Dzień dobry
Chciałbym się dowidzieć czy popełniłem grzechy ciężkie.
Kiedyś byłem u lekarza Urologa i się mnie spytał czy mam stulejkę powiedziałem mu że nie mam, lecz nie widziałem co to jest, więc trochę poczytałem na internecie i żeby się upewnić musiałem sprawdzić czy jej nie mam. Aby sprawdzić czy jej się nie ma na 100% trzeba ściągnąć napletek w stanie zwodu z penisa. Uznałem że to nie był żaden grzech, bo nie było masturbacji, więc się z tego nie spowiadałem. Ale po jakimś czasie pojawiły się wątpliwości czy w tym co zrobiłem nie było jakieś przyjemności i nie popełniłem grzechu ciężkiego. Na ostatniej spowiedzi powiedziałem księdzu, że na przednich spowiedziach nie mówiłem czynu który mógł być związany z masturbacją i otrzymałem rozgrzeszenie. Czy upewnienie się czy jest się w pełni zdrowym może być grzechem ciężkim? Czy jeśli nie spowiadałem się z tego w pełni świadomie, bo uznałem że to nie był żaden grzech czy można to podciągnąć pod zatajenie grzechu ciężkiego na spowiedzi?
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Szóste przykazanie grzech
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
Oczywiście, że nie było w tym nic grzesznego. Nie musiałeś się z tego spowiadać. Więc tym bardziej nic ciężkiego nie zataiłeś.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
michal469
To jak człowiek chce spradzić czy jest zdrowy to nawet jak coś dziwnego robi to nie można powiedzieć że grzeszy ciężko ponieważ nie ma w tym dobrowolności?
-
Magnolia
Pytanie jest zbyt ogólnikowe i może się za tym kryć wszystko. Ja nie podejmę się odpowiedzi
mgr teologii,
-
michal469
W przeszłości zauważyłem, że mój penis w stanie zwodu jest trochę krzywy. Po sprawdzeniu na internecie czy to jest normalne okazało się że jest taka Choroba Peyroniego. Aby wyeliminować czy mam tę chorobę oraz czy nie powinienem się udać do urologą w tej sparawie postanowiłem pomierzyć i sprzwdzić czy to skrzywienie mieści się w normie medycznej i nie będa miał w przyszłosci problemów z współżyciem w małżeństwie i tak zrobiłem i wszytko jest w porzadku. Przy sprawdzaniu tego nie było żadnej masturbacji czy jakiś pieszczot, więc się z tego nie spowiadałem. Jedynie wyspowiadałem sie z nieczystych myśli.
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 438
- Podziękowano: 1161
W przypadku realnych wątpliwości sugeruję wizytę u lekarza (autobadanie jest mało wiarygodne).
Inna rzecz, że podobne wątpliwości w pewnym wieku są normalne, zwłaszcza dotyczące tego rodzaju organów.
Bywa też, że "znajdujemy" u siebie objawy wielu chorób, o których czytamy (moja Żona opowiadała, że jak była na studiach medycznych, to drugim roku - gdy omawiano choroby - studenci "rozpoznawali" u siebie co drugą
Inna rzecz, że podobne wątpliwości w pewnym wieku są normalne, zwłaszcza dotyczące tego rodzaju organów.
Bywa też, że "znajdujemy" u siebie objawy wielu chorób, o których czytamy (moja Żona opowiadała, że jak była na studiach medycznych, to drugim roku - gdy omawiano choroby - studenci "rozpoznawali" u siebie co drugą
Ostatnio zmieniony 11 sty 2026, 12:04 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
michal469
Dziękuje za potwierdzenie moich przemyśleń.
Jednocześnie chciałem sie jeszcze dopytać nawiazujac do odpowiedzi na powyższe pytania to nie powinienem się z tego spowiadać, że w przeszłosci mogłem się dopuścić nieskromych czynów sam i nie powinien o tym wspominać na spwiedzi tylko dlatego, że mam jakieś obawy i lęki. W przeszłosci po sprawdzeniu tego nawet nie myśałem że mogłem popełnić jakiś grzech w ten sposób, tylko po pewnym czasie przyszły takie myśli. Nawet jak robiłem sobie rachunek sumienia i pożniej byłem u spowiedzi to nic takiego mi nie przyszło do głowy, dopiero póżniej.
To chyba bardziej lęki niż myślenie racjonalne, bo jak sprawdzałem czy nie mam tych chorób to jak jednego dania sprawdzałem to musiałem na drugi dzień jeszcze sprawdzić i się upewnić czy wszytko jest ok.
Ogólnie ja sobie tłumacze to tak że nawet jak bym się dopościł w tym jakiegoś grzechu to nie było do końca dobrowolności w tym co robiłem, bo chciałem sprawdzić swoje zdrowie oraz świadomości , że popełniam jakieś wielkie zło, a także nie dotyczyło to materii cieżkiej grzechu, bo nie było mastrubacji ani żadnych pieszczot, które miały doprowdzić mnie do przyjemności.
Grzech cieżki tu by był jak bym sie dopuścił mastrurbacji lub jakiś pieszczot powodujacych erekcje?
-
Magnolia
Skoro coś nie było grzechem, bo nie robiłeś nic złego ( to było jedynie samobadaniem) to z czego chcesz się spowiadać?
Natomiast chyba powinieneś przyjrzeć się czy lęki nie przeszkadzają ci cieszyć się życiem?
Może warto porozmawiać z kimś o twoich lękach.
Natomiast chyba powinieneś przyjrzeć się czy lęki nie przeszkadzają ci cieszyć się życiem?
mgr teologii,
-
michal469
Też tak uważam, że nie powinieniem się z tego spowiadać i się tym przejmować.Magnolia pisze: 12 sty 2026, 21:30 Skoro coś nie było grzechem, bo nie robiłeś nic złego ( to było jedynie samobadaniem) to z czego chcesz się spowiadać?
W tym jednym samobadaniu zwiazanym z chorobą peryniego sprawdzaełm czy penis w stanie wzwodu z tą krzywizną zmieści sie w papierowej rurce.