Dlaczego nowe życie , które bez in vitro wcale by nie powstało nie jest OK ?
Dlaczego radość i szczęście rodziców urodzonego dzięki cudowi nauki dziecka nie jest OK?
Dlaczego nowe życie , które bez in vitro wcale by nie powstało nie jest OK ?
Życie zawsze jest OK.KrystynaS pisze: 04 sty 2026, 22:03Dlaczego nowe życie , które bez in vitro wcale by nie powstało nie jest OK ?
Aby coś było dobre, dobry musi być nie tylko skutek (radość i szczęście rodziców, nowe życie), ale i środki zastosowane do jego osiągnięcia.Dlaczego radość i szczęście rodziców urodzonego dzięki cudowi nauki dziecka nie jest OK?
Wbrew częstym mniemaniom, ad absurdum jest uznaną metodą argumentacji, pozwalającą pokazać, do czego konsekwentnie prowadzą błędne założenia...
Żartujesz.Gwałt złem jest dzisiaj. Dawniej nie był.
Choćby w VI przykazaniu implicite.Możesz wskazać gdzie Dekalog zabrania gwałtu?
Zapewne jest wiele powodów, ale łączenie tego z rzekomym "prawem do gwałtu" jest dość... egzotyczneCzy bez powodu samce są silniejsze od samic?
Co w tym, co zacytowałem, doprowadziło Cię do podobnego wniosku?
To, że zmieniasz temat jest najlepszym dowodem, że na tym, o którym rozmawiamy (gwałt), poległaśA zniewolenie , niewolnictwo to grzech według którego Przykazania?
Cała Biblia to Objawienie.I proszę nie mieszajmy Objawienia z całym poźniejszym przyczynkarstwem wymyślonym przez omylnych i niedoskonałych, błądzacych ludzi .
Musisz zdefiniować o co Ci idzie - bo doprawdy nie wiem co miałoby znaczyć " in vitro = grzech antykoncepcji"A jakie macie stanowisko w sprawie brak in vitro = grzech antykoncepcji.Bardzo jestem ciekawa. to taki mały test na hipokryzję i logikę Kalego.
Naprawdę? To przeczytaj dwa następne wiersze z Ksiegi Powtórzonego Prawa po tych, które zacytowałem :KrystynaS pisze: 05 sty 2026, 20:27 Poszukaj biblijnego zakazu gwałtu na kobiecie niezaślubionej, Nie znajdziesz,
Przyznam, ze tracę cierpliwość.
Marek Piotrowski pisze: 05 sty 2026, 10:18
Poza tym Prawo Mojżeszowe to nie tylko Dekalog (który jest jakby "konstytucyjny"), ale - zresztą wymienione w jednym ciągu z nim - całkiem sporo innych nakazów i zakazów (można powiedzieć, że to cały Kodeks Karny.
I czytamy tam na przykład:
"Lecz jeśli mężczyzna znalazł na polu młodą kobietę zaślubioną, zadał jej gwałt i spał z nią, umrze sam mężczyzna, który z nią spał.
Młodej kobiecie zaś nic nie uczynisz. Młoda kobieta nie popełniła przestępstwa godnego śmierci. Przypadek ten jest podobny do tego, gdy ktoś powstaje przeciw bliźniemu swemu i życia go pozbawi:
znalazł ją na polu, młoda kobieta zaślubiona krzyczała, a nikt jej nie przyszedł z pomocą."(PwP 22,25-27)
Prawo Mojżeszowe potępiało nie tylko gwałt, ale nawet uwiedzenie... czego nasze obecne prawo nie czyni.
Krystyno, proponuje na spokojnie przeczytać cytat biblijny i twoją reakcję na ten cytat.