Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Aktualności z życia Kościoła w Polsce

Życie Kościoła, dokumenty, encykliki, wydarzenia
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
POnieważ moja odpowiedź wywoła zapewne burzę, postanowiłem przenieść ją na po Świętach.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2025, 0:47 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Bp Artur Ważny w specjalnym komunikacie zapowiada ze za kilka dni poznamy raport niezależnej komisji Wyjaśnienie i Naprawa.

https://diecezja.sosnowiec.pl/komunikat ... misji-win/

A więc można! Można było powołać niezależną komisję, można prowadzić prace i można napisać raport, aby wyjaśniać sprawy nadużyć seksualnych w Kościele, na razie w diecezji sosnowieckiej. Chwała Panu!!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Magnolia pisze: 09 lut 2026, 10:16 Można było powołać niezależną komisję, można prowadzić prace i można napisać raport, aby wyjaśniać sprawy nadużyć seksualnych w Kościele, na razie w diecezji sosnowieckiej.
To dobry znak i dobra prognoza na przyszlosc.
Jestem rowniez pozytywnie zaskoczony przeprosinami ks. Sawielewicza. Mam nadzieję, ze te przeprosiny są szczere i poprowadzą do wyjasnienia tej bulwersującej historii.
https://deon.pl/wiadomosci/pilne-oswiad ... ie,3372738
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Odbieram je jako szczere. Kto z nas nie popełnia błędów... ale istotne jest wziąć za nie odpowiedzialność.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Awatar użytkownika
Magnolia
No proszę diecezja kaliska od lat prowadzi profilaktykę w temacie wykorzystania seksualnego.
https://misyjne.pl/diecezja-kaliska-pod ... eksualnym/
A w ogóle się o tym nie mówi …
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
@Magnolia Diecezja kaliska miała swojego czasu dość duży problem z biskupem ordynariuszem. Abp Ryś został tam administratorem na pewien czas. Miał uzdrowić sytuację. Pewnie to w czasie jego administrowania te przepisy wprowadzono.

Dodano po 3 minutach 38 sekundach:
Przepraszam jednak to nie abp Ryś a następca bp Dryl. I wprowadził to w 2021 więc nie wiem czy to tak od lat.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Magnolia
Ojciec Ludwik Wiśniewski, znany duszpasterz wystosował list otwarty do przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski, metropolity gdańskiego arcybiskupa Tadeusza Wojdy.
Odniósł się w nim do felietonu Antoniego Macierewicza, wyemitowanego przez Telewizję Trwam.
Jak stwierdził duchowny, przemówienie Macierewicza było „pełne nienawiści, kłamstw i oszczerstw” – a to, co oburza najbardziej, to fakt, że ukazało się w katolickiej telewizji, między jedną a drugą modlitwą.
Duchowny wskazuje kłamliwe media
„Sam znam niemal na pamięć wymysły i oszczerstwa Macierewicza, ale to oskarżenie wstrząsnęło mną tak, że postanowiłem dłużej nie czekać, ale pisać i wołać” – napisał ojciec Wiśniewski. Zaznaczył, że w ciągu kilku ostatnich dekad wysyłał listy do KEP z prośbami o przyjrzenie się działalności Radia Maryja, TV Trwam czy Naszego Dziennika. „Ja w tych mediach odnajdywałem kłamstwa i oszczerstwa splecione ze straszeniem, że oto wrogie siły, zagraniczne, ale także nasze rodzime, dążą do zniszczenia Radia Maryja, Kościoła, Polski i polskiej kultury” – napisał duchowny i działacz opozycji antykomunistycznej.

Stwierdził, że „poważni ludzie opuszczali Kościół, mówiąc, że skoro biskupi nie reagują na podłość w Kościele, to przynależność do takiego Kościoła nie ma sensu” i dodał, że obserwował, jak starsi, dobrzy i życzliwi ludzie po słuchaniu „oskarżeń przeplatanych modlitwą, a płynących z maryjnego radia, stawali się agresywni, widzący wszędzie wroga, po prostu chorzy”.
Jego zdaniem wizerunek Kościoła, rysowany jest przez TV Trwam jest powodem laicyzacji Polaków. „Jeszcze raz pokornie proszę w swoim i nie tylko w swoim imieniu, aby ksiądz Arcybiskup spowodował, by przeprowadzono rzetelne badania, czy i na ile w mediach: Radio Maryja, Telewizja Trwam i Nasz Dziennik są elementy sprzeczne z ewangelicznym chrześcijaństwem” – napisał dominikanin.
https://www.wprost.pl/kraj/12285084/tv- ... nitki.html

Podpisuję się pod takim apelem obiema rękami!
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Proszę o poinformowanie mnie, o jakich to rzekomych nienawistnych oszczerstwach i kłamstwach mowa.
Bo mi wygląda na to, że o. Wiśniewski przypisuje innym to, co sam czyni, w dodatku w niewybrednej formie.
Dla mnie to typowy przykład szerzenia nienawiści z ustami pełnymi przypisywania innym tego zachowania.

Dodam, że zgadzam się w 100% z przytoczonymi w linku wypowiedziami Antoniego Macierewicza.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2026, 21:33 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
O. Ludwik to pieszczoch pewnych jedynie słusznych, prawdziwych, europejskich i demokratycznych mediów, które zioną miłością do swoich oponentów.
Wizja katolicyzmu według Radia Maryja do mnie za bardzo nie przemawia ale jest to ważne medium na polskiej scenie, które jest solą w oku dla uśmiechniętych zwolenników pewnej partii.
O. Wiśniewski jest bardzo poirytowany, jakoby niektórzy hierarchowie czy kapłani za bardzo włażą w politykę a sam politykuje, ze aż miło.
Marek Piotrowski pisze: 10 kwie 2026, 21:30 Proszę o poinformowanie mnie, o jakich to rzekomych nienawistnych oszczerstwach i kłamstwach mowa.
Dobrze byłoby przytoczyć wypowiedź Macierewicza.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Nie znam o. Wiśniewskiego bliżej, nie śledzę jego wypowiedzi. Jeśli jest tak jak pisze @bramin to przykro mi, że tak się dzieje, że piętnuje publicznie to co sam robi.

Mi chodziło głównie o zauważenie postulatu aby sprawdzić czy w mediach katolickich głosi się wartości chrześcijańskie, ewangeliczne, także w formie wypowiedzi.

@Marek Piotrowski przepraszam za wprowadzenie polityki na forum, myślałam że to marginalne wspomnienie, ale jak widać już tyle wystarczy aby oburzać i polaryzować. Dlatego chcemy tego unikać na forum. Przepraszam.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
@Magnolia, ja myślę, ze nikt się tutaj nie obraził i nie ma za co przepraszać. Bywają takie tematy, które chcąc nie chcąc zahaczają o politykę i tego nie unikniemy bo nie żyjemy pod kamieniem ale dobrze się stało, ze Ty i @Dominik zakładając to forum postanowiliście, ze nie będzie tutaj politykowania.
Moderując kiedyś na innym forum tez byłem za tym, aby raczej unikać polityki ale administracja uważała inaczej i niestety przez polityczne spory atmosfera na forum była dość kiepska a co bardziej krewkim dyskutantom musiałem dawać ostrzeżenia a nawet ich banować.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Niby nic nowego bo podobno w kilku polskich diecezjach są konkursy na proboszcza (nie wiedziałem o tym) ale wśród duchowieństwa rozgorzała dyskusja na ten temat i jest to jakiś krok, żeby trochę zmienić feudalną mentalność w polskich diecezjach.
https://deon.pl/komentarze/proboszcz-z- ... em,3442104
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
bramin pisze: 31 maja 2026, 18:03 konkursy na proboszcza - jest to jakiś krok, żeby trochę zmienić feudalną mentalność w polskich diecezjach.
wyjaśnisz jak to rozumiesz?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Mam na myśli to, ze ze przynajmniej pojawia się procedura zgłoszeniowa i dany biskup zachęca księży do składania swoich kandydatur.
Jest to swego rodzaju rewolucja bo w wielu diecezjach proboszcz jest przynoszony w teczce.
Ksiądz może się zgłosić i zadeklarować, którą parafię mógłby objąć.
Dziwią mnie trochę wymagania wobec kandydatów na proboszczów np. trzeba przedstawić program duszpasterski.
Jak ja mogę cos takiego przedstawić jak nie znam parafii, nie wiem jak ona funkcjonuje, nie znam ludzi itd.
Inna sprawa, ze w polskich warunkach może się okazać, że do niektórych parafii żaden ksiądz się nie zgłosi bo np. parafia jest biedna i zadłużona a przez to ksiądz nie będzie się mógł utrzymać nie mówiąc o normalnym funkcjonowaniu parafii.
1 Tes 3,11
Natalia89
Podziękował/a: 11
Podziękowano: 16

Serdecznie polecam katolickie wydarzenie poświęcone refleksji nad małżeństwem, sumieniem i seksualnością.

Kongres Katoliczek i Katolików
Sumienie nie krzyczy. Dlatego tak łatwo je zagłuszyć. 🕯️

Są pytania, które nosimy w sobie miesiącami — a czasem latami — bo nigdzie nie ma na nie przestrzeni. Zadajemy je sobie w nocy, po cichu, rzadko kiedy na głos.

🔸 Boimy się, że zostaniemy niezrozumiani. Że pytanie, które dla nas jest szczere i ważne, ktoś odczyta jako atak albo brak wiary. Boimy się wykluczenia — że szczerość będzie kosztować nas miejsce we wspólnocie, do której należymy od zawsze. A czasem boimy się czegoś jeszcze prostszego: że zamiast wysłuchania dostaniemy gotową receptę, wyuczoną odpowiedź, która nie dotyka tego, co naprawdę nas gnębi.

Więc milczymy. I zostajemy z tym sami.
➡️ W dniach 28–29 listopada 2026 w Krakowie otwieramy dla tych pytań inną, prawdziwą i głęboką przestrzeń. Zapraszamy dziś do niej także Was!

V Forum "Obecni w Kościele" to dwa dni rozmowy wokół człowieka, sumienia i seksualności. Nie przychodzimy z gotowymi odpowiedziami ani z jedną słuszną interpretacją — przychodzimy z pytaniami, które naprawdę warto zadać, i z odwagą, żeby zostać z nimi dłużej niż jedno zdanie.

To miejsce dla tych, którzy czują, że temat sumienia zasługuje na więcej niż kazanie — zasługuje na rozmowę. Na słuchanie zamiast pouczania. Na wątpliwość, która nie musi od razu zamieniać się w gotowy wniosek.

Przesuńcie karuzelę → → poznacie nas bliżej i dowiecie się, czego dokładnie możecie się u nas spodziewać.

📅 28–29 listopada 2026
📍 Wydział Prawa i Administracji UJ, Kraków
📝 Zapisy od 1 września
Zarezerwujcie ten termin już teraz — resztę szczegółów zdradzimy w kolejnych tygodniach.

Obserwujcie nas, żeby nic nie przegapić. Do zobaczenia w Krakowie!
https://kongreskk.pl/
Ostatnio zmieniony 18 lip 2026, 18:08 przez Natalia89, łącznie zmieniany 1 raz.
Albertus
Podziękował/a: 73
Podziękowano: 106
Serdecznie nie polecam.
Awatar użytkownika
Magnolia
Albertus pisze: 18 lip 2026, 21:03 Serdecznie nie polecam.
Dlaczego?
mgr teologii,
Albertus
Podziękował/a: 73
Podziękowano: 106
Magnolia pisze: 18 lip 2026, 21:15
Albertus pisze: 18 lip 2026, 21:03 Serdecznie nie polecam.
Dlaczego?

Chociażby z tego powodu:

https://misyjne.pl/kongres-katoliczek-i ... osob-lgbt/

[urlhttps://www.ekai.pl/dokumenty/stanowisko-konfer ... -dokument/][/url]
Natalia89
Podziękował/a: 11
Podziękowano: 16

To tym bardziej godne polecenia. Na szczęście apel przyniósł rezultaty.
Język nienawiści jest nie do zaakceptowania i dobrze, że coraz więcej biskupów to dostrzega i papieże wzywają do zaprzestania używania języka wykluczenia.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2026, 22:43 przez Natalia89, łącznie zmieniany 1 raz.