

cytat i streszczenie noty na stronie eKai:
https://www.ekai.pl/nota-doktrynalna-o- ... upicielka/

Pełny tekst noty doktrynalnej Mater Populi fidelis
https://www.ekai.pl/dokumenty/mater-pop ... zbawienia/
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Dobrze, ze to podałaś i ze wreszcie jest oficjalne stanowisko Kościoła.
Ja rozumiem szacunek do Matki Bożej, rozumiem teksty poetyckie opisujące ją ale nieraz to już przesada.

Matka Boża to "służebnica Pańska" a nie bogini, której przypisuje się jakieś boskie atrybuty.

Oczywiście niektóre środowiska dostają spazmów i mają ataki histerii, twierdząc, ze jednak papież Leon to taki ukryty papież Franciszek.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
bramin pisze: 08 lis 2025, 9:18 Matka Boża to "służebnica Pańska" a nie bogini, której przypisuje się jakieś boskie atrybuty.
Ja juz spotykałam się w zasadzie z wyznawaniem prawie ze Czwórcy a nie Trójcy, skoro Maryja jest taka ważna...
Osobiście bardzo mnie już niepokoiła pobożność maryjna w Polsce. wg mnie ilość nabożeństwa do Maryi jest większa niż do Jezusa, nawet patrząc na ilość maryjnych świąt.
Tez się bardzo cieszę, ze taka nota została wydana i jest konkretna granica w przyznawaniu tytułów.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Obawiam się jednak, żeby nie było "wahnięcia w przeciwną stronę".
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Ja tam wierzę w działanie Ducha Świętego w Kościele, więc nie uważam aby było jakieś wahnięcie w drugą stronę.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Ja nie piszę o dokumencie, tylko o reakcji. Z dokumentem się w 100% zgadzam i cieszę się, że go wreszcie wydano.
Natomiast już dostrzegam reakcję typu rezygnacji z modlitw maryjnych (szczególnie "pod Twoją obronę...") itd.
Niektóre zapisy soborowe też stały się pretekstem do przegięć (mimo, że dokumenty do tego nie upoważniały). Przykładem są chociażby pewne działania wykonywane pod hasłem ekumenizmu, które z katolickim jego rozumieniem, zdefiniowanym przez SVII oraz późniejsze dokumenty papieskie nie mają wiele wspólnego.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Straszna jest burza w Sieci (głównie pseudotradycjonalistyczna). A przecież wydawałoby się, że rzecz jest oczywista, zarówno na gruncie Pisma, jak i Tradycji.
„Nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, w którym moglibyśmy być zbawieni.”/Dz 4,12/

„Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, który wydał siebie samego na okup za wszystkich.”/1 Tm 2,5–6/

„W Nim mamy odkupienie przez Jego krew – odpuszczenie grzechów – według bogactwa Jego łaski.”/Ef 1,7/

SOBÓR TRYDENCKI, Dekret o Usprawiedliwieniu:
"Można bowiem być sprawiedliwym tylko przez uczestnictwo w zasługach męki Pana naszego Jezusa Chrystusa."

"Przyczyny tego usprawiedliwienia: (Przyczyną) celową jest chwała Boga i Chrystusa oraz życie wieczne. (Przyczyną) sprawczą – miłosierny Bóg, który darmo „obmywa i uświęca” (1 Kor 6, 11), znacząc i namaszczając „Świętym Duchem obietnicy, który jest zadatkiem dziedzictwa naszego” (por. Ef 1, 13 n). (Przyczyną) zasługującą – umiłowany Jednorodzony Syn Jego, Pan nasz Jezus Chrystus, który „kiedy byliśmy nieprzyjaciółmi” (Rz 5, 10), „z powodu wielkiej miłości, jaką nas ukochał” (Ef 2, 4) swoją najświętszą męką na drzewie krzyża wysłużył nam usprawiedliwienie (kan. 10) i za nas zadośćuczynił Bogu Ojcu."

"grzesznik od Boga otrzymuje usprawiedliwienie przez łaskę „dzięki Odkupieniu, które jest w Jezusie Chrystusie” (Rz 3, 24)."

KATECHIZM
Katechizm 613 Śmierć Chrystusa jest równocześnie ofiarą paschalną, która wypełnia ostateczne odkupienie ludzi434 przez Baranka, "który gładzi grzech świata" (J 1, 29), i ofiarą Nowego Przymierza436, przywracającą człowiekowi komunię z Bogiem437 oraz dokonującą pojednania z Nim przez "Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów" (Mt 26, 28).

Katechizm 614 "Ofiara Chrystusa jest jedyna"

Katechizm 616 "Żaden człowiek, nawet najświętszy, nie był w stanie wziąć na siebie grzechów wszystkich ludzi i ofiarować się za wszystkich. "

Katechizm 617 "Swoją najświętszą męką na drzewie krzyża wysłużył nam usprawiedliwienie", naucza Sobór Trydencki446, podkreślając jedyny charakter ofiary Chrystusa jako "sprawcy zbawienia wiecznego" (Hbr 5, 9).

Katechizm 618 Krzyż jest jedyną ofiarą Chrystusa, "jednego pośrednika między Bogiem a ludźmi" (1 Tm 2, 5).(...) Poza Krzyżem nie ma innej drabiny, po której można by dostać się do nieba"
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Ująłeś to bardzo konkretnie, krótko i zwięźle :ymapplause: .
A tradycjonaliści będą jak zwykle szukać dziury w całym i wszędzie węszyć spisek.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Komentarz dogmatyka ks Grzegorza Strzelczyka
mgr teologii,