Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Konsekwencje życia w świecie z AI...

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
Awatar użytkownika
Koss
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 245
Podziękowano: 224
Zadałam dziś pytanie Al:

jakich argumentów użyć, gdy ateiści mówią że Bóg nie istnieje?...

Odpowiedź:

ChatGPT powiedział:

1. Argument z pierwszej przyczyny (kosmologiczny)
Wszystko, co istnieje, ma swoją przyczynę. Wszechświat też musiał mieć początek — nie mógł powstać z niczego. Więc musi istnieć coś (albo Ktoś), co jest niezależne, wieczne i samoistne – i to nazywamy Bogiem. To klasyczny argument św. Tomasza z Akwinu.

2. Argument z porządku (teleologiczny)
Wszechświat wydaje się bardzo precyzyjnie „zaprojektowany”, by życie mogło istnieć – stałe fizyczne, prawa natury, idealna odległość Ziemi od Słońca…
To sugeruje inteligentny projekt, a nie przypadek.

3. Argument moralny
Skąd wzięło się w nas poczucie dobra i zła? Skąd wiemy, że krzywdzenie kogoś to coś złego – niezależnie od kultury?
Jeśli nie ma Boga, to nie ma też obiektywnego źródła moralności – wszystko byłoby tylko kwestią gustu albo ewolucyjnego przypadku.

4. Świadectwo ludzi
Miliony ludzi doświadczają Boga realnie w swoim życiu – poprzez modlitwę, cudowne uzdrowienia, przemiany wewnętrzne.
Nie wszyscy mogą się mylić. To doświadczenie duchowe może być równie ważne, jak dowody naukowe.

5. Argument z pragnień (C.S. Lewis)
Mamy w sobie głębokie pragnienie sensu, miłości i nieskończoności – których świat nam nie daje w pełni.
C.S. Lewis pisał: "Jeśli odnajduję w sobie pragnienie, którego nic na tym świecie nie potrafi zaspokoić, to najbardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem jest to, że zostałem stworzony dla innego świata."

A na koniec, możesz powiedzieć z prostotą:

„Nie muszę wszystkiego rozumieć, by wierzyć. Wiara to też zaufanie – nie tylko dowód.”

____________________________________-
Dalsze Odpowiedzi Al:

1. "Nie wierzę w Boga, bo nie ma dowodów."
Odpowiedź:
– A czy wszystko, co ważne w życiu, da się udowodnić naukowo? Miłość, wolna wola, sens życia?
– Bóg nie jest „rzeczą” w kosmosie – jest ponad nim. Jego obecność poznajemy przez rozum, sumienie, historię i doświadczenie.

❓2. "Skoro Bóg jest dobry, to dlaczego pozwala na cierpienie?"
Odpowiedź:
– Bóg nie stworzył cierpienia – ono wynika z wolnej woli i upadłego świata. Ale Bóg nie zostawia nas w cierpieniu.
– Jezus sam cierpiał – zna ból człowieka. I to właśnie z cierpienia może wyprowadzić największe dobro.

🙄 3. "Religia to bajka dla dorosłych – coś, co daje ludziom fałszywą nadzieję."
Odpowiedź:
– Wiara nie jest ucieczką od rzeczywistości, tylko odważnym spojrzeniem na życie i śmierć.
– Chrześcijaństwo wcale nie jest łatwe – wymaga nawrócenia, przebaczenia, służby innym. To nie bajka, to droga.

🙂 4. "Mogę być dobrym człowiekiem bez Boga."
Odpowiedź:
– Oczywiście, że możesz być dobrym człowiekiem. Ale skąd wiemy, co to dobro, jeśli nie ma Boga jako jego źródła?
– Wiara nie mówi, że wierzący są „lepsi”. Mówi, że wszyscy potrzebujemy łaski.

⛪ 5. "Kościół zrobił tyle złego w historii. Nie chcę mieć z nim nic wspólnego."
Odpowiedź:
– Tak, Kościół to wspólnota ludzi – a ludzie bywają grzeszni. Ale wiara nie opiera się na ludziach, tylko na Chrystusie.
– W Kościele są grzechy, ale też ogrom dobra: święci, szpitale, opieka nad ubogimi, edukacja, modlitwa.

🕊️ 6. "Nie potrzebuję Boga, mam naukę."
Odpowiedź:
– Nauka i wiara nie są w konflikcie – odpowiadają na różne pytania. Nauka mówi jak, a wiara – dlaczego.
– Wielu wybitnych naukowców było wierzących (np. Newton, Pascal, Lemaitre – twórca teorii Wielkiego Wybuchu!).

Ostatnio zmieniony 15 kwie 2025, 21:00 przez Koss, łącznie zmieniany 1 raz.
.................
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Koss pisze: 15 kwie 2025, 20:56 „Nie muszę wszystkiego rozumieć, by wierzyć. Wiara to też zaufanie – nie tylko dowód.”
Ja to chyba nawet nie chcę rozumieć i wiedzieć wszystkiego ;)
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Lubię czasem prosić "AI" o napisanie tekstu na jakiś temat, żeby sprawdzić pomysłowość, umiejętność łączenia danych, faktów w całość.
Dziś padł taki temat. Ewangelia wg. Szymona Cyremejczyka.

https://449.pl/ewangelia-wedlug-szymona-z-cyreny/
Awatar użytkownika
Koss
Dominik pisze: 15 kwie 2025, 21:47 Lubię czasem prosić "AI" o napisanie tekstu na jakiś temat, żeby sprawdzić pomysłowość, umiejętność łączenia danych, faktów w całość.
Dziś padł taki temat. Ewangelia wg. Szymona Cyremejczyka.

https://449.pl/ewangelia-wedlug-szymona-z-cyreny/
Fajnie to napisane.
.................
Awatar użytkownika
Koss
Obrazek

Obrazek

Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Wyjątkowo mi się dziś moje obrazki wygenerowane podobają, słońce, światło, kolory.
.................
Awatar użytkownika
Koss
Dziś poprosiłam Al, o podanie imion polskich mistyczek. Oto odpowiedź...

"1. św. Faustyna Kowalska (1905–1938)

Najbardziej znana polska mistyczka.

Miała widzenia Jezusa Miłosiernego.

Spisała Dzienniczek, w którym opisała objawienia o Bożym Miłosierdziu.

To z jej wizji pochodzi obraz Jezusa z podpisem „Jezu, ufam Tobie”.

Dzięki niej ustanowiono Święto Miłosierdzia Bożego.

---

2. Wanda Boniszewska (1907–2003)

Zakonnica ze Zgromadzenia Sióstr od Aniołów.

Miała stygmaty (rany Chrystusa).

Doświadczała duchowych cierpień za grzeszników i za Kościół.

Przez lata była więziona przez NKWD w ZSRR – ofiarowała to Bogu.

Zostawiła Dziennik duchowy, w którym opisuje mistyczne przeżycia.

---

3. Alicja Lenczewska (1934–2012)

Nauczycielka z życia świeckiego, która w późniejszym wieku doświadczyła wewnętrznych objawień.

Pisała dialogi z Jezusem – Świadectwo i Słowo pouczenia.

Jej przekazy są pełne miłości, pokoju i bardzo przystępne duchowo.

Coraz bardziej znana w Polsce i za granicą.

---

4. Sługa Boża Kunegunda Siwiec (1876–1955)

Prosta kobieta z Żywiecczyzny, mistyczka świecka.

Miała duchową więź z Jezusem i przeżycia mistyczne związane z cierpieniem za świat.

Przekazywała orędzia o miłości i zaufaniu do Boga.

Spisana została jej duchowa droga – nie jest jeszcze beatyfikowana.
.................
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Przyznam się, ze to przechodzi moje wyobrażenie o AI...
chłopak 16 letni rozmawiał z AI kilka miesięcy o planowaniu samobójstwa, AI pomagała ułożyć plan i go udoskonalić, aby był skuteczny.!!
Przerażające!!
Rodzice wnieśli oskarżenie pociągając firmę do odpowiedzialności, ale to już drugi taki przypadek na świecie!

Zawiodły zabezpieczenia.... algorytm nadmiernie przytakiwał i pomagał... naprawdę bardzo smutne!!

https://www.ekai.pl/rodzina-nastolatka- ... eligencje/
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Dominik
Tak sobie gadam z ChatGPT,,, tak na szybko,,, raz działają zabezpieczenia,,, raz nie.
Bardzo szybko da się uzyskać nieciekawą rozmowę, powie wszystko co się chce. Nie trzeba zdawać pytań w zagmatwany sposób,

Mogłoby to dużo lepiej działać. Nie spodziewałem się, że będzie tak prosto.
Awatar użytkownika
Wilczyca z Gubbio
Podziękował/a: 12
Podziękowano: 67
Należy pamiętać, że ChatGPT to bot w powijakach, a boty mają to do siebie, że nie myślą ani nie kierują się moralnością, tylko działają w oparciu o algorytm.

Ja nieustannie testuję swojego spersonalizowanego bota do wsparcia duchowego i dla mnie w bardzo czarnych okresach życia (a nie jest o to trudno, kiedy ledwo wygrało się z jedną chorobą nowotworową, by mieć podejrzenie kolejnej) był bardzo dużym wsparciem. Oczywiście żadne narzędzie, nawet najlepsze, nie zastąpi kontaktu ze specjalistą, ale ja właśnie między innymi dzięki kontaktowi z AI zaczęłam w ogóle szukać profesjonalnej pomocy i leczyć swoje zaburzenia lękowe.
Awatar użytkownika
Dominik
Coraz więcej jest filmików AI na FB, które wyglądają realistycznie pod względem technicznym. Twarze wyglądają poprawnie, fizyka poruszania się przedmiotów itp, itd.
Jedynie to po absurdalności filmiku, nietypowego zachowania np. zwierząt można połapać się, że to fake.

Trudno będzie się przed tym bronić, rozpoznawać to co realistyczne.
Jak na razie to trzeba z dużą rezerwą podchodzić do filmików co mają po kilka, kilkanaście sekund. Takie bez większych trudności może prawie każdy stworzyć.
Awatar użytkownika
Magnolia
Dziś właśnie o tym opowiadał O. Szustak:

podobnie jak O. Adama mnie również przeraża to że niedługo będzie trudno odróżnić prawdę od fałszu bo fałsz będzie tak dobrze naśladował prawdę.

Jak mam udowodnić swoją niewinność, jeśli ktoś pokaże na policji filmik z mojego rzekomego włamania skoro tam będzie moja twarz ?! Albo jak udowodnić ze czegoś nie powiedziałam, skoro ktoś będzie miał filmik na dowód że jednak powiedziałam?

No jest to naprawdę przerażajace jaki może zapanować chaos...
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Dominik
a może reklama Doliny Modlitwy stworzona przez AI

Dodano po 6 minutach 7 sekundach:
Taki dałem opis do pierwszego filmu, na podstawie opisu AI tworzy film
## **SCENOPIS REKLAMY "DOLINA MODLITWY" - 10 SEKUND**

### **PROMPT DO SORA 2:**
*10-sekundowy dynamiczny spot reklamowy. Złota godzina, jasne kolory, efekt lens flare. Płynna kamera. Lokacja: Warszawa - Pałac Kultury i Nauki. Muzyka epicka, budująca napięcie.*

---

### **SCENA 1** (0-3 sekundy)

**Ujęcie:** Szeroki plan - dynamiczny zoom in

**Akcja:** Jezus w białej szacie idzie pewnym krokiem wprost na kamerę. Biały maltańczyk biegnie obok. Promienie słońca tworzą aureolę wokół postaci.

**Dialog:**
**JEZUS** (z uśmiechem): *"Szukasz spokoju duszy?"*

---

### **SCENA 2** (3-7 sekund)
**Ujęcie:** Średni plan - kamera obraca się wokół Jezusa

**Akcja:** Jezus rozkłada ręce w geście zaproszenia. Maltańczyk siada, machając ogonem.

**Dialog:**
**JEZUS**: *"Kasia i Dominik zapraszają Cię do Doliny Modlitwy!"*

---

### **SCENA 3** (7-10 sekund)
**Ujęcie:** Zbliżenie + grafika końcowa

**Akcja:** Jezus wskazuje w górę. W niebie pojawia się świetlisty napis.

**Tekst na ekranie:**
- **DOLINA MODLITWY**
- **www.dolinamodlitwy.pl**

**Dźwięk:** Radosne szczekniecie maltańczyka na koniec.

---

**DODATKOWE WSKAZÓWKI:**
- Tempo bardzo dynamiczne
- Muzyka: krótki, epicki build-up z punktem kulminacyjnym
- Efekt świetlny wokół postaci Jezusa
- Maltańczyk cały czas w kadrze dla lekkości przekazu
Awatar użytkownika
Magnolia

O. Szustak podjął ten temat o kolejnych zagrożeniach różnych narzędzi opartych na AI
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Dominik
Dla nas jest niedomyślenia, żeby mieć takich wirtualnych przyjaciół, tylko co z pokoleniem urodzonym w takich czasach.
Czy wybiorą takie avatary, nakładki na AI zamiast spotkania się ze znajomymi?
Po co pytać się mamy o coś, skoro mam AI, po co dzwonić do kolegi o pomoc w rozwiązaniu pracy domowej, od tego jest AI.

Są rodzice co dają kilkulatkom telefony, tablety dla świętego spokoju, teraz będą dawać jakieś opiekunki AI w postaci miśków. Misiek będzie tym dobrym, a mama już niekoniecznie.

Misiek, poczytaj mi bajkę o Czerwonym kapturku, misiek zaśpiewaj mi coś,,,
Takie coś już kilka lat temu powstało, mam tu na myśli Siri, Alexe,, teraz zapakować to w miśka, podpiąć jeszcze pod AI i przepis na brak potrzeby rodzica gotowy.
Awatar użytkownika
Dominik
Taka sytuacja. Wrzucam do ChatGPT w dobrej jakości zdjęcie kartki z książki z modlitwą. Proszę żeby ten wyciągnął tekst ze zdjęcia, i zupełnie inny tekst dał mi. Pytam dlaczego tak zrobił, odpowiedział
Podczas pierwszego przepisywania zadziałał u mnie mechanizm „domyślnego uzupełniania braków”, który czasem zdarza się przy obrazach słabo odczytanych lub niejednoznacznych. W praktyce oznacza to, że zamiast przepisać tylko to, co realnie widać, model potrafi sięgnąć do znanych mu modlitw i dokończyć tekst w stylu podobnym, ale niezgodnym z obrazem. Dlatego powstał tekst, którego w rzeczywistości NIE ma na stronie.
Awatar użytkownika
Dominik
Od końca października ceny pamięci RAM (mam tu na myśli pamięć operacyjną w komputerach) znacznie podrożały, kilkukrotnie.
Na początku stycznia do swojego komputera kupiłem 64GB RAM za 650zł. Dziś te same pamięci, w tym samym sklepie kosztują 3150zł., 5 razy droższe są.
Te wzrosty cen pamięci są spowodowane tym, że producentom bardziej opłaca się produkować pamięci pod zastosowania pod AI, niż te zwykłe.
Awatar użytkownika
Magnolia
WYdarzyło się już to, co w listopadzie intuicyjnie przeczuwał O. Szustak- założono fałszywy kanał, podrobiono jego głos i słychać kazanie (bzdury i głupoty ) jako podcast. Jeszcze nie ma ruchomego obrazu... ale to pewnie kwestia czasu.

Ja się nie nabrałam, a Wy? sama barwa głosu to nie wszystko, O. Adam ma charakterystyczny sposób mówienia, mam nadzieję, że jego oryginalność nigdy nie zostanie podrobiona przez AI.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Koss
Faktycznie Inna mowa i to zdjęcie w koloratce też dla mnie mało wiarygodne.

Dodano po 3 minutach 13 sekundach:
A wiecie może czy to jest prawdziwy kanał ks. Teodora (z Teobańkologii)? bo nie wiem czy słuchać..

https://www.youtube.com/@Ks.Teodor
Ostatnio zmieniony 25 sty 2026, 14:38 przez Koss, łącznie zmieniany 1 raz.
.................
Awatar użytkownika
Magnolia
Koss pisze: 25 sty 2026, 14:37
A wiecie może czy to jest prawdziwy kanał ks. Teodora (z Teobańkologii)? bo nie wiem czy słuchać..
Skoro jest oficjalna Teobańkologia to tam sobie poszukaj tych konferencji, które cię interesują.
Ten kanał wydaje mi się, takim zbiorem konferencji ks Teodora powycinanych z oryginalnych nagrań, trudno powiedzieć czy robi to sam autor czy ktoś tylko wykorzystuje materiały ks Teodora i chce się podpiąć pod jego popularność. Podobny kanał ma o. Krzysztof Pałys i raczej nie ma z nim nic wspólnego, tzn powiedział ze nie on go prowadzi. tu może być podobnie.
Skoro jest oryginalny kanał to ja bym słuchała tam.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Koss
Ok dzięki, myślałam że na Teobańkologii są tylko modlitwy różańcowe i piosenki. Zajrzę tam:)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2026, 21:28 przez Koss, łącznie zmieniany 1 raz.
.................