Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Owsiak - wspieram czy nie wspieram

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.

Czy wspierasz WOŚP

Tak
7
50%
Nie
7
50%

Liczba głosów: 14
Awatar użytkownika
daniel
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Nawet jeżeli Owsiak bierze 20% tego co zebrał chwała mu za te 80%.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
daniel pisze: 12 sty 2026, 18:29 Nawet jeżeli Owsiak bierze 20% tego co zebrał chwała mu za te 80%.
Naprawdę tak myślisz?

Wyobraźmy sobie następującą sytuację: w firmie jedna z współpracownic zapada na raka. Znajduje się gość, który ogłasza zbiórkę na jej leczenie. Ludzie lubią kobietę, więc chętnie przekazują pieniądze, ile kto może.
Po czasie okazuje się, że tylko jakaś część trafiła na leczenie - resztę zbierający wydał - trochę na imprezę, trochę na swoje potrzeby, trochę na wsparcie pewnej partii politycznej i trochę na zatrudnienie (za wygórowaną pensję...) swojej szwagierki, rzekomo do "prowadzenia konta".
Do tego wypowiada się, że inną koleżankę należałoby... uśmiercić.

Też byś powiedział "chwała jej, że coś zebrała dla chorej! Dawajmy jej dalej!"?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 19:10 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
KrystynaS
Podziękował/a: 18
Zamiast szczucia fakty :
"Ile WOŚP przekazał na pomoc powodzianom? Sprawdzamy dane" https://demagog.org.pl/fake_news/ile-wo ... e-zbiorki/
"WOŚP nie rozliczyła się z pomocy? Posłowie PiS mieli zgubić odpowiedź" https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wosp-ni ... dz/01fxk6q

"WOŚP zagrała po raz 32. Oto ile zebrała w ciągu ostatnich 30 lat" https://www.money.pl/gospodarka/wosp-za ... 7040a.html

Dodano po 9 minutach 47 sekundach:
A co do Caritas wg AI. :

Główne obszary kontrowersji:
Transparentność i koszty administracyjne: Krytykowano relację wydatków administracyjnych do pomocy charytatywnej.
Zarządzanie darowiznami: Pytania o to, jak dokładnie wykorzystywane są środki zbierane od darczyńców, w tym 1,5% podatku.
Wynagrodzenia kadry: Burzę wywoływały doniesienia o wysokich pensjach dyrektorów i pracowników, choć sama Caritas Polska podkreśla, że środki pochodzą też od darczyńców instytucjonalnych, jak UNHCR i UNICEF, nie tylko od darczyńców indywidualnych.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 19:25 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 2 razy.
Give me that old time religion
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Napiszę tylko tyle - proszę porównać dane dla Caritas i dla WOŚP co do procentu przekazywanych środków w stosunku do zebranych.
Awatar użytkownika
daniel
Marek Piotrowski pisze: 12 sty 2026, 19:10
daniel pisze: 12 sty 2026, 18:29 Nawet jeżeli Owsiak bierze 20% tego co zebrał chwała mu za te 80%.
Naprawdę tak myślisz?

Wyobraźmy sobie następującą sytuację: w firmie jedna z współpracownic zapada na raka. Znajduje się gość, który ogłasza zbiórkę na jej leczenie. Ludzie lubią kobietę, więc chętnie przekazują pieniądze, ile kto może.
Po czasie okazuje się, że tylko jakaś część trafiła na leczenie - resztę zbierający wydał - trochę na imprezę, trochę na swoje potrzeby, trochę na wsparcie pewnej partii politycznej i trochę na zatrudnienie (za wygórowaną pensję...) swojej szwagierki, rzekomo do "prowadzenia konta".
Do tego wypowiada się, że inną koleżankę należałoby... uśmiercić.

Też byś powiedział "chwała jej, że coś zebrała dla chorej! Dawajmy jej dalej!"?
A ty rozumiem wolałbyś gdyby zmarła?
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Nie. Wpłaciłbym na ręce koleżanki, która nie robi takich numerów.
Myślałem, że to oczywiste.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 20:10 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
KrystynaS
Marek Piotrowski pisze: 12 sty 2026, 20:10 Nie. Wpłaciłbym na ręce koleżanki, która nie robi takich numerów.
Myliłes się. W kiepsko wydumanym przykładzie o zbierającej z niższą marżą koleżance zapomniałeś wspomnieć. Łatanina.
Szkoda czasu.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 20:45 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 1 raz.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
KrystynaS pisze: 12 sty 2026, 19:30 Zamiast szczucia fakty
Naprawdę?! To, co tu czytasz to jest szczucie?!

Ze słownika- szczucie w przenośni- wskazywanie kogoś jako cel ataku, sianie nienawiści, nakręcanie negatywnych emocji i konfliktów (synonimy: nagonka, podburzanie).

W moim odczuciu używasz słów nieadekwatnych do sytuacji.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
KrystynaS
Skoro za adekwatne uchodzi porównanie WOŚP do czasów hitlerowskich, z dodatkowym wskazaniem, że tam wtedy niby uczciwej rozliczano ? I ten post jeszcze nie został usunięty?
Wybacz. Jak inaczej to określić? Konstruktywna krytyka czy nagonka na oślep? Zabawa w politykę? Co na to regulamin?
To forum jest szeroko znane jako hermetyczne, ale żeby aż w takim stopniu?
Chyba wiesz, że są media "szczujnie" , gdzie się słuchaczom objaśnia, iż teraz jest większy reżim niż za czerwonego.
Ale to egzotyka i folklor medialny. Nie sądziłam, choć mnie uprzedzano , że ekstremizm jeszcze dalej idący będzie tolerowany na chrześcijańskim publicznym forum dyskusyjnym
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 21:46 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 1 raz.
It is good enough for me
Albertus
Podziękował/a: 73
Podziękowano: 106
KrystynaS pisze: 12 sty 2026, 21:39 Skoro za adekwatne uchodzi porównanie WOŚP do czasów hitlerowskich, z dodatkowym wskazaniem, że tam wtedy niby uczciwej rozliczano ? I ten post jeszcze nie został usunięty?
Wybacz. Jak inaczej to określić? Konstruktywna krytyka czy nagonka na oślep? Zabawa w politykę? Co na to regulamin?
To forum jest szeroko znane jako hermetyczne, ale żeby aż w takim stopniu?
Ale o co ci chodzi? Zrobić zakaz porównywania, krytykowania i w ogóle swobodnej dyskusji? WOŚP to ma być święta krowa o której nie wolno krytycznego słówka pisnąć?
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Marek Piotrowski pisze: 12 sty 2026, 12:15 Jasne, każdy może (i chyba powinien) postąpić według swojego rozeznania.

A propos wspierania "mimo wszystko) - w zalinkowanym wcześniej filmie omawiam bardzo podobną akcję, realizowaną - niewątpliwie w celach propagandowych - przez nazistów w latach 30-tych.
Nie, nie chodzi o porównywanie Owsiaka z Hitlerem (to byłoby absurdalne) ale o zademonstrowanie ekstremalnej sytuacji, w której niewątpliwie dobre rzeczy (naprawdę wspierali potrzebujących, zebrane pieniądze może nawet w większym procencie niż WOŚP lądowały tam, gdzie trzeba) ktoś robi w zamiarach propagandowych.
Czy i wówczas należałoby wspierać?
@KrystynaS w mnie Marek jasno pisze, że porównuje dwie sytuacje zbiórek i używania propagandy w tych celach.

a nam zarzucasz tolerancję ekstremizmu?!
Zgłaszam Twój post, pod dyskusję moderatorów.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
KrystynaS
Trudno. Wczytaj się, jak wasz Marek wyraźnie sugeruje swym wpisem, że Jerzy Owsiak swą akcję nie dla pomocy dzieciom a dla propagandy prowadzi. W dodatku wzorem hitlerowców..
Coś takiego może być poddane ocenie sądu.

Dodano po 8 minutach 42 sekundach:
Sama agitka by Owsiaka bojkotować nie może być ścigana prawem, jeśli nie zawiera fałszywych oskarżeń. Ale czy znajdzie się ktoś , kto nie nazwie jej grzechem? A prościej, zwykłą znieczulicą, o ile nie po prostu podłością? Politykierskie zaślepienie nie tłumaczy wszystkiego .
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 22:16 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 1 raz.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Łatwo rzucasz oskarżenia, @KrystynaS. Zastanów się może, czy zarzucając na prawo i lewo grzeszność innym, aby sama nie grzeszysz pomówieniami.
Tyle.
KrystynaS
No i znów wtopa. Znów się mylisz. Ani łatwo, ani nie na lewo i prawo. Oskarżam twój wpis, który sobie przeczytaj bez wzmożenia . Na spokojnie i że zrozumieniem.
Może coś dotrze.
Screen mam .
Psychologicznie świetnie rozumiem twoje uprzedzenia do Owsiaka. Nie jesteś pierwszy i jedyny. Był czas, że myślałam nawet podobnie. A do niektórych kreatur mam takie awersje do dzisiaj. Ale jesteś dorosły, zrównoważony i chyba świadomy, że takich insynuacji się publicznie nie rozgłasza.
Po prostu posunąłes się tym razem za daleko.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 22:37 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 1 raz.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Jaki screen? ; ) wystarczy link :) viewtopic.php?p=43757#p43757
Zresztą @Magnolia bardzo ładnie zacytowała - i zacytowany fragment mówi sam za siebie:
Marek Piotrowski pisze:Nie, nie chodzi o porównywanie Owsiaka z Hitlerem (to byłoby absurdalne) ale o zademonstrowanie ekstremalnej sytuacji, w której niewątpliwie dobre rzeczy (naprawdę wspierali potrzebujących, zebrane pieniądze może nawet w większym procencie niż WOŚP lądowały tam, gdzie trzeba) ktoś robi w zamiarach propagandowych.
Żebyś dobrze zrozumiała (bo już nie wiem jak tłumaczyć):
  • NIE uważam, jakoby Owsiak był ludobójcą lub hitlerowcem - co wyraźnie deklaruję
  • natomiast uważam (to jest moje zdanie i mam do niego prawo), że jego przedsięwzięcie ma inne cele niż deklarowane - wśród nich są zarówno pewne aspekty finansowe (w końcu z tego żyje), wizerunkowe, jak i propagandowe (elementy inżynierii społecznej).
Sorry, ale mam wrażenie, że masz jakieś kłopoty z agresją. Jeśli nie umiesz kulturalnie i bez obrażania adwersarzy dyskutować, to może powstrzymaj się, zanim się tego nie nauczysz?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 22:51 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
KrystynaS
Ludzie ratujcie. Ty, znana ikona agresji innych nauczasz jak być gołąbkiem?
Nie próbuj znów po swojemu zamydlać .
Wpisałeś dwa oszczerstwa : że dla Owsiaka akcja dzieciom jest tylko przykrywką dla propagandy, jak u hitlerowców.
Dwa, że ta jego rzekoma propaganda jest z hitlerowską porównywalna. I po co ci to było? By chwilę znów się łudzic że nie przegrywasz w prostej , banalnej dyskusji? Smutne
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
KrystynaS pisze: 12 sty 2026, 22:50 Ludzie ratujcie. Ty, znana ikona agresji innych nauczasz jak być gołąbkiem?
Gdzie CIę zaatakowałem w jakikolwiek sposób porównywalny z tym, co tu pod moim adresem wypisujesz?
KrystynaS pisze: 12 sty 2026, 22:50 że dla Owsiaka akcja dzieciom jest tylko przykrywką dla propagandy
Tak, tak myślę, I wolno mi.
Choć poprawka: - nie tylko dla propagandy. Są tam moim zdaniem niestety i inne motywy.
KrystynaS pisze: Dwa, że ta jego rzekoma propaganda jest z hitlerowską porównywalna.
Oczywiście tego nie napisałem.
Napisałem wprost coś przeciwnego, cytuję:
Marek Piotrowski pisze:Nie, nie chodzi o porównywanie Owsiaka z Hitlerem (to byłoby absurdalne)
Naprawdę myślisz, że jak zasuniesz jakiś prymitywny tekst w rodzaju "I po co ci to było? By chwilę znów się łudzic że nie przegrywasz w prostej , banalnej dyskusji?" to coś ugrasz? ;)
Może na facebooku takie wisty działają, ale nie tu.

Więcej odpowiedzi nie będzie (bliższe wyjaśnienie tu viewtopic.php?p=43819#p43819 ).
Ostatnio zmieniony 12 sty 2026, 23:11 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 6 razy.
KrystynaS
W przeciwieństwie do ciebie nic tu, ani nigdzie nie muszę ugrywać. Wycofujesz się rakiem, rozumiem, jakby tu Owsiak sobie poczytał , mocno byś mu podreperował budżet.
Gdyby nawet było prawdą, że Owsiak robi propagandę pod przykryciem fundacji, to wg ciebie tak szkodliwą jak hitlerowską. To jest twoje drugie tu karalne oszczerstwo.
A że durne i podłe, to osobna sprawa.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
@KrystynaS, proszę spuścic z tonu i grzecznie dyskutować. Za awanturnictwo i manipulacje dostajesz ostrzeżenie.
Jeśli się to powtórzy, posty będą usuwane i polecą kolejne ostrzeżenia!
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
daniel
Marek Piotrowski pisze: 12 sty 2026, 20:10 Nie. Wpłaciłbym na ręce koleżanki, która nie robi takich numerów.
Nie wpłaciłbyś, bo byś ich nie miał. Nie jesteś "gość", który od 93 roku ma siłę, odwagę, czas, energię, charyzmę, a może i łaskę, by to robić.