@Grey może zanim kupisz strój to zadzwoń do hospicjum i zapytaj o taka współpracę?
na jakich warunkach itd.
Chyba porywasz się trochę na wielką wodę. Ja wiem ze chcesz sprawić radość, ale czy pomyślałeś jak trudnym zadaniem jest wywołać radość u dzieci czy ludzi chorych? Nie wystarczy ubrać się w strój i powiedzieć kilka razy ho ho ho...Trzeba umieć powiedzieć wiele ciepłych słów patrząc na wielkie cierpienie... to bardzo poważne wyzwanie... nie chcę gasić twego zapału, ale też obawiam się bardzo twojego rozczarowania albo po prostu twojego cierpienia gdy zobaczysz tylu chorych.
Do tego trzeba chyba mieć przygotowanie...no chyba że jesteś aktorem i umiesz to robić, to ok.
Ewentualnie zgłoś się do jakiejś fundacji, która cos takiego organizuje i przyłącz się do nich.
Może zacznij od wsparcia caritas w parafii, nie tylko finansowo, jeśli możesz sobie pozwolić, ale przede wszystkim zgłoś się do pakowania paczek na święta dla biednych, do ich roznoszenia. Tu tez zobaczysz radość w oczach ludzi, ale zadanie będzie dostosowane do twoich możliwości.
Ale to tylko moje refleksje po tym co napisałeś.
Wolontariat jest jak najbardziej dobrym krokiem, bo pomaga przestać kręcić się jedynie wokół własnych problemów, zaczynamy w ten sposób budować postawę altruistyczną, która podoba się Bogu. Ale nawet to zadanie powinno być dostosowane do naszych możliwości i talentów.
Dodano po 3 minutach 19 sekundach:
Grey pisze: 20 lis 2025, 6:07
Martwię się też, że za często idę do Boga z modlitwą w intencji prośby :/
Czy nie próbuję za szybko się zmienić?
To chyba normalny etap w modlitwie, że głównie prosimy... ale też masz wiele potrzeb o wsparcie i pomoc w twoich sprawach, więc to dobrze że prosisz o nie Boga.
Zmian nie przyspieszysz tak naprawdę, nie da się szybciej niż ciało, psychika i emocje pozwolą... poza tym gdzie się spieszysz? Daj się prowadzić. To jest maraton, ma ci sił starczyć na wiele lat. Sprint to na pewno nie jest.
Dobrze, ze przychodzisz i rozmawiasz o swoich wątpliwościach, bo nie musisz być z tym wszystkim sam. Tu zawsze dostaniesz wsparcie.