Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Owsiak - wspieram czy nie wspieram

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.

Czy wspierasz WOŚP

Tak
7
50%
Nie
7
50%

Liczba głosów: 14
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Krótko, bo to już robi się nudne: NAPRAWDĘ uważasz, ze wystarczy, ze COKOLWIEK trafi do dzieci z tej zbiórki, by dawać na WOŚP, skoro można przekazać na inne organizacje charytatywne, które nie robią takich numerów?
KrystynaS
Podziękował/a: 18
Jedno nie wyklucza drugiego. Brzydzę się plemiennym politykierstwem.
Fundacje bez wałków i przekrętów istnieją w bajkach.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2026, 23:25 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 1 raz.
Give me that old time religion
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Jak mówiłem, wszystkie argumenty już padły. Nie ma o czym gadać, skoro pojawia się taka demagogia, jak powyżej.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Krysiu, postaraj się zrozumieć, co się tu pisze. Nikt nie zarzuca, że wszystkie pieniądze są rozkradane czy że za wszystko Owsiak się dobrze bawi... dlatego podałam rozliczenia WOŚP podane na ich stronie. Bardzo duży procent z każdej zbiórki idzie na cel, na jaki zbierano. Ale raz to jest np 86 % a raz 90%, czy jakaś inna liczba. Nie idzie wszystko, o to chodzi Markowi.

Np przy każdym rozliczeniu z ostatnich lat jest stały punkt pt Dary rzeczowe. Mnie osobiście zastanawia co się za tym kryje.
Obrazek

Albo punkt Zakup karetek specjalistycznych. Dumnie wymienia się tam sumę około miliona (kilka ostatnich rozliczeń). dla siebie samej sprawdziłam ile kosztuje karetka dobrze wyposażona.

| Podstawowa karetka z podstawowym wyposażeniem | ~200 000–300 000 USD (ok. 900 000 – 1,3 mln zł)
| Specjalistyczna karetka ALS pełna wyposażenie | ~300 000–450 000 USD (ok. 1,3–2 mln zł)
| Przykłady z Polski (nowe) | **600 000–830 000 zł** |

Czyli przy dobrych cenach mowa o zakupie jednej lub dwóch karetek jeśli WOŚP wydało na ten cel jedynie milion.
A suma za organizację finału, czyli koncertu to prawie 3 miliony, mogło więc być 3-5 karetek więcej, prawda?

Tu chodzi o krytyczne spojrzenie na to co sam WOŚP pokazuje w rozliczeniach.

A w 28 zbiórce, wydano 30 milionów na "zakupy covid 19" czyli na co?! Zbierano na covid czy na neonatologię?
Myślę, że ludzi uszczęśliwia fakt że pieniądze idą na służbę zdrowia bo każdy widzi że wiele jej brakuje, ale wydaje mi się, że nie zawsze zbiórka idzie na ten cel, na który została zebrana. To budzi moje wątpliwości.

Nie oglądam finałów od wielu lat, bo nie mam telewizji, ale chyba za czas antenowy też trzeba zapłacić? Albo dostają ten czas jako darowiznę, a koszt ponoszą podatnicy?
A duże firmy które w tym czasie pojawiają się na finale ze swoimi wielkimi czekami, to nie pracują na swój PR w ludzkich oczach, albo nie jest to darmowa reklama?
tak sobie głośno myślę...

Dodano po 7 minutach 5 sekundach:
Dla porównania rozliczenie Caritas
https://caritas.pl/wp-content/uploads/2 ... 24-niw.pdf
https://caritas.pl/wp-content/uploads/2 ... p-2024.pdf
Wszystko wyliczone, nazwane i podana kwota. Jak dla mnie transparentne.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Nie oglądam finałów od wielu lat, bo nie mam telewizji, ale chyba za czas antenowy też trzeba zapłacić? Albo dostają ten czas jako darowiznę, a koszt ponoszą podatnicy?
Oczywiście, że dostają za darmo. Podobnie jak np. lot F-16 (nie wiem ile kosztuje godzina lotu tym samolotem - jak byłem w wojsku, to godzinny lot MIG-iem to było 1,5 tony paliwa, nie licząc innych kosztów).
W swoim czasie nieznana mi bliżej Jolka zwracała uwagę na bilans WOŚP w moim mieście:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KrystynaS
Pytanie jest inne. Czy jednak nie grzeszymy agitując przeciw wpłacaniu na WOśP ?
"6 Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza."

Nie potraficie, nie chcecie ( ?) zrozumieć, że wiele osób wpłaca u Owsiaka, bo to łatwa forma okazania serca. W gotówce, na ulicy.
Te osoby, a znam też osobiście, nie wpłacą nigdzie indziej, bo to nieco trudniejsze. Niezaleznie od ich sympatii politycznych .
A namolna , warta większej sprawy agitka przeciw może i realnym kontrowersjom wokół WOśP po prostu spowoduje, że dla chorych dzieci będzie mniej. Tego chcecie?
Proste? Da się zrozumieć?

Dodano po 17 minutach 30 sekundach:
Swoją drogą ciekawe, czy inne, te bardziej święte organizacje charytatywne nie popełniają grzechu zaniedbania leniąc się zorganizować tak powszechnej i przystępnej formy zbiórki jak Owsiak.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 10:09 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 2 razy.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Magnolia
@KrystynaS nie Krysiu, nie grzeszymy wykazując nieścisłości (delikatnie mówiąc) w zbiórkach WOŚP, raczej szukamy tu prawdy. Wyrażamy wątpliwości, patrzymy krytycznie na tą sytuację.
Nie ma tu bojkotu tej fundacji, nikt nikomu niczego nie zabrania. Jesteśmy wolni aby podejmować decyzje warto czasem popatrzeć z perspektywy innego człowieka, który dostrzega cos czego samemu się nie widzi.

Jakiś dziennikarz przeliczył kwotę zebraną na zbiórce WOŚp na liczbę godzin pracy Służby zdrowia... wiesz ile wyszło? Około 8 h. Tylko tyle... a retoryka jaką słyszy się na zbiórkach od dziesięcioleci że bez WOŚP marnie by było w szpitalach...

Grzeszy ten kto unika płacenia podatków, bo to dzięki nim państwo utrzymuje służbę zdrowia...

Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
KrystynaS pisze: 12 sty 2026, 10:13 Swoją drogą ciekawe, czy inne, te bardziej święte organizacje charytatywne nie popełniają grzechu zaniedbania leniąc się zorganizować tak powszechnej i przystępnej formy zbiórki jak Owsiak.
Ty widzisz lenistwo w reklamie, ja widzę brak trwonienia pieniędzy na reklamę, aby więcej poszło na potrzebujących.

Caritas jest w każdej parafii, kto chodzi do kościoła to o caritas słyszał i wie jak wspierać. :)
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Magnolia pisze: 12 sty 2026, 10:15
KrystynaS pisze: 12 sty 2026, 10:13 Swoją drogą ciekawe, czy inne, te bardziej święte organizacje charytatywne nie popełniają grzechu zaniedbania leniąc się zorganizować tak powszechnej i przystępnej formy zbiórki jak Owsiak.
Ty widzisz lenistwo w reklamie, ja widzę brak trwonienia pieniędzy na reklamę, aby więcej poszło na potrzebujących.

Caritas jest w każdej parafii, kto chodzi do kościoła to o caritas słyszał i wie jak wspierać. :)
Dodałbym jeszcze:
"Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę."(Mt 6,2)
KrystynaS
Przykro mi, sumienie nakazuje mi pozostać przy mojej opinii.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Magnolia
KrystynaS pisze: 12 sty 2026, 10:20 Przykro mi, sumienie nakazuje mi pozostać przy mojej opinii.
Nie musisz za to przepraszać.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Jasne, każdy może (i chyba powinien) postąpić według swojego rozeznania.

A propos wspierania "mimo wszystko) - w zalinkowanym wcześniej filmie omawiam bardzo podobną akcję, realizowaną - niewątpliwie w celach propagandowych - przez nazistów w latach 30-tych.
Nie, nie chodzi o porównywanie Owsiaka z Hitlerem (to byłoby absurdalne) ale o zademonstrowanie ekstremalnej sytuacji, w której niewątpliwie dobre rzeczy (naprawdę wspierali potrzebujących, zebrane pieniądze może nawet w większym procencie niż WOŚP lądowały tam, gdzie trzeba) ktoś robi w zamiarach propagandowych.
Czy i wówczas należałoby wspierać?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 12:16 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
KrystynaS
Nie wstyd ci Marku? Bardzo, bardzo to po chrześcijańsku. Widać dręczy sumienie .
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
@KrystynaS odpowiem, jak napiszesz coś merytorycznie. Twoje insynuacje mnie nie ruszają.
KrystynaS
Ruszają, ruszają aż miło. Widać, słychać i czuć. A jakbyś poszukal jeszcze przykładu z Sowietów?
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Jak widać, @KrystynaS wprowadza na forum zwyczaje i retorykę rodem z facebookowych rzeźni.
Merytorycznie - zero.
Zostawię ją w Jej własnym sosie, skoro taki sos Jej się podoba...

A teraz, dla tych, którzy być może nie rozumieją, o czym mowa. parę cytatów:
Marek Kurzyniec, w latach 80. działacz ruchu Wolność i Pokój w wywiadzie dla pisma „Lampa” z 2004 r.:
„W podziemiu jedyną formacją, która z punktu widzenia niezależnego, niekoncesjonowanego, zajmowała się ekologią, toczyła różne dyskusje na ten temat i podejmowała konkretne działania, była Wolność i Pokój. (...) Po wyjściu z podziemia okazało się, że jest mnóstwo instytucji, (...)stowarzyszenie »Wolę Być« założone przez pismo »Na przełaj«, czyli pion młodzieżowy PZPR, czyli Jurek Owsiak. Myśmy dymili, ludzie siedzieli po więzieniach za służbę zastępczą, a on na falach Rozgłośni Harcerskiej lansował Stowarzyszenie Miłośników Chińskich Ręczników, trututu uwolnić słonia”.

Dygresja: myślę, że mam prawo cytować tę wypowiedź, bo jest ona pośrednio również przeciw mnie - przez pewien czas, nieświadomie, nie wiedząc jakie są faktyczne cele "Wolę Być" uczestniczyłem w tym ruchu. Dopiero jak zobaczyłem, jak kręci nim ówczesny Minister d/s Młodzieży Aleksander Kwaśniewski...
I faktycznie - podczas gdy "Wolę Być" wspierało "Na przełaj" w tym samym czasie flekowano "Wolność i Pokój" (wiem, bo przesłuchujący mnie SB-cy usiłowali mnie namówić do kapowania na ten ruch - że niby "szkodzi ekologom" ;) )

Nawiasem mówiąc - o tej "kanalizującej bunt" działalności Owsiaka napisała w 1989 roku (wówczas była jeszcze dość otwarta i pozowała na "pismo wszystkich opozycjonistów") Gazeta Wyborcza pisząc że lansowane w latach 80. w Polskim Radiu przez Owsiaka Towarzystwo Chińskich Ręczników było wentylem na bitą przez ZOMO Pomarańczową Alternatywę.
Owsiak wówczas zrobił kosmiczną awanturę Michnikowi.

Później też różnie bywało - że wspomnę choćby zniszczenie wystawy po life (poza terenem festiwalu) przez ochroniarzy WOŚP.

W sieci jest mnóstwo oburzonych memów "dzieci, które żyją dzięki WOŚP". Jakoś przemilcza się los tych dzieci, które NIE otrzymały pomocy, ponieważ ofiarowane w tym celu przez darczyńców środki wydano na festiwal rockowy i inne nie związane z leczeniem cele (w tym - przyznajmy - dość wysokie wynagrodzenia rodziny Owsiaka i jeszcze mniej jasne przepływy finansowe).

Żeby nie było że wymyślam - fragment wyroku z 2012 (Owsiak kontra Wielgucki):
"(…) Piotr Wielgucki udowodnił samo istnienie mechanizmu transakcji i umów w trójkącie podmiotów (fundacja WOŚP spółka ,,Złoty Melon” i firma „Mrówka Cała”), a nawet ta wątpliwa dokumentacja księgowa mechanizm ten potwierdzała, konieczne było ustalenie zakresu tego mechanizmu, a tym samym zasadności użytych przez oskarżonego w tym zakresie sformułowań, przez zażądanie dokumentacji księgowej w formie, która jednoznacznie udzieliłaby odpowiedzi co do kwot tych transakcji, a której sądowi odmówiono. "

Kto ciekaw wyroków, są tu https://www.bankier.pl/forum/temat_8-wy ... 68415.html

Ale wiecie co? To że sobie Owsiak zarabia - trudno, ludzie są leniwi i zamiast sprawdzić komu dają pieniądze dają bez sprawdzenia - ich wina.
Ale są rzeczy, które powodują, że uważam WOŚP za taką samą organizację o celach propagandowych jak Towarzystwo Przyjaciół Chińskich Ręczników.
Obrazek

Nie wesprę nikogo, kto wspiera mordowanie najbardziej bezbronnych.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 14:30 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
KrystynaS
O kurcze, to może i ja nic nie wpłacę i jeszcze dzieciom i sąsiadom odradzę? Dzięki za oświecenie. Ale gupia byłam. Dzięki .
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 14:17 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 1 raz.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Proszę wrócić do rzeczowej dyskusji! Offtopy i personalne wycieczki będą usuwane. Tutaj jest reakcja moderacji na zgłoszony post:
viewtopic.php?t=1687
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Żeby nie pozostać wyłącznie przy negacji - osoby, które chcą okazać swoją ofiarność mają szerokie pole do działania. Podaję kilka przykładowych możliwości
  • Wsparcie rehabilitacji naszego współzałożyciela forum: Numer KRS: 0000270809 Cel szczegółowy: "Dominik Borkowski 3116", szczegóły tu viewtopic.php?p=38664#p38664
  • Stowarzyszenie Hospicjum im. św. Wawrzyńca https://hospicjum.gdynia.pl/ lub 1,5% PIT KRS: 0000044542 Cel szczegółowy: Hospicjum dla dorosłych
  • Klinika "Budzik" https://www.akogo.pl/pl/fundacja/fundac ... dopiecznym
  • Z 2,2 mln aż 2 mln mieszkańców Strefy Gazy zostało wewnętrznie przesiedlonych. Większość osób znalazła tymczasowe schronienie w obozach, kościołach i u krewnych w budynkach, które nie zostały jeszcze zniszczone. Panuje wyniszczający głód. Nie działają szkoły i szpitale. Palestyńczykom brakuje niemal wszystkiego od jedzenia, po wodę, prąd i leki. Możesz im pomóc wpłacając dowolną kwotę lub kupując ich wyroby rzemieślnicze z Ziemi Świętej https://caritas.pl/gaza/?gad_source=1&g ... O1EALw_wcB
  • Wsparcie dla Domów Samotnej Matki https://caritas.pl/dsm-generali/
KrystynaS
A kto prócz Owsiaka zbiera na ulicy?
Komu innemu chce się ruszyć od biurka?
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Pewnie tego pożałuję, ale odpowiem: zarówno wolontariusze Caritasu, "Budzika" jak i hospicjum jak najbardziej "zbierali na ulicy" ("Pola nadziei") i organizują także koncerty charytatywne itp. Dominik nie zbierał i miał rację.

Inna rzecz - co to niby za kryterium?