Temat bardzo mnie interesujący. W kilku miejscach zakładałem ten temat. Mam nadzieje na fajną dyskusję i ubogacenie się wzajemne.
Spotykam się często z różnymi skrajnymi reakcjami. Ciekawi mnie Wasze stanowisko.
Mamy XXI wiek i dość mocno posuniętą liberalizację ważnych praw. To co dla naszych dziadków było oczywistą oczywistością już dzisiaj nią nie jest. Żyjemy w czasach podważania wszelkich autorytetów i uderzania we wszelkie wartości na których zbudowano naszą cywilizację.
Pytanie jak w dzisiejszych czasach docierać z Ewangelią do ludzi- zwłaszcza ludzi młodych. Jak przekazywać orędzie Chrystusa nie gubiąc istoty ewangelii. Co zrobić, żeby sól nie straciła smaku? Jak postać Kościołem Chrystusowym? Pewien misjonarz mówił, że albo będziemy Kościołem Misyjnym albo nie mamy szansy być Kościołem Chrystusowym.
Co myślicie o nowym sposobach jak SNE czy Kursy Alpha. Albo może macie jakieś inne znane "metody" ewangelizacyjne.
Ciekawi mnie też jak widzą ewangelizację i realizację ewangelizacji osoby o poglądach tradycjonalistycznych. Nawet nie wiem czy tutaj takie są. Też o metodach stosowanych przez ich środowisko.
Św. Jan Paweł II w jednym ze swoich wystąpień mówił, że Kościół dzisiaj nie potrzebuje tak bardzo nauczycieli co świadków. Świadków ewangelii.
Pytanie jak widzicie dzisiaj bycie świadkiem Jezusa i jak według was Kościół powinien prowadzić misję ewangelizacji ochrzczonych
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Ewangelizacja w XXI wieku
-
Jockey
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 74
Ostatnio zmieniony 19 lut 2026, 14:29 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.